Eduskuntavaalit 2019

  • 406 370
  • 3 925

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Oikein ketään pm:n mitat täyttävää korvaajaa ei SDP:ta mieleen tule, eihän siellä oikein ole edes ketään kunnollisia riviministeriehdokkaita.

Riviinhän SDP:lla on varsin moneenkin ministeritehtävään laadukkaita nimiä, eri asia mikä kombo on esimerkiksi alueellisesti mahdollinen, mutta Rinteen osalta kysymysmerkki kyllä kunto on ihan aidosti eikä pämin suhteen varasuunnitelmaa mahda juuri olla.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Näkisi, että käykö tosiaan niin, että työttömyys repsahtaa kasvu-uralle, verot nousee valtavasti ja valtion velkaantuminen kiihtyy merkittävästi.
Vaikka nuo mainitutkaan eivät mitään unelmia ole, niin ne on tietyllä tavalla korjattavissa olevia ongelmia. Sen sijaan 18 maakuntaa joille on annettu joku toinen nimi ja niillä keskustan houkuttelu hallitukseen on pidempiaikainen vahinko. Keskustan kanssa ei tarpeellisia uudistuksia saada tehtyä vaan lehmänkaupat jatkuvat.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Tosin arvovalintahan sekin on ettei opiskele taloustieteitä.

Valitettavasti tähänkin on usein tarjolla hyvä patenttivastaus: "Taloustieteen teoriat ovat vain yksittäisten tutkijoiden mielipiteitä, eikä niissä ole välttämättä totuuspohjaa oikean elämän kanssa".

Sitten tätä voi vielä täydentää silläkin, että Nalle Wahlroosilla on ihan liikaa rahaa.

Ihan hauskaa retoriikkaa. Ainakin varmaan keskivertoa enemmän taloustieteeseen perehtyneenä sanoisin, että tyypillisintä taloustieteeseen perustuvaa virheargumentointia ei ole sen huomiotta jättäminen vaan talouspoliittisten linjausten esittäminen epäpoliittisina standardiohjeina tyyliin "tiede osoittaa tämän olevan oikea ratkaisu". Oikeasti valtion talouden järjestäminen on aina luonteeltaan poliittista ja täynnä arvovalintoja. Ja tietenkin taloustieteen osoittamat keinotkin todella ovat joskus keskenään ristiriitaisia ja aina on syytä muistaa, että vaikka taloustieteilijät mielellään vertaisivat alaansa luonnontieteisiin, niin sekä tutkimuskohteeltaan että metodeiltaan kyse on yhteiskuntatieteestä, jossa parhaidenkin teorioiden virhemarginaaleihin mahtuu kaikenlaista.

...ja jos pohjoismaittain jotain tulkintaa pitäisi vetää Lafferin käyrästä, niin sen se osoittaa, että harvemmin on ilmaisia veroaleja olemassa. Ei korkeaa verotusta tietenkään itseisarvona sovi pitää, enkä usko kovin monen pitävänkään. Päinvastoin, verotuksen pitäisi olla mahdollisimman kevyttä (tai vain tarpeeksi raskasta pohjoismaisesta näkökulmasta).
 
Viimeksi muokattu:

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ihan hauskaa retoriikkaa. Ainakin varmaan keskivertoa enemmän taloustieteeseen perehtyneenä sanoisin, että tyypillisintä taloustieteeseen perustuvaa virheargumentointia ei ole sen huomiotta jättäminen vaan talouspoliittisten linjausten esittäminen epäpoliittisina standardiohjeina tyyliin "tiede osoittaa tämän olevan oikea ratkaisu". Oikeasti valtion talouden järjestäminen on aina luonteeltaan poliittista ja täynnä arvovalintoja. Ja tietenkin taloustieteen osoittamat keinotkin todella ovat joskus keskenään ristiriitaisiakin ja aina on syytä muistaa, että vaikka taloustieteilijät mielellään vertaisivat itseään luonnontieteisiin, niin sekä tutkimuskohteeltaan että metodeiltaan kyse on yhteiskuntatieteestä, jossa parhaidenkin teorioiden virhemarginaaleihin mahtuu kaikenlaista.
Sivumennen sanottuna eiköhän jokainen yhdenkin taloustieteen kurssin yliopistossa lukenut ole perehtynyt aiheeseen keskimääräistä enemmän.

Tottakai talouden järjestäminen on aina poliittista ja täynnä arvovalintoja, mutta ihan sama pätee sosiaalitieteisiin, maanpuolustukseen ja varmaan ihan kaikkeen muuhunkin. Se ei silti ole mikään syy olla arvostelematta päätöksentekoa ”epätieteeliseksi” jos se sitä on. Edellisellä en tarkoita, että kussakin tilanteessa olisi olemassa yksi absoluuttisen oikea tai edes paras päätös, vaan sitä että tieteellisen tutkimuksen keinoin usein on mahdollisuus ennustaa ja laskea kunkin päätöksen seuraukset ja tehdä päätökset näiden faktojen perusteella. Eikä niin että jätetään asiantuntijat kuuntelematta.
 
Viimeksi muokattu:

Zamboni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
No verotus on tietysti erittäin tärkeä kysymys, ja sen takaisinkytkentävaikutukset on moninaiset… Mutta nyt siis puhutaan pitkälti suomalaisesta palkkaverotuksesta. Ja on Eduskuntavaalit…

Eli pistetään nyt nämä asiat kontekstiin.

Tuloperusteisia veroja suomalaiset maksaa n. 30miljardia. Kunnallisverot on tästä 18,5 miljardia ja pääomatuloveroa 2,8 miljardia euroa. Yle-vero 489 miljoonaa ja sairausvakuutusmaksut 1,7 miljardia. . ja Valtion ansiotuloveroa 5,5 miljardia (veronalaisista tuloista oli ansiotuloja 129 miljardia (palkkoja 85 miljardia eläketuloja 31, työkkäreitä, kodinhoidontukia jne loput) ja pääomatuloja 10 miljardia)


Get the point? Tulopohjaisista veroista Kuntavero on lähes nelinkertainen valtion tuloveroon nähden. Alvia kerätään 17 miljardia.


Koko valtion tuloveron poistaminen ei laskisi hirveästi veroprosentteja(nne).

Tietysti jos ajattelee palkasta perittävät eläke ja sosiaalimaksut mukaan.. no sitten pitää puhua niistä, eikä veroista. Eläkejärjestelmän kestävyydestä ja siitä uhasta, joka kohtaa milleniaaleja eläkemaksujen muodossa. Sosiaaliturvavakuutus on tutkitusti tehokkain valtion ottamana vs. yksityinen vakuutusjärjestelmä. Jos haluaa sen muutoksesta puhua, puhuu siitä…
 

Barcelona

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Tein tossa hiljattain YLE:n ja Hesarin vaalikone kyselyt ja ideana oli että valkkaan sieltä sellaisen ehdokkaan joka on molemissa top 5. Muuten hyvä idea, mutta eipä ollut yhtään ehdokasta joka ois molemmissa kyselyissä top 10.

Eli ehdokas ja puolue on vielä avoinna. Tiedän vaan minkä puolueen ehdokasta en tule äänestämään. Varmaan sitä joutuu taas valitsemaan puolueen joka ottaa päähän vähiten. Olen siis ns. liikkuva äänestäjä ja laskin että olen eri vaaleissa äänestänyt 6 eri puolueen ehdokasta. En ole tainut kuitenkaan koskaan äänestää Vasemmistopuolueen ehdokasta, mutta nyt on harkinnassa lähinnä protestiäänenä tolle nykymenolle.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Sivumennen sanottuna eiköhän jokainen yhdenkin taloustieteen kurssin yliopistossa lukenut ole perehtynyt aiheeseen keskimääräistä enemmän.

Tällä perusteella taidan sitten ymmärtää aiheesta keskimääräistä enemmän. Asiantuntijoiden kanssa en lähtisi kuitenkaan väittelemään, mutta toisaalta näiden "Otetaan Nalle Wahlroosilta kaikki rahat pois"-tyyppien kanssa kyllä. Jälkimmäisestä ei tosin olisi mitään hyötyä kenellekään.

Tottakai talouden järjestäminen on aina poliittisista ja täynnä arvovalintoja, mutta ihan sama pätee sosiaalitieteisiin, maanpuolustukseen ja varmaan ihan kaikkeen muuhunkin. Se ei silti ole mikään syy olla arvostelematta päätöksentekoa ”epätieteeliseksi” jos se sitä on. Edellisellä en tarkoita, että kussakin tilanteessa olisi olemassa yksi absoluuttisen oikea tai edes paras päätös, vaan sitä että tieteellisen tutkimuksen keinoin usein on mahdollisuus ennustaa ja laskea kunkin päätöksen seuraukset ja tehdä päätökset näiden faktojen perusteella. Eikä niin että jätetään asiantuntijat kuuntelematta.

Tämä on juuri näin. Itse ajattelen asiaa ihan niistä lähtökohdista, että yksityinen sektori luo tänä päivänä työtä, ja uudet työpaikat syntyvät hyvin monissa tapauksissa kansainvälisiin yrityksiin. Näillä yrityksillä ei ole mitään pakkoa tulla Suomeen. Siksi pitää ajatella myös, että miten veropäätökset vaikuttavat näiden halukkuuksiin toimia täällä.

Kustannuspolitiikka on yksi tekijä. Toinen on työvoiman saatavuus. Kolmas yhteiskunnan stabiilius. Olemme hyviä kahdessa jälkimmäisessä, mutta niin on moni muukin Euroopan maa. Siksi tuo ensimmäinen vaikuttaa usein päätöksiin.

Yritysverotus on toki vain yksi osa veropolitiikkaa. Henkilöverotus on taas oma juttunsa. Itse voisin hyvinkin maksaa vielä vähän enemmän veroja, mutta ehkä suuntaisin tässä painopistettä kulutus- ja haittapohjaiseen suuntaan.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Twitter
Jälleen on tapahtunut pahoinpitely vaalityön ohessa. Eipä tässä ole mitään järkeä.

Suldaanin tuntien en vielä kirkossa kuuluttaisi että pahoinpitely on oikeasti tapahtunut. Menee samaan sarjaan uskottavuudessa kuin Veronika Honkasalo ja rasistiset konduktööritarinat. Varmasti joku, mahdollisesti sanallinen yhteenotto on tapahtunut, mutta paisuttelemalla saa kivasti huomiota omalle ehdokkuudelleen.

Mutta ikävää ja väärin, jos totta.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Suldaanin tuntien en vielä kirkossa kuuluttaisi että pahoinpitely on oikeasti tapahtunut. Menee samaan sarjaan uskottavuudessa kuin Veronika Honkasalo ja rasistiset konduktööritarinat. Varmasti joku, mahdollisesti sanallinen yhteenotto on tapahtunut, mutta paisuttelemalla saa kivasti huomiota omalle ehdokkuudelleen.

Mutta ikävää ja väärin, jos totta.
Helsingin poliisi on Twitter

Helsingin Poliisi ainakin tutkii ja metroasemilla on kameroita aika paljon. Todennäköisesti paikalla on myös silminnäkijöitä ollut.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Helsingin poliisi on Twitter

Helsingin Poliisi ainakin tutkii ja metroasemilla on kameroita aika paljon. Todennäköisesti paikalla on myös silminnäkijöitä ollut.

Juu, tuo kertoo sen että poliisi on soitettu paikalle. Suldaanin oma selostus: "Oli ihan normaali aamupäivä. Olin Helsingin Suomalaisessa yhteiskoulussa nuorten vaalipaneelissa. Hyppäsin bussiin 550 Itikseen.Kädessä oli vaalitarroja ja yhtäkkiä mies hyvin aggressiivisesti repi näitä tarroja. Hän tönäisi suoraan rintakehään, alkoi liimailla tarroja vaatteisiin ja uhkasi väkivallalla."

Eli pahoinpitely = tönäisi rintakehään Suldaanin mukaan. Mutta odotetaan nyt oikeuden tuomiota kuten Turun terrori-iskussakin, minusta vähän tuntuu että tuomiota ei tulla tässä keississä koskaan näkemään
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Twitter
Jälleen on tapahtunut pahoinpitely vaalityön ohessa. Eipä tässä ole mitään järkeä.

Surullista tässä on se, että näitä ei voi suoralta kädeltä uskoa, kun sen verran paljon on viime aikoina nähny näitä "hoaxeja". Viime viikolla oli jo yksi tapaus, jossa juna-asemalla oltiin kuulema mattoveitsellä uhkailtu, mutta se tarina osoittautui hyvin pian ontoksi.

Poliittinen väkivalta on erittäin kuvottavaa. Samaa alinta kastia ovat myös ne, jotka yrittävät tekaistulla tapauksella nostaa itsensä vaalien lähestyessä uhriksi. Maailmassa on tarpeeksi paljon julmuutta, ilman keksittyjä tarinoita, joiden takana on henkilön oman edun laskelmoitu tavoittelu. Tähän yksittäiseen tapaukseen on oikeastaan edes turha ottaa kantaa, ennen kuin tosiasiat ovat selvillä.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Pientä analyysia ensimmäisistä vaalitenteistä:

RKP/Henriksson

Epäonnistuminen. Sai avata tentit, mikä on aina erinomainen mahdollisuus. Puhe oli tunnepitoinen: heti alkuun tuotiin sentimentaaliset anekdootit esiin. Puhe jäi kuitenkin liikaa yleiselle tasolle, eikä ainakaan minulle välittynyt mitään yhtenäistä ohjelmaa, jolla rkp erottuisi muista puolueista.

Olen monesti äänestänyt rkp:tä, koska olen kokenut, että he tarjoavat liberaalimman vaihtoehdon kokoomukselle. Nyt puolue on kuitenkin valumassa Antti Rinteen syliin, joten syitä äänestää ei juuri ole. Henriksson ei uskaltanut tehdä avauksia talouspolitiikassa, ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tai edes ympäristökysymyksissä. Käytetty ruutuaika jäi varovaisen mitäänsanomattomuuden varaan.

Tentissä Henriksson puhui itsensä aivan umpisolmuun. Etenkin hopeavesitapauksen ja nuuskan käsittely jäivät selittelyn varaan ja näyttivät ikävällä tavalla, mitkä aihealueet ovat rkp:lle kiusallisia. Linjattomuus johti siihen, että Henriksson vaikutti ärsyyntyneeltä ja nurkkaan ajetulta. Rentous löytyi vasta, kun tentti oli jo ohi ja valot himmenneet.

Vihreät/Haavisto

Kohtuu hyvä suoritus. Haavisto on tasaisen hyvä esiintyjä, mikä näkyi tässäkin. Puhe oli geneerinen, mutta hyvin fokusoitu ja jämäkkä. Lopun kertomus herätti varmasti tunteita katsojissa, vaikka aiempien puheiden perusteella teema alkaa jo väljähtää.

Haavisto osaa valita puheenaiheet, joissa hänellä on ns. voitettavaa. Esimerkiksi ydinvoiman hän on ottanut haltuunsa erinomaisesti. Haavistosta välittyy myös kokemus, varmuus ja tietynlainen vanhan valtiomiehen näkemys. Tentaattorit olivat kieltämättä aika varovaisia, mutta kukapa Pekkaa haluaisi hikoiluttaa?

Vihreiden suurimmat ongelmat ovat taloudessa. Miten rahoittaa perustulo? Haavisto on mielestäni ollut pahimmissa vaikeuksissa, kun toimittajat ovat tivanneet työllisyysvaikutuksia ja kustannusarvioita. Näihin vihreiden pitäisi keksiä parempi resepti: nyt vaikuttaa siltä, että Haavisto selittelee tilannetta, joka on jo lähtökohtaisesti kiusallinen.

Keskusta/Sipilä

Loistava veto. Kiva-Juha on tehnyt paluun. Tilanne on toki keskustan kannalta hankala, kun gallupit ovat mitä ovat. Hallituksen kaatuminen on kuitenkin jättänyt Sipilälle markkinaraon, jota hän näköjään lähtee täysillä hyödyntämään. Riittääkö aika? En usko, mutta yrittää kannattaa.

Sipilän puhe oli ytimekäs, rento ja jossain määrin odotettukin. Keskustan teemana on vastustaa punavihreitä kaupunkilaisia. Tätä on kuitenkin hiottu mukavasti vastuunkannon ja realistisen taloudenpidon avulla kokonaisvaltaiseksi paketiksi. Sipilä on parhaimmillaan, kun hän pääsee tarinoimaan huolestuneella äänensävyllä.

Tentissä Sipilä paransi entisestään. Toimittajat nostivat ikäviä tosiasioita esille, mutta Sipilä pommitti ne alas yksi kerrallaan. Kotihoidon tuen nimittäminen pyhäksi oli hyvä veto, joka sai keskustan vaikuttamaan linjakkaalta. Koska puolue ei kuitenkaan kerää liberaalien kaupunkilaisten ääniä, sen kannattaa ainakin esittää olevansa periaatteen puolue. Talousasioissa Sipilän rutiini alkaa näkyä: häntä on vaikea kampittaa nykyisten työllisyyslukujen alla.

Ehkä parasta poliitikko-Sipilää, mitä olen koskaan nähnyt. Tämä on tietysti ikävä asia, mikäli se realistoituu kannatukseksi. Ei voi kuitenkaan moittia, etteikö Sipilä tekisi kaikkensa puolueensa hyväksi.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
En ole mielestäni mikään kukkahattutäti, mutta tuo perussuomalaisten vaalivideo menee kyllä joidenkin sisäisten raja-aitojeni ylitse. Ensinnäkin narratiivi on ahdistavan angloamerikkalainen - lahjotut poliitikot, palavat autot, fake news ja sitä rataa - ja kostofantasioiden ruokkiminen on minusta paitsi moraalisesti kyseenalaista myös koko poliittista järjestelmää vastaan kääntyvää. Kohderyhmänsä (maahanmuuttokriittisten nukkuva puolue) tavoittaa varmasti keskimääräistä paremmin, mutta millä hinnalla?

Kärjistävyydeltään tulee mieleen SAK:n vaalivideot 2000-luvun puoluvälin paikkeilta (Lohtander porvarina), mutta tämä ottaa vielä muutaman askeleen lisää radikaalille puolelle.
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Surullista tässä on se, että näitä ei voi suoralta kädeltä uskoa, kun sen verran paljon on viime aikoina nähny näitä "hoaxeja". Viime viikolla oli jo yksi tapaus, jossa juna-asemalla oltiin kuulema mattoveitsellä uhkailtu, mutta se tarina osoittautui hyvin pian ontoksi.

Poliittinen väkivalta on erittäin kuvottavaa. Samaa alinta kastia ovat myös ne, jotka yrittävät tekaistulla tapauksella nostaa itsensä vaalien lähestyessä uhriksi. Maailmassa on tarpeeksi paljon julmuutta, ilman keksittyjä tarinoita, joiden takana on henkilön oman edun laskelmoitu tavoittelu. Tähän yksittäiseen tapaukseen on oikeastaan edes turha ottaa kantaa, ennen kuin tosiasiat ovat selvillä.

Nyt Suldaanin tarina muuttui jo, että pahoinpitely olikin tönäisyn sijaan tarran liimaus rintakehään: "
– Sitten hän tuli suoraan naaman eteen ja sanoi, et haluuksä kuolla, haluuksä turpaan, Ahmed kuvailee tilannetta.

– Mies repi minun vaalitarran pois pylväästä ja löi sen suoraan rintakehään takkiin kiinni ja sanoi, että pistä se perseeseen."

Kansanedustajaehdokkaan kimppuun hyökättiin – kertoo yllätyshyökkäyksestä MTV:lle: "Haukkui pedofiiliksi ja huusi naaman edessä 'Haluutsä kuolla, haluutsä turpaan'"

Tällä tarinalla saanut joka tapauksessa jo nyt enemmän julkisuutta kuin saisi 50 000€ vaalibudjetilla.
 

Analyzer

Jäsen
Rinteeltä tulee nyt jatkuvalla syötöllä sammakoita. Ensin lihagate ja nyt tunninjuna-torppaus. Näitä sitten jälkikäteen joudutaan oikomaan ja kenties on ihan oikeastikin tultu väärinymmärretyksi. Ongelmana vaan on Rinteen harkitsematon ulosanti ja nykyaikana yksikin huonosti muotoiltu lause alkaa elää omaa elämäänsä somessa ja medioissa. Rinteen kannattaisi nyt vaan pitää ihan matalaa profiilia ja välttää isoja ulostuloja. Mielenkiinnolla odotan illan haastattelua, toivottavasti toimittajat on ärhäkkäämmällä tuulella kuin Haavistolle.

Perussuomalaisten kohumainos on kyllä epäonnistunut. Ei tuollaisella mainonnalla ainakaan uskottavuutta saa lisää. Täysin yliampuvaa kuitenkin tuomita mainoksen yllyttävän väkivaltaan. Jotenkin nämä ammattipöyristyjät saavat kyllä verenpaineen nousemaan. Niitähän nykymaailmassa riittää.
Huti se mainos oli kuitenkin joka tapauksessa.
 

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
YLE Text sivu 103:
"Kaikkien ääni ei kuulu vaaleissa
Suomessa on ihmisryhmiä, jotka äänestävät selvästi muita vähemmän. Viime eduskuntavaaleissa näitä olivatru umiillista työtä tekevät, pienituloiset, nuoret, itäsuomalaiset, usein muuttavat ja ulkosuomalaiset. Käyttämättömät äänet ovat tutkijoiden mukaan merkki siitä, että edustuksellinen demokratia käy puoliteholla. Kun kaikkien ääni ei kuulu vaaleissa, tietoa eri ryhmien tarpeista välittyy vajavaisesti päätöksentekoon."
https://yle.fi/tekstitv/txt/P103_01.html

Mikä siis avuksi? Maailmassa on toki valtioita, joissa äänestys-% lähentelee täyttä sataa. Esimerkiksi Pohjois-Korea, Valko-Venäjä tai Turkmenistan. Myös entisessä Neuvostoliitossa päästiin useilla lueilla lähelle sataa. Saisikohan Korean Kimiltä tai Belaruksen Aljaksandarilta hyviä vinkkejä äänestysinnon parantamiseen?
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Sama fiilis oli itselläkin tuota katsellessa, kunnes viimeiset 15s palauttaa katsojan siihen, että tämä oli fiktiivinen tarina. Katsoin huvikseen toisen kerran tänään ja sitä sarjakuvamaista yliampuvuutta ymmärsi paljon paremmin tyylikeinona.

On se silti varmasti jo tehdessä ollut selvää. että tulee vaalien puhutuin video. En osaa sanoa viekö vai tuoko ääniä ja ymmärrän kyllä soraäänetkin.

Persuilla on ennen vaaleja oikeastaan kaksi tavoitetta.

A) Halla-ahon pitää julkisuudessa ja vaalitenteissä esiintyä niin, että ne jotka kartavat ymmärrettävästikin Huhtasaaren kaltaista mesoamista, äänestävät persuja Huhtasaarista huolimatta.
B) Yrittää herätellä katsomoa, jossa persuilla on erittäin paljon mahdollisia äänestäjiä.

Itse video oli toteutukseltaan ja yliampuvuudeltaan aika keskinkertainen (oikeasti porno-limo :D), mutta harmiton. Vaalivideota huomattavasti paljon enemmän persujen laariin sataa nämä yliampuvat analyysit ja reaktiot videosta. Media ja vastustajat pelasivat taas täydellisesti persujen pussiin. Epäilen nimittäin vahvasti, että kukaan, joka edes harkitsee perusjen äänestämistä, ei tule jättämään äänestämättä heitä tuon vaalivideon vuoksi, mutta aiheesta seuranneesta kohusta moni nukkuva voi puolivahingossa herätä.

Persufobiikot toki näkevät tämän videon pahimpina asiana ikinä, mitä nyt jokainen osasi odottaa.
 

ipaz

Jäsen
Katselin äsken Ylen englanninkielisen vaalitentin, mikälie. Ensinnäkin on hienoa asia, että ainakin kaikki osallistuneet poliitikot (Elina Lepomäki KOK, Kimmo Tiilikainen KESK, Anders Adlercreutz RKP, Veronika Honkasalo VAS, Antton Rönnholm SDP, Olli-Poika Parviainen VIHR, Laura Huhtasaari PS, Tiina Ahva SIN ja Aki Ruotsala KD) puhuvat kaikki varsin hyvää englantia. Luonnollista puhetta muutamista sanojen miettimisistä huolimatta.

Mutta se mikä eniten ärsytti muuten hyvin asiallisesta ja mukavan tunnelmallisesta keskustelusta oli kahden naisedustajan, eli Huhtasaaren ja Honkasalon tyyli. Huhtasaari on, kuten @Steegil yllä mainitsee, mesoaja. Korottaa ääntään vaikka keskustelu olisi muuten rauhallista ja lyö näkymätöntä nyrkkiä pöytään hymyssä suin. Aivan helvetin häiritsevää. Honkasalo taasen on viime päivinä ja tässäkin tentissä "kunnostautunut" nimittelemällä vastaehdokkaitaan tai heidän puolueita (haukkui Persuja rasisteiksi ja aiemmin Twitterissa Espoosta ehdolla olevaa Kokoomuksen Tere Sammallahtea "väkivaltaiseksi trolliksi". Itse näen tuollaisen puheen todella alhaisena varsinkin tohtoristason ihmiseltä. Mutta ehkä tuollainen tyyli sitten uppoaa johonkin, mutta ei ole minun käsitykseni sivistyneestä ihmisestä, jonka hakema luottamustehtävä on valtakunnan huipulla.
 

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
YLE Text sivu 103:
"Kaikkien ääni ei kuulu vaaleissa

Kun tänään luin teksti-tv:tä, niin kävi mielessä avata palstalle ketju "Nollatason tutkimuksia". Tämän päivän annista siihen olisi päässyt lisäksi:

Yhdysvaltalaistutkimus: Vapaat aselait yhteydessä joukkoampumisiin
Joukkoampumiset olivat sitä todennäköisempiä, mitä löyhempiä osavaltion aselait olivat, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

Molemmista ensireaktiona no shit Sherlock - kuinka paljon itsestäänselvyyksiä on edes tarvetta tutkia?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Itse video oli toteutukseltaan ja yliampuvuudeltaan aika keskinkertainen (oikeasti porno-limo :D), mutta harmiton. Vaalivideota huomattavasti paljon enemmän persujen laariin sataa nämä yliampuvat analyysit ja reaktiot videosta.
En näe millään tapaa harmittomana flirttailua väkivallan ja rasismin kanssa. Jossain rajan pitää yksinkertaisesti mennä. En jaksa tähän erikseen alkaa rustata mitään, vaan heitän omahyväisesti oman viestini persuketjusta:

En löytänyt nopealla katsannolla juttua perussuomalaisten vaalivideosta V niin kuin ketutus joten nostanpa esille. Saa vetää herneet nenään, jos en jonkun aiemman viestiä pikakelauksessa nähnyt aiheesta!

Mutta joo, pakko tällaisena suhteellisen epäpoliittisena opportunistinakin todeta, että nyt asetettiin raja niin alas, että seuraavaksi persuille pitää kai alkaa jo varailla vaalivalvojaisiin Bürgerbräukelleria. Kyllä, natsikortti esitetty.

Mutta seuraavaksi pyydän rauhoittumaan. Älä vastaa viestiin välittömästi ja heitä vastaukseksi suvakkihuoraa tai muuta nokkelaa, älä edes loukkaannu, nimittäin en väitä juuri sinua natsiksi. Mieti hetken, mitkä elementit tuota vaalivideota hallitsevat, ja mieti sitten, millaisista elementeistä 30-luvun äärioikeistolaisuus alkoi rakentua. Kyllä, lopussa kerrottiin, ettei tämä ole totta, ja että äänestämällä vaikutat, mutta se oli valkopesua. Todellinen viesti oli varsinaisessa videossa, se sama tarina, jota on toistettu tunnetuissa asiayhteyksissä aiemminkin - petollinen eliitti, hyödylliset idiootit ja raakalaismaiset toiset. Suomeksi Sipilän hallitus, vihervasemmisto ja maahanmuuttajat tai natsisaksaksi Weimarin tasavalta, kommunistit ja juutalaiset.

Ja taas, minua kauhistuttaa joidenkin turvapaikanhakijoiden (seksuaali)rikokset. Minua vituttaa poltiikan hyväveliverkosto ja olen pettynyt Sipilän hallitukseen, vaikka sitä neljä vuotta sitten toivoinkin jonkinlaiseksi politiikan tuuletukseksi. Lisäksi minua rasittaa äärivasemmistolainen paatos, joka toisinaan yltyy väkivallaksi tai ainakin rajuksi ilkivallaksi. Lähipiirissäni on vihreitä ilmastofanaatikkoja, jotka tuputtavat sinänsä tärkeää teemaa niin paljon, että tekee toisinaan mieli jättää vittuillakseni auto tyhjäkäynnille ja jätteet lajittelematta. Näistä huolimatta pidän em. videota erittäin vakana signaalina siitä, mihin suuntaan Persut on menossa. Pakko myöntää, että lievästi jopa järkytyin videon sävystä.

Pidin Soinin Persuja jollain tapaa terveenä ilmiönä suomalaisessa poliittisessa kentässä, en sanomaltaan, mutta siis sellaisena ullakontuoksuisena unohdetun kansan äänenä ja tuntojen tulkkina. Hienoa, että pihtiputaan mummo sai viimeinkin äänensä kuuluville! Vähän sellainen huvittunutkin suhtautumiseni oli, kun haalarijormat kaivautuivat rasvamontuistaan vaaliuurnille. Nykyinen Halla-Ahon Persut sen sijaan on jotain muuta. Mulle kelpaa hyvin argumentoidut oman mielipiteeni vastaiset ajatukset keskustelussa, jossa pitäydytään kuitenkin vastakkainasettelusta ja leimaamisesta, osin siksi Halla-Aho on ollut hyvää kuunneltavaa parhaimmillaan, vaikken miehen ajatuksia kovin usein sulata.

Vaan tällä videolla mentiin liian pitkälle. Se ei rakenna millään tavoin, vaan rikkoo. Se on kauniisiin kääreisiin kiedottua ääriajattelua, populistista paskaa, joka pahimmillaan saa yksinkertaisimmat poimimaan vain sen ilmeisen, jota video tuo esille, nimittäin väkivallan. Ei, sitä ei suoraan esitetä, mutta siinä leikitään tulella. Flirtaillaan merkityksillä, jotka on luettavissa, vaikkei suoraan sanotakaan. Minä yksiselitteisesti tuomitsen tuollaisen humanistina ja historian ammattilaisena, puolueeseen ja ideologiaan katsomatta. Häpeä, Jussi Halla-Aho.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Nyt tenttaajat ovat jälleen vireessä ja Rinne ongelmissa rahanjakonsa kanssa. Vappusataset ja muut rahanjaot saattoivat Rinteen pinteeseen.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Antti Rinne myönsi, että pitäisi perehtyä eläkelupausmallinsa kustannuksiin.. hehe.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös