Olen nimittäin täysin varma ettei pääsarjaan päästetä seuraa jolla ei ole mitään taloudellisia edellytyksiä pääsarjassa pärjätä.
Niinpä, mutta millä kriteereillä määritetään se millä Mestis joukkueella on taloudellisia edellytyksiä pärjätä sarjassa? Mitä kriteerejä pitäisi täyttää kun ei siitä ole olemassa mitään julkista tietoa, joten asiaa on vaikea edes kommentoida.
Toisaalta, jos Mestiksen joukkueelle löytyy halukkaita sitoutuneita maksajia Liigaosakkeelle ja myös turvaamaan toiminnan jatkumisen uhkaavassa konkurssitilanteessa jopa seuraavan 10 vuoden ajalle (voisiko joku olla niin Mestisjoukkueen jääkiekkofilantrooppi), niin täyttyvätkö silloin taloudelliset edellytykset pelata Liigassa. Keskiverto liigajoukkueen budjetti taitaa olla jotain sellaista 5,75-6 milj. euroa/kausi luokkaa ja jos vaikka tulee miljoona turskaa vuodessa ja aina maksajat löytyvät, niin onko se silloin ok jatkaa Liigassa?
Jos esimerkiksi Liigassa kiellettäisiin kevättalviset poistomyynnit playoffsien ulkopuolelle jääneistä joukkueista, niin voisi olla, että useampikin seura olisi vuosien mittaan ollut Liigassa konkurssitilanteessa (tain ainakin lähellä sitä) tai vähintään pakotettu muodostamaan joukkueen, joka ei välttämättä ole enää seuraavalla kaudella kilpailukykyinen. Tästä voisi syntyä jatkuva konkurssiuhkan kierre; ei menestystä, ei katsojia ja sponsoreita, ei tuloja riittävästi ja naps, se oli sitten siinä kun Liigajohto kyllästyy katsomaan seuran sekoilua. (Ps. itse asiassa Kiekko-Espoohan joutui aloittamaan pohjalta ja on nyt jo Mestiksessä. Ei edes Jussi Salonojan mittava massi riittänyt pitämään Espoo Bluesia Liigajoukkueena).
Haluan vain sanoa, että taloudellinen menestys ei ole yksioikoinen asia ja siihen vaikuttavat niin monet tekijät kuten oman pelaajatuotannon hyödyntäminen kalliiden ostopelaajien sijaan, seurajohdon taloudellinen taitavuus ja sponsorien halukkuus kuitata tappioita, kyky löytää prospekteja, jotka kasvavat seurassa korkoa ja tuottavat myyntituloa, jääkiekkofanien kiinnostus täyttää katsomot illasta toiseen, jääkiekkoseuran onnistuneet/epäonnnistuneet sivubisnekset (Lukolla RTK siivouspalvelu pitää seuraa pystyssä ja Kärpätkin takoo lisätuloa festarilla ym. oheistoiminnoilla), lähialueen maksavien katsojien kiinnostus ja massa, onnistuneet markkinointitoimenpiteet ja yleensä myönteinen julkisuus eri tavoilla, joka luo myönteistä virettä ja tuo uusia kannattajia, sponsoreita, katsojia jne. jne. jne. Muuttujia on runsaasti ja Liigaosakkeen lunastaneiden joukkueiden taloudellinen menestys ei ole aina lainkaan itsestään selvä asia.
Toki olen sitä mieltä, että kaikki perusasiat pitää olla Mestisjoukkueella kunnossa, että Liigaan voi edes tähdätä ja siihen pitää myös ehdottoman määrätietoisesti pyrkiä, jos sinne kerta halutaan niin seuraorganisaation, puitteiden, sponsorien kuin alueen maksavien katsojienkin tuen puolesta. Se toivomus tässä olisi Liigalle, että se edes avaisi mahdollisuuden ja kannustaisi potentiaalisia Mestis joukkueita pyrkimään Liigaan, myös järjestämällä kilpailullisia "karsintaotteluita" tai miksi keväpippaloiksi niitä nyt halutaan kutsua, pelaisi harkkamatseja useammin Mestiksen joukkueita vastaan ja antaisi signaalia, että Liigaan voidaan nousta, jos Liigaosaakkeen perusasiat ovat kaikin puolin kunnossa (mitä ne sitten ikinä ovatkaan?).
Nyt on fiilis ja näkymä, että Liiga on suljettu ja pysyy suljettuna eikä ole juuri toivoa Liigaosakkeen lunastamiseen uusilla joukkueilla. Jos asenne olisi toinen, niin Mestiksestä olisi varmasti rohkeammin pyrkimässä jatkossa vähintään 2-3 joukkuetta Liigaan.