A-tasolla kuusinkertainen runkosarja, 6*9=54 ottelua. Kuusi parasta ylempään jatkosarjaan (pisteet mukana) pelaamaan kotiedusta ja runkosarjan voitosta. Neljä heikointa karsintasarjaan (pisteet nollattuna) yhdessä B-tason kahden parhaan kanssa. Sekä ylemmässä jatkosarjassa että karsintasarjassa pelataan kaksinkertainen sarja, 2*5=10 ottelua. Karsintasarjan neljä parasta jatkaa seuraavalla kaudella A-tasolla, joista kaksi parasta jatkaa välittömästi playoffeihin yhdessä ylemmän jatkosarjan joukkueiden kanssa. Playoffit normaalisti 8 joukkueella paras seitsemästä sarjoin
Hieno ehdotus. Tuossahan tosiaan mahdollistettaisiin se, että toiseltakin tasolta olisi teoriassa ovi auki pudotuspeleihin ja aina mestaruuteen asti. Tuon voisi kuvitella helpottavan sitä, että nykyisiä Liiga joukkueita saataisiin suostumaan pelaamaan myös alempana. Rahan jakokin tietenkin mielellään mahdollisimman tasaiseksi, ettei erot tasojen välillä lähtisi liikaa kasvamaan.
Ylempään loppusarjaan pitäisi tietenkin huomioida jollakin tavalla mennyt runkosarja, mutta toisaalta voiko syntyä tilanteita, jossa erot olisivat liian isot ja sillä tavalla tulisi merkityksettömiä pelejä juuri pudotuspelien alle? Eli voisiko siinä kokeilla vielä sellaista, että ylempään loppusarjaan otettaisiin runkosarjasta vain puolet pisteistä mukaan tai toisaalta, että ylemmässä loppusarjassa peleistä saisi tuplapisteet? Silloin siellä voisi kymmenessä pelissä kuroa isompiakin eroja kiinni..
Edit.
Alkuun jos ei löydy 20 ammattitason organisaatiota, voidaan B-tasoa pelata myös pienemmällä joukkuemäärällä. Ideaalitilanteessa B-taso olisi toki auki alaspäin, jos sieltä halukkaita nousijoita on.
Toisaalta jos sitä 20 joukkuetta ei löydy, niin 9+9 mallilla tuo sama voisi toimia siten, että kummassakin (Liiga A ja Liiga B) tasolla pelattaisiin kaikki kaikkia vastaan kuudesti. Tekisi 48 peliä runkosarjaan jokaiselle joukkueelle.
Tuon jälkeen Liiga A:n kuusi parasta A jatkosarjaan. Liiga A:n kolme huonointa ja Liiiga B:n kolme parasta B jatkosarjaan ja Liiga B:n kuusi huonointa C jatkosarjaan. Jatkosarjoissa kaikki pelaisi kahdesti kaikkia muita vastaan, joten jokaiselle joukkueelle tulisi runkosarjaan ja jatkosarjoihin yhteensä 58 peliä.
A ja C jatkosarjoihin otettaisiin runkosarja vaiheen pelit mukaan pisteiden laskuun, mutta B jatkosarja alkaisi nollista, koska osallistuvat joukkueet ovat pelanneet eritasoilla runkosarjan.
A jatkosarjassa pelattaisiin kotiedusta pudotuspeleihin.
B jatkosarjan paras pääsisi suoraan pudotuspeleihin (positioon 7.) ja varmistaisi samalla paikan Liiga A:ssa seuraavaksi kaudeksi. Tämän jatkosarjan kakkonen ja kolmonen pelaisi niin sanotus säälit (eli paras kolmesta) vikasta paikasta pudotuspeleihin. häviäjä menisi karsintapeleihin.
B jatkosarjan kolme huonointa ja C jatkosarjan kolme parasta menisi karsintapeleihin, joissa pelattaisiin vikasta paikasta Liiga A:ssa seuraavaksi kaudeksi. Kuusi joukkuetta, eli kolme paria. Pelaisivat paras viidestä sarjat. Voittajat jatkaisivat tokalle kierrokselle ja siellä mukaan tulee "sääleissä" tippunut joukkue. Neljä joukkuetta, kaksi paria, paras viidestä ja voittajat karsintojen finaaliin, joka niin ikään paras viidestä. Voittaja saa vikan paikan Liiga A:ssa seuraavaksi kaudeksi.
Eli A jatkosarjassa pelattaisiin kotiedusta pudotuspeleihin. B jatkosarjassa vikoista paikoista pudotuspeleihin ja huonoimmat menisivät karsimaan. C jatkosarjassa pelattaisiin vikoista paikoista karsintaan. 15/18 joukkuetta jatkaisi keväällä pelejä runkosarjan ja jatkosarjojen jälkeen.
Eli tähän malliin riittäisi Liiga joukkueiden lisäksi ne, jotka ovat suoraan tai epäsuoraan halunsa Liigassa pelaamiseen ilmaiseet. Eli Jokerit, Kiekko-Espoo ja Jokipojat.