Mainos

Case Talvivaara

  • 71 276
  • 357

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Toimii, se on jo todistettu. Ongelmat ovat olleet 1) alussa prosessin harjoittelussa ja 2) myöhemmin pääoman vähäisyydessä, ei ole saatu tehtyä pakollisia vedenpuhdistusinvestointeja.
Toiminnan kustannustehokkuus on se mitä räknätään isolla laskutikulla. Omalta osaltani suhtaudun Talvivaaran omiin kommentteihin kriittisesti, koska hädässä olleella firmalla lienee kiusausta boostata lyhyen tähtäimen tulosta lisärahoituksen toivossa. Pekka Perää ja muuta TV-johtoa kun ei voi kehua onnistuneista tilannearvioista. Käänne parempaan on ollut aina tulossa nurkan takana - niin ei pörssiyhtiötä voi johtaa. Jos prosessin toimivuuden todentaa riippumaton osapuoli, se antaisi jatkolle paremmat lähtökohdat.

Jos Perän uutisiin annetuissa kommenteissa oli perää - mitä on miehen track recordin osalta syytä hieman epäillä - olisi yrityssaneerauksen toteutuminen jäänyt kiinni muutamasta miljoonasta. Tämä on sinänsä lupaava merkki, jos tuossa arviossa ollaan edes "hoodeilla". Kun lainalasti on nollaantunut, uusi toimija pääsisi puhtaalta pöydältä toimintaan kiinni. Jatkajan löytämisen ei siten pitäisi olla vaikeaa - paitsi tietenkin riippuen mahdollisista lisäympäristövelvoitteista, jotka taatusti karsivat kiinnostuneiden rahoittajien määrää. Plus poliittisista olosuhteista.

Toivottavasti kohun taustalla tehdään objektiivinen analyysi miten tästä eteenpäin. Sääli, jos toiminta loppuu, jos kokonaisuudessa on kuitenkin aito jatkon mahdollisuus terveen liiketoiminnan muodossa.

Edit: luettuani tekstini, huomasin käyttäneeni todella monta kertaa sanaa "jos". Se sana kai tiivistää Talvivaaran menneen ja tulevan paremmin kuin hyvin.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Jotta se tutuus tässäkään ei unohtus kaiken maailman kepulaispropakandan tai kokkareiden kiilotuskampanioden taakse (kuten tähänkin ketjuun on jo ilmestyny)

Että todellisuudessa Talvivaaran johdossa tiedettiin ympäristöongelmista jo 2009.

Kaivosyhtiö Talvivaaran merkittävät ympäristö- ja vesitaseongelmat ovat olleet yhtiön johdon tiedossa jo kaivoksen alkutaipaleelta, vuodesta 2009 lähtien.
Kaivoksen prosessi ei ole koskaan toiminut toivotulla tavalla. Vuonna 2008 avatun metallitehtaan putkiviritelmät olivat osin kulissia, joka purettiin heti käynnistyksen jälkeen, kertovat entiset työntekijät.


1) Talvivaaran keskeiset ongelmat ovat olleet olemassa jo 2009. Niistä on tiedetty myös johdossa.
2) Metsähallitus vaatii Talvivaaralta miljoonakorvauksia vesien pilaamisen ja mökkitonttien arvon romahduksen vuoksi.
3) Sulfaatin, natriumin, mangaanin, nikkelin pitoisuudet olivat Talvivaarassa korkealla jo 2009.
4) 2012 vuotaneen kipsisakka-altaan vesitilanne oli kriittinen ensimmäisen kerran jo 2009.
5) Talvivaaran tehtaan käynnistys 2008 oli kulissi. Virityksiä rakennettiin uudestaan, sanoo entinen ylempi toimihenkilö.
6) Talvivaara liioitteli ensimmäisen nikkelikuorman kokoa pörssitiedotteessaan, sanoo entinen ylempi toimihenkilö.
7) Pekka Perä on johtanut kaivosta huutamalla ja potkuilla uhkaamalla.
8) Talvivaaran työntekijöiden nikkelialtistustapaukset ovat kasvaneet viime vuodet. Nikkeliä mitataan virtsakokeilla.
9) Talvivaaran keskeisintä ongelmaa, prosessiliuoksen liian pientä nikkelipitoisuutta, ei ole kyetty ratkaisemaan.
10) Talvivaaran entiset korkeassa asemassa olleet työntekijät eivät usko yhtiön nousuun. Heistä kaivoksen prosessi ei toimi.


Nämä ja monet muut uudet tiedot selviävät Long Playn 1. syyskuuta julkaisemasta artikkelista Nopeammin, syvemmälle, tuhoisammin. Sen on kirjoittanut toimittaja Juha Kauppinen. Juttussa kaivoksen sisäpiiriläiset kertovat laajasti tietojaan. Artikkeli perustuu paitsi Talvivaarassa työskennelleiden haastatteluihin myös Kauppiselle vuodettuun poliisin esitutkintamateriaaliin, joka ei ole vielä julkinen. Esitutkintamateriaalia on noin 4 500 sivua, ja sen mukaan peräti 18:aa ihmistä epäillään törkeästä ympäristön turmelemisesta. Suurin osa epäillyistä edustaa Talvivaaran kaivosyhtiötä.

Tervetuloa Paula ja Mauri takas vallankahvaan!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Kaivosteollisuus toimii pienillä marginaaleilla kaikkialla.

Kyllä, se on bulkkiteollisuuden luonne kaikkialla. TV:n etu on se että teoriassa, riittävillä volyymeillä, sen rajakustannus on pienempi kuin perinteisessä nikkelikaivosmallissa, kiitos bioliuotusmallin. Mutta se vaatii isot volyymit.

Koko hanke oli toivotaan toivotaan tasoa, ja toteutu vain Maurin ja Paulan tehdessä perinteistä kepulaista politiikkaa... ei sen investoinnin niin järkevä tartte olla (vrt FV) kuhan pohjoseen saadaan työpaikkoja.

Höpöhöpö. Oli Kepulaisista mitä mieltä tahansa niin ei siellä lähtökohtaisesti tappiollisia hankkeita tueta. Työpaikat pohjoisessa on myös koko kansankunnan etu mutta lähtökohta pitää tietysti olla kestävä liiketaloudellinen pohja.

Ja yhteiskunnan varoin tietty, kun totuus alko paljastua muillekin kun kaivosteollisuutta seuraaville, niin myytiin valtion tuottavimmasta omistuksesta, Sonerasta, osa pois, jotta voitas kaataa rahaa TVn... tämäkin päätös kepun tekemänä. Viimosen rahamällin ajo TVlle kok +demarit muiden vastustaessa.

Ei näillä ole mitään tekemistä keskenään, Solidium saa possaansa vastaan erittäin halvalla lainaa eli sen ei tarvitse myydä mitään TV:n pienen (Solidiumin salkun suhteen) investoinnin suhteen.

Vähän niikun kunta ja ryssärahoin aluepoliittisesti kepun junailema FV.

Hehe. Vähäniiku naurettava avautuminen. FV:n toteutuminen riippuu siitä onko se taloudellisesti kannattava, jos se ei ole sitä niin se ei toteudu. Eli voit lopettaa itkusi.

Muistutetaan tässä kohtaa että jos FV saisi samanverran tukea verovaroista per tuotettu MW kuin Vihreiden ihqulapsi tuulivoima, se voisi antaa sähkönsä ilmaiseksi markkinoille. Pistetään asiat perspektiiviin.

Mutta toki kyse on lopulta arvoista. Töitä ja rahaa millä kustannuksin? Nyt se tuli ympäristön kustannuksella. Toisille se on ok, toisille ei.

Ympäristön kustannuksella rakennetaan myös tuulivoimalat mutta tästä ei jostain syystä haluta puhua. Puhumattakaan ihmisille aiheutuvista haitoista.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
Kannattaa muistaa että tuo artikkeli on vain yhden tahon kärjistetty ja katkeruuttakin (entisiä työntekijöitä) sisältävä aikaansaannos. Onhan se totuus että Talvivaara ei ole mikään kultakaivos, mutta oikeilla toimenpiteillä oikea taho saattaa saada laitoksesta toimivan ja kannattavan. Virheitä on tehty, mutta keskittyminen pelkkiin virheisiin ei liene relevanttia. Onhan tuolta saatu metallejakin pihalle.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Onhan se totuus että Talvivaara ei ole mikään kultakaivos,.

Ei niin. Nikkelikaivoshan se yritti olla.

Mitä itse aiheeseen tulee, niin ikävä tilanne kaiken kaikkiaan. Paskamaisinta tässä on nyt se, että vaikka Talvivaaran suorittava yhtiö onkin nyt nurin, niin ympäristön takia hommaa on pakko jatkaa hallitun alasajon vuoksi. Koko homma saadaan lopulta kai tulkittua hallituksen syyksi.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...9) Talvivaaran keskeisintä ongelmaa, prosessiliuoksen liian pientä nikkelipitoisuutta, ei ole kyetty ratkaisemaan.
10) Talvivaaran entiset korkeassa asemassa olleet työntekijät eivät usko yhtiön nousuun. Heistä kaivoksen prosessi ei toimi...


Kun kehitetään jotain uutta, usko on tärkein asia. Talvivaara olisi tarvinnut huomattavia pääomia, jotta liotusprosessia kokonaisuutena olisi voitu kehittää tuottavampaan ja turvallisempaan suuntaan. Meistä tuskin kukaan tietää kuinka potentiaalinen tuo prosessi on. Toivottavasti työlle löytyy jatkaja, mielummin vielä suomalainen.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
...Toimiihan se Talvivaaran prosessi oikein hyvin edellyttäen, että Kainuussa ei sada eikä ole pakkasta.
- Kalle Isokallio 7.11.2014

Onko Kalle Isokallio nykyään myös kaivosteollisuuden asiantuntija?? Jälkiviisaiden Timo Soini letkautuksineen, paljon puhetta, varsin vähän vaihtoehtoja.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tosin kuin kaivosteollisuuden asiantuntija, Pekka Perä, jonka mielikuvitus veronmaksajien rahojen puhaltamisessa ja ympäristön turmelemisessa tuntuu tuottavan jatkuvasti paljon vaihtoehtoja.

Case Talvivaarassa on mielestäni paljon mätää, Perä on vedättänyt rahoittajia yli positiivisilla lausunnoillaa monessa kohtaa. Sen sijaan itse liotusmenetelmä käsittääkseni toimii ja toimiessaan oikein, se on ympäristöystävällisin tapa erotella metalleja malmista. Tästä syystä toivon, että Suomen valtio kuuntelee oikeita asiantuntijoita päätöstensä tueksi.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Priceless! Puolue, jonka ydinkannattajakunta perustaa elinkelvottoman elinkeinonsa lukemattomiin erilaisiin tulonsiirtoihin (joista osaa jopa kehdataan kutsua ympäristötuiksi), "ei tue tappiollisia hankkeita".

Maatalous on ihan oma lukunsa, sen tuet perustuvat siihen että kaikki muut EU-maat tukevat omaa maatalouttaan EU:n tukien lisäksi. Tukien poistaminen ei ole Suomesta kiinni, suurimmat vastustajat ovat Ranskassa ja Espanjassa. Lisäksi on tietyt huoltovarmuusasiat jotka pitää kuitenkin huomioida. Tukia pitäisi ehdottomasti vähentää mutta sen voi tehdä vain yhteisellä EU-tason päätöksellä jota jopa valvotaan.

Riittävä surullista on, että yksityistä rahaa palaa näin tuhoisiin hankkeisiin, mutta kun itse joutuu veronmaksajana maksumieheksi, alkaa tällainen perseily ja idiotismi vituttaa.

No nyt tuli todellista PRICELESS kamaa! Sinä joka mielelläsi verorahoillasi tuet maahanmuuttoa, kehitysapua, tulonsiirtoja kattoonräkijöille, ylisuurta julkista sektoria, kaikenmaailman höpöhöpö-kulttuuriapurahoja jne jne. olet vittuuntunut jos verorahoilla tuettiin teollista yritystä joka pistettiin kuitenkin pystyyn yksityisellä rahalla ja joka on luonut helvetisti tuloja kansantaloudelle ja varsinkin paikalliselle työllisyydelle.

Ei ole todellista!
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Tosin kuin kaivosteollisuuden asiantuntija, Pekka Perä, jonka mielikuvitus veronmaksajien rahojen puhaltamisessa ja ympäristön turmelemisessa tuntuu tuottavan jatkuvasti paljon vaihtoehtoja.

Pekka Perä on muuten kaivosteollisuuden asiantuntija, kannattaa tutustua historiaan. TV:n vika oli liian pieni oma pääoma ja liian suuri velkavipu joka vei ongelmiin kun prosessia ei saatu kuntoon tarpeeksi nopeasti. Käyttökatetasolla TV on jo todistanut toimintansa kannattavuuden, rahoituskulut on se suurin syy nykyisiin ongelmiin.

Väitän että TV saataisiin ihan hyvin toimivaksi firmaksi jos 1) konkurssipesältä saadaan maat, kiinteistöt ja laitteet edullisesti 2) ostajalla on laittaa se 100M€ ympäristöinvestointeihin ja 3) viranomaisten byrokratia luvitusten osalta saataisiin nopeammaksi.
 

holvius

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara,Red Wings
Tässä on pari mielenkiintoista aspektia. Pesä on varaton ja on jo käytännössä kaatunut valtion syliin. Pesälle tulee käytännössä jo irtisanomisajan palkoista massavastuita niin paljon, että pesästä ei kerry kenellekkään mitään.

Olen samoilla linjoilla kuin Daespoo ja tosiasia on, että Kainuun korpimaastoon on laitettu velkarahaa ja oman pääoman ehtoista rahaa yli miljardi. Tämä on niin iso panostus, että valtion kannattaa ottaa jo vähän riskiäkin katsoakseen peli ns. loppuun.

Tästä tullaan kuitenkin varsinaiseen asiaan. Veronmaksajien piikki on auki ja pesä varmaan myy eurolla mitä tahansa koska kiinteistöt, laitteet ja kaivosoikeus on kaikki pantattuna syndikaattipankeille ja jälkipantattu Nystarille. Tai näin ainakin nopeasti saneerausehdotusta lukiessani ymmärsin.

Olen varma, että kukaan panttivelkojista eli syndikaattipankit ja Nystar eivät ota pesän kuluista vastatakseen. Tätä pesänhoitaja kysyy niiltä ensimmäisenä.

Jos me eli veronmaksat vastaamme kaivoksen pyörittämisestä, hoidamme kaivoksen ympäristöasiat kuntoon, sijoitamme vielä kaivokseen lisää massia, niin veronmaksajien pitää saada myös mahdollinen tuotto siitä, että kaivos saadaan kuntoon ja myytyä isolla rahalla eteenpäin. Valtion pitää saada panttivelkojien vakuudet itselleen tavalla tai toisella.
 

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Tässä on pari mielenkiintoista aspektia. Pesä on varaton....

Mutta onneksi Perä ei ole varaton. Tienannut Talvivaaralla 15 miljoonaa. Toivottavasti Toimitusjohtajalle on ymmärretty sorvata aikoinaan sopimus että saa tässäkin tilanteessa mittavia lisäkorvauksia kivuista ja säryistä.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Mutta onneksi Perä ei ole varaton. Tienannut Talvivaaralla 15 miljoonaa. Toivottavasti Toimitusjohtajalle on ymmärretty sorvata aikoinaan sopimus että saa tässäkin tilanteessa mittavia lisäkorvauksia kivuista ja säryistä.

Ottaen huomioon että Perä on tuonut Kainuuseen n. miljardin edestä investointeja ja ties kuinka paljon palkkatuloja suoraan ja välillisesti, ei tuo 15M€ ole kovin paljoa.

Ympäristöasiat onkin sitten mennyt vituiksi ja siitä vastaa Perä, TV:n hallitus, paikallinen valvontavirasto ja suomalainen lupabyrokratia.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mutta onneksi Perä ei ole varaton. Tienannut Talvivaaralla 15 miljoonaa. Toivottavasti Toimitusjohtajalle on ymmärretty sorvata aikoinaan sopimus että saa tässäkin tilanteessa mittavia lisäkorvauksia kivuista ja säryistä.

Tuskin Perä rahattomaksi jää, mutta omien sanojensa mukaan suurinosa tuosta jopa 15 miljoonasta on sijoitettu takaisin firmaan.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi
Kyllähän se on satavarmaa, että Talvivaaraan saadaan uusi toimija. Tosin ulkomaalainen, joka kierrättää tulot konsernilainoilla ulkomaille, niin ettei verotuloja saada, mutta tämäkin on parempi vaihtoehto kuin että veronmaksajat joutuisivat maksamaan alueen museoinnin vihreiden tahdon mukaisesti. Harmittaa vain vietävästi, ettei hommaa hoidettu kunnolla ja liuotustekniikkaa hiottu niin, että siitä olisi saatu vientituote. No, tämä on suomalainen erikoisuus - malmiot myydään pilkkahintaan ulkomaalaisten hyödynnettäviksi kuin siirtomaissa aikoinaan. Perinne tämäkin.
 

Jari66

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, Ukraina
Tuskin Perä rahattomaksi jää, mutta omien sanojensa mukaan suurinosa tuosta jopa 15 miljoonasta on sijoitettu takaisin firmaan.

Sen vuoksi totesinkin, että toivottavasti Herra Toimitujohtajalla on sopimuksessaan ollut perinteinen kipurahapykälä. Ei nyt puille paljaille kenenkään pitäisi jäädä. Lenkkitossutkin pitäisi ilmeisesti ostaa.

Jottei jäisi epäselväksi. Maksan erittäin mielelläni näiden ylisuuria palkkoja nauttivien Toimitusjohtajien jätöksiä vähäisillä veromarkoillani. Parhaimmillaan jopa veroeuroilla.

Missä ongelma? Sitä ei ole. Aion silti äänestää.
 
Viimeksi muokattu:

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Ehkä tällaisiin itkuraivareihin ei kannattaisi vastata mitään

Samaa mieltä, ei olisi kannattanut vastata, osoitit vain naurettavan kaksinaamaisuutesi.

mutta aikuisten kielelle muunnettuna olet siis sitä mieltä, että jos joku kannattaa työvoiman vapaata liikkuvuutta, pohjoismaista hyvinvointivaltiota ja kulttuurin tukemista, hän ei saa arvostella ympäristön kannalta ongelmallista, taloudellisesti kannattamatonta, veronmaksajien niskaan kaatuvaa hanketta.

Työvoiman vapaa liikkuvuus on ok, elintasopakolaiset ilman edellytyksiä työmarkkinoille osallistumista ei ole ok. Jos olet samaa mieltä niin hyvä.

Pohjoismainen hyvinvointivaltio ei perustu ylisuureen julkiseen sektoriin, kaksi täysin eri asiaa, luulisi että tämäkin perusasia olisi jopa teillä vihervasemmistossa hallussa.

Kulttuurin tukeminen verovaroin on suotavaa tiettyyn rajaan asti. Taiteilijoita joiden työpanoksesta kukaan ei ole valmis maksamaan, ei pidä tukea koska se on silloin harrastus, ei ammatti.

TV:tä kannattaa tukea jos on näköpiirissä että se saadaan kannattavaksi konkurssin jälkeen, ts. ilman vanhoja velkoja. Lisäksi ympäristön suojelu itsessään vaatii jo sitä että kaivoksen toimintaa jatketaan tarvittavien ympäristöinvestointien jälkeen koska muuten ympäristöongelmat ovat vielä isompia. Veronmaksajien laskun suuruus määräytyy vasta sitten kun nähdään jatketaanko toimintaa, uskaltaisin väittää että kun katsotaan kaikki tulot ja menot, valtion lasku ei ole mikään iso, jos sitä yleensä on ollenkaan. 1500 suoraa/välillistä työpaikkaa 3000€ bruttopalkalla tuo arviolta 1.2M€ suoria verotuloja kunnalle ja valtiolle joka kuukausi. Tähän päälle investointien ja palkkatulojen kulutuksesta seuraavat verotulot niin päästään jo aika isoihin summiin, tämä jo siis toiminnan aikaiselta n. 6 vuoden ajalta.

Kyllä hän on kaivosteollisuusinsinööri. Ja voi paksusti, joten ei siis ole historiaa. Onko joku väittänyt muuta?

Joku voisi saada kuvan siitä että et pidä häntä asiantuntijana. Ehkä muotoilit viestisi vähän hassusti.

Tällaisesta ajattelusta käytetään maailmalla nimitystä "Concorde fallacy". Eli kannattamatonta masssiivista hanketta ei voida pysäyttää, koska se merkitsisi sen tunnustamista, että valtavat siihen asetetut panokset on lopullisesti menetetty.

http://dictionary.cambridge.org/dictionary/business-english/concorde-fallacy

Talvivaara alkaa muistuttaa suurisuuntaisia Neuvosto-sosialismin aikaansaannoksia. Neukkulahan oli täynnä vastaavia hankkeita, joissa ympäristöstä ja todellisesta markkinataloudellisesta kannattavuudesta ei piitattu lainkaan ja viime kädessä kansa maksoi laskun.

Voi voi kun liikut heikolla tasolla. TV on todistanut olevansa kannattava käyttökatetasolla, rahoituskulut tappoivat sen. Nyt kun konkurssi on tehty (ja kaikki myöntävät että siihen asetetut rahalliset panokset on menetetty, mm. Outokumpu joka alaskirjasi omistuksensa yhtiöstä), mahdollinen jatkaja pystyy toimimaan ilman vanhoja rasitteita. Lyödäänkö veto? Minä väitän että TV:n kaivos jatkaa toimintaansa pidemmän aikaa (vuosia) joko toisen yksityisen omistajan hallussa tai valtionyhtiönä (jonka tehtävänä ei ole pelkästään ajaa toiminta alas ympäristöystävällisesti), jos et usko tähän ja otat vedon vastaan niin pistetään se klassinen viski/konupulloveto, maks 100€ voittajan valinnan mukaan. Tai vaikkapa 100€ voittajan valitsemaan hyväntekeväisyyteen jos niin haluat.

Jos TV ei ole kannattava edes käyttökatetasolla niin se kuopataan heti kun ympäristötilanne sen sallii.

Neukkuvertauksesi on kaikessa naurettavuudessaan niin tyhmä että hiljaiseksi vetää. Neukkulassa ei ollut yksityisiä yrityksiä jotka perustivat bisneksen yksityisillä rahoilla, toimivat pörssissä ja raportoivat toiminnastaan neljännesvuosittain. Markkinatalouden yksi hyvä puoli on se että heikot kuolevat pois, niin kuolee myös TV jos sille ei löydy jatkajaa.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Voi tuota raivoamista ja sättimistä.

Ei se ole mitään raivomaista ja sättimistä, yritän vain hellävaraisesti kertoa että olet pihalla kuin lumiukko.

Hassunkurisinta tässä on, että leimaat minut vihervasemmistolaiseksi, koska olen sitä mieltä, että kannattamatonta teollisuutta ei pidä tukea (enempää kuin ympäristön kannalta tarpeellisen alasajon verran).

Taas meni väärin. En leimaa sinua vihervasemmistolaiseksi koska et halua että kannattamatonta teollisuutta tuetaan koska sitä ei halua juuri kukaan mukaan.

Leimaan sinut vihervasemmistolaiseksi koska olet niin vitun pihalla kaikista yritys- ja kansantalouden realiteeteista.
 

wall54

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Se, mikä kaivosteollisuudessa mielestäni tuntuu unohtuvan on se, että malmi ei ole niin yksiselitteinen kuin luulisi. Se, mikä on malmi tänään, ei ole välttämättä sitä huomenna ja toisinpäin; malmin kun määrittää sen pitoisuus, koko ja metallien hinnat. Malmin määritelmän taloudellinen puoli unohtuu turhan usein. Vaikka Talvivaara olisikin nyt kannatamatonta bisnestä, ei se tarkoita sitä, että se olisi sitä huomenna. Metallien, kuten nikkelin ja kuparin yms. hinnat - nousee taas joku päivä korkeammiksi, ja siinä kohti joku toteaa, että Talvivaara on riskinarvoinen. Joku ekonomisti voi ennustaa vaikka, että nikkelin ja sinkin hinnat pysyy korkealla seuraavat 20 vuotta (voin lyödä vetoa siitä, että kun nämä parametrit lyödään pöytään, niin Talvivaaralle löytyy ottajia). Tällä hetkellä joku toisaalla tekee laskelmia siitä, että millä nikkelin, sinkin ja kuparin hinnoilla Talvivaaran bisnes taas kannattaa. Emme ole välttämättä nyt niissä hinnoissa, mutta siinä kohti kun olemme, niin ihmettelen, jos joku ei pistä Talvivaara taas pyörimään. Hinnat toki saattaa lähteä nyt vaikka maailman loppuun asti kestävään syöksykierteeseen ja silloin voidaan kuopata koko projekti. Itse jäisin kuitenkin odottelemaan. Siinä toki voi mennä vuosi, pari tai kolme ennen kuin tuon läävän itselleen nappaa. Pitoisuus on Talvivaarassa ongelma, koko ei niinkään. Kun metallien hinnat on sopivat, ei se pitoisuuskaan ole ongelma.

Sen mitä olen tietyissä seminaareissa kuullut, niin yksikään Suomessa toimiva kaivosfirma ei halua pätkääkään negatiivista julkisuutta. En usko, että he ovat kovin kiinnostuneita nappaan Talvivaaraa tällä hetkellä. Talvivaaran hommaaminen tuo luultavasti seuraavat sata vuotta lähes varmasti negatiivista julkisuutta ja vaikeuttaa muita bisneksiä yms. Mutta kun pöly laskeutuu, niin pidän lähes varmana, että joku toimija siellä vielä yrittää tehdä bisnestä, ja jos tuolla toimijalla ei ole muita bisneksiä Suomessa, niin tuskin on ongelmaa. Ja tuo tuleva toimija laittaa ja joutuu laittamaan ympäristöasiat kuntoon.
 

Zeic

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, JHT
Emme ole välttämättä nyt niissä hinnoissa, mutta siinä kohti kun olemme, niin ihmettelen, jos joku ei pistä Talvivaara taas pyörimään. Hinnat toki saattaa lähteä nyt vaikka maailman loppuun asti kestävään syöksykierteeseen ja silloin voidaan kuopata koko projekti. Itse jäisin kuitenkin odottelemaan. Siinä toki voi mennä vuosi, pari tai kolme ennen kuin tuon läävän itselleen nappaa. Pitoisuus on Talvivaarassa ongelma, koko ei niinkään. Kun metallien hinnat on sopivat, ei se pitoisuuskaan ole ongelma.
Peter Seligsonin mukaan raaka-aine sykli kestää 30 vuotta:
http://www.tekniikkatalous.fi/tarinoitasyvalta/puhjennut+kupla/a981387?service=mobile
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Se, mikä kaivosteollisuudessa mielestäni tuntuu unohtuvan on se, että malmi ei ole niin yksiselitteinen kuin luulisi. Se, mikä on malmi tänään, ei ole välttämättä sitä huomenna ja toisinpäin; malmin kun määrittää sen pitoisuus, koko ja metallien hinnat. Malmin määritelmän taloudellinen puoli unohtuu turhan usein. Vaikka Talvivaara olisikin nyt kannatamatonta bisnestä, ei se tarkoita sitä, että se olisi sitä huomenna. Metallien, kuten nikkelin ja kuparin yms. hinnat - nousee taas joku päivä korkeammiksi, ja siinä kohti joku toteaa, että Talvivaara on riskinarvoinen. Joku ekonomisti voi ennustaa vaikka, että nikkelin ja sinkin hinnat pysyy korkealla seuraavat 20 vuotta (voin lyödä vetoa siitä, että kun nämä parametrit lyödään pöytään, niin Talvivaaralle löytyy ottajia). Tällä hetkellä joku toisaalla tekee laskelmia siitä, että millä nikkelin, sinkin ja kuparin hinnoilla Talvivaaran bisnes taas kannattaa. Emme ole välttämättä nyt niissä hinnoissa, mutta siinä kohti kun olemme, niin ihmettelen, jos joku ei pistä Talvivaara taas pyörimään. Hinnat toki saattaa lähteä nyt vaikka maailman loppuun asti kestävään syöksykierteeseen ja silloin voidaan kuopata koko projekti. Itse jäisin kuitenkin odottelemaan. Siinä toki voi mennä vuosi, pari tai kolme ennen kuin tuon läävän itselleen nappaa. Pitoisuus on Talvivaarassa ongelma, koko ei niinkään. Kun metallien hinnat on sopivat, ei se pitoisuuskaan ole ongelma.

Sen mitä olen tietyissä seminaareissa kuullut, niin yksikään Suomessa toimiva kaivosfirma ei halua pätkääkään negatiivista julkisuutta. En usko, että he ovat kovin kiinnostuneita nappaan Talvivaaraa tällä hetkellä. Talvivaaran hommaaminen tuo luultavasti seuraavat sata vuotta lähes varmasti negatiivista julkisuutta ja vaikeuttaa muita bisneksiä yms. Mutta kun pöly laskeutuu, niin pidän lähes varmana, että joku toimija siellä vielä yrittää tehdä bisnestä, ja jos tuolla toimijalla ei ole muita bisneksiä Suomessa, niin tuskin on ongelmaa. Ja tuo tuleva toimija laittaa ja joutuu laittamaan ympäristöasiat kuntoon.
Paras mahdollinen omistaja näillä parametreillä on juuri se taho, joka kuitenkin joutuu korjaamaan kaivostoiminnan jäljet. Siis puhun nyt Suomen valtiosta. Valtiolla on täydet mahdollisuudet "istua" tämän mineraalivarannon päällä, kunnes nikkelin (ja muiden sieltä saatavien kaivannaisten) hinta on kohonnut selaiselle tasolle, että toiminta taatusti kannattaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Paras mahdollinen omistaja näillä parametreillä on juuri se taho, joka kuitenkin joutuu korjaamaan kaivostoiminnan jäljet. Siis puhun nyt Suomen valtiosta. Valtiolla on täydet mahdollisuudet "istua" tämän mineraalivarannon päällä, kunnes nikkelin (ja muiden sieltä saatavien kaivannaisten) hinta on kohonnut selaiselle tasolle, että toiminta taatusti kannattaa.

Näin juuri ja samalla kehittää liuotusmenetelmästä pohjoisille alueille sopivaa variaatiota. Valtio on sijoittanut sen verran paljon rahaa tähän, että homma kannattaisi katsoa loppuun asti.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Mutta tottakai, ympäristöhallinon hajottaminen, yrityksen ympäristöriskien ulkostaminen yhteiskunnalle ja varsinkin niiden realisoituminen on ... vihreiden vika. Niiden jotka varotteli tosta kombosta alusta asti.
Ottamatta siihen kantaa, että onko näin tapahtunut, niin se on ikävä, että vihreät ovat vastustaneet menneiden vuosian ajan niin monia järkeviä asioita, että heitä ei valitettavasti ole voitu ottaa vakavasti asioissakaan, joissa olisi ehkä syytä ollut. Poika joka on huutanut huutanut sutta liian monta kertaa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Pistä aluksi vaikka se vedonlyöntiin lupaamasi satanen lahjoituksena Talvivaaran pelastamiseksi. Kyllä sieltä tilinumero sinulle kerrotaan. :D
Tarkennatko vielä, että oletko niin persaukinen, ettei sinulla ole varaa lähteä tuohon Daespoon ehdottamaan vedonlyöntiin vai etkö vain uskalla laittaa rahojasi sinne missä suusi on? Nimittäin uskon, että Daespoo tyytyy pienempäänkin vetoon, mikäli summa oli vain liian iso.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Mutta onneksi Perä ei ole varaton. Tienannut Talvivaaralla 15 miljoonaa. Toivottavasti Toimitusjohtajalle on ymmärretty sorvata aikoinaan sopimus että saa tässäkin tilanteessa mittavia lisäkorvauksia kivuista ja säryistä.
Miten olet laskenut tämän 15 miljoonaa?
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös