Tässä esimerkki, kuinka pihalla voi joku olla nyky-Suomen tilaanteesta ja oikeesti köyhien töissäkäyvien elämästä. Ei ihme, että Kokoomus ja ylemmän keskiluokan demarit jyräävät!
Rautalangasta: jos käyt pätkätöissä/matalapalkkatöissä/asut yksin vuokralla, niin silloin maksat kaiken niistä vähistä ilman mahdollisuutta tukiin saati sitten Kelan nykyään hallinnoimiin sossuapuihin. Joka kuukausi ne vähät rahat loppuu jo pari viikkoa ennen seuraavaa tilipäivää, ei siinä edes mietitä passiin tuhlaamista. Ajokorttia ei ole läheskään kaikilla ja senkin kelpaamista henkilötodistuksena rajoitettiin taas.
Mitä tulee tuohon idioottimaiseen ideaan "kyllä sinut joku vaalivirkailija tuntee" ei hyvää päivää...missä helvetin skutsissa sää asut!? Sun mielestä köyhän pitäisi mennä siis nöyryyttään itseään vielä lisää vaalipaikalle siinä toivossa, että joku sattuisi tuntemaan?
Uskokaa tai älkää, niin näitäkin ihmisiä on Suomenniemellä jo paljon...
Tässä lienee taas esimerkki siitä, kuinka pihalla joku voi olla nyky-Suomen tilanteesta, kun mediasta luetaan ilmeisesti vain otsikoita, eikä sitä vähää viitsitä perehtyä asioihin, ainakaan niiden oikeilta lähteiltä ja siten saada ymmärrystä asioiden oikeaan tilaan. Pieni vinkki, ymmärrä enemmän asioita ennen kuin nolaat itsesi totaalisesti.
Joku viisas on sanonut joskus jotenkin näin: On parempi olla hiljaa ja vaikuttaa tyhmältä kuin avata suunsa ja todistaa se. Pätenee myös kirjoitettuun sanaan.
Ajokortin henkilötodistuksena toimimista on kyllä rajoitettu, mutta ne rajoitukset vuoden vaihteessa liittyivät mm. vahvan sähköisen tunnistamisvälineen (esim. verkkopankkitunnukset) hankintaan. Oikeusministeriön ylläpitämällä
vaalit.fi -sivuilla todetaan seuraavasti (boldaus minun):
vaalit.fi -sivusto kirjoitti:
Äänestäjän on selvitettävä henkilöllisyytensä äänestyspaikalla. Siksi hänen tulee ehdottomasti ottaa mukaansa kuvallinen henkilöllisyystodistus, esimerkiksi sirullinen henkilökortti, ajokortti tai passi.
Oikeusministeriö on kuitenkin se ylin vaaliviranomainen Suomessa, ja jos heidän ylläpitämällään sivustolla kerrotaan, että ajokortti kelpaa henkilölilsyyden toteamiseen äänestämisessä, niin luottaisin tuohon tietoon vahvemmin kuin mutuspekulaatioon, mihin joku voi sinänsä ymmärrettävästi päätyä, jos ei vaivaudu sisäistämään eri medioista saatavilla olevaa tietoa oikein.
Ymmärrän, että kaikilla ei ole ajokorttia, eikä sen äänestämisen takia halua maksaa passista tai henkilökortistakaan. Tuo kuvallisen henkkarin puute ei kuitenkaan tulle kenellekään äänestämään haluavalle yllätyksenä. Siten vähän ennakoimalla voi hankkia poliisilta maksuttoman henkilöllisyystodistuksen. Tästä mahdollisuudesta kerrotaan mm.
Ylioppilaslehden ja
Ylen artikkeleissa, joissa on juurikin käsitelty aihetta äänestämisestä ilman henkkaria. Toisessa
Ylen julkaisemassa artikkelissa vaalijohtaja kertoo nimen omaan tuosta mahdollisuudesta, että vaalivirkailija tuntee äänestäjän, jolloin mitään henkkaria ei tosiasiassa tarvita.
"Kyllä sinut joku vaalivirkailija tuntee -idea" ei ollut mikään idea vaan kyllä se aika monessa suomalaisessa äänestyspaikassa on ihan realismia. Pienemmät kylät maaseuduksi laskettavassa Suomessa ovat sellaisia, joissa suurin piirtein jokainen tuntee toisensa. Ei siellä vaalivirkailijana toimivalle naapurin Pentille (nimi muutettu) tarvitse henkkareita esitellä. Kyllä se Pentti naapurin Maijan (nimi muutettu) tuntee, kun ovat naapureina vuosikymmenet asuneet. Lisäksi se ei ollut idea tai neuvo ajatuksella "lähde kokeilemaan sine äänestyspaikalle, jos siellä on joku tuttu vaalivirkailija sattuisi olemaan" vaan ajatus ihan oikeasta elämästä. Varsinkin noissa maaseutukylissä kyllä tiedetään ennakkoonkin myös se, että ketä siellä on vaalivirkailijoina ja asioita voi selvittää myös etukäteen. Jos arveluttaa, että kukaan vaalivirkailija ei äänestämään haluavaa tunne, niin ei sinne kokeilmaan kannata lähteä.
Noissa linkatuissa artikkeleissa kerrotaan myös tavasta, jota ennen muinoin pystyi käyttämään henkilöllisyyden todentamiseksi esim. pankissa asioidessa ja joka ilmeisesti voi yhä edelleen toimia äänestettäessä. Ikään kuin valtakirja, mutta suullisesti toimiva. Äänestäjä, jolla ei ole henkkareita, ottaa mukaan jonkun tuttunsa, jolla on henkkarit. Tämän tutun henkilöllisyys todennetaan henkkareista ja hän voi (yrittää) todistaa sen henkkarittoman äänestäjän henkilöllisyyden. Sitä en sitten tiedä, kuinka hyvin tuo toimii, mutta kun tuo mahdollisuus on ihan julkaistuihin median artikkeleihin kirjattu, niin uskoisin tuon joka tapauksessa olevan mahdollista. Itse asiassa tuolta Vaalit-sivustosta löytyy aineistoa, jonka mukaan kuvatunlainen henkilötodistelu on ihan käypää kamaa äänestyspaikalla. Tätä keinoa jos aikoo käyttää, niin äänestäjän itsensä kannattaa ottaa mukaan sitten vaikkapa oma Kela-korttinsa (ja ehkä jotain muutakin aineistoa), joka tukee sitä toisen henkilön suorittamaa todistelua ko. äänestäjän henkilöllisyydestä.
Siten, vähävaraisen tai köyhän ei tarvitse jättää äänestämättä sen takia, että hänellä ei ole (aiemmin ollut) kuvallista henkilöllisyystodistusta. Äänestämistä varten voi tosiaan saada
maksuttoman väliaikaisen henkilöllisyystodistuksen poliisilta. Täysin maksutonhan se tosiaan ei ole, kun siihen sen pari passikuvaa joka tapauksessa tarvitsee, mutta ne nyt ei paljon maksa. Ja kuten todettua, olen satavarma, että jos äänestäminen jää tuosta parista passikuvan hinnasta kiinni, niin niitä varten voi saada jotain tukea tai avustusta jostain.
Väliaikaisen henkilöllisyystodistuksen hankkiminen vaatii toki ennakointia, ei sitä enää vaalipäivänä saa hankittua. Tuskin ehtii edes ennakkoäänestyksen jo alettua. Mutta, ei köyhyys ihmisestä tyhmää tee, joten moinen ennakointi lienee useimmille mahdollista. Toki jos on täysin aloitekyvytön ja minkäänlaiseen tulevaisuuden suunnitteluun kykenemätön, erakkomainen läheisiä omaamaton yksilö, niin silloin voi jäädä äänestämättä sen takia, että henkilöllisyyttä ei voida varmentaa äänestyspaikalla. En usko kuitenkaan kaipaamasi tilastolukujen näiden osalta kovin suuriksi nousevan.