Milläköhän armeijalla aikoo ottaa tuon palan Puolasta?Likasanko puhuu pehmeitä:
Lukašenka: Meidän on otettava pala Puolasta
Valko-Venäjän presidentti pyysi armeijaa valmistautumaan yhteenottoon Baltian maiden kanssa.www.iltalehti.fi
Milläköhän armeijalla aikoo ottaa tuon palan Puolasta?Likasanko puhuu pehmeitä:
Lukašenka: Meidän on otettava pala Puolasta
Valko-Venäjän presidentti pyysi armeijaa valmistautumaan yhteenottoon Baltian maiden kanssa.www.iltalehti.fi
Länsimaiden sodat (Persianlahden sota, Jugoslavian hajoamissodat, Irakin sota) ovat osoittaneet, että ilmaherruudella nimenomaan on iso merkitys, joka pystyy antamaan helpon ja vähätappioisen voiton. Se, että sen enempää Ukraina kuin Venäjäkään ei ole pystynyt saavuttamaan ilmaherruutta ja sota on mennyt kulutussodaksi, mielestäni nimenomaan alleviivaa tätä pointtia.Ukrainan sota on nyt osoittanut senkin, ettei ilmaherruudellakaan ole merkitystä, vaan ne sodat käydään edelleen tällaisena kulutussotina, ja venäjä valitettavasti pystyy jo yksinomaan omalla tuotannollaan käymään sitä liki ikuisesti, kun eurooppa taas ei.
Ehkä se lähettää tuon pelottavan taistelukoiran rajan yli.Milläköhän armeijalla aikoo ottaa tuon palan Puolasta?
Likasangon vanha tuttu Steven Seagal vetää kaikki aikidolla tonttiin.Ehkä se lähettää tuon pelottavan taistelukoiran rajan yli.
Noissa mielikuvitusvalloituksissa riittää mielikuvitusarmeija. Reaalimaailmassa Likasanko ei ota Puolalta yhtään mitään.Milläköhän armeijalla aikoo ottaa tuon palan Puolasta?
Joo ei sais nauraa mutta tulee mieleen klassinen Bond-pahis, jolla on koira sylissä ja hautoo katalia suunnitelmia.Ehkä se lähettää tuon pelottavan taistelukoiran rajan yli.
Kyllä sillä ilmaherruudella edelleen merkitystä on, jos vastakkain ei ole kaksi neuvostoarmeijaa. Tämä sota on mennyt tällaiseksi kulutussodaksi siksi, että Ukrainalla ei ole ollut välineitä ilmaherruuden ottamiseksi, ja Venäjältä on puuttunut osaaminen. Jos Venäjän ilmavoimat toimisivat samanlaisella tehokkuudella kuin vaikkapa USAF, niin tämä sota saattaisi olla jo ohi. Toki tämän sodan venyminen ja muuttumisen kulutussodaksi on johtunut myös siitä, että Venäjällä on pettänyt aika moni muukin osasto ja aselajien yhteispeli, mutta yksi iso tekijä on ollut tuo ilmavoimien kyvyttömyys ottaa täydellinen ilmaherruus.Ukrainan sota on nyt osoittanut senkin, ettei ilmaherruudellakaan ole merkitystä, vaan ne sodat käydään edelleen tällaisena kulutussotina, ja venäjä valitettavasti pystyy jo yksinomaan omalla tuotannollaan käymään sitä liki ikuisesti, kun eurooppa taas ei.
Samanlailla ne länsi koneetkin alkavat putoamaan, ja niitä ei ikuisesti riitä. Meni itsellä ainakin usko tekniseen sotimiseen sen suhteen, että sillä lopulta voitettaisiin.Kyllä sillä ilmaherruudella edelleen merkitystä on, jos vastakkain ei ole kaksi neuvostoarmeijaa. Tämä sota on mennyt tällaiseksi kulutussodaksi siksi, että Ukrainalla ei ole ollut välineitä ilmaherruuden ottamiseksi, ja Venäjältä on puuttunut osaaminen. Jos Venäjän ilmavoimat toimisivat samanlaisella tehokkuudella kuin vaikkapa USAF, niin tämä sota saattaisi olla jo ohi. Toki tämän sodan venyminen ja muuttumisen kulutussodaksi on johtunut myös siitä, että Venäjällä on pettänyt aika moni muukin osasto ja aselajien yhteispeli, mutta yksi iso tekijä on ollut tuo ilmavoimien kyvyttömyys ottaa täydellinen ilmaherruus.
Venäkähän taas lisäsi tuossa äskettäin lentotoimintaansa merkittävästi, ja puhuttiin jo ilmaherruuden ottamisesta, mutta lopputulos oli taas se, että koneita alkoi tippumaan parin koneen päivätahtia. Joten ilmeisesti tehdään taas liitopommituksia kaukaa rintaman takaa kun ilmatoiminta rintamalinjan lähellä on taas vähentynyt.
No tässähän on kyseessä vanha klassikko.Milläköhän armeijalla aikoo ottaa tuon palan Puolasta?
Toivon että olet oikeassa, mutta kuullun perusteella en usko, ja suurimmaksi osaksi siksi, että demokratiat eiväkykene selkaiseen ketteryyteen, ja ilmatilakin voi olla liian iso hallittavaksi. Kun vielä huomioi senkin, että Euroopan maista, britit mukaa lukien, taitaa aseistuksen suhteen Suomessa olka paras tilanne, joten melko säälittävällä tasolla kuuluu Euroopan aseistus olevan. Tuotannon lisäämiseen menevä aika tulee oleman liian pitkä.Länsimaiden sodat (Persianlahden sota, Jugoslavian hajoamissodat, Irakin sota) ovat osoittaneet, että ilmaherruudella nimenomaan on iso merkitys, joka pystyy antamaan helpon ja vähätappioisen voiton. Se, että sen enempää Ukraina kuin Venäjäkään ei ole pystynyt saavuttamaan ilmaherruutta ja sota on mennyt kulutussodaksi, mielestäni nimenomaan alleviivaa tätä pointtia.
En missään nimessä ala mihinkään venäjän narratiivin papukaijaksi, mutta NATO riski kyllä on olemassa USA suhteen.Todellisuudessa Venäjä on kävellyt häviäjänä ulos lähes jokaisesta käymästään sodasta ja yhtä usein se on johtanut valtaviin muutoksiin maassa.
Venäjän-Japanin sodassa (1904-1905) Japani tyrmäsi teollistumisen kelkasta pudonneen Venäjän. Tämä johti Venäjällä vuoden 1905 vallankumoukseen ja perustuslaillisen monarkian syntyyn, joka puolestaan johti mm. sorron päättymiseen ja itsenäistymisliikkeiden voimistumiseen Suomessa, Baltiassa ja Puolassa. Venäjän keisarikunnan lopun alku.
Ensimmäinen maailmansota (1914-1918) johti heikon ja takapajuisen Venäjän armeijan täydelliseen tuhoon, Suomen, Baltian ja Puolan itsenäistymiseen, keisarikunnan romahtamiseen, vallankumoukseen, sisällissotaan, täydelliseen kaaokseen. Neuvostoliiton syntyyn.
Toinen maailmansota (1939-1945) päättyi Neuvostoliiton pyrrhoksen voittoon. Sen sotaa edeltävästä väestöstä oli 12 prosenttia mullan alla, talous tuhannen pillun päreinä ja henkiinjääneet nälänhädässä. Sota johti maailman historian tappavimman terrorihallituksen syntyyn.
Afghanistanin sota (1979-1989) päättyi Neuvostoliiton tappioon ja se sotilaallisesti viimeisteli Neuvostoliiton. Sota oli yksi merkittävimpiä syitä Neuvostoliiton lopulliseen romahdukseen.
Ensimmäinen Tshetshenian sota (1994-1996) päättyi Venäjän nöyryytykseen ja Putinin terroristihallinnon syntyyn.
Myös nykyinen sota Ukrainassa tulee johtamaan nykymuotoisen Venäjän loppuun. Lännen toimista on kiinni se, että kuinka nopeasti. Itse kannattaisin lämpimästi nopeinta vaihtoehtoa.
Nykyinen Venäjä on taloudellisesti yhtä heikko, poliittisesti yhtä epävakaa ja sotilaallisesti yhtä hatara, kuin nuo aiemminkin turpaansa ottaneet venäjät.
***
Eikä USA eroa Natosta, koska se ei hyödytä sitä itseään.
Ei kannata alkaa Kremlin narratiivin papukaijaksi. Harmillisesti papukaijailuun ovat sortuneet myös monet länsimaiset, vakavastiotettavatkin mediat. Vaan ei tämäkään ensimmäinen kerta ole laatuaan: samaa epävarmuuden lietsomista ne samat Washington Postit ja Financial Timesit ovat tehneet ennenkin niin Kremlin, kuin muidenkin katastrofien ja kriisien osalta (subprime-, finanssi- ja eurokriisi sekä koronakriisi tuoreina esimerkkeinä).
No, sillä on voitettu. Länsimaiden rekordi itse sodissa on ihan murskaava, mutta toisaalta sitten sodanjälkeisessä tilanteen stabiloinnissa rekordi on huono.Samanlailla ne länsi koneetkin alkavat putoamaan, ja niitä ei ikuisesti riitä. Meni itsellä ainakin usko tekniseen sotimiseen sen suhteen, että sillä lopulta voitettaisiin.
Nyt tässä pitää huomioida länsimaiden kehitys 90-luvulta tähän päivään. Kylmän sodan aikoina länsimaat olivat valmistautuneet massasotaan tykkeineen ja panssareineen. Kun Neuvostoliitto romahti, niin joku vuosi sen jälkeen alettiin ajatella, että länsimaiden ei tarvitse enää alkaa massasotiin --> luovuttiin massasodan tarvitsemasta kalustosta, kuten tykistöstä - lukuunottamatta joitain maita kuten Suomi. Tämä kehitys kiihtyi WTC-iskujen jäljiltä.Kun katsoo nytkin tätä kyvyttömyyttä saada edes mukulaa markkinoille, ja tosissaan Suomea lukuun ottamatta ei mikään muu maa saa vielä vuosiin aikaan sellaista valmistusmäärää, että sillä kannattaisi yhtään henkselit paukuttaa.
Jos soditaan massalla, niin massalla voittaa.Kyllä se valitettavasti taitaa olla niin, että se voittaa, jolla väkeä piisaa...
Josta syystä Nato tarvitseekin Yhdysvallat "puheenjohtajaksi"....ja Eurooppa ei koskaan kykene sellaiseen, että saisi valjastettua kaikki joukkona yhteiseksi rintamaksi, saati että pääsisi yksimielisyyteen sitä, että kuka sitä sirkusta johtaisi.
Olet ajautunut masennukseen. Koeta nähdä vähän valoa ympärillä.Tullut nyt eri lähteitä arvioiden sellainen tunne, että Ukrainaa voidaan jo liki varmuudella pitää menetettynä...
Länsimaat ovat aiemminkin pystyneet tekemään varsin isoja sotaoperaatioita ja voittamaan ne. Ukrainan sodassa ei ole vastakkain länsiarmeija ja Venäjän armeija, vaan kaksi transition eri vaiheissa olevaa neuvostoarmeijaa. Länsimaiden aseistus ei nojaa massasotaan, joka puolestaan on se sodankäynnin muoto, jonka Venäjä osaa ja johon Ukraina helposti tukeutuu.Toivon että olet oikeassa, mutta kuullun perusteella en usko, ja suurimmaksi osaksi siksi, että demokratiat eiväkykene selkaiseen ketteryyteen, ja ilmatilakin voi olla liian iso hallittavaksi. Kun vielä huomioi senkin, että Euroopan maista, britit mukaa lukien, taitaa aseistuksen suhteen Suomessa olka paras tilanne, joten melko säälittävällä tasolla kuuluu Euroopan aseistus olevan. Tuotannon lisäämiseen menevä aika tulee oleman liian pitkä.
Venäjä on pakkoraossa, joten se on valmis laittamaan peliin kaiken ja vähän päälle. Voimat siltäkin kyllä aikanaan loppuvat, mutta loppuvatko ne ennen vai jälkeen Ukrainan ja lännen, se on se kysymys.Selväksi on tullut, että Venäjältä eivät rahat lopu.
Ymmärrän että itänaapurimme ahdistaa ja vituttaa, mutta ei ne todellakaan mitään ylihenkilöitä ole, oikeastaan kaikkea muuta. Toimijana niiden ainoa "valtti" on täydellinen piittaamattomuus yhteisistä pelisäännöistä ja alamaistensa hengestä, mutta tuolla ei vielä ihan kuuhun asti mennä (vaikka tunkioimperiumi onkin julistanut myös muilta kiireiltään joutaessaan kipaisevansa kuunatsejakin etsimään, voi olla ettei kannata siihen rakettiin hypätä kyytiin).Samanlailla ne länsi koneetkin alkavat putoamaan, ja niitä ei ikuisesti riitä. Meni itsellä ainakin usko tekniseen sotimiseen sen suhteen, että sillä lopulta voitettaisiin.
...
Tuo on naapurimme nilkeille tavallaan hankala paikka kun V-v on ihan tietoisesti pidetty kaikilla tavoin pikkuveljenä ja toki Lukakin on mieluummin pistänyt budjettia povariin kuin asevoimien kasvatukseen. Logiikka alamaisten ja alusmaiden pitämisessä heikkona on toki hyvin helposti nähtävissä näiden paskanaamadespotioiden tapauksessa. Tästä tulee kuitenkin nyt ongelma naapurillemme, kun hirmu kiva olisi sälyttää terroristisen raiskausoperaation suoritusvastuuta muillekin, mutta kun ei ole oikein ketään "ulkopuolista" tahoa kentälle heitettäväksi. Kadyrovin tiktoksotilaatkin tainneet olla vähän hiljempaa jo pitkään, en muista että tuonne sotaketjuun olisi tullut kuukausiin (vai vuoteen) yhtäkään pätkää missä kadyroviitti larppaa ramboa, eikä niiden eskapaadeista ole muutenkaan kuulunut mitään. Olisiko peräti viimemmäksi esillä laajemmin Prigon juhannusretken aikoihin?No tässähän on kyseessä vanha klassikko.
Eli Valko-Venäjä hyökkää Puolaan ja antautuu ehdoitta ja tulee osaksi Puolaa. Siinäpä Putin ihmettelee, miten helvetissä se Nato-raja ilmestyi tuohonkin.
No niinpäs olikin! Jeps, länsimaathan tosiaan varustivat Irakia Iranin vastaisessa sodassa.@Euro71 Irakilla oli ensimmäisessä Persian lahden sodassa myös ajantasaista länsikalustoa, kun olivat saaneet 80-luvulla ostettua Iranin vastaiseen sotaansa mm. ranskalaisia hävittäjiä ja USA:sta ohjuksia.
Jeps. Jätin tämän aspektin omasta vastauksesta pois. Länsimaat ovat menestyneet omalla reseptillään, mutta sitten esimerkiksi Venäjän "Aavikkomyrsky-imitaatio" eli Ukrainan valtaus salamasodalla oli ihan sitä itseään eli ryssimistä. Venäjähän siis pyrki matkimaan länsimaiden sodankäyntitapaa ja harjoittelikin sitä, mutta sitten esimerkiksi Tsetseniassa Venäjä on pystynyt ylläpitämään salamasotaa vain hetken ja lipsunut sen jälkeen takaisin tuttuun ja turvalliseen neuvostoaikaiseen kulutussotaan.Ongelmana oli diktatuureissa pakollinen orjasotilasdoktriini mikä käytännössä pakotti irakilaiset sotimaan jopa vastustajaan vertailukelpoisella kalustolla käsi selän taakse sidottuna.
Jeh, juuri näin....esimerkiksi tuota btg muodostelmilla apinoimaan pyrkinyt itänaapurimme luovutti muutaman kuukauden jälkeen kun olivat uskoneet Ukrainassa että "ei me osata" ja revertoituivat takaisin tuohon "lanataan kaikki paskaksi tykistöllä ja sitten miinanpolkijat ihmisaaltona perään. Toistetaan kunnes kohteessa ei ole enää ketään hengissä ampumaan takaisin".
Vituttaa joo, mutta ei tässä vain siitä ole kysymys. Tästä käytiin juuri keskustelua eräissä ympyröissä, ja siinänousi esiin nämä samaiset ongelmat. Ikäänkuin bonuksena -juuri tässä kotimatkalla iltasella- radiossa haastateltiin jotakin historian proffaa, joka kertoi täsmälleen samat asiat, joita esiin nostin tuossa kirjoituksessa.Ymmärrän että itänaapurimme ahdistaa ja vituttaa, mutta ei ne todellakaan mitään ylihenkilöitä ole, oikeastaan kaikkea muuta. Toimijana niiden ainoa "valtti" on täydellinen piittaamattomuus yhteisistä pelisäännöistä ja alamaistensa hengestä, mutta tuolla ei vielä ihan kuuhun asti mennä (vaikka tunkioimperiumi onkin julistanut myös muilta kiireiltään joutaessaan kipaisevansa kuunatsejakin etsimään, voi olla ettei kannata siihen rakettiin hypätä kyytiin).
Tuohon ilmaherruusväitteeseesi on jo vastattu, Ukrainassa ilmatila ei ole tällä hetkellä oikein kenenkään hallussa kun Ukrainalla ei ole (vielä) länsihävittäjiä ja paskatunkio ei uskalla tuoda koneitaan alueelle länsivalmisteisen ilmatorjuntakaluston pelossa. Kuten on ymmärrettävää, länsivehkeet on ihan oikeasti päteviä ja vaikka Ukrainan operoima kalusto onkin 80-luvulta, niin silti pystyvät todistettavasti pudottamaan esim. tunkioimperiumin ihmeaseeksi ja koko kollektiivisen lännen tuhoajaksi hehkuttamiaan Kinzhaleja. Ukrainan ongelma on luonnollisesti noiden järjestelmien rajallinen määrä. Järjestelmiä kuitenkin on olemassa tuhansia ja terroristiraiskaajilla olisi Euroopassa vastassa aika paljon enemmän ja aika paljon päivitetympiä versioita järjestelmästä.
Sitten niihin länsihävittäjiin, niin tuohon väitteeseesi että "samanlailla ... alkavat putoilla", niin ei itse asiassa ala. F-16 täyttää tänä vuonna 50 vuotta, arvaatko kuinka moni rakennetuista reilusta 4600 hävittäjästä on tippunut vihollistoiminnan seurauksena? Taitaa kahden käden sormet riittää laskutoimitukseen. 45 aktiivisen käyttövuoden aikana maailman yleisimmin käytetyllä hävittäjällä jota on valmistettu tuhansia ja joka on myös ajoittain osallistunut sotatoimiin semmoisia toimijoita vastaan jotka kyllä mielellään olisivat niitä pudottaneet. Yllättäen aika usein pudottajahalukkaat ovat operoineet tunkioimperiumin edeltäjän valmistamalla kalustolla eikä iskukyky ole riittänyt edes vähää alusta (kreikkalaiset ovat tiputtaneet turkkilaisten operoimia ranskalaisvalmisteisilla ohjuksilla). Jotain kertoo, että jopa 50 vuotta sitten ensilentonsa tehnyt hävittäjä on paskatunkion vastatoimille ylivertainen vastus ja lännellä on luonnollisesti nykyisin käytössä jo reilusti tuoreempaa kalustoa joko käytössä tai tulossa käyttöön.
Todennäköisesti pelkästään Pohjoismaiden ilmavoimat yhdessä pyyhkisivät tunkioimperiumin lentohärvelit taivaalta jo nykyisin, saati sitten kun toimimme suoraan samassa komentoketjussa uusitulla kalustolla kaukaa terroristiraiskaajien kaukovaikutuskyvyn ulkopuolelta.
Tuo on naapurimme nilkeille tavallaan hankala paikka kun V-v on ihan tietoisesti pidetty kaikilla tavoin pikkuveljenä ja toki Lukakin on mieluummin pistänyt budjettia povariin kuin asevoimien kasvatukseen. Logiikka alamaisten ja alusmaiden pitämisessä heikkona on toki hyvin helposti nähtävissä näiden paskanaamadespotioiden tapauksessa. Tästä tulee kuitenkin nyt ongelma naapurillemme, kun hirmu kiva olisi sälyttää terroristisen raiskausoperaation suoritusvastuuta muillekin, mutta kun ei ole oikein ketään "ulkopuolista" tahoa kentälle heitettäväksi. Kadyrovin tiktoksotilaatkin tainneet olla vähän hiljempaa jo pitkään, en muista että tuonne sotaketjuun olisi tullut kuukausiin (vai vuoteen) yhtäkään pätkää missä kadyroviitti larppaa ramboa, eikä niiden eskapaadeista ole muutenkaan kuulunut mitään. Olisiko peräti viimemmäksi esillä laajemmin Prigon juhannusretken aikoihin?
No joka tapauksessa paskatunkiolla ei ole aseistettuja "ystäviä" uhrattavaksi oman kolonialistisen ryöstöretkensä eteen, niin joutuvat nyt syömään sen paskansa minkä ovat lautaselleen vääntäneet. Toki se alamaisto tunnetusti kestää mitä tahansa, paitsi (kuten @BitterX ylle listasi) että niin on aiemmatkin tunkioimperiumin despootit luottaneet kunnes huomaavat päässeensä piñataksi kremlin eteen.
edit. @Euro71 Irakilla oli ensimmäisessä Persian lahden sodassa myös ajantasaista länsikalustoa, kun olivat saaneet 80-luvulla ostettua Iranin vastaiseen sotaansa mm. ranskalaisia hävittäjiä ja USA:sta ohjuksia. Ongelmana oli diktatuureissa pakollinen orjasotilasdoktriini mikä käytännössä pakotti irakilaiset sotimaan jopa vastustajaan vertailukelpoisella kalustolla käsi selän taakse sidottuna. Sotilailla ei ole noissa järjestelmissä mitään oikeutta soveltaa tilannekuvaa tekemisiinsä ja niille ei tietenkään myöskään kouluteta itsenäistä ajattelua (edes esimerkiksi sen Rafalen puikoissa, jossa luova ajattelu taistelutilanteessa on pelkästään eduksi), koska jokainen itsenäisesti omilla aivoillaan ajatteleva henkilö on automaattisesti uhka diktaattorille.
Niin kauan kun robotit eivät hoida sotimista, on venäjät ja kiinat melko heikoissa kantimissa mitään sivistysmaata vastaan, jos sivistysmaalla on ylipäätään resursseja puolustaa itseään. Orjasotilasdoktriini on niin suoraan täydellinen vastakohta nykyaikaiselle länsimaalaiselle äärimmäiseen liikkuvuuteen ja saumattomaan eri aselajien yhteistoimintaan perustuvalle sodankäyntitavalle, että esimerkiksi tuota btg muodostelmilla apinoimaan pyrkinyt itänaapurimme luovutti muutaman kuukauden jälkeen kun olivat uskoneet Ukrainassa että "ei me osata" ja revertoituivat takaisin tuohon "lanataan kaikki paskaksi tykistöllä ja sitten miinanpolkijat ihmisaaltona perään. Toistetaan kunnes kohteessa ei ole enää ketään hengissä ampumaan takaisin".
Ei mua masenna, vaan vituttaa se euroopna maiden kyvyttömyys lyödä sitä ratkaisua pöytään. On siis hyvä kuunnella tuo -olisiko viimeinen jakso Brysselin koneesta- jossa nostetaan esiin juurikin euroopan hajanaisuus, sekä sen poliittisen kentän kyvyttömyys ratkaista ongelmia.Lainailen vähän epäjärjestyksessä. Tämä kyllä saattaisi olla jo jonkun toisen ketjun asiaa, kun ei koskettele enää Valko-Venäjää juuri ollenkaan...
No, sillä on voitettu. Länsimaiden rekordi itse sodissa on ihan murskaava, mutta toisaalta sitten sodanjälkeisessä tilanteen stabiloinnissa rekordi on huono.
Persianlahden sodassa (elokuu -90 - helmikuu -91) oli vastakkain noi 670,000 länsisotilasta ja 360,000 irakilaista sotilasta. Länsisotilaiden kalusto sen aikaista länsikalustoa, irakilaisten kalusto sen aikaista neuvosto-rautaa. Länsimaiden tappiot kokonaisuudessaan noin 1,800, irakilaisten noin 180,000 eli 1:100.
Huomioita siis: länsimailla oli - kuten pitääkin - melko murskaava ylivoima lähes jokaisessa tekijässä. Lentokaluston osalta Wikipedia kertoo tällaista: "Liittoumalla oli alueella 7. elokuuta 1990 323 lentokonetta, joiden määrä kasvoi niin, että 12. elokuuta alueella oli jo 501 lentokonetta, 11. syyskuuta 1 220 lentokonetta ja 17. tammikuuta 2 430 lentokonetta ja lopulta 24. helmikuuta 2 790 lentokonetta."
Ilmapommituksen aktiivivaiheessa tehtiin yli 3000 taistelulentoa per päivä: "...the air forces of the coalition carried out an extensive aerial bombing campaign from 17 January 1991 to 23 February 1991 against Iraq. Spearheaded by the United States, the coalition flew over 100,000 sorties, dropping 88,500 tons of bombs,[4] widely destroying military and civilian infrastructure."
Tämä oli mahdollista siksi, kun ensimmäisessä vaiheessa operaatioiden kohteena oli ilmatorjunta. Se mihin länsikoalitio pystyi mutta Venäjä tai Ukraina ei ole pystynyt, on vihollisen ilmatorjunnan tuhoaminen.
Nyt tässä pitää huomioida länsimaiden kehitys 90-luvulta tähän päivään. Kylmän sodan aikoina länsimaat olivat valmistautuneet massasotaan tykkeineen ja panssareineen. Kun Neuvostoliitto romahti, niin joku vuosi sen jälkeen alettiin ajatella, että länsimaiden ei tarvitse enää alkaa massasotiin --> luovuttiin massasodan tarvitsemasta kalustosta, kuten tykistöstä - lukuunottamatta joitain maita kuten Suomi. Tämä kehitys kiihtyi WTC-iskujen jäljiltä.
Tästä syystä ei ole mikään ihme, että länsimailla on vaikeuksia tuottaa materiaalia massasotaan.
Jos soditaan massalla, niin massalla voittaa.
Josta syystä Nato tarvitseekin Yhdysvallat "puheenjohtajaksi".
Olet ajautunut masennukseen. Koeta nähdä vähän valoa ympärillä.
Länsimaat ovat aiemminkin pystyneet tekemään varsin isoja sotaoperaatioita ja voittamaan ne. Ukrainan sodassa ei ole vastakkain länsiarmeija ja Venäjän armeija, vaan kaksi transition eri vaiheissa olevaa neuvostoarmeijaa. Länsimaiden aseistus ei nojaa massasotaan, joka puolestaan on se sodankäynnin muoto, jonka Venäjä osaa ja johon Ukraina helposti tukeutuu.
Venäjä on pakkoraossa, joten se on valmis laittamaan peliin kaiken ja vähän päälle. Voimat siltäkin kyllä aikanaan loppuvat, mutta loppuvatko ne ennen vai jälkeen Ukrainan ja lännen, se on se kysymys.
Kyllä, mutta kyseessä ovat ongelmat, joista me ollaan puhuttu jo pitkään, kauan ennen Ukrainan sotaa. Eurooppa on tosiaan riitaisten kuppikuntien keskittymä ja sellaisena tulee pitkään pysymään. Se, että EU reagoi hämmästyttävän voimallisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan on tietenkin EU:n reagoinnin kontekstissa yllättävän voimallista, mutta eihän se noin niin kuin globaalilla asteikolla kauhean paljon ole. Tämän asian kanssa nyt on vain pakko elää ja pitää koettaa löytää ilo niistä pienistä asioista.Vituttaa joo, mutta ei tässä vain siitä ole kysymys. Tästä käytiin juuri keskustelua eräissä ympyröissä, ja siinänousi esiin nämä samaiset ongelmat. Ikäänkuin bonuksena -juuri tässä kotimatkalla iltasella- radiossa haastateltiin jotakin historian proffaa, joka kertoi täsmälleen samat asiat, joita esiin nostin tuossa kirjoituksessa.
Kyseessä on ihan tyypillinen demokratioiden heikkous, jonka takia lähes kaikki diktatuurit pitävät demokratioita hitaina ja heikkoina. Päätöksenteko kestää ja kestää, kestää vielä pikkuisen lisää, ja tuloksena on aina muotopuoli kompromissi, joka ei tyydytä ketään.Esiin tuli nimenomaan demokratioiden ongelmat hyvinkin yleisesti globaalilla tasolla, jossa se juuri nyt näyttää vähintäänkin pysähtyneen kehityksessään, tai jopa alkanut ottamaan takapakkia, josta niinikään mamme sisäiset päätökset, kuin myös toiminta EUssakin kielii hyvin vahvasti.
Tässä asiassa nostan esille Naton tärkeyden instituutiona. Se tekijä, joka Natolla on ja EU:lla ei ole, on se, että se integroi armeijoita yhteen. Kunhan täällä pohjoisen perukoilla integraatioprosessi pääsee aikanaan vauhtiin, niin se tarkoittaa sitä, että jos voimaa pitää alkaa käyttämään, niin siinä on automaattisesti mukana Pohjoismaiden blokki.Euroopan puolustuskin nousi esiin, ja selväksi tuli myös se, jonka totesin itsekin, että eurooppa kyllä selviää ja venäjä ei tule koskaan yhtään mihinkään, jos vaan eurooppa löytisi jostakin kyvyn toimia yhteinäisesti mm sen puolustuksen suhteen.
Eurooppa alisuorittaa puolustuksessa ja se on tunnettu tosiasia jo pitkältä aikaväliltä.Hän nosti käytännössä esiin kaiken sen, mitä sanoinkin, eli eurooppa alisuorittaa kaikessa, mitä tulee sen puolustamiseen, ja tilanne juuri nyt on oikeasti erittäin huono.
Tunnettuja tosiasioita. Älä vaivu liian syvälle murheen alhoon. Koetetaan nauttia niistä pienistä iloista ja toivotaan parempaa tulevaisuutta.Ei tässä muusta ole kyse, kuin demokratioiden kyvystä reagoida, ja siinä eurooppa on erittäin huono, ja se kusee nyt omille kintuille, jos ei ala tapahtumaan. Tässä ei siis ole vähääkään mitään putin papukaijailua, vaan ainoastaan faktaa siitä, että euroopan puolustuskyky on huon, ja rakentuu vain sen NATOn varaan, ja jos siitä jää yhdysvallat pois seinähullun oranssin pellen touhuilla, niin sitten on jo todella vaikeaa.
Hyvä viesti, kiitos siitä, ja edelleenkään en vaivu masennukseen venäjän vuoksi. Enemmän masentaa tämän oman maamme asioiden tila tällä hetkellä. Halusin vaan herätellä keskustelua tästäkin aiheesta, joten kiitos siitä, että sitä myös syntyi. Se siitä täällä ketjussa.Kyllä, mutta kyseessä ovat ongelmat, joista me ollaan puhuttu jo pitkään, kauan ennen Ukrainan sotaa. Eurooppa on tosiaan riitaisten kuppikuntien keskittymä ja sellaisena tulee pitkään pysymään. Se, että EU reagoi hämmästyttävän voimallisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan on tietenkin EU:n reagoinnin kontekstissa yllättävän voimallista, mutta eihän se noin niin kuin globaalilla asteikolla kauhean paljon ole. Tämän asian kanssa nyt on vain pakko elää ja pitää koettaa löytää ilo niistä pienistä asioista.
Kyseessä on ihan tyypillinen demokratioiden heikkous, jonka takia lähes kaikki diktatuurit pitävät demokratioita hitaina ja heikkoina. Päätöksenteko kestää ja kestää, kestää vielä pikkuisen lisää, ja tuloksena on aina muotopuoli kompromissi.
Tässä asiassa nostan esille Naton tärkeyden instituutiona. Se tekijä, joka Natolla on ja EU:lla ei ole, on se, että se integroi armeijoita yhteen. Kunhan täällä pohjoisen perukoilla integraatioprosessi pääsee aikanaan vauhtiin, niin se tarkoittaa sitä, että jos voimaa pitää alkaa käyttämään, niin siinä on automaattisesti mukana Pohjoismaiden blokki.
Naton ymmärrettävä heikkous on se, että ennen kuin Nato kokonaisuudessaan olisi sodassa, niin sen täytyisi yksimielisesti tämä asia todeta. Toinen heikkous on se, ettei se millään muotoa määrittele, miten kriisissä olevaa liittolaista autetaan. Nämä ovat tiedettyjä heikkouksia, ja siksi itse pidän tärkeänä sitä, että Suomi integroituu tärkeimpien liittolaisten kanssa niin pitkälle, että ne ovat automaattisesti osapuolia, jos armeijaa pitää alkaa käyttää.
EU:lla ja Natolla on ollut tietty heikkous Ukrainan sodassa. Ensinnäkin, kumpikaan näistä ei ole itse sodassa, joten esimerkiksi vaikka puolustusteollisuuden kiihdyttäminen voi tapahtua ainoastaan siviilikeinoin. Jäsenmaat ovat aika päivää sitten luopuneet valmistautumisesta massasodankäyntiin, joten näillä mailla ei ole varastoissaan sitä kalustoa, jota Ukraina sodankäyntimuotonsa takia tarvitsisi. Lisäksi molemmilta instansseilta puuttuu organisaatio ja rakenne auttaa ulkopuolista maata tällaisessa sodankäynnistä: sen enempää Nato kuin EU:kaan ei ollut valmistautunut tilanteeseen.
Eurooppa alisuorittaa puolustuksessa ja se on tunnettu tosiasia jo pitkältä aikaväliltä.
Tunnettuja tosiasioita. Älä vaivu liian syvälle murheen alhoon. Koetetaan nauttia niistä pienistä iloista ja toivotaan parempaa tulevaisuutta.
Tämähän on edelleen Venäjän iso rajoitus ilmavoimien käytössä. Koko koneiden suunnittelufilosofia ja lentäjien koulutus on rakennettu sen ympärille, että lentäjät lähtevät suorittamaan heille jonkun johtoporsaan määrittämää tehtävää, ja he saavat itselleen vain sen tiedon, minkä tuon tehtävän suorittaminen vaatii. Välttämättä eivät edes kaikkea tarvittavaa. Venäläislentäjien tilannekuva saattaa olla hyvinkin puutteellinen, koska koneet on suunniteltu sillä tavalla, että lentäjä ei saa mitään muuta tietoa, kuin mikä on ennakkoon määritelty, eikä pysty useimmiten kovinkaan hyvin reagoimaan muuttuviin tilanteisiin. Myös koulutuksessa painotetaan sitä, että suoritetaan ennakkoon määriteltävä tehtävä, ja kukaan ei sooloile ja tee itsenäisiä päätöksiä.edit. @Euro71 Irakilla oli ensimmäisessä Persian lahden sodassa myös ajantasaista länsikalustoa, kun olivat saaneet 80-luvulla ostettua Iranin vastaiseen sotaansa mm. ranskalaisia hävittäjiä ja USA:sta ohjuksia. Ongelmana oli diktatuureissa pakollinen orjasotilasdoktriini mikä käytännössä pakotti irakilaiset sotimaan jopa vastustajaan vertailukelpoisella kalustolla käsi selän taakse sidottuna. Sotilailla ei ole noissa järjestelmissä mitään oikeutta soveltaa tilannekuvaa tekemisiinsä ja niille ei tietenkään myöskään kouluteta itsenäistä ajattelua (edes esimerkiksi sen Rafalen puikoissa, jossa luova ajattelu taistelutilanteessa on pelkästään eduksi), koska jokainen itsenäisesti omilla aivoillaan ajatteleva henkilö on automaattisesti uhka diktaattorille.
Ensimmäisiin kappaleisiin, niin neukkulassahan muukin kalusto on kehitetty täysin eri strategisista lähtökohdista kuin länsimaissa. Siinä missä läntisten panssarivaunujen tehtävä on taistella ja pitää miehistönsä hengissä, neukkuversioissa suunnittelun lähtökohtana oli että paskiaiset pommittavat ydinohjuksilla alueen ja rynnäkkö- ja taistelupanssarivaunut rynnivät täyttämään sen mahdollisimman nopeasti. Taistelukelpoisuuteen ei siis niin kiinnitetty huomiota kun tärkeintä oli päästä nopeasti etenemään elinkelvottoman alueen läpi. Kertonee tuokin jotain kansojen vankilan ja versioidensa strategien empatiakyvystä.Tämähän on edelleen Venäjän iso rajoitus ilmavoimien käytössä. Koko koneiden suunnittelufilosofia ja lentäjien koulutus on rakennettu sen ympärille, että lentäjät lähtevät suorittamaan heille jonkun johtoporsaan määrittämää tehtävää, ja he saavat itselleen vain sen tiedon, minkä tuon tehtävän suorittaminen vaatii. Välttämättä eivät edes kaikkea tarvittavaa. Venäläislentäjien tilannekuva saattaa olla hyvinkin puutteellinen, koska koneet on suunniteltu sillä tavalla, että lentäjä ei saa mitään muuta tietoa, kuin mikä on ennakkoon määritelty, eikä pysty useimmiten kovinkaan hyvin reagoimaan muuttuviin tilanteisiin. Myös koulutuksessa painotetaan sitä, että suoritetaan ennakkoon määriteltävä tehtävä, ja kukaan ei sooloile ja tee itsenäisiä päätöksiä.
Myös ukrainalaislentäjät on koulutettu tuohon samaan oppiin, ja kun he lentävät itäkalustolla niin heillä ei (vielä) ole kalustonkaan puolesta mahdollisuuksia luovempiin taistelutaktiikoihin. F-16:n myötä tuo saattaa muuttua paljonkin, mutta vain jos uudet lentäjät saadaan koulutettua riittävän nopeasti lentämään niille suunnitellulla tavalla itsenäisesti, ja jos vanhat lentäjät saadaan opetettua irti tuosta neuvostomallista.
...
NATO:n ilmatoiminta on kyllä jo useampaan kertaan osoittanut toimivuutensa ja tehokkuutensa, ja se on ihan eri tasolla kuin venäläisten tai ukrainalaisten toiminta, joten minä kyllä siksi vahvasti uskon, että NATO:n ja Venäjän välinen sota olisi ihan erilainen pelikenttä kuin mitä nyt Ukrainassa on nähty. Minä en oikein jaksa uskoa, että Venäjä pystyisi pakottamaan ja ajamaan NATO-maita taistelemaan Venäjän vahvuusalueella, kuten Ukrainassa on käynyt. Tuo heidän vahvuuteensa kuuluva tykistöjyrääminen ja puhdas massan käyttö on onnistunut nyt koska Ukrainalla ei ole aseita pakottaa Venäjää siitä pois. NATO-maat ei todennäköisesti tulisi taistelemaan samalla tavalla toinen tai molemmat kädet selän takana, joten vaikea nähdä että Venäjä saisi pidettyä tuon taistelun omalla mukavuusalueellaan.
Boldaus oma. Suomessa ei ole ollut Itä-Blokin kaltaista ongelmaa siirtymisessä Migeistä Hornettiin.Tuo lentäjien koulutus on ollut uutisissa muistaakseni sillä twistillä, että Puolassa on nyt kahta täysin erilaista koulukuntaa edustavia lentäjiä kun siellä on vielä niitä tunkioimperiumin paskalla pikakoulutettuja ja nykyisin yhä enemmässä määrin länsikalustolla itsenäiseen ajatteluun opetettuja. Yllättäen neukkulaisiin koulutetut on hankalampi saada tehokkaiksi länsihävittäjälentäjiksi verrattuna suoraan koulunpenkiltä otettuihin, kun niiden pitäisi ensin opetella irti orjasotilasdoktriinille suunnitellusta lentäjäkoulutuksesta joka oli Puolalle periytynyt kansojen vankilan ajoilta. Kahden eri koulukunnan ja ajatusmaailmankin omaavien lentäjien välillä taisi myös olla jonkunlaisia kärhämöitä. Tuon tiimoilta olisi mielenkiintoista tietää, oliko Suomessa samoja ongelmia kun MiGit vaihtuivat Horneteihin, tai koulutettiinko Draken ja MiG lentäjät Suomessa huomioiden se miten erilaisista järjestelmistä koneet tulivat, kun ensinmainitun lentäjän odotettiinkin pystyvän itsenäiseen ajatteluun ja ajantasaisen tilannekuvan tekemiseen sekä siihen reagointiin siinä missä jälkimmäisen lähtömaassa semmoisesta olisi päätynyt gulagille.
Suomessa lentäjäkoulutus ei käsittääkseni ole koskaan nojannut tuohon neuvostoliittolaiseen malliin, vaikka siis Neuvostoliitosta on kalustoa ostettukin. Linkkaan tähän videon, jossa eräs 90-luvulla hävittäjälentäjänä toiminut kaveri kertoo kaiken muun ohella myös ilmavoimista, koulutuksesta ja monista sellaisista jutuista:Kahden eri koulukunnan ja ajatusmaailmankin omaavien lentäjien välillä taisi myös olla jonkunlaisia kärhämöitä. Tuon tiimoilta olisi mielenkiintoista tietää, oliko Suomessa samoja ongelmia kun MiGit vaihtuivat Horneteihin, tai koulutettiinko Draken ja MiG lentäjät Suomessa huomioiden se miten erilaisista järjestelmistä koneet tulivat, kun ensinmainitun lentäjän odotettiinkin pystyvän itsenäiseen ajatteluun ja ajantasaisen tilannekuvan tekemiseen sekä siihen reagointiin siinä missä jälkimmäisen lähtömaassa semmoisesta olisi päätynyt gulagille.
Täydellisen irrationaalinen yltiöpessimistinen mielipide. Vaikka Trump voittaisikin vaalit, mikä saattaa olla hyvinkin kyseenalaista niin USA ei tule irtautumaan Natosta. Venäjä heikentyy jatkuvasti sotilaallisesti, käy helvetin kolmatta vuotta asemasotaa Ukrainaa vastaan, on taloudeltaan raaka-aineiden viejä, moninkertaisesti EU:ta pienempi. Tällä hetkellä se ei kykenisi hyökkäämään edes liittoutumattomaan Suomeen. Ymmärrän turhautumisen, mutta tämä operaatio alkoi kolmen päivän salamasotana Ukrainan kukistamiseksi - hyvä palstakollega, menossa on nyt piru jo kolmas vuosi.Kyllä tässä erilaisia keskusteluissa aiheesta "minipossun sotahulluus" käytyäni, olen joutunut hitaasti mutta suorastaan ikävän varmasti kääntämään mielipiteeni siihen suuntaan, että kyllä se venäjä valitettavasti kävelee voittajana ulos sodasta kuin sodasta, jos varsinkin trump nousee pressaksi ja iroottautuu NATO:sta.