Eliittiä on niin vähän, ettei se heilauta äänestystulosta suuntaan tai toiseen. JA jos eliitillä katsotaan varakasta kaupunkilaisväestöä, nämä olivat Remainin kannalla. Brexitia kannatti vähemmän koulutettu ja pienituloisempi kansanosa, joka asuu isojen kaupunkien ulkopuolella.
Brittien ns. demokratiahan perustuu pitkälti eliitin toimintaan, ja on järkyttävän vanhanaikainen. Ylähuoneen jäseneksi pääsee jos on ns. pääri eli aatelinen tai piispa, ja kaksipuoluejärjestelmä jossa vaalipiireistä jaetaan vain voittajalle paikka vääristää erittäin paljon todellista äänestystulosta.
@pernaveikko on siinä oikeassa, että nykyinen demokratia ei toimi briteissä, mutta ratkaisuna ei ole demokratiasta luopuminen vaan kirjaimellisesti keskiaikaisen, jähmeän ja aikansa eläneen näennäisdemokratian päivittäminen tähän päivään, vastaamaan äänestystulosten todellista kuvaa. Samalla olisi aika luopua ylähuoneesta ja siitä, että monarkilla on edes teoriassa (vaikkei Ellu 2 valtaansa käytäkään) mahdollisuus hajottaa parlamentti, julistaa sota tai hyväksyä lait.
Ylähuoneen rooli on toki nykyisin enemmän viivyttävä rooli, mutta on silti kestämätön ajatus, että jos on joku paroni niin saa elinikäisen oikeuden istua parlamentissa päättämässä asioista. Tai jos nimitetään paroniksi: esimerkiksi säveltäjä Andrew Lloyd-Webber on nimitetty paroniksi jolloin hänellä on nykyisin loppuelämän kestävä paikka ylähuoneessa päättämässä maan asioista, vaikka hänen ansionsa ovat sävellyspuolella, eivät niinkään politiikassa.
Ja suurin ongelma on pluraliteettijärjestelmä, jossa vaalipiireistä valitaan yksi edustaja, joka on saanut eniten ääniä. Tämä johtaa käytännössä aina kaksipuoluejärjestelmään (jonka heikkoudet ovat harvinaisen hyvin esillä Brexit-sekasotkussa) ja on muutenkin epädemokraattinen. Jos samassa vaalipiirissä ehdokas A saa 34% äänistä, ehdokas B 33 prosenttia äänistä ja ehdokas C 33% äänistä niin ehdokas A on ainoa voittaja ja edustaa 100% kyseistä vaalipiiriä. Suomenkin edustuksellinen järjestelmä on paljon tasapainoisempi.
Nyt kun on vain kaksi puoluetta ja nekin keskenään täysin riitaisia niin brittiparlamentti voi vatkata Brexit-kuviotaan loppumattomasti, jos sen vain annetaan niin tehdä. Toivottavasti ei anneta eli EU pitäisi kiinni aikarajoistaan ja ehdoistaan. Sitten tulee "hard exit" jos tulee, ja ehkä se pakottaa brittejäkin uusimaan systeemeitään lähemmäksi tätä päivää. Ehkä keksisivät äänestysnapitkin, ettei tarvitsisi mennä käytävään jonottamaan äänestettäessä.
Sama kaksipuoluejärjestelmä on myös Yhdysvalloissa käytössä, eikä sielläkään lopputulos oikein mairittele. Lähinnä se on johtanut polarisoitumiseen ja siihen, että politiikan parissa puuhailee rikkaampi eliitti kummassakin puolueessa, samalla kun äänestysprosentit ovat varsin matalalla ja ihmiset ovat entistä vieraantuneempia politiikasta.
Demokratia 2.0 vain kehiin, tai brittien tapauksessa edes demokratia 1.0 eikä mikään aatelisarvoihin, monarkiaan ja kaksipuoluejärjestelmään tukeutuva systeemi. Jotain kertoo brittiparlamentista sekin, että edelleen voimassa olevan lain mukaan parlamentissa ei saa pukeutua haarniskaan. Miekat ja kilvetkin taitavat olla kiellettyjä.