Mainos

Eduskuntavaalit 2019

  • 408 944
  • 3 925

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Ja jos tosiaan tilanne menisi siihen, että Orpo "pääsisi sanelemaan" ja siinä vaiheessa Rinne katsoisi Orpon bluffin ja ilmoittaisi, ettei saisi enemmistö hallitusta kasaan, niin mitäs sitten tapahtuisi?

Persut kokeilisi seuraavaksi, mutta ketkä mahtuisivat persujen kanssa samaan hallitukseen? Kokoomus voisi sinne mahtua, mutta miksi Keskusta lähtisi tällaiseen mukaan, kun juuri ottivat samalla kokoonpanolla veret seisauttavan tappion? Vihreitä voisi olla aika vaikea kuvitella PS:n kanssa samaan hallitukseen, samoin vasemmistoliittoa ja ruotsalaisia. PS+Kok+KD ei saa enemmistöä.

Sen jälkeen kokoomus yrittäisi. Jos SDP ei saanut riittävästi omia asioitaan läpi ekassa vaiheessa, niin saisivatko tässä vaiheessa? Persut varmaan taipuisi tähän vaihtoehtoon, mutta taas keskusta löytäisi itsensä samasta triosta, joka johti veret seisauttavaan tappioon. Jos PS mukana, niin vihreet, vasemmisto ja ruotsalaiset ulkona. Ei enemmistöä.

Saisiko Keskusta hallitusta kasattua ja jos epäillään, että onko heistä hallitusvastuuta kantamaan, niin onko heistä pääministeriyyttä kantamaan?
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Persujen kannatus ja "tulevaisuus" menee siinä jos Huhtasaaren kaltainen sekopää valitaan puheenjohtajaksi.

Huhtasaaren lisäksi myös muut persujen kärkipoliitikot Metsurin takana ovat ihan avoimesti sekopäitä. Metsuri sen sijaan ovelana tyyppinä pystyy pitämään kuplan ehjänä niin kauan, kun jaksaa puheenjohtajana vaikuttaa.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mutta tätä kautta PS:llä on joka tapauksessa huomattava vaikutus tehtävään politiikkaan.
Nämä olivat nyt kolmannet vaalit, kun PS kerää kaksinumeroisia lukuja. Käytännössä kannatus on asettunut aika vakiintuneesti sinne 17-20% -haarukkaan.

Persujen käytännön vaikutus Suomen asioihin: mamu-politiikkaan tehtiin marginaalisia kiristyksiä, mikä soi persujen vaikutusvallan kaikkiin muihin kysymyksiin. Talouspolitiikkaa saatiin vietyä rahtusen oikealle, koska hallituksen hiljainen yhtiömies alleekirjoitti keskustan ja kokoomuksen linjaukset.

Kolme vaalivoittoa ei ole siis käytännössä realisoitunut millään tavalla suomalaiseen lainsäädäntöön ja poliittiseen linjaan. Asioista päättävät edelleen keskusta, kokoomus ja sdp, jotka käyvät vuorotellen kärsimässä vaalitappioita hallitusvastuun jälkeen.

Persut voivat muiden puolueiden silmissä kerätä vaikka 20% vaaleista toiseen. Mitä merkitystä sillä on? Voimasuhteet pysyvät edelleen suurin piirtein samoina, ja valta asettuu niille toimijoille, joilla on kulloinkin riittävät edellytykset hyödyntää vaalituloksia.

Yksittäinen suuri vaikutus on ollut siinä, että persujen takia hallitusten muodostaminen on sietämättömän vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että persut eivät vaalivoitonkaan jälkeen suostu kompromisseihin ja sitä kautta vastuunkantoon. Tämä on ikävää suomalaisen talouspolitiikan ja uudistusten kannalta.
 

SlamDunk71

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Yksittäinen suuri vaikutus on ollut siinä, että persujen takia hallitusten muodostaminen on sietämättömän vaikeaa. Tämä johtuu siitä, että persut eivät vaalivoitonkaan jälkeen suostu kompromisseihin ja sitä kautta vastuunkantoon. Tämä on ikävää suomalaisen talouspolitiikan ja uudistusten kannalta.
Tämä on vähän mahdoton yhtälö koska se mistä Persut joutuisi tekemään kompromisseja on se mistä ne niitä ääniä saa. Jos tekee näissä myönnytyksiä, niin ei saa ääniä. Ja se on pääasiassa mamu-politiikka jossa muut on eri puolella. Oravan pyörässä siis pyörii Persut.
 

Darumax

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kummastelen kyllä, että Rinne näin vahvasti sulkee persut pois. Olisi muita isoja helpompi saada taivuteltua työläis- ja keskiluokkaa hyödyttäviin talouspoliittisiin ratkaisuihin. Persut ei edes 25 % kannatuksen pääministeripuolueena saisi rajoja kiinni. Lisäks SDP ja PS molemmat vastustavat kokkareiden jumaloimaa palkkoja polkevan halpatyövoiman tuomista ulkomailta, joten tästä saataisiin myönnytystä persuille. Varmaan PS:n mukaanotto olisi Rinteen mielestä sitten liian iso riski puolueen liberaalimman äänestäjäsiiven (ja naisten) karkaamiselle Väitän silti, että nelivuotinen taival tiukempaa talouspolitiikka kokkarien kanssa romahduttaa puolueen enemmän.

Keskusta tietysti vielä jokerikorttina tuossa, mitä itse toivoisinkin. AIkanan Mari Kiviniemen pj-kaudella myönsivät jo tappiollisena vaali-iltana että Keskustan paikka on oppositiossa. Eilen sävy oli ihan toinen. Ehkä siellä haistellaa, mitä olisi tarjolla?
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Persujen kannatus ja "tulevaisuus" menee siinä jos Huhtasaaren kaltainen sekopää valitaan puheenjohtajaksi.
Toisaalta - vuosia sitten ennustettiin sitä, että persut vajoaa marginaalipuolueeksi jahka Soini poistuu päivänpolitiikasta ja halla-aholaiset nousee valtaan. Kuinkas sitten kävikään?

Mitä potentiaaliseen hallituskuvioon tulee, niin vasemmiston jääminen / jättäminen oppositioon saattaa olla win-win sekä kokkareille että demareille. Kokoomus ei halua jäädä hallituksessa täysin vasemman laidan puristuksiin ja toisaalta vasurit ja persut samassa oppositiossa aiheuttaa hajaannusta, kun varsinkin nykyinen feministivasemmisto on pahasti allerginen persuille. Mutta kyllähän vassareilla kiima päästä hallitukseen on sen verran kova, että eiköhän hallituksesta tehdä alkuun laajapohjainen "five-pack", josta sitten joku pienemmistä puolueista voi dramaattisesti marssia ulos parin-kolmen vuoden riitelyn jälkeen.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Halla-aho tietää aivan varmasti olla luopumatta puheenjohtajan tehtävistä, vaikka se joidenkin märkäuni onkin. 2-4 vuoden päästä Sakari Puisto ja Riikka Purra ovat kokeneempia, toivottavasti seuraava pj on toinen näistä. Ville Tavio on kolmas mahdollinen kandinaatti Huhtasaari on itsensä jo nolannut, ja hänen paikkansa on kolmosketjussa.

Jos Halla-aho olisi valinnut helpon tien, olisi hän antanut Sampo Terhom voittaa pj-kisa ja itse viettää aikaa Brysselissä.

@BitterX puhuu ihan omiaa. Suurinta osaa demareita äänestäneistä, ei nuo ilmastojutut kiinnosta yhtään. Aktiivimallia vastaan ja eläkekorotuksien puolesta he äänestivät.
 
Viimeksi muokattu:

AAPEEli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mitä höpötät?

Äänestäneistä n. 70% - 75% äänesti ainakin melko vastuullisten ilmastolinjausten puolesta öyhötystä, ilmastokysymyksiin liittyviä vastakkainasetteluita, salaliittoteorioita ja suoranaista denialismia vastaan.

Esimerkiksi Orpo, Mykkänen, Grahn-Laasonen, Lepomäki, Pelkonen, Multala ja Häkkänen mahtuvat oikein mukavasti samaan hallitukseen demareiden, vihreiden ja RKP:n kanssa, kun hallitusta liimataan kokoon erityisesti ilmastokysymyksien kautta.

Vaalitulos oli siitä hyvä, että olemme saamassa EU-puheenjohtajakaudelle ja sen jälkeiselle ajalle vahvasti ilmastokysymyksiin panostavan hallituksen. Puheenjohtajuuskaudella Suomi voi lisäksi vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan myös kansainvälisellä tasolla normaalia selvästi vahvemmin.

Ylempää lukemalla selviää, että en ihan tuota tarkoittanut.
 
Ja jos tosiaan tilanne menisi siihen, että Orpo "pääsisi sanelemaan" ja siinä vaiheessa Rinne katsoisi Orpon bluffin ja ilmoittaisi, ettei saisi enemmistö hallitusta kasaan, niin mitäs sitten tapahtuisi?

Näin itsekin ajattelen. Minusta tilanne on selkeämpi nyt kun kokoomuksen ja keskustan ero repesi noin suureksi. Nopeasti taitaa asiat eteenpäin mennä ja ennen vaaleja ollut huoli pitkistä hallitusneuvotteluista ei toteudu. Perussuomalaiset ajoi itsensä oppositioon jo ennen vaaleja.
 

AAPEEli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Siksi siinä olikin se protestiliike -sana mukana, käytännössä kaikkien Euroopassa toimivien protestiliikkeiden anatomiaan kuuluu vahvasti mamukysymys, myös Persuilla.

Toki voidaan syventää, että persut vetoavat konservatiivisiin äänestäjiin ylipäätään ja kannatus on nähdäkseni tullut nukkuvien lisäksi demarien konservatiivisiivestä sekä Kokoomuksen kypäräpappiosastolta, kuten mm. Kosken putoaminen sekä Rydmanin heikko tulos osoittavat.

Jos nyt ihan puolueiden "kokonaisvaltaisuutta" katsotaan, niin onhan perinteisesti (ja näissäkin vaaleissa) sekä Vasemmistoliitolla että Vihreillä ollut huomattavasti konkreettisemmat ohjelmat kuin Persuilla, joilla maahanmuutto oli ainoita juttuja joista oli antaa jotakin konkretiaa. Halla-aho ihan tarkoituksella väisti tenteissä asiakysymyksiä sekä tarkempia linjauksia, koska niitä ei noin sekalaiselta seurakunnalta yhtenäisesti löydy.

Et selvästikkään ole seurannut tenttejä tai sitten olet sivuuttanut ne, mutta kuten esimerkiksi Sampo Terho totesi, niinkuin Halla-Aho totesi, kysymykset ja asiat joista persuilta haluttiin/annettiin käyttää puheenvuoroja, koskivat lähinnä maahanmuuttoa. Kyllähän Halla-Aho muihinkin asioihin otti kantaa, mutta koska heillä ei ollut niin radikaaleja asioita tuota julki ohjelmassaan (vrt. Vasemmistoliitto ja kovempi verotus) niin siksi sinäkin yleistät persut pelkästään tälläiseksi "yhden asian puolueeksi". Tai näin minä sen asian näen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Halla-aho tietää aivan varmasti olla luopumatta puheenjohtajan tehtävistä, vaikka se joidenkin märkäuni onkin. 2-4 vuoden päästä Sakari Puisto ja Riikka Purra ovat kokeneempia toivottavasti seuraava pj on toinen näistä. Ville Tavio on kolmas mahdollinen kandinaatti Huhtasaari on itsensä jo nolannut, ja hänen paikkansa on kolmosketjussa.

Aika pitkälti näin. Ja kun katsotaan Euroopan tasolla, toverit vasemmalla ovat tehneet kuvaavan selvityksen vaalituloksista vuonna 2018:

https://vasenkaista.fi/2019/02/vaalit-euroopassa-2018-osa-1-europuolueiden-tulos/

Euroopan tasolla oikeistopopulistit, muut populistit ja erilaiset skeptikot sekä radikaalioikeisto ovat lisänneet kannatustaan. Menettäjiä ovat vasemmisto ja liberaalit sekä konservatiivit. Voi ennustaa aika isolla todennäköisyydellä, että Rinteen SDP jatkaa Euroopan demarien alamäkeä hallituskaudellaan.

Itse toivoisin hyvin erilaista tulosta (lähinnä oikeistoliberaalien ja maltillisten oikeistokonservatiivien voittoa), mutta en silti näe mahdollisena Suomen kulkemista eri suuntaan kuin muu Eurooppa. Taustalla on liberalismin kriisi ja kyvyttömyys vastata lähinnä globalismiin sen laajassa merkityksessä. Tämä solmu ei ole aukeamassa, ja toukokuun eurovaaleissa nähdään todennäköisesti populistien ja radikaalioikeiston nousu, kun demarit ja vasemmisto kärsii jättitappion.

Suomessa persujen viereen on tulossa radikaaleja ryhmiä, jos Euroopan kehitys jatkuu samaan suuntaan kuin nyt. Tämä voi tarkoittaa ns. perinteisten puolueiden putoamista noin 25 prosenttiin yhteensä, ja Macronin Ranskan yhden puolueen nopeaa nousua tai Italian oikeistovasemmisto tyyppisten populistien liittoa.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Toisaalta - vuosia sitten ennustettiin sitä, että persut vajoaa marginaalipuolueeksi jahka Soini poistuu päivänpolitiikasta ja halla-aholaiset nousee valtaan. Kuinkas sitten kävikään?
Joo, mutta minä en näin väittänyt. Olen väittänyt johdonmukaisesti, että persujen tuloksen takana 2011 alkaen on ollut pääasiassa maahanmuuttokritiikki. Monet muut ovat sitten kirjoittaneet vennomoista ja soineista.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Kokoomus vuoti oikeastaan vain persuihin. Ryydman selvisi hädintuskin kuivin jaloin, mutta Atte Kalevat ja Susanna Kosket jäivät ulos. Kokoomus menettää pikku hiljaa mamukriitikoiden äänet persuille. Mikä onkin hyvä, koska puolueella on ollut vaaleissa, kun vaaleissa näitä hämäyttäjiä.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Joo, mutta minä en näin väittänyt. Olen väittänyt johdonmukaisesti, että persujen tuloksen takana 2011 alkaen on ollut pääasiassa maahanmuuttokritiikki. Monet muut ovat sitten kirjoittaneet vennomoista ja soineista.
Juu, ei ollut tarkoitus sellaista väittääkään. Pointti itsellä tuossa oli pitkälti se, että kun nämä populistipuolueet usein henkilöityvät ja keskittyvät vahvoihin johtajiin ja maahanmuuton tyylisiin yksittäisiin asiakokonaisuuksiin, niin jatkuvasti tulee äänenpainoja, että sitten kun se tämä tai tuo lähtee puolueesta tai sitten kun sitä tätä ja tuota tapahtuu, niin puolue hajoaa ja haihtuu taivaan tuuliin. Sitten taas tulee uudet vaalit ja "vanhoilla puolueilla" on alahuuli mutrulla, kun 20 pinnaa äänistä valuu populisteille.

Persuilla alkaa olla oikeasti aika vankka "perusrunko" täyspäisiä poliitikkoja, jotka kyllä pitävät porukan kasassa ja vaaleissa sitten "hörhöharavien" äänet otetaan kiitollisena vastaan.

Positiivinen uutinen näissä vaaleissa oli Ozan "Kendo" Yanarin putoaminen. Rasittavan oloinen tyyppi, mitä olen muutaman kerran yhteisten (puoli)tuttujen kautta eksynyt samaan tilaisuuteen.
 
Viimeksi muokattu:
(1)
  • Tykkää
Reactions: Tadu
Perussuomalaisten 2011 hyvän tuloksen vaaleissa takasi juuri vaalikamppailun lopussa tulleet tiedot Portugalin talouden kriisiytymisestä ja tuen tarpeesta. Siis finanssikriisi yhdistettynä maahanmuuttokysymyksiin. Kannatus oli laskussa ilman Portugalia.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Perussuomalaisten 2011 hyvän tuloksen vaaleissa takasi juuri vaalikamppailun lopussa tulleet tiedot Portugalin talouden kriisiytymisestä ja tuen tarpeesta. Siis finanssikriisi yhdistettynä maahanmuuttokysymyksiin. Kannatus oli laskussa ilman Portugalia.

Who cares. Soini sai syötyä Hillotolppansa tm ja persut selvisi mylleryksestä yhtenäisenä. On varmasti helpompi pj-kausi tulossa Halla-aholla, kun puolueen hajoamisen jälkeiset ongelmat on selätetty.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Huhtasaaren lisäksi myös muut persujen kärkipoliitikot Metsurin takana ovat ihan avoimesti sekopäitä.
Ketä nämä henkilöt ovat? Olen nimittäin antanut itseni ymmärtää, että persujen "todellinen" kärkikaarti teki vasta nyt tulonsa eduskuntaan Riikka Purran, Sakari Puiston yms. myötä. Ei heillä ole hörhön mainetta, kuten esimerkiksi Eerolalla, Hakkaraisella tai Immosella. Toki Eerola ja tavallaan Hakkarainenkin kärkipoliitikkoja ovat.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: DAF

Hangon keksi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Länsi-Saksan ja Neuvostoliiton joukkueet
Kokoomus on viimeisten 32 vuoden aikana ollut 28 vuotta hallituksessa. Ja silloinkin kun se oli oppositiossa (Jäättenmäki ja Vanhanen I), niin olisivat silloinkin hallitukseen mielineet. Melko varmasti ovat nytkin halukkaita Demarien kanssa hallitukseen, kunhan hieman saavat omia ehtojaan läpi. Puolueessa on ihan hyvin tiedossa se ettei hallitusvastuu syö heidän kannatustaan, ja toisaalta se ettei oppositiossa olo anna mitään mahdollisuutta jättipottiin. Toisin kuin Demareilla ja erityisesti Keskustalla joiden kannatus poukkoillee todella vahvasti riippuen siitä ovatko hallituksessa vai oppositiossa.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Ketä nämä henkilöt ovat? Olen nimittäin antanut itseni ymmärtää, että persujen "todellinen" kärkikaarti teki vasta nyt tulonsa eduskuntaan Riikka Purran, Sakari Puiston yms. myötä. Ei heillä ole hörhön mainetta, kuten esimerkiksi Eerolalla, Hakkaraisella tai Immosella. Toki Eerola ja tavallaan Hakkarainenkin kärkipoliitikkoja ovat.

Hakkarainen, Eerola, Immonen, Elomaa ja Huhtasaari ovat nykyisin vain paikallisia ääniharavia, vaikka näennäinen asema heistä joillakin on puolueen johdossa. Puolueen ylinjohto, joka vastaa puolueen linjasta ovat Halla-aho, Purra, Puisto ja Leena Meri. Lisäksi Putkonen on taas tärkeä linkki ay-piirihin.

Kun katsoo tuon nelikon Halla-aho, Purra, Puisto ja Meri ansiolistaa, niin vakuuttava nelikkö on kyseessä. Ei turha jätkä väittele Cambridgessä tohtoriksi. Toki vastustajille sopii on ymmärrettävää, että huomio kiinnittyy noihin Huhtasaariin, Hakkaraisuin ja muihin paikallisiin edustajiin.
 
Perussuomalaisten 2011 hyvän tuloksen vaaleissa takasi juuri vaalikamppailun lopussa tulleet tiedot Portugalin talouden kriisiytymisestä ja tuen tarpeesta. Siis finanssikriisi yhdistettynä maahanmuuttokysymyksiin. Kannatus oli laskussa ilman Portugalia.
Luuleks sää että peruspersu edes tietää missä Portugali on? Ei Portugali vaikuttanut vuonna 2011 Persujen kannatukseen millään tavalla.
Muuten huvittavaa tuo palstan muutaman äärivassarin unelma vihervasemmistolaisesta hallituksesta. Sanomalla että Persut on ulkona löi Rinne kaikki valttikortit ja jokerit Orpon kouraan.
 

Walrus21

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Johanna Tukainen on Facebookissa julistanut äänestäneensä Päivi Räsästä. Räsänen on kuitenkin ollut ehdolla Hämeessä numerolla 33, kun taas Tuksun kotipaikkakunta sijaitsee ilmeisesti Helsingissä.

Tukiainen kritisoi kovasti vihreitä ja maalailee lähes apokalyptisia aikoja, jotka vain Räsäsen poppoo saattaa pysäyttää. Ette varmaan arvaa, kenelle ääni numerolla 33 menee Helsingissä?

Emma Karille.

edit: sekoilua yksityiskohdissa
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Kyllähän Halla-Aho muihinkin asioihin otti kantaa, mutta koska heillä ei ollut niin radikaaleja asioita tuota julki ohjelmassaan (vrt. Vasemmistoliitto ja kovempi verotus) niin siksi sinäkin yleistät persut pelkästään tälläiseksi "yhden asian puolueeksi". Tai näin minä sen asian näen.
Persut ovat suomenkielisten RKP, joka pitää katon korkealla ja seinät leveällä. Maahanmuutto on harvoja yhdistäviä tekijöitä puolueen sisällä samaan tapaan kuin ruotsin kieli on RKP:lle. Esimerkiksi talouspolitiikasta löytyy niin PS:n kannattajien kuin poliitikkojen piirissä huomattavia eroja.
 

Tuamas

Jäsen
Et selvästikkään ole seurannut tenttejä tai sitten olet sivuuttanut ne, mutta kuten esimerkiksi Sampo Terho totesi, niinkuin Halla-Aho totesi, kysymykset ja asiat joista persuilta haluttiin/annettiin käyttää puheenvuoroja, koskivat lähinnä maahanmuuttoa. Kyllähän Halla-Aho muihinkin asioihin otti kantaa, mutta koska heillä ei ollut niin radikaaleja asioita tuota julki ohjelmassaan (vrt. Vasemmistoliitto ja kovempi verotus) niin siksi sinäkin yleistät persut pelkästään tälläiseksi "yhden asian puolueeksi". Tai näin minä sen asian näen.

Seurasin kyllä ja esimerkiksi puheenjohtajien yksilötentissä (tästä kritisoinkin jo silloin) Halla-aho kierteli, kaarteli ja jaaritteli, ottaen kantaa ainoastaan yleissitovuuden sekä työvoiman tarvehankinnan säilyttämisen puolesta. Mitään muuta konkretiaa ei irronnut, vaikka yritettiin. Sama se on siellä ohjelmatasollakin, ei sieltä ole oikein löydettävissä konkretiaa mistään muusta kuin mamukysymyksistä.
 

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Onko valittujen kansanedustajien ikäjakaumaa puolueittain eroteltuna missään vielä näkyvissä? Demarit ovat profiloituneet eläkeläisten puolueeksi, mutta eivät heidän kansanedustajansa näytä naamakuvien (vanhat kuvat?) perusteella sen vanhemmilta kuin esim. Kokoomuksen.
Niitä miehiä, joilla on viimeinen väri päässä, löytyy vähän joka porukasta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös