Edellinen kausi on paketissa ja jos aikaisempien kausien jälkeen on ollut tässä kohtaa suunta hukassa ja epävarmuustekijöitä ilmassa, niin nyt niitä vasta riittääkin.
Sopimustilanne:
MV
Jacob Markström $6,000,000, UFA 2026
Dan Vladar $750,000, RFA 2023
P
Noah Hanifin $4,950,000 UFA 2024
Rasmus Andersson $4,550,000 UFA 2026
Chris Tanev $4,500,000 UFA 2024
Juuso Välimäki $1,550,000, RFA 2023
H
Sean Monahan $6,375,000 UFA 2023
Mikael Backlund $5,350,000 UFA 2024
Milan Lucic $5,250,000 UFA 2023
Blake Coleman $4,900,000 UFA 2027
Elias Lindholm $4,850,000 UFA 2024
Tyler Toffoli $4,250,000, UFA 2024
Dillon Dubé $2,300,000, RFA 2024
------------------------------------------------------------------
RFA
P
Oliver Kylington
H
Matthew Tkachuk
Andrew Mangiapane
--------------------------------------------------------------------
UFA
P
Erik Gudbranson
Nikita Zadorov
Michael Stone
H
Johnny Gaudreau
Calle Järnkrok
Trevor Lewis
Brett Ritchie
Ryan Carpenter
Viestin alun maininta suurista kysymysmerkeistä konkretisoituu ihan lähipäivinä, kun Johnny Gaudreaun tulevaisuus selviää. Flamesilla on vapaiden agenttien rumbaan asti aikaa tehdä Johnny Hockeylle 8-vuotinen sopimus, ja varmaan sanomattakin on selvää, että tällaista tarjousta Gaudreaulle on myös lätkäisty, ja tähän liittyvä vääntö on koko ajan käynnissä. Flames on ilmeisesti tarjonnut Gaudreaulle 8v ja 9,5M$ AAV:n sopimusta, ja liikkumavaraa ylöspäin myös löytyy. Kommentteja ja huhuja Gaudreaun tulevaisuudesta on annettu suuntaan ja toiseen, mutta mitään varmaa tietoa ei ole tihkunut.
Flamesia varmaan lähimpänä oleva toimittaja Ryan Leslie sanoi tilanteesta seuraavaa Rod Pedersen Show'ssa: "I don't know how this is going to shake down. I have a feeling that this might be it. But again, Brad Treliving has a way of making things happen, so we'll see how it shakes down." Kevin Weekes puolestaan twiittasi: "I should note, also in Alberta ; @NHLFlames making every effort to re-sign both Gaudreau and M.Tkachuk. They were 2/3 of the best line in the @NHL last season."I, joka ei tietenkään yllätä yhtään. Ja jos vielä otetaan Darren Dreger, niin häneltä tuli free agent frenzyyn liittyen kommentti "The possibility of trading a players' rights because the team knows that they're not going be able to sign that player". Tämä voi tietenkin olla kuka tahansa pelaaja, mutta tuo kuitenkin tähänkin keissiin lisää spekulaatiota.
Gaudreaun tilanteeseen liittyen tuo kahdeksas vuosi tarjouksessa on aika oleellinen, koska mikäli Flames tarjoaa Johnnylle kokonaisarvoltaan vaikkapa 80M$ sopimusta, niin se tekee cap hittinä 10M$/kausi, joka tarkoittaa sitä, että seitsemän vuoden saman kokonaisarvon sopimukseen pitää lyödä rahaa ~11,42M$/vuosi (eli Gaudreaun uuden sopimuksen maksimikesto free agent frenzystä alkaen). Kaiken järjen mukaan Gaudreau kiinnittyy Flamesiin 8v sopimuksella, mikäli hän Calgaryssä tulee jatkamaan. Toisin sanoen, mikäli Gaudreau ei tee Flamesin kanssa jatkosopimusta ennen kuin FAF alkaa, se on soronoo.
Jos Gaudreulle mietitään muita potentiaalisia jahtaajia, niin totta kai hänen kotiseutunsa Philadelphia tulee mieleen, kuin myös New Jersey. Kummatkin edellä mainitut organisaatiot ovat toki siinä tilanteessa tällä hetkellä, etteivät nuo mitään contendereja ole, eivätkä sellaisiksi ainakaan heti tule, jos Gaudreau jompaankumpaan noista paikoista päätyy. Gaudreaun itsensä kannalta kun tilannetta miettii, niin suuri painoarvo on tietenkin sillä, missä hän haluaa tulevaisuuttaan rakentaa ja elää. Gaudreaun perheen suunnalta ei ole Calgarystä paikkana tullut ikinä mitään muuta kuin positiivisia kommentteja, mutta mahdotontahan se on tässä arvata, että mitä tulee tapahtumaan. Pitkää listaa muista potentiaalisista Johnnya havittelevista joukkeista ei oikein tässä kohtaa pysty heittämään, koska palkkakaton osalta suurin osa NHL-jengeistä on siinä tilanteessa, että palkkoihin pitäisi saada tilaa, jotta Gaudreaun signaus olisi mahdollista.
Gaudreaun tilanteesta tuli ihan tarpeeksi jo tuossa jauhettua, joten jatketaan seuraavaksi oleellisimpaan palaseen, Matthew Tkachukiin. Tkachuk on RFA, joten hän ei ainakaan tule kävelemään ilmaiseksi mihinkään, mutta Gaudreaun tilanteen ratkeaminen vaikuttanee myös Tkachukin ratkaisuihin. Mikäli Gaudreau jatkaa, voidaan Tkachukinkin kohdalla pitää pidempää jatkoa todennäköisempänä. Toisaalta, mikäli Gaudreau lähtee muualle, niin Tkachukin osalta todennäköisyydet 1v RFA-jatkoon tai jopa pelaajan treidaamiseen kasvavat. Toisaalta, mikäli Gaudreau lähtee, olisi Tkachukille sekä muille tärkeimmille sopimuksettomille pelaajille enemmän tilaa palkkakatossa. Uskallan silti olla sitä mieltä, että Gaudreaun lähtiessä Tkachukin pitkän jatkon sorvaaminen olisi vaikeampaa kuin siinä tapauksessa, että Johnnykin tekee jatkon.
Jos Gaudreau saadaan pysymään Calgaryssä, tarkoittaisi se sitä, että Flamesin pitäisi saada palkkakattoon tilaa, jotta sekä Tkachuk, Mangiapane ja Kylington saataisiin myös mahtumaan palkkoihin. Tai no, kyllähän nuo kaikki sinne reiluun 26 miljoonaan dollariin voisivat juuri ja juuri mahtua, mutta näiden jälkeen joukkueessa olisi 10H+5P+2MV, ja palkkakatto käytännössä täyteen puristettu. No mistä sitä tilaa sitten tehtäisiin? Varmastikin suosituimmat vaihtoehdot ovat Milan Lucic (5,25M$ caphit) ja Sean Monahan (6,375M$ caphit). Toisaalta kummankaan näiden kahden sopimus ei ole mikään paha, koska molemmat sopimukset päättyvät ensi kesään, mutta toisaalta noiden sopimuksien ansiosta Calgaryn palkkakatto-ongelma konkretisoituu tähän kesään. Uskoisin, että joko Lucic tai Monahan, tai miksei jopa molemmat ole sellaisia, että treidi on ihan mahdollinen.
Esimerkiksi Lucicin jäljellä oleva sopimusvuosi koostuu nyt heinäkuun alussa maksettavasta 3M$ allekirjoitusbonuksesta, jonka jälkeen mahdolliselle uudelle joukkueelle jäisi varsinaista maksettavaa tuo 1M$ peruspalkka. Tuossa olisi siis suht edullisesti saatavilla yli 5M$ caphit sellaiselle organisaatiolle, jonka pitää päästä palkkalattiaan. Lucicin osalta haastetta tuo sopimuksessa oleva siirron estävä pykälä, joka on tällä hetkellä sellainen, että 1.7. alkaen Lucicilla on ollut oikeus antaa Flamesille 10 joukkueen lista, johon hänet saa treidata. Eli ilman Lucicin hyväksyntää hän ei liiku mihinkään. Tässä punnitaan siis se, haluaako Lucic pysyä Calgaryssä, vai kiinnostaisiko häntä sellainen ratkaisu, jossa hän päätyisi organisaatioon, jossa hän voisi saada isomman roolin ja enemmän peliaikaa. Monahanin osalta sopimuksessa on niin ikään tämä No Trade Clause, ja Monahanin kohdalla hän saa toimittaa joukkueelle listan 10 joukkueesta, johon häntä ei saa treidata. Monahan on siis periaatteessa helpompi liikutettava kuin Lucic, ja ehkä myös kiinnostavampi pelaaja markkinoilla, vaikka lonkkaoperaatioiden jäljiltä taso on laskenut viimeisten kausien aikana. Sopimusten ulosostoihin en usko, koska ainakaan Lucicin kohdalla siitä ei saada järkevää hyötä, ja Monahanin kohdalla uskoisin, että jonkinlainen treidi olisi Flamesin kannalta parempi kuin ulososto, jossa Flames saisi ensi kaudelle captilaa 4M$, mutta kaudelle 2023/24 cappirankkua tulisi 2M$. Eli jos Lucic ei liiku, ja Monahania ei saada treidattua, niin siinä tapauksessa tuo ulososto auttaisi jonkin verran, mutta kuten sanoin, pidän jommankumman treidiä todennäköisempänä tällaisessa skenaariossa.
Jos noista kokonaan vielä mainitsemattomista pelaajista lähtee jotain sanomaan, niin uskon ja myös toivon, että Gudbranson saadaan kiinnitettyä myös tulevaksi kaudeksi kolmosparin rooliin. Myös Trevor Lewisin jatkolle näyttäisin vihreää valoa, ja ehkäpä jopa Calle Järnkrokille, koska vaikkei hän mitään ihmeellisiä otteita loppukaudesta Flamesissa esittänytkään, niin uskoisin, että hänet voitaisiin saada jatkamaan sopuhintaan pelaajan tasoon nähden (koska Gävlen pojat ja muu Swedish House Mafia). Zadorov taasen tulisi mielestäni liian kalliiksi. Vaikka hän paransikin otteitaan kauden edetessä, niin Gudbranson tulee halvemmaksi, ja kaiken lisäksi Gudbranson on yksinkertaisesti parempi pakki. Stonen saa myös kiinnittää jälleen minimipalkalla jatkamaan, koska hoitaa kyllä oman seiskapakin roolinsa. Vastaavasti UFA-statuksen Carpenter ja Ritchie ovat sellaisia nimiä, jotka voivat poistua. Katsotaan, josko näitä poistuvia pelaajia saataisiin tulevaksi kaudeksi paikattua omalla nuorisolla (puolustuspäässä Välimäki ja Mackey, hyökkäyksessä Rucizka, Pelletier ja jokerikortteina nelosketjun rooliin Walker Duehr/Justin Kirkland).
Tässä kohtaa ei parane tuon enempää loikata asioiden edelle, koska Gaudreaun tilanne määrittää pitkälti sen, miten dominopalikat lopulta lähtevät kaatumaan, ja mikä Calgary Flamesin suunta tulee olemaan.
Sopimustilanne:
MV
Jacob Markström $6,000,000, UFA 2026
Dan Vladar $750,000, RFA 2023
P
Noah Hanifin $4,950,000 UFA 2024
Rasmus Andersson $4,550,000 UFA 2026
Chris Tanev $4,500,000 UFA 2024
Juuso Välimäki $1,550,000, RFA 2023
H
Sean Monahan $6,375,000 UFA 2023
Mikael Backlund $5,350,000 UFA 2024
Milan Lucic $5,250,000 UFA 2023
Blake Coleman $4,900,000 UFA 2027
Elias Lindholm $4,850,000 UFA 2024
Tyler Toffoli $4,250,000, UFA 2024
Dillon Dubé $2,300,000, RFA 2024
------------------------------------------------------------------
RFA
P
Oliver Kylington
H
Matthew Tkachuk
Andrew Mangiapane
--------------------------------------------------------------------
UFA
P
Erik Gudbranson
Nikita Zadorov
Michael Stone
H
Johnny Gaudreau
Calle Järnkrok
Trevor Lewis
Brett Ritchie
Ryan Carpenter
Viestin alun maininta suurista kysymysmerkeistä konkretisoituu ihan lähipäivinä, kun Johnny Gaudreaun tulevaisuus selviää. Flamesilla on vapaiden agenttien rumbaan asti aikaa tehdä Johnny Hockeylle 8-vuotinen sopimus, ja varmaan sanomattakin on selvää, että tällaista tarjousta Gaudreaulle on myös lätkäisty, ja tähän liittyvä vääntö on koko ajan käynnissä. Flames on ilmeisesti tarjonnut Gaudreaulle 8v ja 9,5M$ AAV:n sopimusta, ja liikkumavaraa ylöspäin myös löytyy. Kommentteja ja huhuja Gaudreaun tulevaisuudesta on annettu suuntaan ja toiseen, mutta mitään varmaa tietoa ei ole tihkunut.
Flamesia varmaan lähimpänä oleva toimittaja Ryan Leslie sanoi tilanteesta seuraavaa Rod Pedersen Show'ssa: "I don't know how this is going to shake down. I have a feeling that this might be it. But again, Brad Treliving has a way of making things happen, so we'll see how it shakes down." Kevin Weekes puolestaan twiittasi: "I should note, also in Alberta ; @NHLFlames making every effort to re-sign both Gaudreau and M.Tkachuk. They were 2/3 of the best line in the @NHL last season."I, joka ei tietenkään yllätä yhtään. Ja jos vielä otetaan Darren Dreger, niin häneltä tuli free agent frenzyyn liittyen kommentti "The possibility of trading a players' rights because the team knows that they're not going be able to sign that player". Tämä voi tietenkin olla kuka tahansa pelaaja, mutta tuo kuitenkin tähänkin keissiin lisää spekulaatiota.
Gaudreaun tilanteeseen liittyen tuo kahdeksas vuosi tarjouksessa on aika oleellinen, koska mikäli Flames tarjoaa Johnnylle kokonaisarvoltaan vaikkapa 80M$ sopimusta, niin se tekee cap hittinä 10M$/kausi, joka tarkoittaa sitä, että seitsemän vuoden saman kokonaisarvon sopimukseen pitää lyödä rahaa ~11,42M$/vuosi (eli Gaudreaun uuden sopimuksen maksimikesto free agent frenzystä alkaen). Kaiken järjen mukaan Gaudreau kiinnittyy Flamesiin 8v sopimuksella, mikäli hän Calgaryssä tulee jatkamaan. Toisin sanoen, mikäli Gaudreau ei tee Flamesin kanssa jatkosopimusta ennen kuin FAF alkaa, se on soronoo.
Jos Gaudreulle mietitään muita potentiaalisia jahtaajia, niin totta kai hänen kotiseutunsa Philadelphia tulee mieleen, kuin myös New Jersey. Kummatkin edellä mainitut organisaatiot ovat toki siinä tilanteessa tällä hetkellä, etteivät nuo mitään contendereja ole, eivätkä sellaisiksi ainakaan heti tule, jos Gaudreau jompaankumpaan noista paikoista päätyy. Gaudreaun itsensä kannalta kun tilannetta miettii, niin suuri painoarvo on tietenkin sillä, missä hän haluaa tulevaisuuttaan rakentaa ja elää. Gaudreaun perheen suunnalta ei ole Calgarystä paikkana tullut ikinä mitään muuta kuin positiivisia kommentteja, mutta mahdotontahan se on tässä arvata, että mitä tulee tapahtumaan. Pitkää listaa muista potentiaalisista Johnnya havittelevista joukkeista ei oikein tässä kohtaa pysty heittämään, koska palkkakaton osalta suurin osa NHL-jengeistä on siinä tilanteessa, että palkkoihin pitäisi saada tilaa, jotta Gaudreaun signaus olisi mahdollista.
Gaudreaun tilanteesta tuli ihan tarpeeksi jo tuossa jauhettua, joten jatketaan seuraavaksi oleellisimpaan palaseen, Matthew Tkachukiin. Tkachuk on RFA, joten hän ei ainakaan tule kävelemään ilmaiseksi mihinkään, mutta Gaudreaun tilanteen ratkeaminen vaikuttanee myös Tkachukin ratkaisuihin. Mikäli Gaudreau jatkaa, voidaan Tkachukinkin kohdalla pitää pidempää jatkoa todennäköisempänä. Toisaalta, mikäli Gaudreau lähtee muualle, niin Tkachukin osalta todennäköisyydet 1v RFA-jatkoon tai jopa pelaajan treidaamiseen kasvavat. Toisaalta, mikäli Gaudreau lähtee, olisi Tkachukille sekä muille tärkeimmille sopimuksettomille pelaajille enemmän tilaa palkkakatossa. Uskallan silti olla sitä mieltä, että Gaudreaun lähtiessä Tkachukin pitkän jatkon sorvaaminen olisi vaikeampaa kuin siinä tapauksessa, että Johnnykin tekee jatkon.
Jos Gaudreau saadaan pysymään Calgaryssä, tarkoittaisi se sitä, että Flamesin pitäisi saada palkkakattoon tilaa, jotta sekä Tkachuk, Mangiapane ja Kylington saataisiin myös mahtumaan palkkoihin. Tai no, kyllähän nuo kaikki sinne reiluun 26 miljoonaan dollariin voisivat juuri ja juuri mahtua, mutta näiden jälkeen joukkueessa olisi 10H+5P+2MV, ja palkkakatto käytännössä täyteen puristettu. No mistä sitä tilaa sitten tehtäisiin? Varmastikin suosituimmat vaihtoehdot ovat Milan Lucic (5,25M$ caphit) ja Sean Monahan (6,375M$ caphit). Toisaalta kummankaan näiden kahden sopimus ei ole mikään paha, koska molemmat sopimukset päättyvät ensi kesään, mutta toisaalta noiden sopimuksien ansiosta Calgaryn palkkakatto-ongelma konkretisoituu tähän kesään. Uskoisin, että joko Lucic tai Monahan, tai miksei jopa molemmat ole sellaisia, että treidi on ihan mahdollinen.
Esimerkiksi Lucicin jäljellä oleva sopimusvuosi koostuu nyt heinäkuun alussa maksettavasta 3M$ allekirjoitusbonuksesta, jonka jälkeen mahdolliselle uudelle joukkueelle jäisi varsinaista maksettavaa tuo 1M$ peruspalkka. Tuossa olisi siis suht edullisesti saatavilla yli 5M$ caphit sellaiselle organisaatiolle, jonka pitää päästä palkkalattiaan. Lucicin osalta haastetta tuo sopimuksessa oleva siirron estävä pykälä, joka on tällä hetkellä sellainen, että 1.7. alkaen Lucicilla on ollut oikeus antaa Flamesille 10 joukkueen lista, johon hänet saa treidata. Eli ilman Lucicin hyväksyntää hän ei liiku mihinkään. Tässä punnitaan siis se, haluaako Lucic pysyä Calgaryssä, vai kiinnostaisiko häntä sellainen ratkaisu, jossa hän päätyisi organisaatioon, jossa hän voisi saada isomman roolin ja enemmän peliaikaa. Monahanin osalta sopimuksessa on niin ikään tämä No Trade Clause, ja Monahanin kohdalla hän saa toimittaa joukkueelle listan 10 joukkueesta, johon häntä ei saa treidata. Monahan on siis periaatteessa helpompi liikutettava kuin Lucic, ja ehkä myös kiinnostavampi pelaaja markkinoilla, vaikka lonkkaoperaatioiden jäljiltä taso on laskenut viimeisten kausien aikana. Sopimusten ulosostoihin en usko, koska ainakaan Lucicin kohdalla siitä ei saada järkevää hyötä, ja Monahanin kohdalla uskoisin, että jonkinlainen treidi olisi Flamesin kannalta parempi kuin ulososto, jossa Flames saisi ensi kaudelle captilaa 4M$, mutta kaudelle 2023/24 cappirankkua tulisi 2M$. Eli jos Lucic ei liiku, ja Monahania ei saada treidattua, niin siinä tapauksessa tuo ulososto auttaisi jonkin verran, mutta kuten sanoin, pidän jommankumman treidiä todennäköisempänä tällaisessa skenaariossa.
Jos noista kokonaan vielä mainitsemattomista pelaajista lähtee jotain sanomaan, niin uskon ja myös toivon, että Gudbranson saadaan kiinnitettyä myös tulevaksi kaudeksi kolmosparin rooliin. Myös Trevor Lewisin jatkolle näyttäisin vihreää valoa, ja ehkäpä jopa Calle Järnkrokille, koska vaikkei hän mitään ihmeellisiä otteita loppukaudesta Flamesissa esittänytkään, niin uskoisin, että hänet voitaisiin saada jatkamaan sopuhintaan pelaajan tasoon nähden (koska Gävlen pojat ja muu Swedish House Mafia). Zadorov taasen tulisi mielestäni liian kalliiksi. Vaikka hän paransikin otteitaan kauden edetessä, niin Gudbranson tulee halvemmaksi, ja kaiken lisäksi Gudbranson on yksinkertaisesti parempi pakki. Stonen saa myös kiinnittää jälleen minimipalkalla jatkamaan, koska hoitaa kyllä oman seiskapakin roolinsa. Vastaavasti UFA-statuksen Carpenter ja Ritchie ovat sellaisia nimiä, jotka voivat poistua. Katsotaan, josko näitä poistuvia pelaajia saataisiin tulevaksi kaudeksi paikattua omalla nuorisolla (puolustuspäässä Välimäki ja Mackey, hyökkäyksessä Rucizka, Pelletier ja jokerikortteina nelosketjun rooliin Walker Duehr/Justin Kirkland).
Tässä kohtaa ei parane tuon enempää loikata asioiden edelle, koska Gaudreaun tilanne määrittää pitkälti sen, miten dominopalikat lopulta lähtevät kaatumaan, ja mikä Calgary Flamesin suunta tulee olemaan.