Eduskuntavaalit 2019

  • 399 941
  • 3 925

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olipas mielenkiintoista ennakkoäänestäminen:

1. Vaalivirkailija halusi nähdä henkilötodistuksen ovella "noin suunnilleen, tarkempi syynäys myöhemmin", jotta pääsin äänestyshuoneeseen.
2. Sain äänestyslipun ja menin koppiin.
3. Raapustin numeron, taitoin äänestyslipun.
4. Annoin sen toiselle vaalivirkailijalle, joka otti henkilöllisyystodistukseni ja tarkasti tiedot verkosta.
5. Vaalivirkailija tulosti (kun ei ollut mukana) oikeuteni äänestää ja allekirjoitin sen ja palautin.
6. Suljin äänestyslippuni kuoreen ja annoin sen vaalivirkailijalle.
7. Vaalivirkailija sulki antamani kuoren uuteen, isompaan kuoreen ja liimasi kiinni ja antoi sen minulle
8. Laitoin kuoren vaaliuurnaan.

Vielä mielenkiintoisempaa oli ehdokkaan valitseminen, kohdat 1-204.

Kannattaisin sähköistä äänestystä, jos se olisi turvallista.
 

mutina

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Chicago Blackhawks, Fife Flyers
Öhh, oletko ennakkoäänestänyt aiemmin, noinhan tuo toimii?
Just näin tosiaan toimii. Minulla taisi kulua yhteensä kaksi minuuttia vaalihuoneistossa, ja siitäkin noin puolet auttelin yhtä rollaattoripappaa liikkumaan.

Käykö moni Jatkoaikalainen edelleen @Cobol in tavoin yleensä vaalipäivänä äänestämässä? Itse muistelisin käyneeni silloin ensimmäisissä vaaleissani, ja ehkä kerran sen jälkeen.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Analyysia eilisestä pääministeritentistä:

Aluksi on syytä kehua tentin toteuttajia. Formaatti oli hyvä, haastattelijat tehtäviensä tasolla ja teemat hyvin valittu. Kokonaisuus oli selkeästi parempi kuin Ylellä.

Tässä tentissä ei mielestäni ollut selviä voittajia tai häviäjiä, vaan enimmäkseen mentiin odotusten ja vanhojen askelmerkkien mukaisesti. Haavisto nosti jonkin verran profiiliaan, mutta iso osa siitä johtui aihealueiden painotuksista; Pekka pääsi mukavuusaluelleen, kun keskustelu viipyi pitkään ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Rinne oli yllättävän hyvä verrattuna aiempiin esiintymisiin. Sipilä ja Orpo kävivät selvästi omaa keskusteluaan, jonka tavoitteena oli Rinteen haastaminen. Haavisto ja Halla-aho olivat enemmän tarkkailijan asemassa, mikä varmasti sopii kummallekkin. Ja sitten itse henkilöanalyysiin:

Pekka Haavisto. Vihreillä ei ole ollut tarpeeksi asianomistajuutta talous- ja sotekysymyksissä, minkä vuoksi puolue on jämähtänyt pääministeritaiston ulkopuolelle. Haavisto on kuitenkin omalla valtiomiesmäisellä otteellaan palauttanut puolueen uskottavuuden. Ero Touko Aaltoon on silmiinpistävä: Haavisto ei tee identiteettipolitiikkaa, vaan laittaa kaikki paukut asiaosaamiseen.

Vihreiden kannalta kiusallisia kysymyksiä ovat olleet viime aikoina ydinvoima sekä suhtautuminen kansalaistottelemattomaan. Haavisto naulasi kummatkin aiheet erinomaisesti. Vihreiden ei ole viisasta lähteä politikoimaan ydinvoimalla, joka ei ole tällä hetkellä ajankohtainen kysymys. Sillä saralla ei ole voitettavaa, minkä Haavisto myös ymmärtää. Kansalaistottelemattomuus on myös aihealue, joka herättää kansalaisissa voimakkaita tunteita. Tämänkin Pekka hoiti viileästi pois alta.

Ongelmat Haavistolla tulevat esiin kotimaan politiikan ikuisuuskysymyksissä. Vihreillä ei ole selkeitä ajatuksia sotesta tai työvoimapolitiikasta, ja näissä aihealueissa näkyy myös Haaviston heikohko substanssiosaaminen. Uskoisinkin, että vihreiden kannatuskatto on siellä 15% tienoilla. Suurempi kannatus vaatisi profiloitumista taloudessa ja sosiaalikysymyksissä. Haaviston heitto hävittäjähankinnoista oli heikko; tuli mieleen, että näinkö vihreitä vaivaava idealistinen tendenssi nostaa jälleen päätään. Pekan vaivaantunut hymyily ei ainakaan parantanut julkikuvaa.

Juha Sipilä. Aika mitäänsanomaton esitys. Ei ollut heikko, mutta ei toisaalta onnistunut tuomaan mitään uutta pöytään. Sipilän selkeä valttikortti on vahvaan työllisyyspolitiikkaan vetoaminen, mutta sekin pitäisi myydä kansalle vähän innovatiivisemmalla tavalla. Heikkoudet kulminoituvat esiintymiseen: Sipilä on aika monotoninen puhuja, jonka puhetapa on viipyilevä ja artikulaatio heikkoa.

En näe keskustan vaaliohjelmassa mitään, mikä innostaisi kansaa äänestämään. Näin ollen Sipilä on kieltämättä hankalassa paikassa. Sote on hirvittävä katastrofi, josta Sipilä kantaa päävastuun. Lisäksi tähän tenttiin liittyen oli aika kiusallista seurattavaa, miten Sipilä reagoi turvapaikanhakijoiden majoituskysymykseen. Siinä kohtaa olisi ollut järkevää myöntää, että lausunto oli harkitsematon mutta tarkoitus vilpitön. Näyttäisi siltä, että myös turvapaikkapolitiikka kaatuu Sipilän ja kepun niskaan.

Antti Rinne. Moni oli sitä mieltä, että Rinne mokasi pahasti. Itse taas näen, että tämä oli jopa onnistuminen Rinteeltä. Ulosanti on edelleen heikkoa ja vaaliohjelma täyttä huttua, mutta ne eivät nousseet samalla lailla esiin kuin aiemmissa tenteissä.

Sote on Rinteelle todella helppo aihealue, sillä sdp:n linja vaikuttaa pitkällä perspektiivillä selkeästi johdonmukaiselta kuin kokoomuksen tai kepun. Rinteen ei tarvitse tehdä oikeastaan yhtään mitään, kun Orpo ja Sipilä upottavat vuorotellen toisiaan. Myös talouspolitiikassa on helppoa, koska kansan suuri enemmistö huutaa tulonsiirtoja taloustilanteesta riippumatta. Demareiden ohjelma on epälooginen ja hölmö, mutta se puree ajan henkeen.

En tiedä, oliko maskeeraustiimi vaihtunut, mutta Rinne näytti selkeästi terveemmältä kuin Ylen tentissä. Esiintyminen oli myös rauhallisempaa kuin yksilötentissä, jossa Rinne naureskeli hermostuneesti ja kaiveli lukulaseja povarista. Nyt luvut ja linjaukset tulivat jo selkeästi sujuvammin.

Sdp voittanee nämä vaalit Rinteestä huolimatta. Juuri nyt on selvää, että isot asiakysymykset, kuten sote, koulutusleikkaukset ja ilmastonmuutos, satavat demareiden laariin. Sdp:n kannalta on myös hyödyllistä, että muut puolueet haastavat Rinnettä. Näin demareille luodaan jo lähtökohtaisesti ennakkosuosikin asema.

Petteri Orpo. Vähän siinä ja siinä, pitäisikö Orpo luokitella epäonnistujiin. Muutamat aihealueet, kuten sote, olivat hirveää katseltavaa. Orpo on puhunut itsensä sellaiseen suohon, että pääministerin haaveet voinee haudata. Kokoomus ei yksikertaisesti ole osannut päättää, mitä se on mieltä soten, vanhustenhoidon ja ilmastonmuutoksen suhteen. Nyt nähtävä venkoilu antaa juuri sen kuvan, mitä kansa on rakennellut tammikuusta lähtien: kokoomus yrittää esittää koko kansan puoluetta, mutta imagon tasolla se pelaa kaksilla rattailla. Tilannetta ei paranna se, että Orpo näyttää epäluotettavalta autokauppiaalta, jolla on tosi hyvä fiat myynnissä.

Kokoomuksen olisi nyt koottava rivit ja tehtävät selkeät periaatepäätökset, joita ajetaan jokaisessa vaalitilaisuudessa. Mikäli persujen ympärillä poreileva vihapuhuminen puistattaa, miksei sitä voi sanoa ääneen? Jotenkin tuntuu, että Orpo ei onnistu pyristelemään ulos varovaisuudesta. Olemuksen ja ulosannin luoma kokonaiskuva on epävarma: Orpo kiemurtelee ja omaksuu alistetun roolin. Haastot ovat välillä hyviä, mutta niitä seuraa epämääräinen selittely milloin missäkin b-luokan asiakysymyksessä.

Hyvääki löytyy. Orpo on onnistunut tekemään selväksi, miten kehnoa Rinteen poppoon talouspoliittinen osaaminen on. Lisäksi Orpo hyödynsi täysimääräisesti Haaviston puolivillaiset hävittäjä-heitot. Ilmastopolitiikassa ei ollut kovin suuria ongelmia, vaikka puoluen peruslinja aiheeseen on hapuileva. Aineksia onnistuneeseen suoritukseen olisi siis olemassa, mutta epäonnistumisia tulee liikaa.

Jussi Halla-aho. On kerännyt paljon kehuja, mutta en oikein ymmärrä miksi. Sama vanha kaava toistui: Halla-aho aloittaa puheenvuoronsa niin kaukaa aiheesta, ettei mitään konkreettista ratkaisuehdotusta ehdi tulla. Lisäksi hän on omaksunut tarkkailijan roolin, joka tarkoittaa minun papereissani vastuun kiertelyä. Soteen, koulutuspolitiikkaan tai Eurooppa-asioihin Halla-aholla ei ole mitään annettavaa.

Plussaa tulee kuitenkin siitä, että Halla-aho on erittäin miellyttävä keskustelija, joka antaa muiden puhua keskeytyksettä. Hän myös pyrkii löytämään sellaisia näkökulmia, joita toiset karttavat. Artikulaatio oli eilenkin totutun hyvää. Kaiken kaikkiaan Halla-aho on kasvanut kohtuulliseksi esiintyjäksi, joka jää kuitenkin toisinaan jalkoihin passiivisella tyylillään.

Asiakysymyksissä Halla-aho vetelee aivan omilla linjoillaan. On oletettavaa, että hänen rauhallinen olemuksensa ja muista poikkeava sanomansa vetoaa moniin äänestäjiin. Sillä ei kuitenkaan tulla nousemaan ministeriksi tulevallakaan kaudella. Halla-aho yrittää selkeästi tehdä maahanmuutosta kynnyskysymyksen. Tämä näkyi jo siinä, että Hallis nousi kuin horroksesta, kun keskustelu ajautui sotesta EU- ja maahanmuuttokysymyksiin.

Ongelma piilee nyt siinä, että Suomen kansa ei kannata tai tule kannattamaan sitä peruslinjaa, jonka Halla-aho on puolueelleen valinnut. Hallis esimerkiksi ehdotti, että EU:ssa pitäisi luopua vapaan liikkuvuuden periaatteesta. Miten ihmeessä hän kuvittelee, että tällaisilla visioilla noustaisiin johtamaan Suomen Eurooppa-politiikkaa? Turvapaikanhakijakysymys on kiusallinen kaikille muille puoluejohtajille, mutta vielä kiusallisempaa olisi, mikäli he lähtisivät vaatimaan perustuslain muutoksia tai radikaaleja ratkaisuja tilanteessa, jossa Suomeen tulee keskimäärin 3000-4000 turvapaikanhakijaa vuodessa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Politiikkaradion puheenjohtajatentistä pari sanaa:

Vasurit siis aloittivat, kun Halliksen tentti peruuntui. Li Andersson oli tapansa mukaan aika ärhäkkä mutta asiantunteva. Toimittajista Pajunen oli omaksunut jonkinlaisen härnääjän roolin, mikä aiheutti aikamoista puistatusta allekirjoittaneessa. Yhteispeli Pelkosen kanssa ei myöskään toimi toivotulla tavalla.

Anderssonia vaikuttaisi olevan vaikea saada pinteeseen talouspolitiikassa. Vasureilla on nyt sellainen paketti kasassa, että se voidaan haastaa ainoastaan ideologisella tasolla. Sinällään tässä tulee mieleen persujen mamupolitiikka, jota ei sitäkään voi haastaa "kylmillä numeroilla" - on kyettävä monipuoliseen ajatteluun, jossa analyysi ulottuu myös lukujen taakse.

Vasemmistoliitto on siis luvannut miljardien menolisäykset, jotka kohdistuvat mm. koulutukseen, vanhustenhoitoon ja soteen. Rahat otetaan pääomatuloverotuksesta, yritystuista ja erilaisista veropohjan laajennuksista. Ei kovin uskottavaa, mutta ainakin vaalibudjetti vaikuttaa koherentilta. Andersson markkinoi malliaan "kaikkia hyödyttävänä", mutta vaikuttaisi siltä, että kaikkien etu on tässä kohtaa ymmärrettävissä hyvin laveasti.

Puolustuspolitiikasta puhuttiin pitkään, mikä oli positiivinen yllätys. Tässä kohtaa Andersson oli selvästi epämukavuusalueella, sillä ulosanti oli tavallista epävarmempaa. Vasurithan eivät tosiaankaan tule kannattamaan mitään NATO-jäsenyyksiä tai lisäyksiä puolustusmenoihin. Sehän meille oli toki jo ennestään selvää. Asiaosaaminen näissä kysymyksissä vaikutti kuitenkin selvästi heikommalta kuin sotessa ja talouspolitiikassa, joista Li messuaa päivittäin eduskunnassa. Selvisi kuitenkin kompuroiden maaliviivan yli.

Mielenkiintoinen lähetys, mutta olisin toivonut Pajuselta vähän asiallisempaa lähestymistapaa. Seuraavaksi vuorossa on Sipilä.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Analyysia eilisestä pääministeritentistä:

Aluksi on syytä kehua tentin toteuttajia. Formaatti oli hyvä, haastattelijat tehtäviensä tasolla ja teemat hyvin valittu. Kokonaisuus oli selkeästi parempi kuin Ylellä.

Tässä tentissä ei mielestäni ollut selviä voittajia tai häviäjiä, vaan enimmäkseen mentiin odotusten ja vanhojen askelmerkkien mukaisesti. Haavisto nosti jonkin verran profiiliaan, mutta iso osa siitä johtui aihealueiden painotuksista; Pekka pääsi mukavuusaluelleen, kun keskustelu viipyi pitkään ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Rinne oli yllättävän hyvä verrattuna aiempiin esiintymisiin. Sipilä ja Orpo kävivät selvästi omaa keskusteluaan, jonka tavoitteena oli Rinteen haastaminen. Haavisto ja Halla-aho olivat enemmän tarkkailijan asemassa, mikä varmasti sopii kummallekkin. Ja sitten itse henkilöanalyysiin:

Pekka Haavisto. Vihreillä ei ole ollut tarpeeksi asianomistajuutta talous- ja sotekysymyksissä, minkä vuoksi puolue on jämähtänyt pääministeritaiston ulkopuolelle. Haavisto on kuitenkin omalla valtiomiesmäisellä otteellaan palauttanut puolueen uskottavuuden. Ero Touko Aaltoon on silmiinpistävä: Haavisto ei tee identiteettipolitiikkaa, vaan laittaa kaikki paukut asiaosaamiseen.

Vihreiden kannalta kiusallisia kysymyksiä ovat olleet viime aikoina ydinvoima sekä suhtautuminen kansalaistottelemattomaan. Haavisto naulasi kummatkin aiheet erinomaisesti. Vihreiden ei ole viisasta lähteä politikoimaan ydinvoimalla, joka ei ole tällä hetkellä ajankohtainen kysymys. Sillä saralla ei ole voitettavaa, minkä Haavisto myös ymmärtää. Kansalaistottelemattomuus on myös aihealue, joka herättää kansalaisissa voimakkaita tunteita. Tämänkin Pekka hoiti viileästi pois alta.

Ongelmat Haavistolla tulevat esiin kotimaan politiikan ikuisuuskysymyksissä. Vihreillä ei ole selkeitä ajatuksia sotesta tai työvoimapolitiikasta, ja näissä aihealueissa näkyy myös Haaviston heikohko substanssiosaaminen. Uskoisinkin, että vihreiden kannatuskatto on siellä 15% tienoilla. Suurempi kannatus vaatisi profiloitumista taloudessa ja sosiaalikysymyksissä. Haaviston heitto hävittäjähankinnoista oli heikko; tuli mieleen, että näinkö vihreitä vaivaava idealistinen tendenssi nostaa jälleen päätään. Pekan vaivaantunut hymyily ei ainakaan parantanut julkikuvaa.

Juha Sipilä. Aika mitäänsanomaton esitys. Ei ollut heikko, mutta ei toisaalta onnistunut tuomaan mitään uutta pöytään. Sipilän selkeä valttikortti on vahvaan työllisyyspolitiikkaan vetoaminen, mutta sekin pitäisi myydä kansalle vähän innovatiivisemmalla tavalla. Heikkoudet kulminoituvat esiintymiseen: Sipilä on aika monotoninen puhuja, jonka puhetapa on viipyilevä ja artikulaatio heikkoa.

En näe keskustan vaaliohjelmassa mitään, mikä innostaisi kansaa äänestämään. Näin ollen Sipilä on kieltämättä hankalassa paikassa. Sote on hirvittävä katastrofi, josta Sipilä kantaa päävastuun. Lisäksi tähän tenttiin liittyen oli aika kiusallista seurattavaa, miten Sipilä reagoi turvapaikanhakijoiden majoituskysymykseen. Siinä kohtaa olisi ollut järkevää myöntää, että lausunto oli harkitsematon mutta tarkoitus vilpitön. Näyttäisi siltä, että myös turvapaikkapolitiikka kaatuu Sipilän ja kepun niskaan.

Antti Rinne. Moni oli sitä mieltä, että Rinne mokasi pahasti. Itse taas näen, että tämä oli jopa onnistuminen Rinteeltä. Ulosanti on edelleen heikkoa ja vaaliohjelma täyttä huttua, mutta ne eivät nousseet samalla lailla esiin kuin aiemmissa tenteissä.

Sote on Rinteelle todella helppo aihealue, sillä sdp:n linja vaikuttaa pitkällä perspektiivillä selkeästi johdonmukaiselta kuin kokoomuksen tai kepun. Rinteen ei tarvitse tehdä oikeastaan yhtään mitään, kun Orpo ja Sipilä upottavat vuorotellen toisiaan. Myös talouspolitiikassa on helppoa, koska kansan suuri enemmistö huutaa tulonsiirtoja taloustilanteesta riippumatta. Demareiden ohjelma on epälooginen ja hölmö, mutta se puree ajan henkeen.

En tiedä, oliko maskeeraustiimi vaihtunut, mutta Rinne näytti selkeästi terveemmältä kuin Ylen tentissä. Esiintyminen oli myös rauhallisempaa kuin yksilötentissä, jossa Rinne naureskeli hermostuneesti ja kaiveli lukulaseja povarista. Nyt luvut ja linjaukset tulivat jo selkeästi sujuvammin.

Sdp voittanee nämä vaalit Rinteestä huolimatta. Juuri nyt on selvää, että isot asiakysymykset, kuten sote, koulutusleikkaukset ja ilmastonmuutos, satavat demareiden laariin. Sdp:n kannalta on myös hyödyllistä, että muut puolueet haastavat Rinnettä. Näin demareille luodaan jo lähtökohtaisesti ennakkosuosikin asema.

Petteri Orpo. Vähän siinä ja siinä, pitäisikö Orpo luokitella epäonnistujiin. Muutamat aihealueet, kuten sote, olivat hirveää katseltavaa. Orpo on puhunut itsensä sellaiseen suohon, että pääministerin haaveet voinee haudata. Kokoomus ei yksikertaisesti ole osannut päättää, mitä se on mieltä soten, vanhustenhoidon ja ilmastonmuutoksen suhteen. Nyt nähtävä venkoilu antaa juuri sen kuvan, mitä kansa on rakennellut tammikuusta lähtien: kokoomus yrittää esittää koko kansan puoluetta, mutta imagon tasolla se pelaa kaksilla rattailla. Tilannetta ei paranna se, että Orpo näyttää epäluotettavalta autokauppiaalta, jolla on tosi hyvä fiat myynnissä.

Kokoomuksen olisi nyt koottava rivit ja tehtävät selkeät periaatepäätökset, joita ajetaan jokaisessa vaalitilaisuudessa. Mikäli persujen ympärillä poreileva vihapuhuminen puistattaa, miksei sitä voi sanoa ääneen? Jotenkin tuntuu, että Orpo ei onnistu pyristelemään ulos varovaisuudesta. Olemuksen ja ulosannin luoma kokonaiskuva on epävarma: Orpo kiemurtelee ja omaksuu alistetun roolin. Haastot ovat välillä hyviä, mutta niitä seuraa epämääräinen selittely milloin missäkin b-luokan asiakysymyksessä.

Hyvääki löytyy. Orpo on onnistunut tekemään selväksi, miten kehnoa Rinteen poppoon talouspoliittinen osaaminen on. Lisäksi Orpo hyödynsi täysimääräisesti Haaviston puolivillaiset hävittäjä-heitot. Ilmastopolitiikassa ei ollut kovin suuria ongelmia, vaikka puoluen peruslinja aiheeseen on hapuileva. Aineksia onnistuneeseen suoritukseen olisi siis olemassa, mutta epäonnistumisia tulee liikaa.

Jussi Halla-aho. On kerännyt paljon kehuja, mutta en oikein ymmärrä miksi. Sama vanha kaava toistui: Halla-aho aloittaa puheenvuoronsa niin kaukaa aiheesta, ettei mitään konkreettista ratkaisuehdotusta ehdi tulla. Lisäksi hän on omaksunut tarkkailijan roolin, joka tarkoittaa minun papereissani vastuun kiertelyä. Soteen, koulutuspolitiikkaan tai Eurooppa-asioihin Halla-aholla ei ole mitään annettavaa.

Plussaa tulee kuitenkin siitä, että Halla-aho on erittäin miellyttävä keskustelija, joka antaa muiden puhua keskeytyksettä. Hän myös pyrkii löytämään sellaisia näkökulmia, joita toiset karttavat. Artikulaatio oli eilenkin totutun hyvää. Kaiken kaikkiaan Halla-aho on kasvanut kohtuulliseksi esiintyjäksi, joka jää kuitenkin toisinaan jalkoihin passiivisella tyylillään.

Asiakysymyksissä Halla-aho vetelee aivan omilla linjoillaan. On oletettavaa, että hänen rauhallinen olemuksensa ja muista poikkeava sanomansa vetoaa moniin äänestäjiin. Sillä ei kuitenkaan tulla nousemaan ministeriksi tulevallakaan kaudella. Halla-aho yrittää selkeästi tehdä maahanmuutosta kynnyskysymyksen. Tämä näkyi jo siinä, että Hallis nousi kuin horroksesta, kun keskustelu ajautui sotesta EU- ja maahanmuuttokysymyksiin.

Ongelma piilee nyt siinä, että Suomen kansa ei kannata tai tule kannattamaan sitä peruslinjaa, jonka Halla-aho on puolueelleen valinnut. Hallis esimerkiksi ehdotti, että EU:ssa pitäisi luopua vapaan liikkuvuuden periaatteesta. Miten ihmeessä hän kuvittelee, että tällaisilla visioilla noustaisiin johtamaan Suomen Eurooppa-politiikkaa? Turvapaikanhakijakysymys on kiusallinen kaikille muille puoluejohtajille, mutta vielä kiusallisempaa olisi, mikäli he lähtisivät vaatimaan perustuslain muutoksia tai radikaaleja ratkaisuja tilanteessa, jossa Suomeen tulee keskimäärin 3000-4000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

Mainioita pointteja. Täytyy hattua nostaa poiminnoillesi niitä on oikein mukavaa lukea.

Kuten itsekkin teit huomion, niin studiossa oli eilen kaksi aikuista Haavisto ja Halla-aho. Rinne, Sipilä ja Orpo huutelivat toistensa päälle ja muutenkin esiintyminen poikkesi todella paljon rauhallisista Haavistosta ja Halla-ahosta. Haaviston ja Halla-ahon päälle noi eivät uskaltaneet sitten huutaakkaan. Käytöskoodi on, niin tiukassa eli, jos toinen ei keskeytä sinua, niin älä itse keskeytä häntä. Rinne varsinkin selitti pitkästi asioita ja lopputulemana oli, että hän lopuksi aina kumosi itsensä.

Omasta mielestäni Halla-aho oli tässä tentissä, verrattuna Ylen tenttiin huomattavasti suorasanaisempi ja meni nopeammin "asiaan". Ehkä sitten näen tämän persulasien läpi..
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
@Walrus21 Viimeiseen lauseeseesi; Hallis petaa tulevaisuus paikkaa koska 10v sisään tulee seuraava iso pakolaisaalto, haluttiin tai ei.
Täysin mahdollista. Riippuu toki monista muuttujista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö isojen puolueiden linjat voisi muuttua. Nyt on jo nähty, miten nopeasti esim. Ruotsin demarit omaksui uuden turvapaikkapolitiikan. Myös Suomessa suhtautuminen vaihtunee, mikäli tilanne sitä edellyttää.

Haaviston ja Halla-ahon päälle noi eivät uskaltaneet sitten huutaakkaan. Käytöskoodi on, niin tiukassa eli, jos toinen ei keskeytä sinua, niin älä itse keskeytä häntä. Rinne varsinkin selitti pitkästi asioita ja lopputulemana oli, että hän lopuksi aina kumosi itsensä.
Pienempi osallistujamäärä vaikutti varmasti tähän. Aiemmassa tentissä oli niin paljon porukkaa, että puheenvuoroista joutui taistelemaan. Nyt myös toimittajat olivat kärkkäinä, mikäli puhe lipsui pois aiheesta.


Omasta mielestäni Halla-aho oli tässä tentissä, verrattuna Ylen tenttiin huomattavasti suorasanaisempi ja meni nopeammin "asiaan". Ehkä sitten näen tämän persulasien läpi..
Kyllä pientä parannusta oli havaittavissa. Kuten todettua, Halla-aholle sopii paremmin formaatti, jossa hän saa olla toistuvasti äänessä.
 

molari

Jäsen
Mielestäni turvapaikkapolitiikka ei ole yhdenkään yksittäisen maan keskeisin asia, mutta kyllä se on EU:n tulevaisuuden osalta keskeinen asia. Olen eniten huolissani EU:n liittovaltiokehityksen vaarantumisesta mm. humanitaarisen maahanmuuton ongelmien vuoksi. Koska näen EU:n tulevaisuuden liittovaltiona ja Suomen paikan liittovaltion sisällä, useiden maiden erilaiset irtiotot EU:n linjauksista repivät liittovaltion muodostamisen mahdollisuuksia. Yhdellä lauseella: ilman liittovaltiota ja yhteistä finanssi-, turvapaikka- ja kaikkea muutakin politiikkaa, EU kuihtuu taloudellisessa ja poliittisessa mielessä.

Mitä tulee humanitaariseen maahanmuuttoon Suomen osalta, EK painottaa työperäisiä ratkaisuja.

Halla-Aho kiteytti eilisessä keskustelussa aika osuvasti EU-kantaansa ja EU:n ongelmaa nyt. Että siis, jos EU ei mene aina jäsenmaidensa kansalaisten etu edellä, niin jotain on vialla. Tai tehtyjä virheitä korjataan uusilla virheillä, jne.
 

Karhunkulta

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Skellefteå AIK
Mestarille annan itse myös todella isot propset näistä tenteistä. Rauhallinen, pitää oman puheenvuoronsa ja antaa toisten kertoa omat juttunsa. Pystyy tosiaan huoletta ja myös lukujen kanssa kertomaan pointteja asioista, joista muut eivät uskalla puhua vaalien alla.

Orpoon kohdistuneeseen kritiikkiin yhdyn myös PAITSI että hän osaa tosiaan haastaa joka käänteessä talouspuolen asioissa Rinteen höpinöitä. Tällä saralla myös näen Kokoomuksen aivan ehdottomana hallitusosapuolena, koska taitaa olla ainoa vastavoima ja järjen ääni talouspuolella, jos demarit vaalit voittaa. Jos nyt jo puolueen johtaja heittelee kaikkialle summamutikassa menoeriä, niin mitä se tulee olemaan vaalien jälkeen, jos kukaan ei vastaan pistä?

Pienpuoluetentistä ei voi sanoa muuta kuin, että parasta poliittista sketsiviihdettä! Sirkushuvejakin kaivataan niin vakavien vaaliteemojen keskelle. Yks öyhöttää miten ”YLE ja propaganda ja sanavapaus ja enks mää saa puhuu? Kaikki leireille ja rajat kiinni. Globaalius tuhoaa Suomen talouden”. Yksi kaveri yritti olla Kokoomuksen ja persujen perverssi sekoitus. Yksi ehdotteli pillurallia synonyymiksi raiskausjengeille ja yks kommari nukkui nurkassa. Tämä De Wittin vieressä istunut jamppa oli myös huikea. Välillä kaveri sai vastattua noin yhdellä-kahdella sanalla ja vähän kaikki jäi odottamaan, että ”jatkaako se siis vielä? Ai ei, okei, eteenpäin”.
 
K

Kiekkokatsoja

Eilisestä puheenjohtaja ohjelmasta jäi mieleen seuraavaa: Rinne oli heikko. Sekä ulosanti, että poliittinen ohjelma, jäi vajaaksi. Ei ole pääministeri ainesta. Orpo oli ärsyttävä. Sehän oli koko ajan äänessä. Kuvitteleeko se olevansa jokin maailmantietäjä?
No sitten Orpo haastoi Rinnettä useasti, ja moitti. Samoiten Orpo moitti Halla-Ahoa aika voimakkaasti. Sipilä osallistui Halla-Ahon moittimiseen yhtä vahvasti. Sipilä moitti myös Rinnettä, muttei yhtälailla, kuin Orpo.
Paljon jäi vastauksia ja kommentteja kuulematta. Mikäli jotakuta moititaan, taikka haastetaan väittelyyn, pitäisi siitä antaa yhtä paljon vastausaikaa. Näin ei kuitenkaan aina ollut.
No samapa tuo. Olen jo äänestänyt.
 

Shardik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Avs, Mestis
Käykö moni Jatkoaikalainen edelleen @Cobol in tavoin yleensä vaalipäivänä äänestämässä? Itse muistelisin käyneeni silloin ensimmäisissä vaaleissani, ja ehkä kerran sen jälkeen.
En ole koskaan käynyt ennakkoäänestämässä ja viimeisen 15 vuoden aikana olen kuitenkin muutamia poikkeuksia lukuunottamatta uurnalla käynyt. Vaalipäivänä äänestämisessä on sellaista mukavaa fiilistelyä ja ehtii miettimään sitä omaa valintaakin vähän pidempään. Koskaan ei ole jonoja ollut haitaksi asti ja tuossa parissa minuutissa vaalihuoneistosta on kyllä selvinnyt ulos. Nyt tosin on muuton jäljiltä ensikosketus uuteen äänestyspaikkaan, joten toivottavasti sielläkin äänestäminen sujuu yhtä jouhevasti kuin aiemmissa paikoissa.
 
Suosikkijoukkue
Two Degrees of Mike Sillinger
Just näin tosiaan toimii. Minulla taisi kulua yhteensä kaksi minuuttia vaalihuoneistossa, ja siitäkin noin puolet auttelin yhtä rollaattoripappaa liikkumaan.

Käykö moni Jatkoaikalainen edelleen @Cobol in tavoin yleensä vaalipäivänä äänestämässä? Itse muistelisin käyneeni silloin ensimmäisissä vaaleissani, ja ehkä kerran sen jälkeen.

Itse olen ollut äänioikeutettu eduskuntavaaleista 2003 alkaen ja kahta kertaa lukuun ottamatta olen äänestänyt varsinaisena vaalipäivänä. Eurovaaleissa 2014 oli tiedossa kiireinen vaalipäivä ja viime presidentinvaaleissa suunnitelmana oli olla vaalipäivänä muualla.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Halla-Aho kiteytti eilisessä keskustelussa aika osuvasti EU-kantaansa ja EU:n ongelmaa nyt. Että siis, jos EU ei mene aina jäsenmaidensa kansalaisten etu edellä, niin jotain on vialla. Tai tehtyjä virheitä korjataan uusilla virheillä, jne.

Kun ei ole liittovaltiota tai vakavaa pyrkimystä liittovaltioon, jäsenmailla ei ole samanlaisia etuja. Tämä korostuu euroalueella, mutta myös muualla EU:ssa. Halla-aho tietää hyvin sen, että ekonomistit ovat kritisoineet Saksan kaupan ylijäämiä muiden EU-maiden (erityisesti euroalueella) elpymisen vaikeuttamisesta, vaikka tästä tulkinnasta on myös toisenlaisia ajatuksia. Onhan Saksa tavallaan ansainnut ylijäämänsä olkonkin, että ne ovat osin muiden EU-maiden alijäämiä. Ja en nyt kuin mainitse Saksan, Ranskan ja Britannian pankkien etuja, joiden vuoksi euroalueella ja EU:ssakin tehtiin velkojen sosialisointia.

No, enemmän sitten EU-vaaleissa, mutta toki nämä liittyvät myös eduskuntavaaleihin. Sen pohjalta valitaan hallitus, joka yhdessä pressan kanssa hoitaa Suomen EU-politiikkaa. Suomen EU-puheenjohtajuus alkaa 1.7. 2019.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
MTV3 tentti oli jotenkin turhanpäiväinen. Samat asiat, samat aiheet, samat argumentit...melkein olisi itse voinut mennä jokaisen puolesta tuonne ja olisi voinut esiintyä kenen tahansa puolesta.

Muutama hajahavainto:

Sipilä ei tosiaan ole enää pääministeri. Takaisin on palannut se edellisten vaalien KivaJuha, joka tarjoaa parannusta vähän kaikkeen. Lisää hoitajia, lisää rahaa koulutukseen, tuhat opettajaa lisää, lisää töitä kaikille, aktiivista eu-politiikkaa, innovaatioita ja panostuksia... jos olis jatkettu tunti, olisi varmasti tiet tulleet kuntoon ja ilmastonmuutoskin hoidettua. Ainoa merkittävä seikka havaittavaksi näyttää olevan se, että Sipilä on tosi loukkaantunut Halla-aholle tuosta Kempeleen kodista ja Sipilän syyttelystä. Vaikuttaa aika varmalta, että nämä ei samaan hallitukseen mene..

Orpo on tiukka valtionvarainministeri, mutta nyt lähdössä demarimaiseen lupailuun mukaan. Rinne puhuu tuhannesta hoitajasta palkankorotuksista, ja Orpo nokittaa ”Neljätuhatta hoitajaa” ja ”palkkaus pitää olla kunnossa”.. Muuten on sitä perinteistä kokoomuslaista politiikkaa ja argumentaatiota, jossa ahkeruus, yrittäjyys ja dynaamiset vaikutukset.. Ei vaikuta siltä, että liikkuvat äänestäjät kävisivät tällä kertaa pyydykseen. Sari Sairaanhoitaja taitaa äänestää tällä kertaa toisin ja Tuula Tutkija äänestää vihreitä..

Rinne oli parempi kuin aiemmissa tenteissä, mutta tuskin vieläkään houkuttaa sankoin joukoin uusia äänestäjiä uurnille. Onnistui kuitenkin olemaan romauttamatta katastrofimaista esitystä. Torjuntavaalivoittoon taitaa siis riittää, lähinnä ihmisten pettymys edellisen hallituksen toimiin ratkaisee..

Haavisto sovittelijana vähän sivuosassa. Lyhyesti tosiaan kuittasi ydinvoiman ja AinoPennasen lentokoneprotestin, jopa yllättävän kevyesti. Ainoa stiplu on tuo hävittäjien kytkeminen ilmastosopimukseen, siinä on selittämistä - tosin tuskinpa vaikuttaa kenenkään lopulliseen äänestyspäätökseen tuo yksityiskohta. Vihreiden äänestäjille tuo on lopulta aika merkityksetön seikka, vähemmätkin hävittäjät riittäisi.. Haavisto vie vihreät hallitukseen pelkällä sovittelutaidollaan, pystyy sopimaan ja neuvottelemaan. Haaviston hyvä kommentti maahanmuuttopolitiikassa oli se ”kenraalit käyvät uudelleen läpi vanhoja taisteluita ja näemmä maahanmuuttopolitiikassa käydään edelleen läpi vuotta 2015”, mutta eipä siitä päästy tämän hetkeen, kun aihe vaihtui.

Halla-aho oli roolissa, joka sopi. Sai myös seurata vähän sivusta, ja pärjäsi hyvin tuolla vähäisemmällä osallistumisella. Analyyttinen ja looginen esiintyjä, joka osaa vastata ympäripyöreästi kaikkiin aiheisiin, kuvailemalla ja analysoimalla tilannetta. Välillä vaikuttaa enemmän kommentaattorilta kuin ehdokkaalta, ja olisi muuten hyvä kommentaattori. Hieman itseäni hämmästyttää, että kun muilta vaaditaan linjauksia, lukumääriä, tarkkoja vastauksia ja valintoja, niin Halla-aho selviää kuvailemalla nykytilannetta (ja tietysti kuvaamalla maahanmuuton ongelmia). Halla-ahon ei tarvi puhua konkreettisista päätöksistä, eikä tehdä linjauksia. Esimerkiksi EU-politiikan linjaus oli ulkomuistista sellainen, että ”ei ihmiset ole kiinnostuneet EU:n instituutioista ja integraation mallista, vaan siitä, että millainen EU on ihmisen kannalta käytännön asioissa, ihmiset haluaa toimivan EU:n eikä huonosti toimivaa unionia”.

Ja maahanmuuttopolitiikassa Halla-aholle riittää se, että saa puhua sen ongelmista (ja käydä keskustelua maahanmuuttokeskustelusta ja rasismikeskustelusta), vuodesta 2015, raiskauksista ja työttömyydestä - mutta missään vaiheessa ei kysytä, mitä konkreettista Halla-aho itse hallituksen ministerinä vuonna 2019 tekisi. Vieläkö on voimassa näkemys kaikkien turvapaikanhakijoiden säilöönlaittamisesta, miten hän aikoo sen tehdä, mistä säilöönottoon tilat ja varat, paljonko se maksaa, onko siinä ongelmia, onko oikein leimata muslimimiehet yleisenä joukkona sopeutumattomiksi takapajuisiksi vaikka moni heistä elää ihan normaalia elämää täällä, onko säilöönottojen toteuttaminen vaatimus hallitukseen menosta vai voidaanko siitä tinkiä, hyväksyykö muut nämä linjaukset, miten Halla-aho saa toimeenpantua irakilaisten palautukset käytännössä... tähän ei päästä, koska keskustelu on sitä moneen kertaan nähtyä vuotta 2015. Ja jos näitä kysyttäisiin, niin tarvisi muunkin vastauksen kuin ”varmasti halvempaa kuin nykyinen malli”...

Nyt tässä taitaa itseasiassa olla sellainen mielenkiintoinen juttu, että maahanmuuttokriittiset äänestävät Halla-ahoa ikäänkuin ihmetemppuna ja ongelmanratkaisuna, vaikka ei ole mitenkään sanottua, että Halla-aholla on yhtään enempää käytännön vaikutusmahdollisuuksia asioiden toimeenpanoon, kuin muillakaan puolueilla. Vai onko? Puhetta ja nykyongelman sekä vuoden 2015 ongelmien kuvailua on kyllä paljonkin, mutta miten konkreettiset toimet? Niistä olisi kiva kuulla.

Kaiken kaikkiaan siis hieman turhanpäiväinen tentti, ja veikkaanpa että samanlaisia saadaan vielä lisää.
 
Viimeksi muokattu:

Analyzer

Jäsen
IL pyysi puolueita nimeämään leikkauskohteita - vain perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät kertoivat, mistä aikovat leikata rahaa

On muuten todella vastenmielistä ja vastuutonta, että valtaosa puolueista ei suostu nimeämään leikkauskohteita. Kuka ihan oikeasti uskoo, että Sipilä ja Orpo eivät löytäisi leikkauskohteita ollessaan hallituksessa. Ja niin pitäisikin löytää. On pelkuruutta olla sanomatta sitä ääneen ennen vaaleja.

Esim demarit:
"Kestävyysvaje aiheutuu pohjimmiltaan ikääntymiseen liittyvien menojen kasvusta, ja ainoa kestävä tapa vastata näihin menoihin on työllisyyden kasvu selvästi nykyistä korkeammalle tavalla, joka vahvistaa julkista taloutta.

Kuka ihan oikeasti uskoo, että työllisyys tästä vielä nousee, kun taantuma iskee suurella todennäköisyydellä ensi vaalikauden aikana eurooppaan. Työllisyyden nosto tästä tasosta vaatisi niin kovia ratkaisuja, että en usko, että mikään hallituskokoonpano tohtii
sellaisiin lähteä, tai kansa ja ay liike ovat barrikaadeilla. Johan se nähtiin mikä poru syntyi yhdestä aktiivimallista.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
IL pyysi puolueita nimeämään leikkauskohteita - vain perussuomalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät kertoivat, mistä aikovat leikata rahaa

On muuten todella vastenmielistä ja vastuutonta, että valtaosa puolueista ei suostu nimeämään leikkauskohteita. Kuka ihan oikeasti uskoo, että Sipilä ja Orpo eivät löytäisi leikkauskohteita ollessaan hallituksessa. Ja niin pitäisikin löytää. On pelkuruutta olla sanomatta sitä ääneen ennen vaaleja.

Esim demarit:
"Kestävyysvaje aiheutuu pohjimmiltaan ikääntymiseen liittyvien menojen kasvusta, ja ainoa kestävä tapa vastata näihin menoihin on työllisyyden kasvu selvästi nykyistä korkeammalle tavalla, joka vahvistaa julkista taloutta.

Kuka ihan oikeasti uskoo, että työllisyys tästä vielä nousee, kun taantuma iskee suurella todennäköisyydellä ensi vaalikauden aikana eurooppaan. Työllisyyden nosto tästä tasosta vaatisi niin kovia ratkaisuja, että en usko, että mikään hallituskokoonpano tohtii
sellaisiin lähteä, tai kansa ja ay liike ovat barrikaadeilla. Johan se nähtiin mikä poru syntyi yhdestä aktiivimallista.
Alkoi vituttamaan kun luin tuon. Kiitos.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Tämän päivän hesarissa Halla-ahon vuoro olla haastattelussa. Edelleen kaipaisin konkretiaa noihin vastauksiin...

Valtiovarainministeriön arvion mukaan julkisia menoja on tulevina vuosina leikattava, vaikka työllisyysaste nousisi nykyisestä. Toimisitteko näin ja miksi? Mistä leikkaisitte?
”Julkisia menoja on pakko karsia, mutta emme halua juustohöyläleikkauksia.
Maahanmuuton kustannuksia on vaikea arvioida, mutta ne ovat joka tapauksessa miljardiluokkaa vuosittain, luultavasti lähempänä kahta.”

Yksityiset hoivayritysten toiminnassa vanhustenhoidossa on paljastunut pahoja puutteita. Pitäisikö yksityisten yritysten roolia koko sosiaali- ja terveydenhoidossa lisätä vai vähentää nykyisestä? Miksi?
”Emme halua kasvattaa yksityisten roolia, mutta pidämme tärkeänä että ne osallistuvat palvelujen tuottamiseen. Se, onko tuottaja julkinen vai yksityinen ei ole ratkaisevaa. Kunnilla pitää olla niin paljon rahaa käytettävissä, että ne pystyvät panostamaan myös laatuun.”

Talous kuntoon ilman juustohöylää ja kunnille riittävästi rahaa vanhustenhoidon laatuun..
Itse asiassa melkeinpä toivon, että perussuomalaiset nousee hallitukseen, niin päästään näkemään, kuinka helposti asiat alkaa sujumaan..
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Talous kuntoon ilman juustohöylää ja kunnille riittävästi rahaa vanhustenhoidon laatuun..
Itse asiassa melkeinpä toivon, että perussuomalaiset nousee hallitukseen, niin päästään näkemään, kuinka helposti asiat alkaa sujumaan..
Tämä toive menee hukkaan. Persut ovat kotimaisessa politiikassa samassa asemassa kuin Trump jenkeissä omien kannattajiensa keskuudessa. On ihan sama mitä typeryyksiä he tekevät tai sanovat, niin kannattajat tulevat julistamaan että "how wonderful".
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Tämä toive menee hukkaan. Persut ovat kotimaisessa politiikassa samassa asemassa kuin Trump jenkeissä omien kannattajiensa keskuudessa. On ihan sama mitä typeryyksiä he tekevät tai sanovat, niin kannattajat tulevat julistamaan että "how wonderful".

Tämä oli tyhmin kommentti, mitä olen tällä palstalla koskaan lukenut. Ja kyllä luen myös omat viestini. Ellei tää nyt ole jotain 4D-shakkia mihin en kyllä usko.
 

Artturenos

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL, Blackhawks. sympatiat Lightning.
Kyllä perussuomalaisten talous linjaukset ovat hyvinkin järkeviä verrattuna esimerkiksi SDP:n vastaaviin.

Itselleni suurin pettymys on ollut kokoomus viime vuosina. Itse olen äänestänyt lähes poikkeuksetta kokoomusta, mutta nyt se on loppu. Syy on Vapaavuori, joka mesoaa ja ilmeisesti johtaa puoluetta. On kovin haitallista, että Helsingin pormestarilla on niin paljon valtaa puolueessa.

Vähän on hankala tilanne nyt löytää sopivaa puoluetta.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Tämä toive menee hukkaan. Persut ovat kotimaisessa politiikassa samassa asemassa kuin Trump jenkeissä omien kannattajiensa keskuudessa. On ihan sama mitä typeryyksiä he tekevät tai sanovat, niin kannattajat tulevat julistamaan että "how wonderful".

Tämä on siitä myös hyvä esimerkki, että valtaan päästyään sekä Trumpilla että Persuilla on tapana nostaa työllisyysastetta merkittävästi lähtötilanteesta. Ja seuraavan turvapaikkakriisin tullessa voisi olla hyvä havitella muuria Suomen ja Ruotsin väliselle rajalle.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös