Höpö höpö. Osakeyhtiö on jonkun omaisuutta. Sen tuottama voitto on tämän henkilön omistuksen tuottamaa pääomatuloa. Omistaja sen veron maksaa omista tuloistaan, jotka kyseinen yritys tuottaa. Ihan sama kuinka monta niitä omistajia on..
ajankuluksi kaffenkanssa pieni oppitunti:
Osakeyhtiö on innovaatio, jolla henkilön vastuut siirrettiin erilliseen juridiseen instanssiin. Tää on iso innovaatio, joka on mahdollistanut nykyisen talousjärjestelmän ja markkinatalouden.
Osakeyhtiön voitto on tuottoa siihen sijoittaneelle pääomalle. Mutta se osakeyhtiönä itse vastaa omista veloistaan ja sopimuksistaan. Jos sun ajattelun mukaan osakkeenomistaja saisi rahansa ilman verotusta, tarkoittasi se rusinoita pullasta, ei vastuuta, mutta tuoton saa.
Omistaja EI maksa omista tuloistaan osakeyhtiössä yhtään mitään*, ellei sitten sijoita lisää esim osakepääomaan. Omistaja saa tälle sojotukselleen tuottoa osinkojen muodossa. Osingoista taas maksetaan kevennettyä veroa (pienempää kuin palkkatulosta). Mutta OY on itsenäinen juridinen oikeushenkilö, sillä ei ole mitään tekemistä ”sun” kanssa. Ei vaikka omistaisit koko osakekannan. Sää oot vastuussa sen toiminnasta osakepääomasi riskillä, et muulla. Ja juuri tämä on tehnyt OY:stä mahtavan, voi saada pääomia ja uusia omistajia helposti ja joustavasti.
Yritys ajautuu vaikeuksiin, ja se kaatuu, menettävä osakkaat sijoitetun pääomansa, mutta eivät henkilökohtaista omaisuuttaan. Tämä on tehnyt yrittämisestäpaljon turvatumpaa, kuin omalla henkilökohtaisella omaisuudella toimessa (esim toiminimi).
Ymmärrän, että pienyrittäjä jolla on OY näkee asian toisin, kun itse tekee työnsä ja saa asiakkaalta rahansa, mutta se on OY:n, ei ”sun” rahaa. Jos se ois ”sun” rahaa, sitä tietysti verotettaisiin sun omana tulona. OY:n kohdalla näin ei ole, vaan käytännössä esim kaikki käyttämäsi tietokoneet autot (autoetu verotuksessa toki) voidaan hankkia OY:lle, jolloin niiden hankkimiseen tulleesta rahasta ei ole tarvinnut maksaa mitään veroa**
menee taas osastoon ”näin nämä asiat koetaan”
* paitsi tietysti jos lainoittaa yritystä ja käyttää lainojen takaukseen omaa henk. koht. omaisuuttaan. Miksi näin tekee, onkin aika monisyinen juttu.. eikö yritys ole tarpeeksi kiinnostava rahoittajille?
**(alv on läpijuoksutusvero, joka ei vaikuta yrityksen tuloihin.. toki välilliset vaikutukset kansantalouden kannalta ostovoimaan jne. on olemassa ja parhaassa tapauksessa ”työntekijän” = omaan käytön hankittujen alvit saa viä vähennettyä jos ei ole palvelualalla)