Pitkä sopimus on yleensä joukkueelle edullinen, jos sillä ostetaan ns. parhaat pelivuodet. Useissa viime vuosina tehdyissä pitkissä sopimuksissa on se ongelma, että pelaaja on lähemmäs neljäkymmentä sopimuksen loppuessa. Pelaajan tason pysymistä iän karttuessa on paljon riskialttiimpaa ennustaa kuin tason pysymistä kolmenkympin huitteilla.
Mutta onhan tässä nähty ties kuinka monta tuollaista keskitason jantteria, jotka ovat tehneet 5-6-vuoden jatkosopimukset tilanteessa, jossa ovat about 30 hujakoilla niiden sopimusten päättymisen jälkeen.
Hortonin ja Clarksonin kohdalla ongelma ei ehkä ollut niinkään pelaajien ikä kuin ylipäänsä taso, pelityyli ja loukkaantumishistoria. Mun mielestä on kohtuullista odottaa, että taitosentteri on lähempänä maksimitasoaan 34-vuotiaana kuin voimahyökkääjä 37-vuotiaana.
Tasollahan nyt sikäli ei pitäisi olla mitään tekemistä, jos kerta pidempi sopimus on aina parempi. Se sopimushan suhteellistuu koko aika halvemmaksi, oli kyse tasoltaan minkälainen pelaaja tahansa. Horton on sopimuksensa päättymisen jälkeen 35-vuotias, joten ei nyt aivan mikään 37-vuotias. Pointti on kuitenkin siinä, että ei seurat todellakaan hae noita pitkiä sopimuksia kaikissa tilanteissa - ei edes niissä, joissa pelaaja on about 25-vuotias.
Yhtä kaikki, Krejcillä oli mielestäni ihan hyvät mahdollisuudet vaatia kahdeksanvuotista sopimusta. Seitsemänvuotisen hän olisi saanut ensi kesänä. Caphit olisi alkanut kasilla.
No olen tästä edelleen eri mieltä ja odotan esimerkkejä niistä pelaajista, jotka eivät ole ehdottomaan eliittiin kuuluvia ja ovat tehneet 8-vuotisen sopimuksen.
Krejci olisi hyvinkin voinut saada kesällä tuon summan, mutta se menee arvuutteluksi. Paras arvio markkinahinnasta on tuo Stastnyn sopimus, jota on aivan varmasti käytetty neuvotteluissa esimerkkinä. Se on siis ihan faktaesimerkki eikä perustu pelkkään arvuutteluun.
Fanin kannalta ehkä, seuran kannalta rahalla on merkitystä. Vaikka Krejcin caphit on Bergeronia korkeampi, niin mahdollista on, että Bergeron tienaa sopimuksestaan allekirjoituspalkkioiden vuoksi enemmän rahaa samoilta vuosilta. Näin käy, jos liigan tulot eivät kasva odotetunlaisesti.
Bostoninkaltainen seura ei mene talous edellä. Esim. Buffalon kannalta on aivan yhdentekevää, maksaako se Tyler Ennisille ensimmäisenä kautena päälle 7 miljoonaa vai vasta myöhemmin. Se vain auttaa joukkuetta urheilullisesti, joten tottakai niin silloin tehdään. Ei Ennisin ja Hodgsonin sopimusten arvioimisessa palkkojen jakautumisrakenteella ole mitään merkitystä. Se on se caphit mikä merkitsee eniten.
Klasuuleilla on merkitystä caphittiin ja niillä pitäisi olla merkitystä myös fanille. Krejcillä on NMC neljä ensimmäistä kauttaan, Bergeronilla koko sopimuksen.
Bergeronilla viimeinen kausi ei ole full-NTC, Krejcilla kaksi viimeisintä ei ole. Erotus on siis yksi kausi, jota en näe asiassa tuon caphiterotuksen arvoiseksi. Kysehän on siitä, että Boston maksaa caphitissa enemmän pelaajalle, joka on kaksikosta se vähemmän tärkeä. Tätä nyt ei selitä pelkästään sopimusten alkamisajankohtien eroaminen vuodella tai sitten yhden modifioidun NTC-kauden oleminen/olemattomuus.
Krejcin sopimus ei ole missään tapauksessa huono, mutta mitään erikoista kotiseutualennusta siinä ei ole, toisin kuin Bergeronilla selkeästi oli.
Kyllä Clarksonin sopimus oli juuri niin pitkä kuin Leafsilla oli mahdollisuus tarjota. Hortonin muistin väärin. edit: en ees muistanut.
Niin kyllähän Nathan Hortonin vuonna 2013 Columbuksen kanssa tekemä sopimus on maksimipituinen, koska on kestoltaan 7 vuotta. Kahdeksanvuotisen sopimuksenhan saa tehdä vain sellaisen pelaajan kanssa, jonka oikeudet seuralla ovat olleet jo siirtotakarajalla. Ja niin on myös David Clarksonin sopimus.
Puhuin nyt noista kahdeksanvuoden maksimeista, jotka ovat absoluuttinen maksimi, ja joista Krejcin kohdalla oli kyse. Hortonille ja Clarksonille ei tosiaan edes voinut tarjota kahdeksanvuotista. Menee sitten arvuutteluksi, että olisivatko saaneet sen yhden lisävuoden. Kuitenkin kahdeksanvuotisten sopimusten tekeminen muille kuin ehdottomalle eliitille on erittäin harvinaista. Taitaa olla myös noiden seitsemänvuotistenkin ihan frenzy-markkinoilla.