Brad Lambert – 15-vuotias liigadebytantti

  • 149 027
  • 641

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
@HOOLIGAN_ vähän väärässä ketjussa väännetään nyt siitä, että millainen sarjataso pitäisi Suomessa olla, mutta miksi Liiga pitäisi paisuttaa 20 joukkueen sarjaksi vain sen takia, että junioreille löytyisi enemmän pelipaikkoja A:n jälkeen? Eikö fiksumpaa olisi keskittyä siihen, että saadaan Laadukas Liiga ja laadukas Mestis alle? 12+12 systeemi vaikka? Tuolloin ammattilaisjoukkueita olisi 24 ja jos Mestis olisi nykyistä laadukkaampi niin sinne nousemisen mahdollisuus voisi tuoda lisää laadukkaita lähes ammattilaisjoukkueita myös Suomi-sarjaan. Polkukin olisi mallikkaampi näille A-juniorit päättäville pelaajille kun löytyisi laadukkaita joukkueita vähän joka sarjatasolta eikä pelkästään Liigasta johon olisi nostettu kaikki kynnelle kykenevät.

Nykytilanne on täysin kestämätön ja on näivettänyt Liigan jo monen silmissä. Vielä 2010 itselläni oli selvästi laajempi kaveripiiri Liigan parissa, tänä pävänä moni on jättänyt Liigan kokonaan ja keskittynyt vain NHL:ään. Liigassa on toki paljon muutakin pielessä kuin vain nuo joukkuemäärät ja karsintojen puute...
 

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC

MTV:n Marko Leppänen on jokseenkin samoilla linjoilla:

 

Saleva kehiin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelipaikallinen JYP, Ukrainan maajoukkue
Kyllä minustakin HIFK teki oikean ratkaisun. Se on yksi niistä seuroista, joilla on jopa varaa menettää näitä nuoria, koska niitä joka tapauksessa kasvaa omasta juniorituotannosta ja halukkaita nuoria lupauksia hakee pääkaupunkiin muista seuroista jatkossakin. Tämän lisäksi resursseja on edelleenkin hankkia myös niitä kokeneita pelimiehiä. Ainakin muihin verrattuna. Mutta tarkoittaako se automaattisesti sitä, että perhe Lambert teki väärän ratkaisun? Ei välttämättä.

Olen ollut huomaavinani, että NHL-ura alkaa nykyään huomattavasti nuoremmalla iällä, kuin vielä 90-luvulla. Tässä mielessä Lambert on ikäänsä nähden vaatimassa paljon, mutta tavoitteen ollesse selkeä se ei vuosina ole niin pitkän matkan päässä. Tätä taustaa vasten on varmasti jokainen kausi ja rooli merkityksellinen täällä kotimaisessa kasvusarjassa.

Ehkä meidän suomalaiseen kulttuuriin ei sovi se, että nuori ja hänen taustajoukkonsa asettavat tavoitteet selkeästi julki ja vielä kehtaavat toteuttaakin niitä päämäärätietoisesti. Huomattavasti helpompi on suhtautua sellaiseen "oishan se hienoo, jos joskus vaikka pääsis sinne änäriin pellaileen" -hemmoon.

Armeijassa oli sanonta, että "vanha ei ole vauhtipyörä". Tässä tapauksessa HIFK ei siihen vauhtipyörän rooliin ruvennut ja se on täysin ymmärrettävää. Ei ollut tarvis. Siitäkin huolimatta toivon, että tämä nuori junnu lunastaa lupauksensa ja meillä on taas yksi huippu seurattavana. Enkä tosiaan laita vastaan, jos JYP olisi tässä tarinassa mukana.
 

Postinjakaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK.
Olipa tosiaan poikkeuksellisen hyvä artikkeli. Artikkeli tosin unohtaa mainita, että Lambertilla on oikeus vaatia mitä haluaa vaatia. He ovat panostaneet tähän lajiin kaiken. Pojan ja ehkä koko perheen taloudellisen tulevaisuuden.

Samalla toivon, ettei tästä tule surullista ennakkotapausta. Saakin pelipaikan jostain landejengin kakkoskentästä ja sitten joku iso jöriläs taklaa kundin sairaalakuntoon kauden aikana. Sitten kun se peliväsymys iskee. Ekoissa peleissä jaksaa usein olla ”hereillä”, mutta kun on pelannut sen 20 peliä ja isoja minuutteja, niin niitä vahinkoja sattuu.

 

Erätauko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En tykännyt aikanaan siitä kuinka te olitte, ilmeisesti lähinnä KJ:n johdolla, Granlundin perässä. Nämä haavat on jo takana ja joka tapauksessa tuohan oli teidän kannalta ihan loistava liikku. Media on tietysti pk-seutulähtöistä, joten sikäli ei yllätä, että Kärpistä leivottiin aikanaan pahista ja nyt HIFK:n siirtoa kehutaan.

Kun täällä pelätään sitä, että Lambert taklataan sairastuvalle on samalla hyvä muistaa, että Granlund ja Aho pärjäsivät vuotta vanhempina (nämä laiskasti draft-ikään suhteutettuna) ja Puljujärvi pysyi hyvin liigavauhdissa samanikäisenä. Granlundin aikaan liiga oli kovempitasoinen kuin nyt ja Lambertilla on jo allaan kausi A-junnuissa, eli nämä tasoittavat eroa tuon suhteen.

En siis olisi yllättynyt jos Lambert on valmis pelaamaan hyvän tai jopa erittäin hyvän kauden, mutta toisaalta eihän se vaadi kuin yhden epäonnekkaan taklauksen ja homma voi mennä rumaksi. Meidän suomalaisten kannalta toivon, että Lambertin ja Rädyn kaltaisia yksilöitä ymmärrettäisiin ottaa ainakin runkosarjassa karvan verran iisimmin.

Olen yhä sitä mieltä, että tässä on yhtäläisyyksiä Granlundin tapaukseen verrattuna ja yhtä lailla tämäkin voi osoittautua virhearvioksi, mutta toisaalta näen että Lambert pelasi teillä vain vuoden keikkatyöläisenä ja liikaa hänen perään ei kannata jäädä surkuttelemaan. Varmasti HIFK:ssa on mietitty asiaa tarkasti ja nyt päädyttiin tällaiseen ratkaisuun.
 

Postinjakaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
En gång IFK, alltid IFK.
...En siis olisi yllättynyt jos Lambert on valmis pelaamaan hyvän tai jopa erittäin hyvän kauden, mutta toisaalta eihän se vaadi kuin yhden epäonnekkaan taklauksen ja homma voi mennä rumaksi. Meidän suomalaisten kannalta toivon, että Lambertin ja Rädyn kaltaisia yksilöitä ymmärrettäisiin ottaa ainakin runkosarjassa karvan verran iisimmin...

MG otti aika pahan niitin ja sai aivotärähdyksen. Oltiin ihan tosissaan huolissaan, että oliko se ura siinä?

Se ei tosiaan vaadi kuin yhden hetken, kuten tänäkin talvena nähtiin.

Edit: Mutta lisätään edelliseen, että kuten toivoitkin, niin pelaajat tiedostaa aika hyvin, että sarja on nuorentunut ja erityisesti nuorten pelaajien kohdalla ollaan varovaisempia. Ainakin kotimaiset pelaajat keskustelevat tästä paljon. Ennenhän tarkoituksella annettiin nuorille vähän ”opetusta” kovien taklausten muodossa.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Eikö fiksumpaa olisi keskittyä siihen, että saadaan Laadukas Liiga ja laadukas Mestis alle? 12+12 systeemi vaikka? Tuolloin ammattilaisjoukkueita olisi 24 ja jos Mestis olisi nykyistä laadukkaampi niin sinne nousemisen mahdollisuus voisi tuoda lisää laadukkaita lähes ammattilaisjoukkueita myös Suomi-sarjaan. Polkukin olisi mallikkaampi näille A-juniorit päättäville pelaajille kun löytyisi laadukkaita joukkueita vähän joka sarjatasolta eikä pelkästään Liigasta johon olisi nostettu kaikki kynnelle kykenevät.

Nykytilanne on täysin kestämätön ja on näivettänyt Liigan jo monen silmissä.
Mä olisin kyllä täysin kannattamassa tätä mainitsemaasi sarjamuotoa. Se juna taisi mennä jo, mutta saahan sitä aina haaveilla. Vaikea on kyllä ymmärtää, että miksi Liigan päättäjät suuressa viisaudessaa tähän nykyiseen systeemiin päätyi.

Kilpailu kehittää, ja liigassa ei tarvitse tällä hetkellä kilpailla ollenkaan peräpäästä tulevan paineen vuoksi. Voit vaan jäädä kellumaan ja joku TPS on hyvä esimerkki tällä hetkellä siitä, että kun ei oikein ole niin justiinsa, niin vedetään sitten ihan vihkoon koko homma saman tien.

Liiga on tällä hetkellä täysin epäkiinnostava sarja, ja ainut syy itselleni on jo monen vuoden ajan ollut liigan seuraamiseen pelkästään nämä nuoret starat: Laine, Aho, Heiskanen, Puljujärvi yms.

Lambert toivottavasti signaa Suomeen, tai jos ei Suomeen, niin edes jonnekin päin Eurooppaa. Viime vuosina on saatu hyviä kokemuksia siitä, että nämä miesten pelit kehittää hyvin näitä nuoria poikia vs. Kanadan junnusarjat.
 

Snakster

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
En siis olisi yllättynyt jos Lambert on valmis pelaamaan hyvän tai jopa erittäin hyvän kauden, mutta toisaalta eihän se vaadi kuin yhden epäonnekkaan taklauksen ja homma voi mennä rumaksi. Meidän suomalaisten kannalta toivon, että Lambertin ja Rädyn kaltaisia yksilöitä ymmärrettäisiin ottaa ainakin runkosarjassa karvan verran iisimmin.

En toivo kenenkään loukkaantumista, enkä muutenkaan ole ylilyöntien ylin ystävä, mutta Jos kyseessä on aikuisten miesten ammattilaissarja valtakunnan ykköslajissa, niin en myöskään toivo, että peliotteita aletaan soveltaa 16-vuotiaiden skloddien fysiikan ehdolla. Siksi en myöskään ymmärrä, miksi Lambertin pitäisi pelata vielä ylhäällä koko kautta.
 

Erätauko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
En toivo kenenkään loukkaantumista, enkä muutenkaan ole ylilyöntien ylin ystävä, mutta Jos kyseessä on aikuisten miesten ammattilaissarja valtakunnan ykköslajissa, niin en myöskään toivo, että peliotteita aletaan soveltaa 16-vuotiaiden skloddien fysiikan ehdolla. Siksi en myöskään ymmärrä, miksi Lambertin pitäisi pelata vielä ylhäällä koko kautta.

Ymmärrän näkemyksesi, mutta omani on vähän toisenlainen. Mielestäni on maamme kiekkoilulle hyväksi, että Laine, Aho, Pulju, Granlund, Räty, Donskoi, Lundell, Lambert ja kumppanit pelaavat liigaa jo niinkin nuorina. Tuon edun nimissä heitä voidaan ottaa vähän iisimmin etenkin runkosarjassa kun silloin ei kuitenkaan pelata ihan niin isoista asioista yksittäisissä peleissä.

Lundell pelasi tosiaan jo päättynyttä edeltävällä kaudella yhteensä 50 liigapeliä ja vain 10 peliä A-junnuissa ja pelimäärä olisi ollut vielä isompi ilman nuorten MM-kisoja. Puljujärvi olisi pelannut samanikäisenä koko kauden läpi monessa muussa liigaseurassa (Kärpissä pienehköllä vastuulla 11 pistettä 21 ottelussa), joten ei se ihan valtava ihme ole jos Lambert pystyy pelaamaan ainakin suunnilleen koko kauden liigassa, jopa hyvällä menestyksellä jos hän on oikeasti maailmanluokan lupaus.

Nyt jätän tämän tähän teidän osiossa. Ei muuta kuin etiäpäin, rakentaakahan joka tapauksessa kova joukkue mutta ei ihan niin kovaa että tiputatte meidät pleijareissa :)

E: Korjaus Lundell: viime kaudella -> päättynyttä edeltävällä
 
Viimeksi muokattu:

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
Meidän suomalaisten kannalta toivon, että Lambertin ja Rädyn kaltaisia yksilöitä ymmärrettäisiin ottaa ainakin runkosarjassa karvan verran iisimmin.

Tähän kyllä eriävä mielipide, vahvasti. En halua että Lamberteja ja Rätyjä otetaan yhtään kovempaa tai kevyemmin kuin muitakaan, vaan aivan täsmälleen samalla tavalla. Lundell sai myös osumaa tällä kaudella, mutta näin se menee. Ei vaan voida suhtautua eri tavalla näihin jäbiin, tai sitten he vaan pelaavat väärässä sarjassa.
 

Erätauko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Tähän kyllä eriävä mielipide, vahvasti. En halua että Lamberteja ja Rätyjä otetaan yhtään kovempaa tai kevyemmin kuin muitakaan, vaan aivan täsmälleen samalla tavalla. Lundell sai myös osumaa tällä kaudella, mutta näin se menee. Ei vaan voida suhtautua eri tavalla näihin jäbiin, tai sitten he vaan pelaavat väärässä sarjassa.

Jees tiedän, että tämä jakaa mielipiteitä. Omani on silti se mitä sanoin, mutta en koita vängätä muita omani taakse. Pitää vielä lisätä se, että olette muuten harvinaisen rakas vastustaja. Nyt pomppaan pois täältä, hyvät jatkot ja pysykäähän terveinä!
 

SOF1969

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, KKV
Jees tiedän, että tämä jakaa mielipiteitä. Omani on silti se mitä sanoin, mutta en koita vängätä muita omani taakse. Pitää vielä lisätä se, että olette muuten harvinaisen rakas vastustaja. Nyt pomppaan pois täältä, hyvät jatkot ja pysykäähän terveinä!

Ei siinä mitään, mielipiteitähän täällä ollaankin jakamassa. Terveyttä sinnekin, koettakaa saada Lasse jatkamaan vielä one more year.
 

Pekka Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadi
Liigassa ei ole liikaa joukkueita ja Mestiksen surkean tilanteen selittäminen nostoilla on aika vässykkämäinen ratkaisu. Suomen pelaajatuotanto kestäisi vaikka 20 joukkueen liigan + tasokkaan Mestiksen. Ongelmana nyt Mestiksessä ollut rahan saaminen sarjaan ja siitä niin seurat kuin varsinkin liitto saa ottaa syyt niskoilleen.
Ensinnäkin isommasta liigasta, yhä iso osa suomalaisista junioreista lopettaa pelaamisen siinä U15-U20 iässä, ei sen takia ettei taso riittäisi vaan sen takija, että paikkoja on todella rajoitetusti ja näin ollen ura jääkiekkoammattilaisena jos ei ole haihattelua niin ainakin vaatii tahdon lisäksi paljon hyvää onnea. Suomalainen kiekko siis ei hyödynnä optimaallisesti pelaajatuotantoaan, vaan iso osa menetetään viimeisinä juniorivuosina. Pelaajatuotanto kestäisi 20 joukkueen liigan tai jopa isomman, mutta rehellisesti en näe Suomessa tällä hetkellä tarpeeksi varteenotettavia joukkueita enemmän kuin 20, jo tuo kaksikymmentä vaatisi isoja muutoksia. Nuo 20 potentiaalista liigajoukkuetta on mielestäni, nykyiset 15 + K-Espoo, Jokipojat, RoKi, Jokerit ja TuTo. Kaikilla on olosuhteet liigatasoa tai lähes, myös juniorituotanto on joko hyvää tai kohtuullista ja talousalue on myös kestävä. Rahaa toki taustalta puuttuu ja tiettyä suunnitelmallisuutta tai sitten KHL-Jokerit on ihan oma tarinansa. Nuorille pelaajille paikka missä voi ammattimaisesti joka päivä harjoittaa lajia on erittäin tärkeä siksi kärjistetysti esim 20 joukkueen ammattiliiga on parempi kuin 12 liiga + vahva Mestis. Vahva mestiskin kun on Suomessa parhaimmillaan puoliammattilaissarja.

Mestiksen näivettymis tilasta sen verran, että vaikka isoja sieltä on lähtenyt niin sen ei pitäisi vaikuttaa Mestiksen tekemiseen millään mittareilla isossa kuvassa jos asioita olisi oikein tehty. Kyllä pelaajatuotanto Suomessa todellakin kestäisi 20 joukkueen liigan + kovatasoisen Mestiksen. Ongelma tulee sisään tulevasta rahasta tai lähinnä sen puutteesta, ja kun rahaa ei tule niin ulkopuoliset hankinnat on nykyään todella vähäisiä tai todella 5korin tuotteita, toki välillä poikkeuksia tulee. Ongelma ei siis varsinaisesti ole oma tuotanto ja perusmassa vaan rahanpuutteen takija heikot kärkipelaajat ja vähäiset ulkomaan vahvistukset. Mestis on kuitenkin jääkiekkoliiton pääsarja eli ylin sarjataso ja liitto takoo lähes vuosittain todella isot voitot. Onkin hyvä kysyä, miksi liitto ei osaltaan panosta Mestiksen kehitykseen rahallisesti enemmän, väitän että paljon pystyttäisiin tekemään jos haluttaisiin. Toki tuo raha olisi sitten jostain muusta pois.
Lähinnä ihmettelin, että mitä "vässykkää" (mitä lie tässä nyt sitten haetaankaan tuolla sanalla) on selittää liigan ja mestiksen tasoa noilla järjettömillä nostoilla. Eli miten parhaiden mestisjengien liigaan nostaminen ei vähentäisi Mestiksen tasoa ja kiinnostusta? Olkoonkin että pakotin sinut offtopikkiin ja jatkan sitä tietoisesti tässä – antakaa kakkua jos siltä tuntuu, mutta koin egoni kannalta tärkeänä, että vastaan tähän räikeään virheelliseen hypoteesiin. Tän keskustelun voi toki myös siirtää sille sopivaan paikkaan, jos joku osaa ja jaksaa.

Mikäli pelaajatuotanto riittäisi 20 joukkueen sarjaan, niin jo nyt junnuja olisi merkittävästi enemmän liigajoukkueiden mukana. Toki määrä tuntuu perstuntumalla jopa nyt lisääntyneen, samalla kun Liigan taso on laskenut. Samalla yhä useampi junnu nousee Liigaan ilman, että ovat valmiita nousemaan – karmivin seurauksin. Lapset ja naiset eivät ole fyysisiltä ominaisuuksiltaan miesten tasolla – joitain harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta.

Mistäs luulet, että "rahan saamisen vaikeus" jonnekin johtuu? Nykypäivänä mitään ei voida pakottaa, sillä vaihtoehtoja löytyy aina. Toki tuota yritetään esim. mimmikiekon osalta – ei vaan silti toimi. Huono tuote ei vedä yleisöä, vaikka sitä väkisin tyrkytettäisiin. Samaan aikaan esim. E-urheilun suosio kasvaa, vaikkei se saa samanlaista pakotettua huomiota.

Jos nyt unohdetaan vallitseva tilanne (e-urheilu on ainut urheilu jne.) niin miten ihmeessä 20 joukkueen liiga voisi olla A) taloudellisesti mahdollinen B) kiinnostava? Jo nyt kiinnostus lopahtaa kun IFK pelaa Jukureita, Sporttia jne. vastaan. Tunnetut isommat seurat tarvitsevat erityisiä toimia, jotta marraskuiseksi arki-illaksi saadaan porukkaa latoon "mestisjengien" saapuessa paikalle möttösineen ja töppösineen. Sinun skenaariossasi noita möttösiä ja töppösiä olisi vieläkin enemmän, jopa muutama joukkueellinen lisää.

Typerin väittämäsi on, että parhaiden mestisjoukkueiden katoaminen mestiksestä ei vaikuttaisi mestiksen tasoon. Lueppa vielä kerran: "vaikka isoja sieltä on lähtenyt niin sen ei pitäisi vaikuttaa Mestiksen tekemiseen millään mittareilla isossa kuvassa". Lauseessa ei ole järjenhiventä. Miten liiton raha voisi tuollaisessa tapauksessa vaikuttaa Mestiksen tasoon? Kyseessä on Suomen tokaksi kovin sarjataso, joka on heikentynyt koska sieltä on viety parhaat joukkueet Liigaan...jonka kokonaistaso taas on heikentynyt, koska sinne on tuotu huonompia joukkueita. Vai meinaatko, että liitto maksaisi johonkin Juupajoelle uuden hienon hallin ja vieläpä yleisön paikalle? Kuulostaa suht vasemmistolaiselta idealta: luodaan muiden rahalla pakotettua tekemistä ja luodaan siihen ympärille pakottamalla kivaa pöhinää mediaan. Korjaa mikäli menin olkiukkoiluineni metsään, sillä en ymmärrä miten liiton miljoonilla saataisiin mielenkiintoinen ja tasokas Mestis, kun se ei tunnu Liigankaan osalta onnistuvan.

Mikäli meillä olisi Ruotsin malliin avoimet sarjat ja aitoa kilpailua putoamista vastaan ja nousun puolesta, niin tilannekin olisi parempi. Tuskin tulee tapahtumaan.
 

Spine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Uramaton Turun Palloseura
Jos Liigassa aletaan löysäilemään näissä taklaustilanteissa näiden "lupausten" kohdalla, niin joku tulee vielä tappamaan pojat änärissä. NHL:ssä ei tunneta mitään varovaisuutta taklaustilanteissa. Tämän takia liigassa ei pitäisi missään nimessä alkaa himmailemaan taklauspelissä joidenkin Lambertien turvallisuuden vuoksi. Äkkiä käy niin, että vedetään pää munissa kun ollaan siihen totuttu Liigassa.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
MG otti aika pahan niitin ja sai aivotärähdyksen. Oltiin ihan tosissaan huolissaan, että oliko se ura siinä?
Eikös Granlund taklannut itse ohi ja pää edellä silloisiin koviin lasiplekseihin, ja tuosta tuli se pitkä saikku aivotärähdyksen takia? Toki yhtälailla sattuma ja huono onni olisi voinut uran pahimmassa tapauksessa katkaista, eihän se sitä muuta tapahtui miten vaan.
 

Bad Bob #42

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Chicago Blackhawks
Eikös Granlund taklannut itse ohi ja pää edellä silloisiin koviin lasiplekseihin, ja tuosta tuli se pitkä saikku aivotärähdyksen takia? Toki yhtälailla sattuma ja huono onni olisi voinut uran pahimmassa tapauksessa katkaista, eihän se sitä muuta tapahtui miten vaan.

Näinhän se meni, muistelen että tuossa oli vielä vaihto jossa ketjukaveritkin oli taklanneet kovaa ja koko Nordis oli kiimassa, tämän innoittamana MG päätti myös ajella kovaa, mutta liika innokkuus kostautui ja ajoi ohi ja löi päänsä silloin vielä kivikoviin plekseihin.
 

Pate44

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, QPR, Leicester
Ossi Väänänen ajoi myös kerran Granlundia tosi kovaa kun Mikke yritti nousta Jokerit-maalille. Ei tainnut onneksi loukkaantua uudestaan silloin vaikka löi päänsä myös maalirautoihin, olisi 2011 mestaruus jäänyt voittamatta.
 

Pekka Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadi
Ossi Väänänen ajoi myös kerran Granlundia tosi kovaa kun Mikke yritti nousta Jokerit-maalille. Ei tainnut onneksi loukkaantua uudestaan silloin vaikka löi päänsä myös maalirautoihin, olisi 2011 mestaruus jäänyt voittamatta.
Tää kyllä sai aikoinaan oman veren kiehumaan. Poikkaria niskaan, eikä mitään jälkiseuraumuksia.
 

HOOLIGAN_

Jäsen
Suosikkijoukkue
Avtomobilist, SUOMI, 1923 (1897)
Jatketaan offaria ja hyvää keskustelua.

Mikäli pelaajatuotanto riittäisi 20 joukkueen sarjaan, niin jo nyt junnuja olisi merkittävästi enemmän liigajoukkueiden mukana. Toki määrä tuntuu perstuntumalla jopa nyt lisääntyneen, samalla kun Liigan taso on laskenut. Samalla yhä useampi junnu nousee Liigaan ilman, että ovat valmiita nousemaan – karmivin seurauksin. Lapset ja naiset eivät ole fyysisiltä ominaisuuksiltaan miesten tasolla – joitain harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta.
Ongelma ei ole fyysisesti valmiudet mielestäni, kyllä esim Patrik Puistolan fyysisyys riittää liigaan, otin tämän pelaajan esimerkiksi koska hänellä lyhyellä liigauralla on kolissut päähän jo useasti, ainakin kolme kertaa ja jokainen käytännössä omasta syystä. Nykyään Suomen juniorikiekkoilussa taitoaspekti on noussut ja se on toisaalta hyvä, mutta ongelma siinä myös on. Fyysiset harjoitteet on vähentyneet merkittävästi ja nuoret eivät opi taklaamaan tai ottamaan taklauksia vastaan. Kyseessä ei siis varsinaisesti ole fyysinen ongelma vaan tekninen ja täten osaamisen puute. Tämä asia pitäisi saada kuntoon, siitä samaa mieltä tai joku nuori kaukalossa vielä kuolee.

Mistäs luulet, että "rahan saamisen vaikeus" jonnekin johtuu? Nykypäivänä mitään ei voida pakottaa, sillä vaihtoehtoja löytyy aina. Toki tuota yritetään esim. mimmikiekon osalta – ei vaan silti toimi. Huono tuote ei vedä yleisöä, vaikka sitä väkisin tyrkytettäisiin. Samaan aikaan esim. E-urheilun suosio kasvaa, vaikkei se saa samanlaista pakotettua huomiota.
Markkinatalous tottakai valitsee sen minkä haluaa, kyllä silti niin liiga kuin varsinkin Mestis seuroissa voitaisiin tehdä paljon enemmän rahansaamiseksi. Ongelma on lähinnä siitä, ettei osaavat ja innovatiiviset henkilöt hakeudu urheiluseuroihin töihin vaan normaaliin yritysmailmaan. Urheiluseuroihin monesti jää sitten innokkaat, mutta vähemmän osaavat kaverit.

Jos nyt unohdetaan vallitseva tilanne (e-urheilu on ainut urheilu jne.) niin miten ihmeessä 20 joukkueen liiga voisi olla A) taloudellisesti mahdollinen B) kiinnostava? Jo nyt kiinnostus lopahtaa kun IFK pelaa Jukureita, Sporttia jne. vastaan. Tunnetut isommat seurat tarvitsevat erityisiä toimia, jotta marraskuiseksi arki-illaksi saadaan porukkaa latoon "mestisjengien" saapuessa paikalle möttösineen ja töppösineen. Sinun skenaariossasi noita möttösiä ja töppösiä olisi vieläkin enemmän, jopa muutama joukkueellinen lisää.
Isot seurat eivät sitten osaa brändätä omaa seuraa tarpeaksi kiinnostavaksi, suurin osa kuitenkin tulee katsomaan kotijoukkuetta ja vastustajalla ei suoranaisesti merkitystä. Toki myös ottelutapahtuman luomisessa ongelma, jos väkeä ei katsomoon tule.

Typerin väittämäsi on, että parhaiden mestisjoukkueiden katoaminen mestiksestä ei vaikuttaisi mestiksen tasoon. Lueppa vielä kerran: "vaikka isoja sieltä on lähtenyt niin sen ei pitäisi vaikuttaa Mestiksen tekemiseen millään mittareilla isossa kuvassa". Lauseessa ei ole järjenhiventä. Miten liiton raha voisi tuollaisessa tapauksessa vaikuttaa Mestiksen tasoon? Kyseessä on Suomen tokaksi kovin sarjataso, joka on heikentynyt koska sieltä on viety parhaat joukkueet Liigaan...jonka kokonaistaso taas on heikentynyt, koska sinne on tuotu huonompia joukkueita. Vai meinaatko, että liitto maksaisi johonkin Juupajoelle uuden hienon hallin ja vieläpä yleisön paikalle? Kuulostaa suht vasemmistolaiselta idealta: luodaan muiden rahalla pakotettua tekemistä ja luodaan siihen ympärille pakottamalla kivaa pöhinää mediaan. Korjaa mikäli menin olkiukkoiluineni metsään, sillä en ymmärrä miten liiton miljoonilla saataisiin mielenkiintoinen ja tasokas Mestis, kun se ei tunnu Liigankaan osalta onnistuvan.
Meinaat että pelaajien taso suoraan vertautuu seuroihin? Eihän oikeasti sillä ole mitään väliä onko sarjassa SKA, Detroit, IFK, Sport vai Ruoveden Ruoska. Pelaajat ja heidän taso luo sarjantason. Tullaan taas aiempiin sanomisiin, mikäli seuroissa osaavia henkilöitä niin joukkueen kehittäminen ja rahan saaminen on helpompaa. Nyt moni seura niin sanotusti puuhastelee. Toki voi syyttää isojen poistumista, mutta tuo ei kovinkaan kehittävää ja hedelmällistä ole. Lähinnä kuulostaa siltä, ettei omaa osaamattomuutta haluta myöntää vaan keksitään tekosyitä miksi ollaan pieniä.

Lyhyellä syklillä toki liigantaso tippuu kun pelipaikkoja enemmän, mutta kun suomen juniorituotanto on nykyisellä hyvällä tasolla, niin taso nousee takaisin entiseen aika nopeasti, kun on nuorilla enemmän paikkoja harjoittaa lajia ammatikseen. Vaikka tuossa joukossa ei olisi yhtään huippua Suomen jääkiekon kokonaistaso olisi noussut laajemman liigatason pelaajien massan mukana.

Olen oikeistolainen voin sen sanoa, vaikka en tiedä miten puoluetausta tähän keskusteluun kuuluu. En meinaa, että liitto maksaisi uusia halleja tms, vaan että sarjojen kehitysrahaa nostettaisiin tai palkintorahat Mestiksessä palautettaisiin. Kai tiedät ettei Mestiksessä ole vuosiin jaettu mitään palkintorahoja, siitä sitten voit miettiä onko kuinka tavoitteellista edes menestyä sarjassa, kun voittamisesta et rahallisesti kostu mitään. (Toki playoff lipputulot, mutta muuten).

Ei Mestistä saada voivottelulla nousemaan, nousu tarvitsee selkeän suunnitelman taustalle ja operatiiviseen toimintaan rahaa. Mestis on liiton pääsarja joten on luonnollista ajatella, että alkuvaiheessa liitto voisi rahoittaa tuota projektia, mikäli oikeasti vahva Mestis halutaan. Kun selkeä suunnitelma ja profiilin nosto olisi nähtävissä, niin myös yrityksiä olisi huomattavasti helpompi saada taustalle ja liiton rahoitusta pienentää. Normaalia markkinataloutta tämä.

Mikäli meillä olisi Ruotsin malliin avoimet sarjat ja aitoa kilpailua putoamista vastaan ja nousun puolesta, niin tilannekin olisi parempi. Tuskin tulee tapahtumaan.
Samaa mieltä, mutta tuo on menetetty kanta. Niin kauan sarjat olleet suljettuna, suomen ja ruotsin tilannetta ei voi täten verrata. Suomen on löydettävä sarjan kehittämiseksi oma tie ja tuo sarjan kasvattaminen voisi olla yksi hyvä vaihtoehto.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
HIFK
Mun on edelleenkin vaikea ymmärtää tätä Team Lambertin ajatuksenjouksua ja tarkkaa suunnitelmaa tehdä pojasta NHL-pelaaja, liian tarkkaa. Jos nyt siis poika siirtyy toiseen Liiga-joukkueeseen tai vaikka SHL:ään, niin hänelle on todennäköisesti luvattu paikka ammattilaisjoukkueessa ykkös- tai kakkossentterinä, vaikka Lambert on vielä B-junnu ensi kaudellakin, jonka pituuskasvukaan ei ole vielä välttämättä pysähtynyt, ja joka saisi pelata junnusarjoissa vielä kaudella 2024-25. Kiire on siis heillä kova, ja ison riskin ottaa myös tulevan seuran johtoporraskin joukkueen menestyksen ja sisäisen harmonian kannalta.

Mietin skenaariota, että jos nyt sitten junnu aloittaa ensi kauden Liigassa Joukkue X:n pelipaidassa kärkisentterinä ja samalla tietenkin isolla yv-ajalla, mutta huomataankin nopeasti, että ei vaan pojalla vielä riitä tähän rooliin miesten peleissä, niin meneekö silloin seurassaan nöyränä pelaamaan sittenkin Nuorten liigaa, vaikka on kuitenkin tullut kovalla hehkutuksella edustusjoukkueen johtavaksi pelaajaksi? Miten pojalla pää kestää tilanteen, ja kun vielä faija puhisee ja hötkyilee taustalla miettien jo kiivaasti uutta seuraa tai vaatii ainakin uusia ketjukavereita pojalle. Auttaako siis faijan häärääminen taustalla Brad Lambertia tekemään paremman uran kiekkoilijana vai päinvastoin?

Monta faijaa olen kiekossa mukanaolleena nähnyt ja harvassa ovat olleet ne pojat, jotka ovat tehneet kiekkoilusta ammatin, kun isät ovat pelanneet ja ohjailleet peliä taustalla kiivaammin kuin poika itse mailallaan ja luistimillaan kaukalossa. Maltti ja kärsivällisyys on ollut (ja tulee jatkossakin olemaan) valttia sekä lapsella että vanhemmilla, vaikka pyritään määrätietoisesti johonkin tavoitteeseen mahdollisella urheilijanuralla, ja vaikka lyötäisiinkin kaikki paukut siihen jopa osittain koulunkin kustannuksella.

Muistaakseni Salmelaiselta hyvä kommentti, että kun pelaaja pystyy niin pelaaja saa. Hyvin simppeliä ja reilua. Kun on riittävän hyvä, niin pelaaja huomataan varmasti ja hän saa mitä ansaitsee. Eli kun pelaaja pystyy roolissaan kaukalossa jatkuvasti tuottamaan pelille jotain, eikä pelaaminen jää selviytymiseksi, niin pelaa oikealla tasolla. Team Lambert ei tätä jaksanut odottaa, vaan vaati saada asiat jo etukäteen. Olisiko ollut huono vaihtoehto, vielä hieman rimpulalle pojalle, pelata ensi kaudella Kolleissa noin 30 peliä iskien reilu 40 tehopinnaa ja sitten käydä Liigassa kasvamassa ammattilaiseksi 20-30 pelin verran, jonka jälkeen löisi isossa roolissa HIFK:ssa kaasun pohjaan kaudella 2021-22? Ja siitä matka jatkuisi sitten sujuvasti kohti NHL:ää.

Kirjoitelmani oli mutua ja ajatuksenvirtaa, enkä tiedä tarkemmin asioiden taustoja. Ja jos Lambert siirtyy ensi kaudeksi P-Amerikkaan, niin sen ratkaisun ymmärrän.
 
Viimeksi muokattu:

Bad Bob #42

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Chicago Blackhawks
Tää kyllä sai aikoinaan oman veren kiehumaan. Poikkaria niskaan, eikä mitään jälkiseuraumuksia.

Joo muistan tuon tilanteen myös, oli kyllä kierrokset kovilla itsellänikin.
Käsittämätöntä ettei silloin tullut Liigan puolelta sanktiota ja viimeistään tuolloin oli Brändi kuolllut kun tuo jätettiin kuittaamatta IFKn toimesta.
Mutta maailma muuttuu ja IFK sen mukana
 

Walkin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Joo muistan tuon tilanteen myös, oli kyllä kierrokset kovilla itsellänikin.
Käsittämätöntä ettei silloin tullut Liigan puolelta sanktiota ja viimeistään tuolloin oli Brändi kuolllut kun tuo jätettiin kuittaamatta IFKn toimesta.
Mutta maailma muuttuu ja IFK sen mukana

Joo ihan varmaan lähdetään tuommoista lähes perustilannetta kuittaamaan ja perseillään siinä koko sarja samalla vessanpöntöstä alas. Itse en kyllä valittaisi tippaakaan siitä miten IFK tuon hoiti kun muistelee mihin tuo kevät päättyi.
 

Bad Bob #42

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Chicago Blackhawks
Joo ihan varmaan lähdetään tuommoista lähes perustilannetta kuittaamaan ja perseillään siinä koko sarja samalla vessanpöntöstä alas. Itse en kyllä valittaisi tippaakaan siitä miten IFK tuon hoiti kun muistelee mihin tuo kevät päättyi.

Perustilanne?
Joukkueen kultapoikaa vedetään poikkarilla niskaan ja sen seurauksena lyö päänsä ylärimaan.
Kyllä tuollaiset mun ryminäpronssi-IFK käy kuittaamassa, en tiedä miten sillä pystyisi perseilemään koko sarjan? Joku gooni saisi muutaman pelin ehkäpä pelikieltoa ja jos sekin olisi tehty samantien niin olisi varmaankin kuittantunut "sponttaaniksi tappeluksi" josta ei tainnut tuohon aikaan edes saada pelikieltoa.
Mutta kuten sanottua, tuostakin on aikaa kohta 10v ja maailma muuttuu, ryminäpronssia ei ole enää tulossa.
 

Pekka Kaukalo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Stadi
Ei tuo ihan perustilanne ollut, mutta lopun kannalta hyvä ettei lähdetty keulimaan... @Bad Bob #42 @Walkin
 
J

Just-Ice-Hockey

@Bad Bob #42 Tarkoitatko kevään 2011 pudotuspeleissä tapahtunutta yhteentörmäystä Granlundin ajaessa maalille? Jos tuosta kyse, ei todella ollut kyse mistään muusta kuin perustilanteesta. Pienempi lakosi isomman tieltä. Ja kyllä, itsekin kiehuin tuolloin, liekö käynnissä olleella pudostuspelisarjalla ollut jotain tekoa tuon kanssa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös