Väitän, että tämä oli voitto Suomelle. Ennusteet näyttivät pitkin vuotta sdp:n selkeää voittoa, minkä lisäksi vihreiden ja vasureiden odotettiin kohentelevan asemiaan.
Tuloksen perusteella Rinne on hallitustunnustelija, mutta millä korteilla: ero persuihin ja kokoomukseen on vain yksi paikka. Kansa antoi selkeän viestin siitä, että Rinteen johtajuus ei ansaitse vahvaa mandaattia. Jopa sdp:n sisäisessä taistossa Lindtman (Uusimaa) ja Marin (Pirkanmaa) kiilasivat virnuilevan äijäfeministin eteen.
Kokoomus nappasi selkeän vaalivoiton. Paikkaluku ei kasvanut kuin yhdellä, mutta hallitusvastuun kivikot huomioon ottaen sekin on erinomainen saavutus. Puolueen sisäinen viestin on selvä: tehty politiikka kerää kannatusta jopa näinä sirpaloituneen puoluekentän aikoina.
Kepu kärsi odotetun vaalitappion ja tullee vetäytymään oppositioon. Sipilä pistetään luultavasti vaihtoon jo ennen kesää, ja tilalle astuu perinteinen tulonsiirto-orientoitunut alkiolainen. Onko se sitten lähes 10 000 ääntä Varsinais-Suomesta haravoinut Saarikko, sen aika näyttää.
Perussuomalaisille tulos oli kiistaton voitto, kun huomioidaan lähtötilanne vaalikampanjaan. Pitkällä aikavälillä mikään ei kuitenkaan muuttunut: persuilla on edelleen hieman alle 20% kannatus ja pitkä tie hallitusvastuseen. Sitten kun se sinne asti pääsee, kannatus putoaa jälleen kesää 2017 edeltäviin lukemiin.
Hallitusneuvotteluja ajatellen tilanne on kiharainen muttei mitenkään erityisen poikkeuksellinen. Rinne lähtee varmasti alkuun tunnustelemaan, josko kokoomus myöntyisi keskusta-vasemmistolaiseen kompromissikoalitioon. Sdp haluaa perua aktiivimallin, panostaa koulutukseen ja siirtää verotuksen painopistettä pääomiin. Kavereita se etsii vihreistä, vasureista ja ehkä rkp:stakin, mutta vaalituloksen perusteella se ei riitä. Näin ollen ministeriaitioon on lipumassa suurella todennäköisyydellä ainakin kokoomuksen edustajia.
Benkku avasi jo hiukan asetelmia illan pikkutunneilla. Kokoomus on tällä hetkellä voimiensa tunnossa, sillä se pystyy pelaamaan demareita ahtaalle sekä persujen yllätyksen että kepun laskun kautta. Orpo lähtee varmasti ajamaan melko kovaa linjaa, jossa heikkoa Rinnettä uhkaillaan "ota tai jätä"-ehdoilla. Kokoomuksessa tiedetään, että Rinne ei kykene muodostamaan fantasiahallitustaan nykyisellä paikkajaolla. Voikin olla, että lopputuloksena näemme sini-puna -hallituksen, jossa kokoomuksella on melko stabiili asema. Mikäli näin käy, on todennäköistä, että Rinne potkitaan ensi vuoden puoluekokouksessa pois Marinin tieltä. Tämän jälkeen hallituksen yhtenäisyys saattaisi kärsiä entisestään, mutta ainakin demareiden kannatusvuoto lakkaisi.
Vihreiden piti olla lähes varma hallituspuolue - mitä se toki onkin - mutta vaalitulos jätti paljon toivomisen varaan. Paikkaluku toki kasvoi, mutta lasku kesästä 2017 on silmiin pistävä. Olikin symbolista, että laskun pääarkkitehti, Touko Aalto, putosi Jyväskylässä Bella Forsgrenin tieltä. Vihreiden uusi eduskuntaryhmä on naisvoittoinen ja entistä punavihreämpi. Tällä poppoolla voi olla vaikeuksia tavoitella oikeistoliberaaleja ääniä, jotka menevät tällä hetkellä kokoomukselle. Uskonkin, että vaalikausi näyttää pitkälti suuntaa sen suhteen, minne puolue on lähitulevaisuudessa matkalla.
Vasurit lisäsivät myös kannatustaan, mutta suurvoitosta ei voida puhua. Anderssonin ryhmä on tyrkyllä Rinteen hallitukseen, mutta kovat vaalipuheet progression kiristämisestä ja ties mistä 800e perustuloista syövät kyllä uskottavuutta monen muun puolueen silmissä. Voi hyvin olla, että vasurit pelataan oppositioon.