Sinällään on tietysti ihan kivaa ja kliffaa ja nastaa todeta sateenkaarenkirkkaassa united smile -hengessä, että yksinhuoltajien lapsista kasvaa ihan samanlaisia ihmisiä kuin muistakin, mutta valitettavasti tilastot osoittavat, että tämä on aika kaukana totuudesta.
Missä minä olen väittänyt, että kaikista kasvaa ihan samanlaisia ihmisiä kuin muistakin? En missään. Ehkäpä kirjoitin epäselvästi mutta tarkoitukseni oli ilmaista, että yh-perheistä tulee aivan samanlaisia tasapainoisia lapsia kuin perheistä, joihin kuuluu molemmat vanhemmat, jos lapsen kasvatukseen panostetaan riittävästi. On myös huomioitava se, että yh-perhe ei automaattisesti tarkoita sitä, että isä/äiti ei osallistu lapsen kasvatukseen millään muotoa.
Ja jos/kun tilanne kerran on näin huolestuttava, miksei yhteiskunta panosta sitten siihen, että yh-perheiden lasten on mahdollista kasvaa mahdollisimman turvatusti? Miksi yhteiskunta ei huolehdi suurelta osin juuri miesten oikeuksista? Tiedän isiä, jotka eivät ole vuosiin nähneet lapsiaan tapaamisoikeuksista huolimatta. Äiti estää, manipuloi, välttelee, ei välitä oikeuden päätöksistä tms. Yhteiskunta on kädet ylhäällä eikä, ikävä kyllä, isä saa riittämiin tukea ajaakseen omia asioita, koska edelleen monissa kunnissa on vallalla käsitys "hän on vain isä".
Mutta mitä tulee tutkimukseen. Tilastofaktat voivat pitää paikkansa mutta voidaanko siitä vetää se johtopäätös, että ongelma on isättömyydessä vai onko ongelma kenties kasvatusoloissa. Äiti estää isän tapaamisen, perhe on manipuloiva, vihamielinen isää kohtaan, isäpuoli tuo ongelmia tms. Nämä syyt sitten tuottavat ne ongelmat, jolloin esim. tasapainoinen ja rakastava kasvuympäristö, jossa lapsi saa tukea kummaltakin vanhemmalta vastaavasti tasapainottaisi tilannetta, jolloin lapsi ei päätyisi koristamaan negatiivisia tilastoja.
Kyse on loppujen lopuksi siitä millaisen kasvuympäristön lapsi saa - rakastava, hyväksyvä, oikeudenmukainen, lasta tukeva etc. kasvuympäristö tuottaa positiivisen tuloksen olipa lapsella molemmat vanhemmat kasvattajina, vain äiti/isä tai äiti/äiti tai isä/isä. Tästä löytyy esimerkkejä vaikka kuinka Suomesta ja maailmalta.
vlad.