Dissonanssi
Jäsen
- Suosikkijoukkue
- Moderaattorit
Miksi näin ei tehtäisi? Itse olen tehnyt omia hupitilastojani putaasta mielenkiinnosta juuri videoita kelaamalla ja yhden matsin voi käydä läpi alle kahdessa tunnissa. Kelaamalla pelkässä pelissä on ottelutapahtumia noin 1,5h verran. Eli päivätyöläisenä tällainen 8h ammattimies käy läpi neljä matsia päivässä. 20 matsia viikossa ja 520 matsia puoli vuotta kestävän kauden aikana. Runkosarjassa pelataan reilut tuhat matsia, joten jo vaikkapa neljän ukon tiimi hoitaa vaikka kaikki NHL:n ottelut helposti läpi. Aika ylimielistä olettamusta, että jossain ei tehtäisi asioita näin perinpohjaisesti, kun kuitenkin kovasta kilpaurheilubisneksestä on kyse.
Eihän mikään siis estä näin tekemästä. Pointtihan oli, että pro-scoutilla on muutakin tehtävää kuin kerätä tilastoja (esim. seurata niitä pelaajia livenä, johon kuuluu matkustamista ja ihan live-pelien katsomista sekä myös katsoa muiden joukkueiden peliesityksiä ja -taktiikoita). Juuri tämän takia organisaatiot hommaavat sitä lisäosaamista, koska tällaisen tehtävän jakaminen kokonaan omalle osastolle on perusteltua ihan jo erikoistumisen tuottavan tehokkuuden näkökulmasta. Buffalollahan on esim. kokonaan oma tilastoyksikkö, jolloin pro-scoutit voivat keskittyä siihen omaan tekemiseensä ja tämä tilastoyksikkö sitten kerää sitä dataa. Tästähän nyt on siis on kyse koko aika. Eli toisin sanoen toiminnan ammattimaistamisesta.
Stars GM Jim Nill engrossed in advanced statistics; finding right balance still a challenge | Dallas Morning News
Detroit ei ole omista menetelmistää julkisesti halunnut kertoilla, mutta Jim Nill siihen on nyt juuri sopivasti Dallasin mediassa antanut pienen pintaraapaisun. Eiköhän Nillin ja Joe McDonellin menetelmät ole suht samalla sivulla mitä Red Wingsin nykyiset menetelmät, kun siellä molemmat kaksi vuosikymmentä vaikuttivat.
Tässä nyt ehkä korostuu se, kuinka monella eri tavalla tekstejäkin voidaan tulkita. Tämä nyt menee vähän tekstintulkinnan puolelle, mutta se lienee nyt välttämätöntä.
Tuon artikkelin otsikkohan on karkeasti suomennettuna, että "Jim Nill temmattuna tilastoanalyyseihin".
Tuo lainaamasi kohta on rakennettu ihan selkeäksi narratiiviksi, jonka tarkoitus on nimenomaisesti kuvata Nillin suhtautumisen muutosta tilastoanalyyseihin. Sehän alkaa tuosta Detroit-ajasta, jossa hän omin sanoin suhtautui hyvin epäillen tähän dataan. Tuosta ei ilmene, että hyödynsikö hän tai organisaatio dataa vai ei, mutta ainakin itse tuon seuraavan kappaleen vuoksi ymmärrän, että Detroit hylkäsi tuon "tarjouksen".
Kaksi seuraavaa kappaletta sitten käyttävät nimenomaisesti sanoja "Now the Dallas Stars general manager..." ja "Nill and his staff now use a computer program". Noissa molemissa kappaleen alkuvirkkeissä esiintyy juurikin tuo sana "now", mikä korostaa sitä muutosta, jonka tuo artikkelin alkuinsertti tuolle koko artikkelin narratiiville tarjosi.
Omasta mielestäni tuo siis melko selvästi juuri tarkoittaa, että Nill on nyt Dallas-aikana ruvennut hyödyntämään tuota, kun Detroit-aikana asia oli toisin.
Eihän esim. Tim Murray ollut perehtynyt tilastoanalyysiin ennen Buffaloon tuloaan (Ottawassa siis ei tätä ainakaan vielä hyödynnetä), mutta koska Buffalolla on isohko yksikkö sitä hoitamassa, on Murray perehtynyt asiaan suurella innolla ja pyrkii löytämään itse keinoja, joilla sitä dataa voisi soveltaa ja hyödyntää omaan toimintaan.
Myös tämä kohta edellisestä artikkelista kyllä puoltaisi ihan jotain muuta kuin mitä sanot:
"Not only is it a great idea, but if you don't [start using analytics] you're going to fall behind," Babcock told NHL.com. "You have to be on the cutting edge. It was [Arizona Coyotes assistant general manager] Darcy Regier who said, 'If you didn't invent it, you have to be the second- or third-best copier, because if you're fourth or fifth you've got no chance.'
Vai onko tuokin nyt jotain savuverhoa? Mikä sellaisen motiivi olisi?
Artikkelissa esiteltiin myös uusi supertarkka systeemi, josta tietää jo kaikki GM:t.
Ja tuon jälkeen kaikilla on saatavilla sama supertarkka tieto, se saattaa tulla jopa julkiseksi myös meille faneille, eikä Corseja kohta tarvita enää mihinkään. Tuskin Detroitissakaan nukutaan ja syljeksitään kattoon tämän asian kohdalla.
Olisihan tuollainen melko herkullista, mutta enemmän tuo vaikuttaa firman edustajan mainospuheelta, ja saa nähdä mikä se todellinen lopputulos sitten on.
Noh, varmaankin älykkäänä kaverina ymmärrät, että se tilastotarkkailu ei kokonaisuudessaan ole Wingsin kakkosmolarin harteilla, vaan se nyt seuraa jotain yhtä pientä osa-aluetta tuossa isossa paletissa, todennäköisesti maalivahtipeliin liittyen. Kukaan ei sitä ole koskaan kysynyt että mitä, ja en tiedä että kertoisivatko jos joku kysyisi.
Pointti oli siinä, että jos halutaan olla edelläkävijöitä, niin datankeräystä ei voi jättää puuhastelutasolle kakkosmolarille, vaan siellä on oltava sitten oma ryhmä tätä suorittamassa. Tuo on lähinnä juuri sellaista fanitason puuhastelua, että joku ottelun tuoksinnassa sillon tällön läpän heiton välissä piirtelee pari viivaa kun muistaa.
No, uskoa on niin monenlaista. Jokainen fani saa minun mielestäni uskoa oman joukkueensa touhuihin sillä tapaa kuin itse haluaa. Toiset uskoo että Patrick Kane, Ryan Callahan, Paul Stastny ja Ryan O'Reilly ovat todennäköisesti tulossa ja toiset taas uskoo, että Detroitin managementti osaa tehdä pitkässä juoksussa oikeita ratkaisuja.
No tämäpä nyt lähti heti kyseenalaiselle linjalle. Yhtään missäänhän en ole sanonut, että yksikään noista pelaajista todennäköisesti Buffaloon päätyisi. Kanen osalta totesin, että kaikkein todennäköisimmin hän jatkaa Chicagossa. Callahanin osalta pidin mahdollisena hänen saapumistaan perustuen huhuihin sekä hänen Rochesterin juuriin. Samoin pidin mahdollisena Giontan tuloa, joka lopulta tuli. Stastnysta nimenomaisesti totesin, että en keksi yhtäkään syytä, miksi hän Buffaloon tulisi. Ryan O'Reilly taas ei ole kahteen kauteen UFA, joten en ole miehen päätymisen todennäköisyyksistä mihinkään yksittäiseen joukkueeseen sanonut sitten yhtään mitään. Pelaajatyyppinä toki toivottaisin tervetulleeksi Buffaloon - kuten monen muunkin.
Itse pidän aivan äärimmäisen mielenkiintoisena, että asioita tehdään juuri esimerkiksi Buffalossa ja Detroitissa täysin eri tavalla. Mutta kenenkään pallit eivät ole tarpeeksi isot julistamaan mikä on oikea tapa. Ken Holland on omistautunut rakentamaan Red Wingsiä juuri hänen omalla katsomallaan tavallaan puhumalla lähinnä haasteesta tyylin "we are trying some extremely difficult", tiedostaen homman vaikeuden. Pidetään joukkue kilpailukykyisenä ja haalitaan leveä prospektimylly, josta sitten tuodaan nuorta verta 2-3 ukkoa kaudessa sisään. Ja pidetään mukana sitä veteraanirunkoakin, joka opastaa näitä nuorukaisia, eikä suoraan vaan heitetä junnuja susille. Mielestäni on tärkeintä, ettei mennä konsensuksen mukana, joka nyt tuntuu olevan se, että ainoa tie on "räjäyttää kaikki paskaksi" ja tehdä totaalinen rebuild. Pitää uida jotenkin vastavirtaan ja Hollandin saaman kritiikin perusteella mies on tekemässä juuri niin.
Tottakai se on mielenkiintoista. Tämän takia Detroitia tuleekin kohtalaisen tarkasti seurattua Buffalon ohella. Mitään graalin maljaa ei tietenkään ole, mutta rebuildin puolesta (jos tavoitteena on kestocontender, joka niitä cuppeja jopa useamman voi lyhyen ajan sisällä tuoda) on hyvin paljon argumentteja. Mikään varma oikotie onneen se ei ole - sehän on aivan helvetin pitkä, vaativa ja monimutkainen prosessi. Kuitenkin onnistuessaan sen tulokset ovat ihan empiirisestikkin todella hyvät. Ei se nyt ihan sattumaa ole, että nämä samoilla toimintatavoilla operoivat organisaatiot ovat pudonneet sieltä contender-kastista pois.
Tosin tuossa huvittaa se, että tuosta saa jopa sellaisen kuvan, että Holland olisi jokin valtavirtauksia vastaan taisteleva hipster, vaikka tosiasiassahan hän on vuosikymmenet samaa kaavaa toistanut, konservatiivinen jäärä. Se, että moni muu on vaihtanut strategiaa, ei tee Hollandin strategiasta yhtään sen erikoisempaa. Sitä voi ryydittää tuollaisella retoriikalla kuin kutsua sitä "haasteeksi" tms. Mutta se on silloin juuri retoriikkaa. Hollandin osalta ongelma ei edes ole strateginen valinta vaan sen hyvin surkea toteuttaminen. Hän on tehnyt kasan surkeita ratkaisuja, jotka ovat surkeita ihan jo suhteessa hänen strategiseen linjaan. Vastavirtaan uiminen ihan vastavirtaan uimisen vuoksi on yksinkertaisesti typerää.
Muutenkaan en tiedä miksi vaihtoehdot olisivat junnujen loputon hautaaminen farmiin tai heittäminen susille? Buffalo hommasi juuri Moulsonin, Giontan, McCormickin, Meszaroksen, Gorgesin ja Benoitin tuomaan tätä veteraanipreesenssiä. Osa näistä on vieläpä erittäin laadukkaita johtajapelaajia. Ensi kaudellakin ainoa vakiokokoonpanoon laitettava täys märkäkorva edes potentiaalisesti on Sam Reinhart, jonka tason talentille pelaaminen kolmoskentässä suojattuja minuutteja tuskin on "susille heittämistä". Muuten sitten kaikki onkin ajettu pikkuhiljaa sisään (kuten Pysyk, Ruhwedel ja Ristolainen sekä Larsson). Girgensons toki otti heti ekana kaudella paikan vakikokoonpanosta, mutta tuskin kukaan sanoo, että häntä susille heitettiin, kun mies nimenomaisesti sen paikkansa otti.
Edmonton on toki heitellyt nuoria susille, mutta, kuten Buffalon esimerkki osoittaa, ei se ainoa vaihtoehto ole.
Viimeksi muokattu: