Brexit – Remain or Leave?

  • 293 794
  • 1 991

Brexit – Remain or Leave?

  • Remain

    Ääniä: 77 81,1%
  • Leave

    Ääniä: 18 18,9%

  • Äänestäjiä
    95
  • Poll closed .

disco-stu

Jäsen
Suosikkijoukkue
JK Mylly
Noin äkkiseltään mietittynä Bojo ei ole tehnyt hevon vittua täysin epädemokraattisen ja farssinomaisen nimityksensä jälkeen. Tyhjää paskapuhetta ja vastuunpakoilua, kuten odottaa saattoikin. Onhan toi koomista touhua kokonaisuudessaan taas, ei tällaista kukaan pysty ees käsikirjottamaan. Joku kuningattaren jytky olisi kyllä paikallaan, lopettakaa nyt vittu se suhmurointi ja tehkää duuninne. Eli back to pre-brexit äänestykseen.

Noh, maksellaan nyt sitten vaikka opintolainan jämät pois, kun punnan kurssi sukeltaa. Pitäkää tunkkinne, aasit.
 

Varis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KiVa, EK65
BoJo hävisi äänestyksen ja oli ihan silminnähden turhautunut tilanteeseen. No deal saatetaan siis blokata jo huomenna ja Johnson ilmoitti heti että jos niin käy, on tiedossa uudet vaalit joilla asiaan saadaan selvyys.

Edelleen jaksa ihmetyttää millainen helvetin sirkus tuo Brittien parlamentaarinen prosessi on. Puhutaan honorable gentlemaneista ja ladyistä, mutta homma menee ihan jatkuvasti huutokilpailuksi ja sekasortoiseksi mölinäksi. Tuolla kaapumiehellä on aika kova duuni pitää porukka edes kutakuinkin aisoissa ja hän antoi esimerkiksi Johnsonille aika kovaa runtua äsken kun hän huuteli Corbynin päälle todennäköisesti jotain painokelvottomia asioita.

Tästä koko farssista tehdään vielä vuosikausia erinomaista draamaa ja poliittista satiiria.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Mikäli yhtään ymmärrän brittiparlamenttia, niin juuri 27 hallituskoalition jäsentä äänesti hallituksen esitystä vastaan, eli
No Dealin ekan erän hävisi Bozo-klovnin klaani äänin 301 - 328.
Krikettimatsi jatkuu huomenna.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
John Bercow oli mielestäni yllättävän malttava, toki loppuvaiheessa hieman luukutti.
Tuon kaverin parlamenttiura on lopuillaan, mutta tulevaa muistelmakirjaa, historian kirjailua kannattaa jo tässä vaiheessa alkaa puffata, vetää upeeta finaalia myynnin lisäämiseksi.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Britit ovat keksineet poliittisen ikiliikkujan, maailma kiittää. Ja kiittää vielä enemmän, mikäli tätä seuraa laadukas tv-sarja, jota taas seuraa laadukas sitcom. Aihekin on jo valmis, ikuinen tasapainotila on aina joka jaksossa uhattuna, mutta äänestys palauttaa tilanteen ennalleen. Olen ollut huolestunut brittihuumorin tason laskusta, mikä osaltaan voi johtua huumorin myrkyttävästä poliittisesta korrektiudesta. Mutta parlamentti on antanut vahvan signaalin siitä, että huumori, jopa absurdi, on edelleen voimissaan.

Peliteoreettisesti tilanne voidaan pelkistää 1/3, 1/3, 1/3-tilanteeksi, jossa kullakin vaihtoehdolla on tuo määrä kannattajia. Puolueuskollisuus tai pakkokeinot muuttavat tilannetta kohti 1/2, mutta ei tarpeeksi. Näin ollen, merkillinen tasapainotila säilyy. Jos heiluri liikkuu yhtä tilaa kohden, liike kuitenkin pysähtyy sopivasti ennen toista tilaa. Tähtitieteessä ja matematiikassa ongelma tunnetaan kolmen kappaleen ongelmana, johon ei ole täsmällistä matemaattista ratkaisua. Näin tässäkin tapauksessa. Mutta toisaalta on niin, että herkkä tasapainotila, jossa kappaleilla on yhteinen massakeskipiste, saattaa häiriytyä hyvin herkästi.

Poliittisessa elämässä häiriön aiheuttajana on valta ja siihen läheisesti liittyvä pyrky. Johtaja haluaa säilyttää valtansa ja vaikuttaa muihin käyttämällä hyväksi toisten intressejä eli pyrkyä. Jos edustajalla ei ole pyrkyä, hän ei ole johtajan hallittavissa. Edustaja saattaa myös horjuttaa valtatasapainoa siirtymällä vastakkaiseen leiriin, kuten eilen kävi. Horjuttaminen ei vaikuttanut perusasetelmaan, mutta se vaikutti äänestyksiin. Tasapainotila säilyy, mutta samalla No Deal- vaihtoehto joutui vähän huonompaan asemaan. Nyt se ei vaikuta enää todennäköisemmältä vaihtoehdolta, jos ulkopuolelta ei ilmaannu tekijä, joka taas muuttaa tasapainotilaa. EU voisi tämän tehdä kieltäytymällä jatkoneuvotteluista: ukaasina on joko Deal tai No Deal. (Mikä voisi johtaa lopulta No Brexitiin).

Kyseessä oleva tilanne vaikuttaa siis parlamentissa. Kansan keskuudessa ilmeisesti vaikuttaa No Brexit. Tämä puolestaan tekee poliittisen kentän erittäin epävakaaksi. Näin kolmen kappaleen suistuminen tasapainotilasta johtaa muihin suuriin muutoksiin poliittisessa kentässä. Uudet vaalit saattavat johtaa voimasuhteiden siirtymisiin pois kaksipuoluejärjestelmästä: liberaalit saavat jytkyn ja yhtä lailla Farage saattaa jyrätä vaaleissa. Näin ennen niin vahvasta hallituspuolueesta jää jäljelle savuavat rauniot. Toki tässä sopassakaan eivät kaikki äänet mene Brexit-kannan mukaan, myös puolueuskollisuus vaikeuttaa vaalien tulosten arviointia.

Tämän ongelman luulisi pelästyttävän konservatiiveja, itse asiassa myös Työväenpuoluetta. Kannattaako vaaleihin mennä, jos lopputuloksena on Musta Pekka tai tuttavallisemmin Black Neil? Työväenpuolueen johtaja Corbyn on oma lukunsa. Itse aavistelen, että hänen epäröintinsä taustalla saattaa olla vanha kunnon stallariunelma vallankumouksesta. Jos No Deal saa voiton, silloin Corbyn pääsee pian valtaan ihmisten tyytymättömyyden lisääntyessä ja samalla Corbyn pääsee jahtaamaan sosialistista unelmaa. Kun aikoinaan vallankumous alkoi väärässä maassa, nyt olisi sosialistinen unelma toteutettavissa perinteisessä teollisuusmaassa, ei missään takahikiällä. Kansallistetaan pankit ja eletään towerien kesken uutta maailmaa. Marxin haudasta tulee taas pyhiinvaelluskohde, ehkäpä Lenin vuokrataan Venäjältä British Museumiin.

Poliittinen tilanne on siis äärimmäisen sekava. Johnson ei voi enää tehdä vanhaa kunnon eroamistemppua ja sitten määrätä uudet vaalit, kun No deal toteutuisi joka tapauksessa. Nyt parlamentti kieltää No Dealin, joten Johnson joutuisi neuvottelemaan tosissaan tilanteessa, jossa vastapuoli on todella nuiva uusille ajatuksille. Tämä ei hänelle käy, koska hän on sen verran fiksu, että ymmärtää EU:n kannan olevan muuttumaton. Tätä eivät taas monet halua ymmärtää.

Paradoksi sekin, että itse asiassa Deal saisi varmaan enemmistön parlamentissa, vaan ei juuri se Deal, joka on mahdollinen. Tilanteen voisi ratkaista EU, joka antaisi jonkun muodollisen parannuksen sopimukseen. Miksi pitää vastahakoisia brittejä väkisin Unionissa? En usko, että ihan pian vastaavaa eroa olisi näköpiirissä, EU on varmaan säikäyttänyt monet eroa havittelevat pohtimaan asiaa uudelleen.

Mutta saippuaoppera jatkuu ja lopputulos on ennustamaton, aivan kuten tähtitieteessäkin. Tarvitaan vain pienoinen sysäys ja tasapainotila horjuu ja jokin vaihtoehtoehdoista toteutuu. Tämä horjuttaja on mitä todennäköisemmin EU. Eri asia on taas, koska.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
BoJo hävisi äänestyksen ja oli ihan silminnähden turhautunut tilanteeseen. No deal saatetaan siis blokata jo huomenna ja Johnson ilmoitti heti että jos niin käy, on tiedossa uudet vaalit joilla asiaan saadaan selvyys.
Uusia vaaleja BoJo tosiaan yrittää. Tähän vaaditaan kuitenkin 2/3 enemmistö parlamentissa, jota tuskin saa. Oppositiolla selkeä taktiikka nyt sitoa BoJon kädet kieltämällä no deal lähdön, ja pakottaa hänet pääministerinä ottamaan kaiken "kunnian" tästä sirkuksesta, sekä todennäköisestä kaaoksesta, jonka Brexit tuo. Veikkaan siis, että uurnille päästään alkuvuodesta 2020.

Jos nyt uusi kansanäänestys on tulossa, niin tulokset voivat olla mielenkiintoisia. Edelleen ikäihmiset on sitä mieltä että ulos EUsta ja äkkiä, mutta tämä porukka on pienentynyt viime kerrasta jo luonnollisten syiden takia. Nuorissa sen sijaan brexitin peruminen on se suosituin vaihtoehto.

Vuonna 2016 tämä nuoriso-osasto äänesti laiskanpuoleisesti toisin kuin ikäihmiset, ja tulos oli mitä oli. Vuoden 2017 parlamenttivaaleissa toisaalta nuoretkin heräsivät äänestämään, aiheuttaen Maylle kirvelevän tappion. Tällä todistettiin nuorillekin se, että äänestämällä oikeasti voi vaikuttaa. Uskoisin siis, että uuden brexit kansanäänestyksen tullessa nuoret menevät taas sankoin joukoin uurnille. Miten tämä vaikuttaa lopputulokseen on eri asia.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jos nyt uusi kansanäänestys on tulossa, niin tulokset voivat olla mielenkiintoisia. Edelleen ikäihmiset on sitä mieltä että ulos EUsta ja äkkiä, mutta tämä porukka on pienentynyt viime kerrasta jo luonnollisten syiden takia. Nuorissa sen sijaan brexitin peruminen on se suosituin vaihtoehto.
Minkä verran parlamentissa loppujen lopuksi on porukkaa, joka kannattaa uutta kansanäänestystä? Alkaa jo kadota mielenkiinto ja punainen lanka tästä koko poliittisesta teatterista, mutta eikös parlamentin enemmistö edelleen ole sinänsä Brexitin kannalla, mutta haluavat vaan neuvotella paremman sopimuksen EUn kanssa? Eli jo neuvoteltu diili ei kelpaa, mutta ei myöskään vaihtoetona oleva kova exit.

Toisekseen mietityttää se, että jos nyt uusi kansanäänestys tulisi ja Remain -leiri sen voittaisi, niin olisiko kaikki sitten vaan ihan Brysselissä ja Lontoossa ihan "business as usual" ja jatketaan siitä mihin jäätiin ennen koko tätä brexit-sekoilua? Siinähän voisi olla EUlla intressit pikkaisen näpäyttää brittejä ja brexiteerejä ja sehän taas antaa näille melkoisen lyömäaseen sisäpoliittisesti, kun seuraavaa brittiparlamenttia valitaan.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Se oli siinä sitten. Brexit.
Kova Brexit on mahdoton eikä sitä halua kukaan. BoJon yritys pelotella sillä säikäytti ainoastaan omat, ei EU:ta. Britannia tarvitsee EU:ta enemmän kuin EU Britanniaa. Eikä briteissä ole ketään, joka voisi tai haluaisi jatkaa siitä, mihin Bojo jäi. Vai kuka se voisi olla? Ei Corbyn ainakaan. Seuraavaksi anotaan lisäaikaa, joka ei muuta mitään eikä auta mitään. Uusi kansanäänestys on pakko jossain vaiheessa järjestää ja silloin ei enää valheet mene läpi. Vaihtoehdotkin ovat silloin järkevämmät; remain tai accept the deal. Saattaa käydä niinkin, että May tanssahtelee vielä takaisin estraadille, kuka tietää..
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
Uusien vaalien & pääministerin eroon on olemassa yksi hyvin mielenkiintoinen vaihtoehto. Hallitus voisi esittää itselleen epäluottamuslausetta, josta parlamentti luonnollisesti äänestää.

Tämä avaisi jälleen yhden huiman vaihtoehdon politiikkaan: oppositio tukemassa hallitusta, joka haluaa kiivaasti eroon työstään. Oppositio haluaisi tällä estää sopimuksettoman eron. Koska oppositiolla on nyt enemmistö, ehkä se onnistuisi. Tai sitten Työväenpuolueesta joku haluaa No Dealin.

Sopimukseton ero taas olisi mahdollista, jos hallitus eroaa ja uusi hallitus ei ehdi astua virkaansa. Koska parlamentti mitä ilmeisemmin ei ehti muodostaa uutta hallitusta, Johnson voittaa tässä vaihtoehdossa. Johnson ei toisin sanoen erotessaan ole velvollinen noudattamaan tulevaa parlamentin päätöstä sopimuksettoman eron estämisestä ja määrää vaalit vasta eron jälkeen.

Koska Johnsonilla on Cummings taustajoukoissaan, hän saattaisi hyvinkin ehdottaa tämän vaihtoehdon toteuttamista.

Ainoa pieni kysymysmerkki tässä on se, mitä tällainen manööveri vaikuttaisi politiikan uskottavuuteen. Tulisiko seuraavissa vaaleissa nuorten massaosallistumista vaaleihin. That's the problem, mr. Prime Minister. (Cameroninkaltaisen kunnon konservatiivin tyyliin Boris ei piitanne tästä vähääkään.)
 
Sirkus vaan jatkuu Britannian politiikassa. Ensi vuodelle taitaa vaalit ja kansanäänestys mennä. Maailmanpolitiikassa on ääripäitä tarjolla tässä tapauksessa niin Yhdysvalloissa kuin Britanniassa. Putin ja Trump ei takuulla ole tyytyväisiä Britannian viime päivien tapahtumiin.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Remain porukka päässyt sitten vaihteeksi niskan päälle. Vähän kuin tennisottelua seuraisi.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Kauppalehden mukaan nyt on Brexit-kamppailussa kaivettu entisiä venäläisvaikuttajiakin taistoon.
 

Liitteet

  • Boris.png
    Boris.png
    492,6 KB · kertaa luettu: 308

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Lordin pennuilla (pääreillä) ja piispoilla olisi ollut mahdollisuus viivästyttää sopimuksettoman eron estävää lakia ylähuoneessa, mutta päättivät sitten pysyä samassa ruodussa alahuoneen kanssa.

Vain britti voi kunnolla sisäistää mihin koko 794 jäsenen ylähuonetta, tuota keskustelukerhoa, tarvitaan.
 
Suosikkijoukkue
Ässät ja Ärrät
Minkä verran parlamentissa loppujen lopuksi on porukkaa, joka kannattaa uutta kansanäänestystä? Alkaa jo kadota mielenkiinto ja punainen lanka tästä koko poliittisesta teatterista, mutta eikös parlamentin enemmistö edelleen ole sinänsä Brexitin kannalla, mutta haluavat vaan neuvotella paremman sopimuksen EUn kanssa? Eli jo neuvoteltu diili ei kelpaa, mutta ei myöskään vaihtoetona oleva kova exit.

Toisekseen mietityttää se, että jos nyt uusi kansanäänestys tulisi ja Remain -leiri sen voittaisi, niin olisiko kaikki sitten vaan ihan Brysselissä ja Lontoossa ihan "business as usual" ja jatketaan siitä mihin jäätiin ennen koko tätä brexit-sekoilua? Siinähän voisi olla EUlla intressit pikkaisen näpäyttää brittejä ja brexiteerejä ja sehän taas antaa näille melkoisen lyömäaseen sisäpoliittisesti, kun seuraavaa brittiparlamenttia valitaan.
Tässä maailmassa on tuskin ketään, joka on perillä tästä brexit himmelistä eli on se punainen lanka kadonnut kaikilta. Eilen laittoivat homman vieläkin mutkikkaammaksi, joten mielenkiintoinen lokakuu tulossa.

On varmaan melko sama mikä on mahdollisen uuden kansanäänestyksen tulos, kansa on jakautunut pahasti ja kestää todella kauan, että tilanne paranee. Se on niin paha, että jos tilaisuudessa tarjotaan alkoholia, niin brexit on kielletty puheenaihe. Ei siis virallisesti kielletty, mutta kukaan ei uskalla aiheesta puhua.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Hauskaa toi pelleily. Boriksen porukat muuten voittivat eilen sen viimeisen äänestyksen uusista vaaleista, kun oppositio kieltäytyi äänestämästä. Ainakin hesari uutisoi aamulla, että oppositio voitti 298-52, mutta kyllä hävisi kun eivät lähteneet käytävälle. Tämä siksi, että eivät periaatteessa halunneet vastustaa uusia vaaleja ja tiesivät, että Boris ei saa vaadittua 2/3 kansanedustajista puolelleen. Itse asiassa tuossa äänestyksessä ei opposition äänillä ollut väliä.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Joku nimetön EU-virkamies lähteenä CNN tai BBC: EU ei välttämättä hyväksy enää jatkoja. Syy lienee siinä, että tämä brexit epävarmuus taitaa olla jopa haitallisempaa kuin kova brexit. (Mun oma arvio)

Edit
Onko Boriksella kaikkien aikojen huonoin alku pääministerinä? Ekassa äänestyksessä meni enemmistö ja yhteensä 4 tullut turpaan. Äänestysvoittoja nolla.

Vetää just silleen kun Trumpin suosikilta voi odottaa...
 
Viimeksi muokattu:

Kilgore Trout

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Jo Johnson, Boriksen veli, lähtee kävelemään ministerin pallilta ja luopuu parlamentin jäsenyydestä viitaten ratkaisemattomiin jännitteisiin kansallisen edun ja perheen keskinäisen lojaalisuuden välillä.

Kovaa peliä, kun velikään ei enää kestä kyydissä.
 
Jo Johnson, Boriksen veli, lähtee kävelemään ministerin pallilta ja luopuu parlamentin jäsenyydestä viitaten ratkaisemattomiin jännitteisiin kansallisen edun ja perheen keskinäisen lojaalisuuden välillä.

Kovaa peliä, kun velikään ei enää kestä kyydissä.

Eikös siellä veli ole ihan julkisesti aiemminkin ollut Remain-porukan kelkassa?
 

Konalan Kettu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On kyllä melkoinen sirkus. Parlamentti sitten päätti, että sopimuksetonta eroa ei tule. Ainoa ongelma on enää se, että parlmentti ei hyväksynyt erosopimusta ja sillä ei ole valtaa saada EU:ta uudelleen neuvottelupöytään. Aika alkaa käydä vähiin ja jännä nähdä miten käy. Itse veikkaan peruvat koko homman ja sitten kinuavat itselleen kunnon jäsemaksualennukset.
 

IceWalker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HJK, K-Kissat, PiTa
EU on merkittävä vaikuttaja tähän kysymykseen. Tähän saakka sen strategia on ollut muuttumaton ja siis helposti ennustettava. Ei uutta sopimusta, korkeintaan joku hyväntahdon ponsi johonkin asiaan, tämä ei kuitenkaan ole sopimuksenluonteinen. Luultavasti sen vaikutus britteihin ei ole nollaa suurempi.

Jos Boris jatkaa PM, silloin EU saattaisi jopa pistää stopin koko farssille. Tällöin se strategia, jota Johnson nyt noudattaa, olisi itse asiassa virhe. Hän saavuttaa tavoitteensa yhtä hyvin olemalla tekemättä mitään. EU:ssa voitaisiin katsoa, että Johnsonin jatko ei muuta mitään, jolloin sopimukseton ero astuisi voimaan jo lokakuun lopulla. Tai se lykkää Brexitiä vielä kerran, mutta antaa samalla ultimaatumin. Britit lähtekööt EU:sta tammikuun lopussa, sopparilla tai ilman. Silloin Johnson olisi lopulta voittanut. Ihan sama, mitä parlamentti enää säätää.
 
Viimeksi muokattu:

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
... Itse veikkaan peruvat koko homman ja sitten kinuavat itselleen kunnon jäsemaksualennukset.
Veikkaanpa, että kun nykyisessä polulistijohtajien tilassa on aika helvetin vaikea löytä EU maista yksimielisyyttä juuri mistään, niin yhden maan etuoikeudet ei varmaan ole menossa sukkana läpi. Varsinkin, jos UK peruu eronpyyntönsä, niin saattaapi löytyä aika paljon johtajia euroopasta, jotka sanovat, että lähtekää sitten.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös