Nyt näyttää vahvasti siltä, että Chicago menee jatkoon ja ensimmäisellä kierroksella saatetaan vaikka hyvin nähdä kahden edelliskevään uusinta. Minäkin toivon, että niin kävisi, jotta Vancouverilla olisi edes mahdollisuus ottaa revanssi. Laitan ennakkoa mahdollisesta tulevasta ensimmäisen kierroksen sarjasta parin Chicago-fanin kirjoituksen innoittamana, vaikka kaikki on vielä pahasti auki.
Jos nyt kuudentoista sakkiin päästään, niin täällä kyllä toivotaan heti ekella rundille Nuckseja ihan pelkästään jo kahdesta syystä:
- Blackhawksien dominointi edellisiltä keväiltä.
Mitäs "pleikkaripeliä" pelasit keväällä 2009? Jos sait siitä dominoivan sarjan Chicagolle, niin ehkä kannattaa katsoa pelit uudestaan. Tuo oli pienten marginaalien sarja, jossa Chicago pystyi hyödyntämään pari ratkaisevaa tilannettaan Vancouveria paremmin, mutta ei tuota sarjaa voinut mitenkään dominoivana pitää. Canucks oli tuolloin muun muassa kahden minuutin päässä päästä 3-1 sarjajohtoon, josta en olisi uskonut Chicagon enää nousseen (turhaa jossittelua, mutta kertoo jotain sarjan tasaisuudesta ja pienten marginaalien eroista tuolloin).
Viime keväänä sarja olikin selvempi kuin keväällä 09. Vancouverilla oli loukkaantumisten ja samalla syvyyden puutteen johdosta huono puolustus, tehoton hyökkäys (Kesler/Burrows -kaksikon loukkaantumisten ja tämän hetkistä huonomman kolmosketjun vuoksi) ja vastaavasti rakennustyönsä piikkiin yltänyt Chicago oli joukkueena parempi ja ennen kaikkea valmiimpi kuin keväällä 09. Chicago voitti sarjan ansaitusti ja kyllä.. viime kevättä voisi sanoa jopa dominoivaksi, vaikka Canucks kaksi peliä voittikin.
Tänä vuonna joukkueet ovat kuitenkin taas erilaisia kuin kahdella edelliskaudella. Chicagolla on paperilla viime kevättä huonompi joukkue. Lasken Laddin, Byfuglienin ja mahdollisesti loukkaantuneen Bollandin isoiksi menetyksiksi. Myös Niemi <-> Crawford saattaa olla heikennys viime kauteen, vaikka Crawford on kuulemma NHL:n parhaita... Maddenilla ja Burishilla oli varmasti merkitystä henkisellä puolella ja Madden oli joukkueen paras alivoimahyökkääjä, jonka merkitys keväällä saattoi olla isompi kuin moni Hawks-fani arvaakaan.
Vancouverilla on puolestaan paperilla parempi joukkue. Isoja menetyksiä viime vuoden playoffeihin ei ole ainuttakaan ja lasken Hamhuisin, Ballardin ja Torresin tärkeiksi hankinnoiksi viime vuoteen nähden. Myös Malhotra olisi ollut tärkeä, mutta hänen kautensa jäi ikävä kyllä kesken. Viime kaudella Vancouverin koko joukkueen suurin ongelma oli puolustuksen loukkaantumisten lisäksi puolustuksen liike. Liikkeeseen ja jäähyherkkyyteen O'Brieniin vaihto Hamhuisiin ja Ballardiin tulo tuo ison parannuksen, vaikka puhutaan "vain" 1/3 osasta puolustusta. Iso merkitys on myös siilä, että Luongo on ollut selvästi parempi kuin viime kaudella (jolloin hän oli Olympialaisten jälkeen jo runkosarjassa huono - ihan kuin takki olisi ollut tyhjä kultamitalin jälkeen).
En sano "kanerismia" käyttäen, että minua paperilla heikentynyt Chicago ei pelota pätkääkään, sillä Blackhawks on laadukas joukkue edelleen ja saattaa mennä vaikka kuinka pitkälle. Mutta sanon sen, että jos Vancouver ja Chicago kohtaisivat tämän kauden playoffeissa, Chicago saisi ainakin viime kautta selvästi paremman joukkueen vastaansa. Viime vuonna kun me ei oikein pystytty antamaan lopulta kunnon playoff-vastusta.
Isossa asemassa olevia erikoistilanteita katsomalla esimerkiksi Vancouverin alivoima on ollut ihan erilaista kuin viime vuonna. Viime vuonna Vancouver oli runkosarjassa NHL:n 18. paras alivoimajoukkue, kun se on ollut nyt paras. Myös ylivoima on kehittynyt Keslerin siirryttyä ykkösylivoimaan ja on NHL:n parasta edelleen, vaikka tärkeä joukkueen ykköspakki Edler on puuttunut viimeiset 30 peliä (Edler on mukana ehkä viikon päästä).
Viime kaudella kuitenkin juuri tuo Canucksin alivoima oli joukkuetasolla suurimpana murheena playoffeissa (surkea 68.5% alivoimaprosentti playoffeissa oli ylivoimaisesti NHL:n huonoin), mikä oli vähän odotettavissakin runkosarjan perusteella. Esimerkiksi Chicago kaatoi Canucksin playoffeissa kolmannessa ja neljännessä pelissä pitkälle juuri erikoistilanteissa - kahdessa pelissä peräkkäin Canucks otti vastaan seitsemän alivoimamaalia, mikä käytännössä tarkoittaa 99%:sti sitä, että peli hävitään.
Chicagon erikoistilanteita katsoessa pistää esiin nyt myös näin etukäteen tuo alivoima. Viime vuonna Chicago oli alivoimassa runkosarjassa NHL:n 4. paras ja Canucksilla oli ongelmia tuota osastoa vastaan myöhemmin playoffeissa. Nyt Chicagon alivoima on Läntisessä konferensissa kuitenkin vasta 25. parasta. Ihmettelen mistä noin iso pudotus johtuu. Ei kai yhden Maddenin puute voi noin paljon näkyä, vaikka hänellä oli siellä kieltämättä iso merkitys?
No, voi olla että tämä ennakon suuntainen raaputus on sikäli turha, että joukkueet eivät kohtaa toisiansa tänä vuonna ollenkaan. Mutta kieltämättä olisi mielenkiintoista nähdä uusinta näiden kahden välillä. Molemmat ovat olleet varsin hyvässä kurssissa tämän vuoden puolella jo pidempään. Chicago on viimeisistä 30 pelistä 17-9-4 ja Vancouver 23-7-0, joten kummankin kohdalla puhutaan eliittijoukkueiden saldoista.