Nyt kun runkosarjaa on takana 72 ja jäljellä 10 peliä, on mielestäni hyvä aika käydä vähän läpi runkosarjan tilastoja. Tällä hetkellä Blackhawks on keskisen divisioonan kolmantena, pisteen päässä toisena olevasta St. Louisista. Kärkipaikkaa pitävään Dallasiin eroa on kolme pistettä. Viiden pisteen päässä perästä tulee hienoon lentoon päässyt Nashville ja viimeisellä Villi Kortti paikalla on kahdentoista pisteen päässä Colorado. Tällä hetkellä playoffeista on ulos jäämässä pisteen erolla Minnesota. Playoff paikan varmistaminen vaatisi tällä hetkellä 8 pistettä, mutta sikäli kun Minnesota tai Colorado häviää yhdenkään ottelun, tuo vaadittu pistemäärä pienenee. Noin 95 pisteellä oltaisiin 99,9% jatkossa, eli pari voittoa vielä jonka jälkeen voidaan keskittyä täysillä Playoffeihin. On myös hyvin mahdollista, että Blackhawks nähtäisiin playoffeissa, vaikka kauden lopuista peleistä ei käteen jäisi pistettäkään. Eli näiltä osin pullat on ihan hyvin uunissa.
Mitä taas tulee tilastojen lähempään tarkasteluun, niin löydettävissä on sekä ilahduttavia kuin myös huolta herättäviä aiheita. Positiivisia tilastoja ovat muunmuassa Blackhawksin voittotilasto (42 voittoa) jolla sijoitutaan liigan kolmanneksi, maalintekotilasto (200 maalia) jolla sijoitutaan liigan viidenneksi ja ylivoimaprosentti (22,5%) joka on liigan kolmanneksi paras. Ilahduttavaa on myös se, että Blackhawks on onnistunut tekemään ottelun avausmaalin kauden 72 ottelusta 47 kertaa. Näistä 47 ottelusta Blackhawks on voittanut 37. Avausmaalin tehtyään Blackhawksin voittoprosentti on siis noin 78% jolla sijoitutaan liigassa sijalle kuusi.
Kun taas katsotaan näitä ikävämpiä tilastoja, niin Blackhawks on ollut tällä kaudella todella huono kääntämään otteluita, joissa vastustaja on onnistunut tekemään ensimmäisen maalin. Chicagon voittoprosentti tällaisista otteluista on vain onnettomat 20%, joka on liigan kolmanneksi huonoin. Esimerkiksi pisteiden valossa kauden kovin joukkue Washington Capitals on onnistunut kääntämään otteluita 55% tehokkuudella, vaikka vastustaja olisi tehnytkin ottelussa ensimmäisen maalin. Erityisesti alivoimapelaaminen on loppukaudesta ollut sanalla sanoen huonoa, ja tässä tilastossa Blackhawks sijoittuukin (79%) koko liigassa vasta sijalle 24. Myös aloituksia voidaan pitää pienoisena ongelmana, koska tässä tilastossa Blackhawks sijoittuu koko liigassa sijalle 21 (49%). Säännöllisesti sentterinä pelaavista aloittajista vain Jonathan Toews on pystynyt voittamaan aloituksia (59%) yli puolet kerroista. Esimerkiksi Teräväinen (42%) ja Anisimov (44%) ovat antaneet vastustajalle liikaa etua aloitusympyrässä.
Mitä taas tulee pelaajien henkilökohtaisin tilastoihin, näitä dominoi tietysti muuan Patrick Kane. Kanella on tällä hetkellä pelaamissaan 72 ottelussa koossa 39 maalia ja 53 syöttöä, eli yhteensä 92 tehopistettä. Tällä ollaan liigan pistepörssin ensimmäisellä sijalla 12 pisteen erotuksella. Kane johtaa myös Blackhawksin sisäistä plusmiinustilastoa (+19) kahden plussan erotuksella Jonathan Toewsiin. Kane on jo tällä kaudella rikkonut aikaisemman piste-ennätyksensä, joten jännitettäväksi jää rikkoutuvatko 40 maalin, 60 syöttöpisteen ja 100 tehopisteen rajapyykit. Ilman totaalista jäätymistä Kane on hyvin todennäköinen Art Ross kuin mahdollinen Hart voittajakin.
Pisteiden valossa toinen joukkueen valopilkku on ollut Kanen venäläinen veli Leipämies, Panera Bread, Artemi Panarin. Tulokaskauttaan pelaava Panarin on onnistunut tekemään pelaamissaan 70 ottelussa 25 maalia ja antanut 37 maalisyöttöä, eli yhteensä 62 tehopistettä. Näillä tilastoilla 24-vuotias Panarin johtaa NHL:n tulokaspistepörssiä 13 pisteen erotuksella kaksi peliä enemmän pelannutta Jack Eichelia. Tilastojen valossa Calder kuuluisi ehdottomasti Panarinille, mutta vaikuttaako Panarinin ikä ja Kanen mahtava kausi negatiivisesti Calderin valitsijoiden mielipiteisiin? Ennen sitä saamme kuitenkin jännittää pystyykö Panarin rikkomaan 70 pisteen tai 30 maalin rajapyykin heti ensimmäisellä kaudellaan.
Positiivisia onnistujia tilastojen valossa ovat muunmuassa Artem Anisimov (38 pistettä), joka on enää kuuden pisteen päässä henkilökohtaisesta yhden kauden piste-ennätyksestä, Brent Seabrook joka 13 maalillaan on jo rikkonut yhden kauden maaliennätyksensä ja ensimmäistä kokonaista NHL kauttaan pelava meidän oma Teuvo. Teuvo on onnistunut tekemään 68 ottelussa 11 maalia ja 20 syöttöpistettä, eli yhteensä 31 tehopistettä ja vakiinnuttamaan paikkansa Chicagon alati vaihtuvassa rosterissa.
Teräväinen on 31 pisteellään aika yllättävästikin tässä vaiheessa kautta edellä yhtä Chicagon suurista - Marian Hossaa (30 pistettä). Hossan kausi on ollut pisteiden valossa vaisu, eikä vanha mestari ole oikein tuntunut löytävän virettään muutamia yksittäisiä tapauksia lukuunottamatta. Loukkaantumisen jälkeen pientä heräämistä on kuitenkin ollut havaittavissa, joten toivotaan että Hossa on lähinnä säästellyt voimiaan tosipeleihin. Playoffeissa on sitten aikaa loistaa. Omanlaisensa pettymys on varmasti myös niin Krügerin (-5) kuin Desjardinsinkin (-8) negatiivinen plusmiinustilasto, joilla pidetään tällä hetkellä joukkueessa vielä pelaavien pelaajien plusmiinustilaston peräpäätä. Puolustuspään spesialisteina pidetty kaksikko ei ole onnistunut pitämään vastustajia poissa pahanteosta tarpeeksi hyvin, ottaen huomioon ettei pisteitäkään ole tällä kaudella juuri tullut (Kruger 0+1, Desjardins 7+3). Desjardinsille kuitenkin positiivista, että yhden kauden maaliennätys on jo rikottu! Toivotaan että Krügerin palattua tämä kaksikko saa pelin uomiinsa, ja playoffeissa nähdään kaverit hyvässä iskussa.
Puolustajista erityisesti tuloskautta pelaava Gustaffson on onnistunut erinomaisesti. 34 ottelussa 12 syöttöpistettä ja plusmiinustilasto +10. Kärkipuolustajat Keith, Hjalmarsson ja Seabrook pelaavat omalla tasollaan tai ainakin lähellä sitä. Eniten omissa on soinut Trevor Van Riemsdykin (-4) ja joukkueesta jo poistuneen Rob Scuderin (-6) ollessa kentällä.
Maalivahdeista Crawford on pelaamassa elämänsä kautta 92,6% torjuntaprosentilla ja keskimäärin 2.32 päästetyllä maalilla ottelua kohden. Ainoastaan tynkäkaudella 2012-2013 Crawford torjui tilastojen valossa hieman paremman runkosarjan. Crawfordilla on tällä kaudella jo 7 nollapeliä, joka on miehen yhden kauden ennätys. Ilman muuta Vezina finalisti tänä vuonna. Darling ollut tilastojen valossa hieman haparoivampi, mutta on kuitenkin pystynyt pysäyttämään kiekot 91,6% varmuudella. Viimeisimmästä ottelusta kauden ensimmäinen ja uran toinen nollapeli, joten toivotaan otteiden jatkuvan samanlaisena tulevissakin otteluissa.
Lisätään vielä huumorin vuoksi että joukkueen paras Corsi tilasto löytyy David Rundbladilta (56.1 CF) ja huonoin Vincent Hinostrozalta (43.8 CF). Säännöllisesti pelaavista, vielä joukkueen mukana olevista pelaajista parhaimmat corsit löytyy Ehrhoffilta (54.3), Gustaffsonilta (53.2) ja Kanelta (52.5). Huonoimmat puolestaan Mashinteriltä (44.4), Seabrookilta (48.0) ja Krügerilta (48.3).