Band of brothers

  • 74 297
  • 501

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti vlad
Palataan taistelutantereelle...

mjr tuolla aiemmin kirjoitti muutamalla sanalla itärintaman kauheuksista - sodan järkyttävyydestä itärintamalla. Kuinkahan sanani nyt asettelisin, minun lienee turha mainita sitä etten koe itärintaman sodan olleen niin tavattoman järkyttävän, oikeastaan se paljasti ihmisyyden arvostamisen alimmillaan (joitain harvoja poikkeuksia lukuunottamatta). Oikeastaan ei ole mikään ihme, että itärintama oli raakuudessaan niin poikkeuksellinen verrattuna muihin sotanäyttömöihin - vastaavaa raakutta koettiin pienemmässä mitassa (uhrien määrä) ehkäpä Kaukoidässä japanilaisten hyökkäyssodan aikoihin - johtuen eräässä mielessä yksinkertaistettuna saksalaisten asenteesta venäläisiin (neuvostokansalaisiin/kommunisteihin) eli he pitivät itseään yli-ihmisinä tai asia toisin päin ilmaistuna slaavit olivat ali-ihmisiä joilla ei ollut todellista ihmisarvoa vaan he olivat sovelias orjakansa (tjsp). Toisaalta myös Stalinin tehokas totalitäärinen hallintokoneisto ja hyvin raaka sodankäynti tapa aiheuttivat sen etteivät venäläisetkään voineet suhtautua saksalaisiin sotilaihin kovinkaan kunnioittavasti, (esim. sodan alun suuret mottitaistelut joissa jopa kokonaisia armeijakuntia uhrattiin viholliselle - nämä katkeroittivat tavalliset sotilaat propagandan huolehtiessa lopusta).

Ei voida olettaakaan ihmisyyden ja sodansääntöjä kunnioitettavan jos valtaosalle Puna-armeijan joukoista iskostettiin ajatus "tapa tai tule tapetuksi" ja heidän vihollisensa taasen pitivät heitä ali-ihmisinä. Sotaan lähtiessä saksalaiset eivät juuri arvostaneet slaaveja ihmisinä vaan he vertasivat heitä torakoihin tms. Todella yksinkertaistetusti voidaan sanoa ettei itärintamalla ihmishenki ollut minkään arvoinen.

Kiinnostavia pointteja. Kai on niin että tämä meidän rauhallinen ja sosiaalidemokraattinen aikamme saa aikaan sen että on vaikea ymmärtää konkreettisesti sotien ja hirmutekojen todellisuutta. Toki me kykenemme kielen tasolla puhumaan esim. itärintaman kauheuksista, mutta varmaankin useimmilta puuttuu konkreettinen käsitys että mitä nämä "kauheudet" käytännössä sisälsivät, mitä tekoja ja mitä kokemuksia oikeasti tapahtui. Mutta kaukana ne siis olivat jopa Suomen rintaman tapahtumista, joissa väkivaltaa ei kohdistunut omiin joukkoihin tai systemaattisesti vallatun alueen siviileihin tai antautuneisiin vihollisiin. Suomen sota ei ollut tuhoamissotaa siinä mielessä kuin natsien saalistusretki "puolieläinten" (itä-slaavien) maille vaan rationaalista liberaalidemokraattisen valtion itsepuolustusta. Toki potentiaalia oli pahempaan ja kuka tietää mitä Saksan voittaessa olisi tapahtunut, mutta jotenkin uskon että ei edes silloinkaan mitään totalitaarisen valtiokoneiston tason rikollisuutta.

Varjolta tuossa viimeisessä viestissä hyviä kiteytyksiä - tietysti harvat sanoisivat samalla tavalla että "minua eivät joukkotuhot liikuta tippaakaan", mutta kaikille suotakoon provonsa. :)
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Itärintaman sodassa saksalaiset saivat kyllä esim. Ukrainassa ja Baltian maissa apua paikallisilta asukkailta etsittäessä politrukkeja ja juutalaisia. Alussahan saksalaisia pidettiin jopa jonkin sortin vapauttajina.

Saa nähdä sivutaanko sarjassa jatkossa Hampurin ja Dresdenin "murhapommituksia", jotka olivat sodan ratkaisun kannalta täysin turhia siviilientuohoamispommituksia.

Eilen tuli töllöstä ohjelma konjakinvalmistamisesta. Prosessissa haihtuu tynnyreistä n. 20 miljoonan pullon verran konjakkia (ns. enkelien osuus) vuodessa. Tämä haihtuminen aiheuttaa talojen muuttumisen harmaanmustiksi, johtuen erään sienen erinomaisesta viihtymisestä konjakinhöyryissä. Toisessa maailmansodassa saksalaislentäjille annettiin ehdoton kielto näiden rakennusten pommittamiseen. Olivat sen verran tärkeitä sotasaaliskohteita.
 

Daespoo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Hameenlinna Moderators
Mielenkiintoista keskustelua kertakaikkiaan...

Rommelin kutsuminen natsiksi särähti korvaan pahasti, olen ymmärtänyt että Rommel on ns. preussilaisen koulutuksen saanut ja hän suorastaan halveksi natseja.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Viestin lähetti Pete 62
Itärintaman sodassa saksalaiset saivat kyllä esim. Ukrainassa ja Baltian maissa apua paikallisilta asukkailta etsittäessä politrukkeja ja juutalaisia. Alussahan saksalaisia pidettiin jopa jonkin sortin vapauttajina.

Tämän suhteen olet aivan oikeassa, mutta jälkeen päin ajatellen kyseessä taisi olla vain saksalaisten strateginen ja taktinen viisaus usuttaa ensin valloitettujen maiden asukkaat toisiaan vastaan. Juutalaisten, politrukkien ja kommuniestien ilmiantajille annettiin mitä erilaisimpia palkkioita ja heille luvattiin parempaa tulevaisuutta joten ei ole ihme, että moni köyhyydestä kärsivä ryhtyi ilmiantajaksi, ja monilla taasen syynä ilmiantajaksi ryhtymiseen oli syvään juurtunut viha kommunisteja ja juutalaisia kohtaan.

Tilanne selustassa ja siviilien keskuudessa alkoi kuitenkin muuttua jo ensimmäisen itärintaman sotasyksyn ja talven kuluessa. Syinä voidaan pitää ainakin seuraavia:

-Sodan venymistä odotettua pidemmäksi, ja viimein talven koitto jolloin kaikki saatavilla olevat elintarvikkeet tarvittiin joukkojen käyttöön.

-Partisaanitoiminnan kiivastuminen, tämän seurauksena saksalaiset ja heitä avustaneet paikallisista koostuneet yksiköt aloittivat rangaistustoimet jotka kohdistettiin summittaisesti partisaaneja oletettavasti tukevien kylien asukkaita vastaan. Alkoi kostonkierre.

-Juutalaisten vainoaminen suurissa kaupungeissa, tämän seurauksena moni juutalaisia suojellut joutui kostotoimien kohteeksi ja tämä alkoi osaltaan nakertaa siviilien luottamusta valloittajia kohtaan.

-Ukrainan oman "kansallisen vastarintaliikkeen" synty myöhemmin sodan kuluessa joka otti vihollisekseen niin saksalaiset kuin partisaanitkin.


Myöskään ei pidä unohtaa Harkov'in tapahtumia, kaupungissa vallinneiden julmuuksien toteuttajia löytyi kaikista yksiköistä, niin SS'stä, Waffen-SS'stä kuin Wehrmacht'sta.

Tämä näin lyhyesti aiheeseen liittyen,

vlad#16.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Jos saksalaiset olisivat tulleet aidosti vapauttajina Baltiaan, Ukrainaan ja Valko-Venäjälle niin sota olisi todennäköisesti päättynyt toisin. Mutta Hitlerin päämääränä oli tehdä kaikista näistä alueista Saksan brutaalisti hallinnoitua siirtomaata ja niiden väestöstä arjalaisten orjia, eikä tätä käytännön toimissa ollenkaan vaivauduttu salaamaan. Venäläisille oli varattuna kaikkein karuin kohtalo juutalaisia lukuunottamatta, joten ei mikään ihme että kansa puolusti uskomattoman fanaattisesti maataan arjalaista tuhoamisretkeä vastaan.

Baltia oli pakkoliitetty kyydityksineen ja murhineen vasta vuonna -40 Venäjään. Ukrainassa oli pakkokollektivisointi tappanut miljoonia 30-luvun alussa, ja bolsevikit olivat kukistaneet aikoinaan sekä Ukrainan että Valko-Venäjän itsenäiset hallitukset. Venäjällä oli vallinnut uskomaton hirmuvalta talonpoikia, kristittyjä ja entisiä porvallisia ja vasemmisto-liberaaleja ryhmiä vastaan. Maaperä olisi ollut uskomattoman suotuisa aidosti anti-bolsevistiselle vapautusliikkeitä suosivalle politiikalle. Mutta tämän sijaan natsit valitsivat anti-slavismin tunnuksekseen ja ainoa ero miehitettyjen kansojen välillä oli kohtelun epäinhimillisyyden asteessa - juutalaisten ollessa tietysti kaikkein surkeimmassa asemassa.

Saksan kaatui siis puhtaasti hysteeriseen rotu-ideologiaansa - kerrankin voi sanoa että oikeasti kävi niin että se joka miekkaan tarttui siihen myös hukkui.
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
mjr:
Hyvinkin totta, muistaakseni näissä Lauttamuksen kirjoissa(vai mikä tämän hemmon nimi oli joka palveli SS-Wikingissä, niitä taisi olla kaksikin jotka ovat kirjoittaneet kirjan) puhuttiin siitä miten aluksi paikallisväestö suhtautui varsin avoimesti saksalaisiin mutta kääntyi lopulta heitä vastaan huonon kohtelun takia.

Saksalaisten vankileirit(sotavangeille) olivat varmaankin mielenkiintoisia paikkoja, toisaalta britit saivat pelata krikettiä ym. mutta toisaalta venäläisiä käytettiin orjina....toisaalta jos asiasta olisi kysynyt suomalaisilta niin kenelläkään tuskin olisi ollut mitään asiaa vastaan.

Enkä edes provosoi joukkotuhokommentillani, jos haluaisin provosoida sanoisin "Kaasutetulla juutalaisella on aivan varmasti parempi olla kuin poltetulla juutalaisella".
Ehkä kyseessä on henkinen sairaus tjsp. mutta minua vain ei liikuta tippaakaan kuulla toisten ihmisten kuolemisista tms.
Jos mitataan tunneasteikolla viimeaikojen tapahtumia niin Koivun syöpäuutinen menee kymmenkertaisesti WTC:n ohi tms.
(siis ihmisten kuolinpaikkana, itse tapahtuma luonnollisesti herätti mielenkiintoni ja aiheutti spontaaneita naurunpurskahduksia amerikkalisten panikoidessa kun joku on hyökännyt heitä vastaan) Eli täsmennettäköön.
Minulle joukkomurhat ovat pelkkä poliittinen teko ja sotahistoria sitten aivan eria asia(vaikka Clausewitz politiikan ja sodan yhdistikin niin minä kuitenkin jollain tasolla uskon "absoluuttiseen" sotaan elikä sellaiseen tilanteeseen joka vallitsi Euroopassa ennen Napoleonin valtaantuloa, huom. "uskon"...järkevänä ja kannattavana pitäminen on eri asia). Joukkomurhat herättävät lähes yhtäpaljon mielenkiintoa kuin Vimpelin kunnan kunnanhallituksen päätöskokoelman lukeminen.
Olen jo tehnyt varauksen piirimielisairalan suljetulle osastolle mutta siellä on kuulemma liian täyttä joten olen jonossa...
 
Viimeksi muokattu:

ruoto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Real Madrid,Skellefteå AIK
Nostetaan ylös ettei unohdu, tänään sarja jatkuu uusin tapahtumin...
 

Paitselo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Carl Brewer Forever & Karjakunnan nakit
Pojat, pojat...

Lukekaa nyt ensin niitä Lauttamuksen kirjoja, ennenkuin rupeatte täällä pohtimaan asioita. Sanoisin suorastaan, että tämä on KÄSKY! TOIMIKAA!
 

PeteX

Jäsen
Suosikkijoukkue
Töölön Vesa/Jokerit, Leeds Utd, Only Oranje
Viestin lähetti ruoto
Nostetaan ylös ettei unohdu, tänään sarja jatkuu uusin tapahtumin...
Ja toivottavasti paremmin jaksoin kuin viimeinen. Epäilen vahvasti, että SS-joukoissa olisi ollut moisia naperoita, joita amerikkalaiset ampuivat edellisessä jaksossa.

Jakson lopussa kaverit hytisivät kylmissään vaikka hengitys ei edes höyrynnyt. Olisiko ollut lämpötila nollassa. Ja ammuksia ei ollut tarpeeksi ja suklaa oli loppu ja tyttö ei ollut kirjoittanut ja....
Väkisinkin tulee verrattua suomalaisten tilanteeseen Talvisodassa; kokardi käteen, joillekkin pystykorva aseeksi, pakkasta 40-50 astetta, kumisaappaat jalassa ja muut varusteet kotoa. Venäläiset olisivat olleet Oulussa ja katkaisseet Suomen päivässä, jos moisia "sankareita" olisi ollut vastassa.
 

Erkenholt

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, TUTO, AIK
Osa länsirintamalle sijoitetuista SS-panssaridivisioonista oli kärsinyt raskaita tappioita itärintamalla 1943-1944 ja niitä oli täydennetty sen jälkeen kun divisioonat siirretty länteen. Osa täydennysmiehistä oli hyvin nuoria, joten tuollaisia 17-18 vuotiaita todella palveli SS-joukoissa, joten nuoren SS-miehen kohtaaminen ei ollut lainkaan mahdotonta.
 

Jet-Ace

Jäsen
Viestin lähetti Pete 62

Ja toivottavasti paremmin jaksoin kuin viimeinen. Epäilen vahvasti, että SS-joukoissa olisi ollut moisia naperoita, joita amerikkalaiset ampuivat edellisessä jaksossa.

Myös "Taistelu Ardenneilla"-elokuvassa saksalaisten panssarijoukkojen SS-miehiä kuvaillaan nuoriksi keltanokiksi.

Nyt olen nähnyt 3 jaksoa ja toisin kuin useimmat JA:ssa en pidä sarjaa kovin hyvänä. Samasta syystä, kuin "Pelastakaa sotamies Ryan" on listallani alhaalla. Suosikkisotaelokuvissani keskitytään tapahtumien kulkuun. En juuri noista henkilökuvauksista perusta. Syykin on selvä; Minulle sotahistoria on se mielenkiinnon pääsyy, ei action tai yksittäisen sotilaan murheet.
 

Hamraan

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Ottawa Senators, Edmonton
Nuts! "Roskaa"

Oli tämä jakso. Viimenen puoli tuntia meni kun hoin itselleni että miten kehtaat katsoa tälläistä. Kai se oli se toivo että jotain kiinnostavaa tapahtuisi. Vaikka pari viimeistä jaksoa ovatkin olleet huonoja niin on tätä sarjaa pakko katsoa sen takia kun on kiinnostava sota käsittelyssä. Pienenä tuli rakennettua pienoismalleja, leikittyä sotilailla jne.

Tottahan se on että sota on joskus tuollaista odottamista, mutta sitten kun alkaa rytinä niin näytetäänkin lääkintämiestä joka lähtee viemään yhtä haavoittunutta hoitoon. On ihan hyvä että joku sarja tuo sodan muitakin elementtejä esiin, mutta pitikö sille uhrata koko jakso?
 

juudas

Jäsen
Vihollinen porteilla elokuvassa käsittääkseni mikään ei viittaa siihen, että alun hyökkäykseen osallistuneet olisivat olleet jotain muuta kuin tavallisia neuvostosotilaita. Itse elokuva toistuvien ”sosialismi on paska juttu” pohdintojen sävyttämänä oli lähinnä säälittävä. Kun puna-armeija hyökkäsi, hyökkäyspaikka oli kutakuinkin varmaan koko kaupungin ainoa aukio ja saksalaisten annettiin ensin mennä asemiin. Saksalaisten hyökätessä tilanne olikin sitten toinen. Miksiköhän ihmeessä aatut oikein hävisivät tuon rähinän?

On myös outoa, että kahden valtion sodanjohdoissa oli elokuvassa niin erilaista väkeä. Puna-armeijan upseerit olivat mulkkuja, jotka lähinnä halusivat tapattaa miehiään ja saksalaiset rauhallisia ja suunnitelmallisia. Edelleen, miksi siellä tuli takkiin? Valittu tapa yrittää luoda mahdollisimman suuri vastakkainasettelu yksittäisen venäläisen paimenen ja sittemmin tarkka-ampujasankari Vasili Zaitsevin ja hänen valtionsa välille oli niin helvetin hutera, että melkein joutui pikakelaukselle.

No, jos elokuvalle riittää se, että mahdollisimman moni kuolee ja nätti nainen kellistetään min. kerran niin ajoihin tuokin asiansa. Mutta Ryan ja Taistelutoverit (esimerkkeinä) ovat vielä valovuosien päässä sotaa kuvaavina elokuvina.

Muistaakseni Stalingradista kertoo myös kaupungin mukaan nimetty elokuva, josta tuli ainakin ajoittain kunnon ahdistunut olo. En muista elokuvaa tarkemmin, mutta täytyi siinä sota olla sodampaa, koska tämä Vihollinen porteilla oli joku ihmeellinen sekasikiö.

Veteen piirretty viiva kuljettaa mielestäni yllättävän hyvin rinnakkain kuvausta sodasta sellaisena kun sen ymmärrän (epätietoisuutta, pelkoa, uhraamista, uhrautumista…) ja toisaalta sitä, mitä samaan aikaan voi liikkua yksittäisen ihmisen päässä ja kuinka kaukana nämä asiat voivat olla toisistaan, vaikka edelliset tuntuvatkin niin dominoivilta, että järkisyihin pohjaava ajattelu ei näe muulle tunnemaailmalle tai näistä irrallisella ajattelulle lainkaan tilaa.

Tässä ketjussa on pyritty arvottamaan suomalaisten asemaa ihmisoikeuksia polkeneen Saksan kyljessä. Suomessa oli johdon osalta jo sodan aikana varsin hyvin tiedossa se, mitä Saksan juutalaisille tapahtui. Jokainen saa luvan itse päätellä (arvoasioitahan nämä ovat), miten puhtoisia oltiin maassa, jossa natsit kävivät pällistelemässä luontoa ja kilistelemässä lasia sodanjohtomme kanssa. Eikä tämä tarkoita sitä, että Neuvostoliiton miljoonavainot ja Saksan hirmuteot pyyhkivät toisiaan pois. Oltiinpa vain siinä kelkassa, missä oltiin. Ja toisaalta, vaikka ei oltaisi oltu kummankaan kelkassa ja vaikka amerikkalaisten kyljessä niin tuskinpa Hiroshimankaan tapahtumia voidaan varsinaisesti kovin sotilaallisina pitää.

Saksan armeijan WWII:n tehokkuuden ihannointi on varsin yleistä ja liittyy ainakin miehillä usein tiettyyn ikään (mitenkään vähättelemättä historiallisia ansioita). Historiallisena ilmiönä puna-armeijan tehokkuus sodan loppuvaiheessa oli kuitenkin melkoisen pelottava kokonaisuus. Monet pitävät ajatuksesta, että eri maiden ihmisillä olisi perustavalla tavalla erilaisia ominaisuuksia toimia sotilaina, mutta todellisuudessa sodassa on kyse valtavasta organisaatiosta, kokonaisuudesta. Se millainen puna-armeija oli Saksan luhistuessa on ihmiskunnan historian kannalta tuomiopäivän oloinen juttu. Eikä ole lainkaan outoa kääntää pähkäilyjä itärintaman suuntaan, koska siellä se hurja totaalinen sota oli. Alusta loppuun.

Ja mission16w
”Varmaan tuokin vaunu oli alunperin tarkoitettu kuljettamaan valkoista lippua ympäriinsä, jotta voisivat antautua jos jossain kaatuu puu”
Sain kunnon naurut!
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
juudas: "Se millainen puna-armeija oli Saksan luhistuessa on ihmiskunnan historian kannalta tuomiopäivän oloinen juttu. Eikä ole lainkaan outoa kääntää pähkäilyjä itärintaman suuntaan, koska siellä se hurja totaalinen sota oli. Alusta loppuun."

Tästä tuli mieleeni erään saksalaisen prikaatinkomentajan (?) sodan lopulla lausuma vertaus: "Sodan lopun Puna-armeijan yksiköt olivat eräiltä osin tehokkuudeltaan verrattavissa sodan alun Saksan asevoimien yksiköihin".

Eikä kyseinen upseeri ollut ajatuksineen yksin, nämä Puna-armeijalle lausutut "kohteliaisuudet" kuvaavat varsin oivallisesti sitä kuinka paljon Puna-armeija oli muuttunut sodan kuluessa. Vaikka ne tosiaan olisivat vain ja ainoastaan kohteliaisuuksia pitävät ne sisällään siitä huolimatta totuuden siemenen.

Jatkakaa te sotimista, minä vetäydyn nyt muutaman päivän - oletettavasti - netittömälle lomalle.

vlad#16.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Viestin lähetti juudas
Tässä ketjussa on pyritty arvottamaan suomalaisten asemaa ihmisoikeuksia polkeneen Saksan kyljessä. Suomessa oli johdon osalta jo sodan aikana varsin hyvin tiedossa se, mitä Saksan juutalaisille tapahtui. Jokainen saa luvan itse päätellä (arvoasioitahan nämä ovat), miten puhtoisia oltiin maassa, jossa natsit kävivät pällistelemässä luontoa ja kilistelemässä lasia sodanjohtomme kanssa. Eikä tämä tarkoita sitä, että Neuvostoliiton miljoonavainot ja Saksan hirmuteot pyyhkivät toisiaan pois. Oltiinpa vain siinä kelkassa, missä oltiin. Ja toisaalta, vaikka ei oltaisi oltu kummankaan kelkassa ja vaikka amerikkalaisten kyljessä niin tuskinpa Hiroshimankaan tapahtumia voidaan varsinaisesti kovin sotilaallisina pitää.

Niin, pointtihan on se että Saksa olisi hyökännyt joka tapauksessa Suomenkin alueen kautta Neuvostoliittoon. Tästä vallitsee aika suuri yksimielisyys. Suomi ei ollut viljan suhteen omavarainen ja Petsamossa hento yhteys länteen olisi mennyt saman tien poikki. Tässä tilanteessa oli siis kolme vaihtoehtoa, olla puolueeton, nälkää näkevä sotatanner, olla Hitlerin liittolainen, olla Stalinin liittolainen. Kun siis piti tehdä oikeita päätöksiä, oikeassa maailmassa, ja panoksena maan olemassaolo. Kyllä minäkin olisin Himmlerin kanssa kilistellyt innokkaasti. Ja sodan jälkeen Stalinin.

En vaan pysty tajuamaan mitä moitittavaa liberaalidemokraattisen pikkuvaltion hengissäpysymis-yrityksissä on. Vielä ihmeen kaupalla pysyttiinkin hengissä. Stalinin Viron miehityksen seurauksena alkuperäisväestöä on maassa 1 miljoona, normaaliväestökehityksellä heitä pitäisi olla 1,5 miljoonaa. Karu ero. Suomessa seuraukset Ruotsin läheisyyden vuoksi olisivat varmaankin olleet vielä pahemmat. Tälläisillä panoksilla pelattiin niinä vuosina.

Moraalisesti Stalinin ja Hitlerin välillä ei ole mitään eroa, kumpikin kohteli ihmisiä karjana. Mukaanlukien siis omia armeijoitaan, Beevorin kuvaus Stalingradista on karu: sekä Saksa että Neuvostoliitto tapattivat surutta joukkojaan, yksittäisellä ihmishengellä ei ollut totalitaarisen maan armeijassa mitään väliä. Ihanteellinen lopputulos olisi ollut kummankin systeemin romahdus, nyt toinen jäi henkiin. 1 out of 2, aivan hyvä edes se.
 

Aksu

Jäsen
Viestin lähetti Hamraan
Nuts! "Roskaa"

Oli tämä jakso. Viimenen puoli tuntia meni kun hoin itselleni että miten kehtaat katsoa tälläistä. Kai se oli se toivo että jotain kiinnostavaa tapahtuisi. Vaikka pari viimeistä jaksoa ovatkin olleet huonoja niin on tätä sarjaa pakko katsoa sen takia kun on kiinnostava sota käsittelyssä. Pienenä tuli rakennettua pienoismalleja, leikittyä sotilailla jne.

Tottahan se on että sota on joskus tuollaista odottamista, mutta sitten kun alkaa rytinä niin näytetäänkin lääkintämiestä joka lähtee viemään yhtä haavoittunutta hoitoon. On ihan hyvä että joku sarja tuo sodan muitakin elementtejä esiin, mutta pitikö sille uhrata koko jakso?

Jakso oli tavallaan ahdistavan raskas, mutta samalla myöskin sekava. Minä en saanut kunnolla otetta tapahtumiin ollenkaan kun koko kuva perustui tuon lääkintähepun touhuihin, joka ei todellakaan ollut keskellä tapahtumia vaan "taustalla".

Samaa mieltä : ei koko jaksoa tarvinnut uhrata...
 

laiska laita

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, FPS
Hoh hoijaa

Pakko tunnustaa että sarjan taso on laskenut parin viime jakson aikana. Eilen todellakin viimeinen puolituntinen oli pitkästyttävää. Hyvää sota kuvaustahan se oli, tuli siinä jotenkin ahdistunutkin olo. Mutta toivottavasti päästään sarjassa taas pian vauhtiin. Kunnon kahakoita ja kapinaa. Pauketta ja räiskettä. Eilisessä jaksossahan oli jo orastavaa rakkaus tarinan alkua. No onneksi se loppui.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Ihmetyttää

Täällä yllättävän moni poraa heti sitä kun kyseinen sarja ei ole jatkuvasti pelkkää taistelua taistelun jälkeen, rymistelyä ilman hengenveto taukoja. Ja jos ohjelmassa hetkeksikään harhaudutaan hieman syventämään henkilöhahmoja niin heti alkaa valituksia kertymään - viime jaksossa keskityttiin lääkintämiehen karuun todellisuuteen taistelukentällä. Jakso oli edellisiin verrattuna sekava mutta se on ymmärrettävää kun tällä kertaa aihe ei ollutkaan edellisten jaksojen tapaan niin itse taisteluun sidottu vaan tuohon yksittäisen lääkintämiehen toimintaan. Jos odotti rymistelyä niin varmasti pettyi mutta omasta mielestäni tuonkin puolen valottaminen oli mielenkiintoinen lisä erinomaisessa sarjassa.

Ja mitä tulee noihin rauhallisempiin (syventäviin) osiin niin en millään jaksa uskoa että oikeastikaan tuo sota olisi ollut vain jatkuvaa rymistelyä vaan välillä se ihan oikeasti oli odottelua ja ajantappamista, rakkaidensa kaipaamista yms.

Edelleenkin omasta mielestäni erittäin onnistunut sarja.
 

aHab

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Montreal Canadiens
Viestin lähetti Hamraan
Nuts! "Roskaa"

Oli tämä jakso. Viimenen puoli tuntia meni kun hoin itselleni että miten kehtaat katsoa tälläistä. Kai se oli se toivo että jotain kiinnostavaa tapahtuisi. Vaikka pari viimeistä jaksoa ovatkin olleet huonoja niin on tätä sarjaa pakko katsoa sen takia kun on kiinnostava sota käsittelyssä. Pienenä tuli rakennettua pienoismalleja, leikittyä sotilailla jne.

Tottahan se on että sota on joskus tuollaista odottamista, mutta sitten kun alkaa rytinä niin näytetäänkin lääkintämiestä joka lähtee viemään yhtä haavoittunutta hoitoon. On ihan hyvä että joku sarja tuo sodan muitakin elementtejä esiin, mutta pitikö sille uhrata koko jakso?


Minusta tämä jakso oli varsin hyvä, realismiahan se odottelu ja poterossa hytiseminenkin on siinä missä korvissa viuhuvat luodit ja räjähdykset. Oikeastaan vain yksi tapaus tuossa jaksossa jäi kaivelemaan...

Jos tuolla kerran oli tarkoitus olla pakkasta ja helkkarin kylmä, niin se kapteenismiehen parranajelu siinä alussa tuntui varsin oudolta. Juuri höylällä ajeltu naama ja pureva pakkassää eivät tunnu kovinkaan mukavalta yhdistelmältä...
 

Taito-Ojanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Anaheim Ducks, Kärpät
Viestin lähetti juudas
Vihollinen porteilla elokuvassa käsittääkseni mikään ei viittaa siihen, että alun hyökkäykseen osallistuneet olisivat olleet jotain muuta kuin tavallisia neuvostosotilaita. Itse elokuva toistuvien ”sosialismi on paska juttu” pohdintojen sävyttämänä oli lähinnä säälittävä. Kun puna-armeija hyökkäsi, hyökkäyspaikka oli kutakuinkin varmaan koko kaupungin ainoa aukio ja saksalaisten annettiin ensin mennä asemiin. Saksalaisten hyökätessä tilanne olikin sitten toinen. Miksiköhän ihmeessä aatut oikein hävisivät tuon rähinän?

On myös outoa, että kahden valtion sodanjohdoissa oli elokuvassa niin erilaista väkeä. Puna-armeijan upseerit olivat mulkkuja, jotka lähinnä halusivat tapattaa miehiään ja saksalaiset rauhallisia ja suunnitelmallisia. Edelleen, miksi siellä tuli takkiin? Valittu tapa yrittää luoda mahdollisimman suuri vastakkainasettelu yksittäisen venäläisen paimenen ja sittemmin tarkka-ampujasankari Vasili Zaitsevin ja hänen valtionsa välille oli niin helvetin hutera, että melkein joutui pikakelaukselle.

No, jos elokuvalle riittää se, että mahdollisimman moni kuolee ja nätti nainen kellistetään min. kerran niin ajoihin tuokin asiansa. Mutta Ryan ja Taistelutoverit (esimerkkeinä) ovat vielä valovuosien päässä sotaa kuvaavina elokuvina.

Muistaakseni Stalingradista kertoo myös kaupungin mukaan nimetty elokuva, josta tuli ainakin ajoittain kunnon ahdistunut olo. En muista elokuvaa tarkemmin, mutta täytyi siinä sota olla sodampaa, koska tämä Vihollinen porteilla oli joku ihmeellinen sekasikiö.

Enpä voisi olla juurikaan enemmän samaa mieltä! Vihollinen porteilla oli surkea. Jo pelkästään leffan alkuasetelma siitä, että "tähän se kulminoitui, nämä kaksi tarkka-ampujaa sen ratkaisi", oli mielestäni typerä. Tyypillinen amerikkalainen asetelma, jossa pitää löytää se sankari.

Ja sitten se alkutaistelu. En tiedä, mistä tuo idea oli revitty, mutta ainakin kaverini, joka on opiskellut historiaa, sanoi, ettei ne venäläiset niin taistelleet. Eli ei siellä juostu ilman asetta ja sitten kuolleelta otettiin itselle.

Tosiaan, leffan asenteellisuus vielä kaiken huipuksi paistoi räikeästi läpi. Loppujen lopuksi, en pystynyt nauttimaan siitä edes viihteenä, vaikka yritin. Näin julmasti siis teilaan tuon rainan.

Ryan tuntui ensikatselemalta paremmalta kuin Veteen piirretty viiva, mutta toinen katselukerta muutti mielipiteen. "Viivan" pohdiskelu, monisäikeisyys ja vaihtelevat tunnelmat vievät mielestäni loppupelissä voiton. Ryania vaivaa se, että viholliset ovat tyypillisiä korkkarisaksalaisia, mutta leffan hellittämätön ote on kyllä uskomaton.
 

NIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fucking Horseshit
Joo-o... tällä palstalla on kiistelty mielenkiintoisesti ja yksityiskohtaisesti tankkien perien pituudesta ynnä muusta, ja vaikka allekirjoittanut ei noista mtn ymmärräkään, ni kyllä nyt jumankekka lumen ja pulverin erotan! Kyllä on jenkkibaastardien sarjassa varsinaisia eskimoita ollut asiantuntija-avustajina, kun tuollaista perunajauhoa lumena käyttävät. Hengityskään ei höyrynnyt, vaikka kuoliota jo jalkoihin tunki. Se iänikuinen partioivien miesten välimatkat toisiinsa on kanssa sen luokan soossia, että pasifistikin hermostuu. Toki ymmärrän kompromissien tekemisen realismin ja kuvauksen rajaamisen kanssa, mutta ärssii se silti. 2 viimesintä jaksoa on ollut kyllä sellaista sössöä, notta alkuun niin hyvältä tuntunut sarja alkaa tuntumaan jenkkiviihteeltä. Valitettavasti.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Eilinen jakso oli myös minun mielestäni hyvä. Vaihtelua, eikä se sota varmasti kokoajan ole päätöntä räiskintää avomaastossa kirkkaalla kelillä. Onneksi en ole lämäri, minusta ei pakosti olisi siihen puuhaan.
 

Aksu

Jäsen
Re: Hoh hoijaa

Viestin lähetti laiska laita
Eilisessä jaksossahan oli jo orastavaa rakkaus tarinan alkua. No onneksi se loppui.

Ei sitä nyt orastavaksi rakkaustarinan aluksi voinut sanoa. Pyrkimys oli kai tuoda toisenlainen inhimillinen puoli sarjaan. Tosin kun katseet ensimmäisen kerran kohtasivat, alkoi pelottamaan. Ei kai jenkit väännä tähänkin jotain romanttista ja kaunista...
 

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Se lumi oli jonkinsortin paperimassaa.
Ilmankos se metsikkö näytti niin studiolavasteelta, ties vaikka olikin sellainen.

Varjon miinukset:
- Taas kerran saku ampuu minkä kerkiää osumatta kertaakaan(se Vietkong-imitaattori...tai oikeastaan esi-isä)
- Talvi yleensä
- Tiedustelupartio liikkuu kuin panssarivaunu, äänekkäästi ja lisäksi pienillä väleillä(alan miestä tämä vituttaa)
- jenkkisotilaitten surkea suuntavaisto tjsp.

+ Lämärin esittely hyvä juttu, saipahan vähän toisenlaisia sankareita esille.

Muuten vähän nihkeä jakso koskamä olisin tahtonut nähdä Schwere Panzer Btt:n königstigereitä :(
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Viestin lähetti Pete 62
Jakson lopussa kaverit hytisivät kylmissään vaikka hengitys ei edes höyrynnyt. Olisiko ollut lämpötila nollassa. Ja ammuksia ei ollut tarpeeksi ja suklaa oli loppu ja tyttö ei ollut kirjoittanut ja....
Väkisinkin tulee verrattua suomalaisten tilanteeseen Talvisodassa; kokardi käteen, joillekkin pystykorva aseeksi, pakkasta 40-50 astetta, kumisaappaat jalassa ja muut varusteet kotoa. Venäläiset olisivat olleet Oulussa ja katkaisseet Suomen päivässä, jos moisia "sankareita" olisi ollut vastassa.
Eilinen jakso oli kieltämättä huonoin tähän asti. Eikä maassa edes ollut lunta, vaan vain jotain valkoista sälää! EI voi paleltaa...

Se on niin saatanasti varustuksesta kiinni onko kylmä vai ei. En tietenkään väitä että mitään suomalaisia sotureita kovempia olisi ollutkaan, mutta suomalaisten vahvuus olikin että huolto toimi olosuhteisiin nähden hyvin. Suomalaiset olivat kovia siksi että he (maalaiset) olivat tottuneet pakkasiin ja hiihtämiseen sun muuhun. jenkit taas olivat kaukana kotoaan, ilman telttoja, ilman kunnollisia varusteita. Varmasti on syksyllä kylmä ensilumien tullessa.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös