Vuonna 1984 Talviolympialaisiin Jugoslavian Sarajevoon lähdettäessä Länsi-Saksa oli lähtenyt jälleen aluksi lähtökohtaisen alentuneella mielellä joskin se oli iloinen siitä, että se oli pelannut omissa vuoden 1983 A-sarjan MM-kotikisoissaan itsensä Xavier Unsinnin päävalmentamana hienosti viidenneksi ja lisäksi Länsi-Saksa sai lähtökohtaisesti luvan osallistua vuoden 1984 Kanada Cupiin vaikka paljoakaan ei siltä odotettu ennen Talviolympialaisia.
Länsi-Saksa tarjosi vieläkin DDR:lle mahdollisuutta pelata Saksojen Yhteisjoukkueessa. DDR kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta eikä sitä jälleen nähty Talviolympialaisissa tai ei myöskään oletettavasti vuoden 1984 Kanada Cupissakaan. Etenkin vielä kun DDR kieltäytyi menemästä Talviolympialaisiin. Länsi-Saksa jäi siis jälleen edustamaan periaatteessa itse Saksaa jääkiekossa DDR:n mennessä jälleen kerran Thayer Tutt Trophya pelaamaan.
Vuoden 1984 Talviolympialaisissa säännöt säilyivät suurin piirtein samanlaisina kuin vuoden 1980 Talviolympialaisissa Yhdysvaltain Lake Placidissa, mutta sijoitusotteluja pelattiin enemmän ja lisäksi Alkusarjoissa ei ollut enää Sinistä Divisioonaa ja Sinistä Lohkoa tai Punaista Divisioonaa ja Punaista Lohkoa vaan ainoastaan A-lohko ja B-lohko. Ja tietenkin Mitalisarjassa jaettiin jälleen mitalit ja alemmalle kuin alkulohkojen neljänneksi sijoittuneet saivat todeta turnauksensa olevan ohi.
Länsi-Saksa aloitti siis Alkusarjan A-lohkossa turnauksen vaikeasti, mutta hyvin voittamalla itse Jugoslavian maalein 8-1. Kuitenkin Erich Kühnhacklin läsnäolo oli Länsi-Saksalle korvaamatonta koska Kühnhackl tuntui olevan välillä ainoa mies joka pystyi moukaroimaan tieltään myös Jugoslavian kolossipelaajat voimankäytössä.
Länsi-Saksa voitti myös Puolan maalein 8-5, pelasi viime hetken tasapelin Ruotsin kanssa 1-1 vaikka hieman aikaisemmalla tasapelillä ja siitä vielä paremmalla viimeistelyllä Länsi-Saksa olisi voittanut ajoittain hyvin onnettomasti pelanneen Ruotsin, hävisi Neuvostoliitolle luvuin 1-6 ja lopulta voitti Italian maalein 9-4. Valitettavasti Länsi-Saksa päätyi tasapeliin Ruotsin kanssa ja maalieroin Ruotsi selvisi Talviolympialaisten Mitalisarjaan ja Länsi-Saksa joutui pelaamaan Alkusarjan A-lohkon kolmospaikalla katkeran Sijoitusottelun Alkusarjan B-lohkon kolmanneksi sijoittuneen Suomen kanssa.
Vuoden 1988 Calgaryn Talviolympialaisten säännöillä Länsi-Saksa olisi Suomen kanssa päässyt myös mukaan Mitalisarjaan vuonna 1984 Sarajevon Talviolympialaisissa Alkusarjan lohkon kolmannella tilalla. Ei kuitenkaan päässyt ja tilanne oli sillä selvä.
Lopulta Länsi-Saksa pelasi Suomen kanssa tiukkaluonteisen ottelun viitospaikasta ja huolimatta Petri Skrikon, Raimo Summasen ja Raimo Helmisen peliotteista ja Anssi Melametsän hienoista ohjaussyöttöliikkeistä, kiekonpalautuksista ja keskialueen puhtaasta liikepelin mukauttamisesta pysäytys-syöttö-harhautus-ohjauslaukaus sentterille-maali-taktiikkaan ei Suomi pärjännyt Länsi-Saksalle Länsi-Saksan välttäessä tilanteet vahvalla ketjupelillään käyttäen myös vahvoja pakkejaan hyväkseen, suomalaisten välillä liioiteltua Kühnhackl-hysteriaa ja olemalla muutenkin tavallista paremmassa kunnossa sitä vastaan mitä toisaalta pidettiin Länsi-Saksan Jääkiekon Ihmevuotena varsinkin jälkikäteen, mutta osin omana aikanaankin asiantuntijoiden piirissä.
Tuossa katkerassa ottelussa suomalaisittain myös Risto Jalo toimi ottelun onnistujana joskin ei jotenkin pelikemioiltaan mukautunut täysin Skrikon, Summasen ja Helmisen pyörittämään peliin ja ei myöskään järjestänyt Melametsän ohjauspeliliikkeitä kentällä yhtä usein kuin mitä ehkä olisi voinut odottaa.
Toisaalta Suomella jotenkin kerta kaikkiaan kolmannessa erässä peli humahti kankkulan kaivoon ja Länsi-Saksa tuli ja meni menojaan voittaen Suomen maalein 7-4. Länsi-Saksa oli siten Talviolympialaisissa vuonna 1984 viides ja se oli hieno asia sille vuonna 1984. Lisäksi Länsi-Saksa sai viimeistään ja ehkä muutenkin vuoden 1983 MM-kisojen viitospaikkansa turvin pelata Kanada Cupissa vuonna 1984.
Suomi taas jäi Kanada Cupista rannalle kun luonnollisesti Yhdysvallat vuoden 1983 B-sarjan voittajana sai pelata Kanada Cupissa ja muutoinkin Suomen oltua seitsemäs vaikka DDR:n kieltäydyttyä Suomi olisi voinut ainakin periaatteessa pelata Kanada Cupissa niin se ei saanut sitä lopulta vain jostakin syystä pelata. Myöhemmin syksyllä 1984 pelatussa Kanada Cupissa Xavier Unsinnin päävalmentama Länsi-Saksa jäi koko turnauksen kuudenneksi ja viimeiseksi.
Se hävisi pelinsä Kanadalle maalein 2-7, pelasi tasan Tsekkoslovakian kanssa maalein 4-4, hävisi Neuvostoliitolle pidettyään sitä hämmentävänkin vaikeasti tasoissa 0-0 ensimmäisen erän ajan lopulta maalein 1-8, hävisi Ruotsille maalein 2-4 johdettuaan sitä pitkään jopa 2-1 maalein ennen Tre Kronorin vääntymistä ensin 2-2 tasapeliin ja lopulta 2-4 voittoon ja lopulta Länsi-Saksa hävisi oman viimeisen pelinsä Yhdysvalloille maalein 4-6 oltuaan pitkään 2-2 tasapelissä.
Seuraavassa viestissä palataankin jo vuoden 1988 Talviolympialaisten ja Calgaryn tilanteeseen Länsi-Saksan osalta.
Joka tapauksessa tässä kuitenkin vuoden 1984 Länsi-Saksan kokoonpano Sarajevon Talviolympialaisissa Jugoslaviassa:
Maalivahdit: Bernhard Bernie Englbrecht ja Karl Friesen
Puolustajat: Udo Kiessling, Ignaz Berndaner, Ulrich Uli Hiemer, Harold Kreis, Andreas Niederberger, Peter Scharf ja Joachim Reil
Hyökkääjät: Erich Kühnhackl, Franz Reindl, Helmut Steiger, Dieter Hegen, Manfred Wolf, Roy Roedger, Ernst Höfner, Gerd Truntschka, Marcus Kuhl, Michael Betz ja Manfred Ahne
Päävalmentaja: Xavier Unsinn
Pienenä bonuksena laitan tähän myös vuoden 1984 Kanada Cupin kokoonpanon Länsi-Saksan maajoukkueen osalta:
Maalivahdit: Karl Friesen ja Bernard Bernie Englbrecht
Puolustajat: Udo Kiessling, Andreas Niederberger, Rainer Blum, Joachim Reil, Peter Scharf, Dieter Medicus, Ignaz Berndaner ja Ulrch Uli Hiemer
Hyökkääjät: Peter Schiller, Ernst Höfner, Franz Reindl, Manfred Wolf, Peter Obresa, Marcus Kuhl, Holger Meitinger, Gerd Truntschka, Roy Roedger, Dieter Hegen, Helmut Steiger ja Michael Betz
Päävalmentaja: Xavier Unsinn