Kyllä minua suuresti häiritsee tämä nykyinen tilanne, jossa lähes jokaisella puolueella on epärealistinen näkymä tulevaisuudesta.
Minusta tämä koko heikentynyt ikärakenne pitäisi käsitellä aivan keskeisenä ilmiönä tulevaisuuden kannalta. Puolueiden pitäisi kertoa, mitä ne ajattelevat 1) verotuksesta, 2) valtion taloudellisesta tilasta, 3) maahanmuuton määrästä, 4) sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta ja 5) eläkejärjestelmästä. Nyt nämä asiakokonaisuudet joko uupuvat kokonaan tai ovat puolivillaisia.
Haluaisin kuulla, millä perusteella nykyinen eläkejärjestelmä taipuu tulevaisuudessa oikeudenmukaiseksi. Näyttää jälleen siltä, että keski-ikäiset ajavat voimakkaasti intressejään nuorista välittämättä.
Talous on ollut heikolla tolalla jo vuosikymmenen. Miksei ratkaisevia muutoksia tehdä? Rahaa ei pitäisi riittää jaettavaksi, kun vuotuinen budjettiarvio on jatkuvasti alijäämäinen.
Pitäisi käydä keskustelu siitä, miten lapsien hankinnasta tehdään houkkuttelevaa. Lapset maksavat aivan tuhottomasti yksilötasolla, mutta ovat tärkeä työvoimareservi tulevaisuudessa. Ovatko sinkkutaloudet tämän vuoksi etulyöntiasemassa, kun vanhustenhoidon kustannukset katetaan kuitenkin budjetista, jota taas ylläpitävät tulevat sukupolvet?
Miksi esimerkiksi perussuomalaiset ja demarit esittävät olevansa työperäisen maahanmuuton kannalla, kun he pitävät ohjelmatasolla kiinni tarveharkinnasta? Mielestäni todella ristiriitaista politiikkaa.
Verotuksessa kaikki muu paitsi korotukset tuntuvat olevan neuvottelupöydän ulkopuolella. Miksi? Varmasti löytyisi tapoja, joilla työllisyyttä voidaan vauhdittaa. Ainakin demareiden tulonjakointo huomioiden on käsittämätöntä, että työllisyystoimet ovat niin ohuella pohjalla.
Pitäisi myös miettiä, miten valtion menoja priorisoidaan. Onko sodanaikainen "koko Suomi asuttuna" politiikka tulevaisuudessa järkevä toimintaperiaate? Mielestäni ei ole. Pitää löytää hintalappu sille, että Suomessa saa perustuslain mukaisesti asua missä tahansa korvessa ja vaatia silti yhtäläisiä palveluita - olkoonkin, että niitä ei de facto pystytä aina takaamaan.
Kuntasektoria pitäisi myös uudistaa. Mitä järkeä on yli kolmessa sadassa kunnassa? Kertoisipa joku poliitikko. Sote-järjestelytkin polkevat paikallaan ja syövät jatkuvasti rahaa.
Valtion rahankäytön priorisointia ovat ehdottaneet ainoastaan persut. Miksi suuret puolueet eivät tee tulevaisuuteen suuntaavia linjauksia? Kun jostain on karsittava, on ainakin järkevää karsia sieltä, missä rahalle ei ole välttämätöntä tarvetta.