Dodiih, juhannukset lusittu ja nyt voi krapuloissaan vähän vetää yhteen Flamesin viimeistä paria päivää.
Lähdetään liikkeelle tuosta maalivahtihommasta. Elliott pysyi hyvin piilossa huhuista, siinä missä Fleurysta ja Bishopista etunenässä kuultiin monta juttua. Burke oli pari päivää aikaisemmin sanonut, että vaihtoehtoja on monia, sekä lyhyen, että pitkän tähtäimen suunnitelmalla. Tässä päädyttiin ensin mainittuun, vaikka siitä voi jatkossa kuoriutua pidempikestoinen ratkaisu, jos Elliott esiintyy hyvin ja haluaa jatkaa. Mutta kyllähän tämä nyt helposti miellyttää - Elliott kumminkin vetänyt loistavilla numeroilla pari viime kautta, ja hinta oli pelkkä kakkoskierroksen varausvuoro (no onhan siinä vielä se conditional pick päälle), mitä nyt oli jo kolme kakkosta muutenkin. Pens ainakin pyysi Fleurysta liikaa Flamesin näkökulmasta, ja myös Bishop olisi tullut turhan kalliiksi. Ihan hyvin tuo tämän Flames-palstan ennakointi siis meiltä meni, kun Treliving ei a) maksanut kipeää hintaa veskarista sekä b) UFA-markkinoille ei haluttu mennä. Ortsalle vielä jatkolappu, niin alkaa olemaan valmista.
Sitten kiinni draftiin. Ekaa päivää ja kierrosta pääsi katsomaan itse hieman myöhässä. TV:n auettua Laine oli jo Jets-paita päällä. Jacketsin ratkaisu olikin sitten seuraavana yllättävä ja pieni kalunmittauskateushan siinä tietenkin iski, kun Oilers sai Puljun haaviinsa. Loppujen lopuksi tuo Jacketsin ratkaisu taisi kuitenkin palvella myös Flamesin draftia, koska saatiin keskimäärin neljänneksi parhaaksi pelaajaksi rankingeissa tässä draftissa arvioitu
Matthew Tkachuk. Oilers kun olisi varmaankin ilman Puljun tippumistä ottanut Tkachukin ja vastaavasti Canucks Dubois'n. Oikein hieno homma siis etukäteen ajateltuna Albertan taistojen kannalta, että molemmat jengit vahvistuivat ilmeisen hyvin tämän vuoden draftin ekalla kierroksella.
Tkachuk oli se pelaaja, jonka varaamista realistisesti ajateltuna toivoin kaikkein eniten. En toki uskonut siihen loppupeleissä, että hän tippuisi kuudennelle vuorolle, vaikka toki se tuli tiedostettua, että parilla yllätyksellä täysin mahdollista. Taisi olla jokaisessa asiantuntijarankingissa nelonen tai vitonen. Flamesilla oli luottoa, koska kun lavalle käveltiin, oli Flames-nutussa valmiina Tkachukin nimi. Tkachuk itse sanoi, että Flames oli se jengi, mihin itse halusi. Nojoo, eiköhän nuo aika usein tuollaisia kommentteja viljele, mutta onpahan vissiin ainakin tyytyväinen. Tkachuk
sanoi myös, että diggaa Corey Perryn tyylistä ja pelaamisesta. Tuosta linkistä voi tsekata - Matthewsin ja Laineen reaktiot ihan hauskoja.
Tkachukin pelaajaprofiilia kun miettii ja samalla pohtii sitä, miltä tämä jätkä tulee näyttämään Sam Bennettin rinnalla, niin komialtahan se tuntuu. Tulevaisuudessa kärkiketjut siis mahdollisesti Gaudreau - Monahan - X ja Tkachuk - Bennett - X. Eka pari rauhallinen ja herrasmiesmäinen, toinen sen sijaan in your face -tyylistä vääntölätkää, jossa maalille mennään sekä otetaan ja annetaan kunnolla iskua. Burke varmasti on myhäillyt tyytyväisenä, kun saatiin sitä kauan huutelemaansa "truculencyä" myös lisää. Itse asiassa Burke kommentoi Tkatchukia seuraavasti:
""He’s a pain in the ass. We don’t have enough guys who are pains in the ass...I like guys who are pains in the ass." Flames tavoitteli Pat Steinbergin mukaan Oilersin nelosvuoroa, jotta saisi Tkachukin. Ei lykästänyt, mutta lopulta kutosellakin irtosi. Kun tuossa katsoi Tkachukin viime kauden highlightit, niin... Aivan ylivoimaista dominointia Knightsin ykkösketjulta.
Tkachuk itse sanoo, että uskoo NHL:n olevan realistinen tavoite jo ensi kaudella. Fyysisesti on omasta mielestään valmiina ja tavoittelee siis tosissaan rosteripaikkaa Flamesista jo ensi kaudella. Mielenkiintoista muuten, että Gaudreaun vanha ketjukaveri, Kevin Hayes on Matthew Tkachukin serkku. Hayes twiittaili Tkachukin varauksen jälkeen seuraavasti:
Congrats cuz, @TKACHUKycheese_ on being drafted by the flames. @johngaudreau03 likes his passes in stride and back door tap-ins.
Hayesilla loppui soppari Rangersin kanssa. Flamesiin serkkupojan ja vanhan ketjukaverin kanssa vaan pelaamaan? :)
Sitten muihin varauksiin: Flamesin toinen varattu pelaaja oli maalivahti,
Tyler Parsons (#54). London Knightsista siis kaksi ekaa varausta. Ei pahemmin tästä kaverista tietoa, mutta Memorial Cupissa loistava torjuntaprosentti. Rankingit vähän vaihtelivat maalivahdeilla tämän vuoden draftissa. THN:llä Parsons oli kaikkien pelaajien rankingeissa 80. sijalla, mutta esim. TSN arvosti Parsonsin draftin toiseksi parhaaksi veskariksi.
Jälkimmäinen kakkoskierroksen vuoro #56 käytettiin
Dillon Dubéen. Dubé on pienehkö sentteri, joka takoi pinna per peli -tahdilla viime kauden WHL:ssä Kelowna Rocketsissa. MckKenzien listalla oli sijalla 37. Dubé on tosin käsittääkseni ennen kaikkea puolustava sentteri, jolla oli tärkeä rooli Kelownan av:lla. Dubéa pidetään myös kokoistaan isompana pelaajana, koska on sen verran vahva. Dubé on albertalainen kaveri, ja häntä on vissiin verrattu Carl Hageliniin. Ikää edelleen vasta 17v, joten draftin nuoremman pään edustaja.
Adam Fox valittiin 3rd roundilla #66. Fox on ennen kaikkea kiekollinen pakki. Pirun älykäs pelaaja, joka Burken mukaan oli ennen kaikkea syynä hänen varaamiselleen. Varsinkin skoutti Jim Cummins oli vissiin rummuttanut Foxin puolesta paljon. Rikkoi vissiin USDP:n pakkien yhden kauden piste-ennätyksen ja U18-kisoissa myös yli pinna per peli -tahdilla mentiin. Fox itse lienee NHL-pakeista jotain Tyson Barrien pelaajatyppiä.
Ensimmäinen eurooppalaispelaaja irtosi vuorolla #96, kun ruotsalaissentteri
Linus Lindström päätyi Flames-verkkoihin. Lindström on kuvien ja pituus-painotietojen perusteella täysi raakile vielä. Loistava pistetahti Skellefteåssa, jossa pääsi kokeilemaan myös SHL:ää neljässä pelissä. Button sanoi Lindströmistä, että kun he varasivat 3rd roundilla Foxin 66. sijalla, oli Lindström heidän listallaan kärjessä. Ottivat siis Lindströmin suhteen riskin, mutta saivat kuitenkin vielä neloskierroksella.
Vitoskierroksella haaviin tarttui
Mitchell Mattson (#126), joka pelaa ensi kaudella North Dakotan yliopistossa NCAA:ta. Iso sentteri, joka on klassinen "boom or bust", eli jos ottaa harppauksia, voidaan parhaassa tapauksessa Mattsonista odottaa Brian Boyle -tyyppistä kahden suunnan senaa. Tuli mieleen Mark Jankowski. Craig Buttonilla Mattson oli rankattu peräti sijalle 24.
Kutoskierroksen ekalla vuorolla (#156) saatiin sitten se suomalainenkin!
Eetu Tuulolaa tuli mietittyä jo ennen draftia mahdollisena Flames-äijänä, koska noita rightin kaappeja laiturin tontilla ei ole tarpeeksi. Siitä en siis yllättynyt, että Tuulola kelpasi Flamesille, mutta kutoskierroksella vasta, siihen en uskonut. Paha olkapäävamma himmasi varsinkin alkukautta, mutta Tuulolan omien sanojen mukaan loppukausi oli parempaa ja junnukisakulta maistui tietenkin makealta. Toivottavasti saa nyt ehjiä kausia alle.
Jälkimmäinen kutospick, #166 on sitten ehkäpä mielenkiintoisin haku Flamesilta.
Matthew Phillips on 170cm pygmisentteri, joka hakkasi WHL:ää Victoria Royalsissa päälle pinna per peli -tahtia. Syntynyt Calgaryssä ja vahvuuksia ilmeisesti etenkin pelisilmä, kiekonkäsittelytaidot ja nopeus. Flames varasi viime vuonna samalla vuorolla Mangiapanen, ja muutenkin tästä hausta tulee Mangiapane jollain tapaa mieleen (toki muuan Theoren Fleury varattiin myös samalla vuorolla). Buttonin mukaan Craig Conroylla oli näppinsä vahvasti pelissä sen suhteen, että Phillips Flamesiin otettiin.
Viimeinen varaus oli Flamesin osalta
Stepan Falkovsky (#186). Falkovsky on kaksimetrinen valkovenäläispakki, joka tuli viime kaudeksi OHL:ään Ottawa 67ersin takalinjoille. Falkovsky on syntynyt -96 joulukuussa, joten Flames nappasi hänet vuoden yli-ikäisenä. Falkovskyä oli kuulemma tarkoitus tarkkailla jo edellisvuoden draftia varten, mutta mies meni loukkaantumaan, eikä Calgary täten saanut tarpeeksi paljon nähtyä miestä tositoimissa. Jätkällä on eittämättä jotain käyttöä myös kiekollisena, sillä ei tuo 32 pinnaa ekana kautena OHL:ssä varmaankaan mikään suonenveto ollut. Ilmeisesti muutenkin ennemmin kiekollinen kuin puolustava pelaaja, jolla on tekemistä puolustamisessa.
Tyytyväinen fiilis jäi näistä parista päivästä. En olisi uskonut, että näin halvalla ja helposti saadaan ykkösveskari + Tkachuk, vieläpä niiin, että taloudelliselta kannalta perkeleen hyvin meni. Tuo Elliottin ensi kauden sopimus on naurettavan halpa. Vaikea on ollut missään vaiheessa Trelivingin GM-uraa löytää paskoja kauppoja, päinvastoin.