Olet pihalla kuten aina. Eikä siinä mitään, nämä ovat sen verran vaikeita asioita, että kaltaisesi alaan perehtymätön pystyy harvoin rahoituskuvioita käsittämään. Yksinkertaistaen ensinnäkin Suomen luotoista ja talletuksista yli 60% on ulkomaalaisten pankkien hallussa Tämä jo itsessään tarkoittaa, että EU-pankkien ongelmat ovat meidän ongelmiamme. Siellä koventuvat ehdot tarkoittavat meillä koventuneita ehtoja. Toisekseen jokainen Eurojärjestelmän jäsenmaassa toimiva pankki toimii Euroopan Keskuspankin kautta ottaen tarvittaessa sieltä luottoja ja tarvittaessa tehden yliöntalletuksia, ostaen pidempiä ja lyhempiä bondeja jne. Markkinamekanismit eivät mahdollista suuria poikkeamia yleisestä Eurooppalaisesta tasosta. .
Voi jösses mitä tuubaa. Ihan oikeasti, osta vokaali ja yritä ratkaista tehtävä.
Ensinnäkin, Suomen top4 luotontantaja pankeista 3 on Ruotsista tai Tanskasta, molemmat Euro-alueen ulkopuolella olevia maita. Toisekseen, Suomen isojen pankkien sitoutumukset ns. kriisimaiden pankkeihin ovat minimaalisia. Kolmanneksi, Suomessa toimivilla pankeilla ei ole yhtään mitään velvoitetta tiukentaa lainaehtoja huonompien maiden pankkien tasolle, ei ole mitään taloudellista tai poliittista velvoitetta tälle. Väitteesi on täyttä paskaa.
Loppuosa teksistäsi on sellaista koomista kuraa että samanaikaisesti nauraa kippurassa ja pudistelee päätä, heittelet jotain mediasta kaivamiasi termejä sikinsokin tajuamatta yhtään mitään mitä ne tarkoittavat. "tarvittaessa ottaen EKP:sta luottoja ja tehden yliyöntalletuksia, ostaen pidempiä ja lyhyempiä bondeja jne". Huutonaurua, tuo on ihan puhdasta Kummeli-kamaa!
Ympäristölainsäädännön tiukentaminen olisi kotimaisen cleantech-viennin kehittämisen keinotekoinen este? HEh. Mielenkiintoista, mutta ei nyt tartuta tähän sen enempää.
Kannattaisi tarttua, tosin ymmärrän miksi et tartu. Yksi vihreiden suurimmista argumenteista esim. tuulivoiman tukien puolesta on kotimaisen cleantech-sektorin kehittäminen vientituotteeksi (täyttä paskaa btw), jos Suomessa ympäristölainsäädäntöä tiukennetaan niin se haittaa niitä yrityksiä joilla olisi hyvä ratkaisu esim. kehitysmaihin mutta joka ei täytä Suomen vaatimuksia. Eli ratkaisu joka olisi ympäristöystävällinen kehitysmaiden nykyratkaisuihin verrattuna mutta ei olisi tarpeeksi hyvä Suomelle, tippuisi pois. "kaikki tai ei mitään" ajattelua parhaimmillaan.
Hyvä esimerkki tarkoittamastani on jätelain kiristys. Vuodenvaihteesta lähtien biohajoavan jätteen osuus kaatopaikalla saa nykyisen 50% sijaan olla enää 10%, ja kaatopaikaksi lasketaan myös yli vuoden välivarastointi. Lähes kaikki biojätteet tullaan siis kaasuttamaan, ja kun siitä on ylimääräinen energia otettu talteen, mäski prosessoidaan ja myydään vielä lannoitteena. Teknologiaa on olemassa ja käytössä, mutta suuri osa vaadittavasta infrasta vielä käytännössä syntymättä. Ennustan työpaikkoja ja cleantech-innovaatioita. Toki myös energiataseemme paranee ja ilmastoa lämmittävien kasvihuonekaasujen päästömme pienenee, sekä kaatopaikat haisevat vähemmän.
Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa että Suomessa Vihreät olivat pitkään kaikkein suurin jätteiden polton vastustaja ja käytännössä kaatopaikkojen kannattaja mutta vasta viimeisen 10v aikana realismi on saanut jalansijaa Vihreissä.
Tänään muuten kuulin, että "energiaprofessoreilta" olisi tulossa vielä julkaisu ennen hallitusneuvotteluja. Stay tuned.
Onko ne samat proffat jotka ovat tuominneet ydinvoiman ja jätteiden polton? Peter Lund kenties? Professori jonka neuvoja noudattaen Suomi olisi Tanskan tiellä eli helvetin kallista tuulivoimaa veronmaksajien subventoimana, todella korkeat CO2 päästöt ja Euroopan yksi kalleimmista sähkön hinnoista? Oletan että tämä julkaisu tulee Vihreiden taholta, vihreälanka.fi?
Olikin kyse cleantech-viennistä. Siitä tuskin koskaan on "merkittävää apua työllisyyteen". Biokasun ja jätteenpolton alallakin puhutaan joistakin tuhansista ja sekin pro-lobbyn lukuina.
Biokaasulla- ja öljyllä Suomeen 3000 työpaikkaa ja riippuvuus ulkomaisesta energiasta alas? - Tekniikka & Talous - Energia-lehti - Tekniikka&Talous
Niin, "muutamat tuhannet" työpaikatkin ovat enemmän kuin mitä tuulivoimateollisuuden vienti työllistää Suomessa. Biokaasu ei ole cleantechiä? Vihreiden politbyroo ei ole hyväksynyt tätä virallisesti "cleantechiksi"?
Fiksu energiantuotanto toki voisi työllistää suurempiakin massoja (kymmeniä tuhansia) mikäli investoisimme nyt täydellä voimalla risujen keräilyyn, kuljetukseen ja polttoon. Kaiken sen hyvän lisäksi jota työ tuo, kohenisi vaihtotase energian kotimaisuusasteen noustessa.
Olemme tästä sinänsä samaa mieltä että kyseessä on ns. hyvä juttu mutta onko sinulla linkkiä tuohon "kymmeniä tuhansia" -väitteeseen? Siis nykytilanteeseen verrattuna.
Puupohjaisilla polttoaineilla tuotetaan jo nyt Suomessa enemmän energiaa kuin ydinvoimalat ja sähkön nettotuonti yhteensä.
Puhut ensiksi "energiasta" ja myöhemmin "sähköstä". Sähköä tuotetaan Suomessa ydinvoimalla noin kaksinkertaisesti biomassaan verrattuna jotka ovat pääasiassa CHP-laitoksissa joissa lämmöntuotto on pääosassa. Käsitteet kuntoon.
Kaikki vuosikasvu jolle ei löydy parempaa jalostusarvoa tullaan joka tapauksessa käyttämään energiana melko pian, joten investoinnit kannattaisi tehdä nyt kun lainaa saa negatiivisella reaalikorolla ja syrjäseudut jossa sitä biomassaa kasvaa ovat täynnä aasiaan siirretyiltä tehtailta jääneitä matalasti koulutettuja työttömiä.
Tulipas taas tuutin täydeltä ns. viherskeidaa.
Kaikkea vuosikasvua jolle ei ole parempaa jalostusarvoa ei ikinä pystytä käyttämään hyväksi (kun mietit tarkkaan niin keksit miksi) ja edes kunnalliset energiayhtiöt eivät saa lainaa negatiivisella reaalikorolla.
Investointeja ei tehdä nykyisen korkotason perusteella vaan vuosikymmenien tähtäimellä.
Suurin osa tehtailta työttömäksi jääneistä ovat joko koulussa tai työssä koulutettuja ammattiihmisiä, eivät toki oli erittän korkeatasoisen humanistisen yliopistotason huippuosaajia joista Suomessa on huutava pula kaikkialla paitsi poliitikassa.
Päivän aamulehdessä Rinne lupaili porvoolaiselle eläkeläismiehelle takuueläkkeen korottamista jos pääsevät valtaa.Että simmottii.
Ei yllätä. Kun vaalit ovat tulossa niin demarit lupaavat maat ja mannut, rahat tulevat taikaseinästä.
Viitannet siihen, kun sanoin Saksan kykenevän tuottamaan 100% energiastaan uusiutuvilla noin v. 2050. Tällä hetkellä Saksassa on jo 140 kuntaa tai "aluetta" (mitä se sitten onkaan suomeksi...) joissa uusiutuvien osuus ylittää 100% tai se on realistinen tavoite*. Kansallinen tavoite Saksalla on 60 % vuoteen 2050 mennessä. Kuluvalla hallituskaudella Vapaavuoren parlamentaarinen energia- ja ilmastokomitea, johon kuului kaksi kansanedustajaa jokaisesta eduskuntapuolueesta, tuli myös siihen tulokseen että uusiutuvien osuus voidaan nostaaa 50-60 % vuoteen 2050 mennessä.
Tuo on helppo tavoite ottaen huomioon että vuonna 2013 Suomi tuotti reilut 31% uusiutuvilla ollen EU:n kärkijoukossa. Ei tarvita muuta kuin ydinvoima perusvoimaksi ja loput vesi-, bio-, tuuli- ja aurinkovoimalla.
Vuonna 2000 puun jalostusarvo paperiteollisuuden raaka-aineena oli kuusinkertainen energiaraaka-aineeseen nähden. 2002 nelinkertainen, 2007 kaksinkertainen, ja tällä hetkellä suunnilleen sama. Olemme siis saavuttamassa pistettä, jonka jälkeen on kannattavampaa polttaa puu kuin valmistaa siitä paperia.
Lähde tälle? Miksi Stora ja UPM tekevät paperia jos olisi fiksumpaa polttaa puu energiaksi? Huono johtajat (ay-liikkeen älyvapaa argumentti sille miksi vienti ei vedä)`?
Ehkä siellä vähän paremmin viihtyy. Näillä tiedoilla kuitenkin sanoisin, että kun metsät on muutamaa hassua luonnonsuojelualuetta lukuunottamatta joka tapauksessa jo jaettu ja raiskattu, eikä millään tavoin ole realistista haikailla talousjärjestelmäämme ja tuotantorakenteeseemme niin suuria muutoksia ettei romahduksen välttäminen edellyttäisi jatkuvaa kasvua, niin antaa mennä, low risk high reward.
Tälle varmaan löytyy jotain lähdettä käsien heiluttelun tueksi?
eikä Suomi ota energiapolitiikassaan huomioon kokonaisetuaan
Totta, rikki-direktiivi loistava esimerkki tästä.
Lisäksi kun puun eri osien käyttö energiapuuna ei kuitenkaan lisäänny nykyisessä suhteessa
Miksi ei?
niin avoimeksi kysymykseksi jää se risujen korjauksen vaikutus metsän pohjan toimintaan. Sitä kun ei koskaan olla laajassa mitassa tehty niin ei voida vielä tietää.
Mielenkiintoista. Vaadit siis biomassan käytön lisäystä mutta myönnät ettei tiedetä sen vaikutusta metsän pohjan toimintaan?