Puppua, puheenjohtaja Sipilä - Eduskuntavaalit 2015 - Ilta-Sanomat
Siinä vähän Sipilällekin muistutusta ettei kannata paskaa puhua koska siitä jää kiinni.
Pääministeriehdokas Juha Sipilä lausui lauantain Helsingin Sanomissa, että ”veroaste on Suomessa ennätyskorkea verrattuna muihin Euroopan maihin”.
Sipilä ei ole ainoa poliitikko ja mielipidevaikuttaja, joka uskoo kuulopuheisiin ja laukoo paikkansapitämättömyyksiä ottamatta itse selvää asioista.
Voi tietysti olla, että Sipilä tietää puhuvansa palturia, mutta ei sekään ole mikään suositus pääministerin tehtäviin.
Joissakin vertailuissa Suomen veroaste todellakin näyttää korkealta.
Euroopan komission numeroiden mukaan Suomen veroaste on 45 prosenttia. Tosin edes se luku ei ole ennätyskorkea, sillä Tanskassa veroaste on 48 prosenttia. Suomen edellä ovat myös Ranska ja Belgia.
Eri maiden numerot on kuitenkin laskettu eri tavalla. Toisin kuin muissa maissa, Suomen veroasteeseen on laskettu mukaan työeläkemaksut. Lisäksi Suomen numeroissa on mukana miljardimäärin julkisen sektorin itselleen maksamia veroja ja maksuja.
jne. linkissä
Tuo suomalainen tapa rahastoida eläkkeitä "puolijulkisesti" on aika poikkeava. Kansainvälisissä vertailuissa se välillä lasketaan julkiseen sektoriin, joskus ei. Se on kuitenkin iso potti joka muuttaa velkaantumisen kuvaa radikaalisti.
Työeläkemaksut eivät ole veroja. Ne ovat työntekijöiden itselleen eläkkeiksi maksamia rahoja, jotka nauttivat perustuslain turvaamaa omaisuuden suojaa.
Jos työeläkemaksut tulkitaan veroiksi, niin kuin veroasteen kauhistelijat tekevät, pitää 170 miljardin euron työeläkevarat vastaavasti tulkita julkisiksi varoiksi.
Siinä tapauksessa julkinen sektori ei ole lainkaan velkaantunut. Päinvastoin, sillä on valtavasti enemmän rahaa ja arvopapereita kuin velkoja. Kaiken lisäksi varallisuuden arvo on kasvanut viime vuosina enemmän kuin velka.
Tämä nyt tällaisena taustana jatkopohdiskelulle.
Ensinnäkin ihmettelen tätä leikkauslistojen huutokauppaa. "Paras" tarjous taitaa olla tällä hetkellä Stubanderin kuusi miljardia. Sinänsä tämä ei yllätä. Jostain syystä Kokoomuksella on aina ollut jonkinlainen "
kärsi,
kärsi,
kirkkaamman kruunun saat" ajattelutapa. Ongelma vain on se että kansantalouden tasolla ajatus on virheellinen ja vahingollinen. Opetus tulee sieltä suuren laman ajalta jolloin riihimäkeläinen narikkainsinööri johti "suu säkkiä myöten" -politiikkaa, jossa ensisijaisena huolena oli finanssipolitiikka ja työttömyyteen ei kiinnitetty huomiota. Tämän ajattelun seurauksena meille syntyi jättityöttömyys joka muuttui rakenteelliseksi. Syntyi suuri määrä huonosti työllistyviä ihmisiä. Suomessa työttömyysaste jäi pysyvästi korkealle tasolle ja se osaltaan rasittaa nykytilannettakin. Ennen lamaa työttömyysaste oli liikkunut 4-6 prosentin tietämillä. Jos ja kun työmarkkinoilta putoaa nopeasti iso joukko väkeä, heistä monelle ei ole enää takaisin nousemista. Olin muuten silloin 90-luvulla ällistynyt kuinka Suomessa oli yhtäkkiä enemmän keskikaljaräkälöitä kuin "hullulla 70-luvulla" keskioluen vapauduttua, jolloin niitä oli "joka kivijalassa". No, minuahan asia ei haitannut, opiskelijankin pennosilla oli ostovoimaa, kaljatuopin sai pilkkahinnalla. Valitettavasti niihin 90-luvun räkälöihin jäi monen ihmisen työkunto.
Ilmeisesti vaalistrategit ovat tulleet johtopäätökseen, että ajatus kärsimyksen jalostavasta voimasta uppoaa Suomen kansaan. Jos näin on, niin sittenhän kansa saa mitä tilaa. Jos nyt lyödään jarru pohjaan ja tapetaan kotimainen kysyntä ennen viennin elpymistä, niin jälki tulee olemaan rumaa. Ja kannattaa muistaa että laskun maksaa kansa itse. Ei ne leikkauslistoja kilpaa huutelevat poliitikot. Jyrki Katainen on tästä härskein esimerkki. Kun paska osui tuulettimeen niin ei muuta kuin lentokone alle ja Brysseliin. 20 000 €/kk + asumislisä (sic!) ja kulukorvaukset. Ja sitten kun mies on todettu tolvanaksi ja potkittu ulos, niin ei haittaa. Siirtymäkorvaus juoksee vielä kolme vuotta. Ei sillä, hyvin hoidettu kutosen matikalla.
Koska puolueista tuli ainostaan Kokoomus mainittua, niin lisään että heidän NATO-kantansa on oikea.