sika säkissä kirjoitti:
Tällä lailla ajateltuna saamme kartelliin tietynlaisen positiivisen, hyväksytyn tunnelman. Kartelli kuitenkin rajoittaa keskinäistä kilpailua ja hyödykkeen tarjontaa. Koko muu tarinasi muodostuu välttämättä perustelujen hakemiseksi olevalle tilanteelle.
Luonnollisella kartellilla tarkoitin sitä, että yksi kartelliorganisaatio pystyy tarjoamaan tuotteen pienemmillä kustannuksilla, kuin monta keskenään kilpailevaa organisaatiota. Vrt: NHL ja WHA aikanaan. Siten se myös on hyväksytty, koska siitä hyötyy myös kuluttaja. Luonnollisia kartelleja ja monopoleja on kuitenkin valvottava, jotta houkutusta monopolihintoihin ei tule.
sika säkissä kirjoitti:
Nerokas kommentti, myönnetään. Eivät kyllä sm-liigassa olisi moista keksineet. It takes two to tango. Vai olisko 14? Mutta miten päätät, ketkä saavat tanssia. Siinä se pulma on ja siitä keskustellaan.
Ei niin. Paremminkin sanottuna Suomessa tuota ei ole vieläkään yleisesti tajuttu, että urheilutaloudessa pätevät omat lakinsa. USA:ssa on tutkittu urheilutaloutta 70-luvulta asti (pisimpään maailmassa) ja siellä on tultu tulokseen, että monopoliasemassa oleva liiga ilman putoamista ja nousemista on taloudellisesti tehokkain ratkaisu. Siihen Euroopassa ei ole perinteitä ja siksi täällä on pyrittävä ratkaisuun, joka tukee tätä eurooppalaista mallia.
sika säkissä kirjoitti:
Miksi "lainausmerkit? Älä liity niihin, jotka väittävät sarjan olevan auki. De jure ehkä, mutta kartellin johdosta de fakto sarja on suljettu. Aika on osoittanut, että ei luotu parasta järjestelmää, ehkä toiseksi paras. Paras on se, jossa urheilubisnes välillä kusee ja bisnesurheilu ei tuota tulosta ja vauhtia on haettava alempaa. Tai toisinpäin.
Olen myös sitä mieltä, että kartelli on taloudellisesti tehokkain ratkaisu - tarkoittaen, että näin tuote pystytään tuottamaan alhaisimmilla mahdollisilla kustannuksilla ja siten tarjoamaan myös edullisemmin, jolloin valvottuna kartelli hyödyttää myös kuluttajaa. Kuitenkin kun puhutaan siitä, että systeemin on oltava myös urheilullisesti tehokas on etsittävä muita vaihtoehtoja, joista yksi voisi olla kartelli, jonka muodostaisivat kaksi portaittaista ammattilaisliigaa jäsenseuroineen, kuten Sveitsissä. Tämä vain esimerkkinä. Paras vaihtoehto ei missään nimessä ole se, että bisnes kusee, kun kerran urheilusta on tullut liiketoimintaa - ei sitä kukaan ole yhtäkkiä päättänyt, että tästä lähtien urheilu on bisnestä. Semmoiseksi se on kulutustottumusten muuttuessa muodostunut.
Yhteenvetona sanottakoon, että yhdysvaltalainen ammattilaispalloilujärjestelmä on maailman kannattavin. Sillä ei kuitenkaan palloilukulttuurisesti paljon USA:ta vahvemmassa Euroopassa (ihmisten suhtautuminen urheiluun) ole mitään edellytyksiä toimia. Siksi esimerkiksi Suomessa on luotava järjestelmä, joka yhdistäisi taloudellisen tehokkuuden ja perinteet. Valitettavasti urheilutalouden tutkimus manner-Euroopassa ja varsinkin Suomessa on täysin lapsen kengissä verratuna USA:an.
Selvennän vielä sen verran, että en ole mikään urheilutalouden erityisasiantuntija, olen siihen mielenkiinnosta kuitenkin jonkun verran perehtynyt.