Asiaa jääkiekon SM-sarjan/SM-liigan/Liigan televisiointihistoriasta

  • 81 844
  • 358

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
90-luvun alun Ylen SM-liigalähetysten tunnuksena soi ainakin Paul Hartin vuonna 1991 julkaisema kappale Progress Report:





... kuten esim. tässä:




Tämä onkin usein kertomani nk. Viulutunnari jonka muistelisin ensi kerran kuulleeni kieltämättä erittäinkin pienenä lapsena ollessani ja mikä erääseen aikaan oli tietyllä tapaa ainoa järkevä muistikuva jonka pohjalta olisin voinut sanoa YLE:nkin näyttäneen SM-Liigaa!

Tietysti Mertsin selostus ja 'Sakke' Pietilän fläppitaulupiirtelyt oli myös joo, mutta tämä silti jätti paljon selkeämmän, lähtemättömän jäljen toisin kuin ne asiat ihan vielä silloin.

Se toinen tunnusmusiikki (Joka soi siis nyt mielestäni ainakin Formuloissa ja Futisliigassa.) oli siis tämä:





Soi siis ihan alussa vähän aikaa ja lisäksi kohdassa 1.08.23-1.08.38.

PS. Lisäksi YLE:n F1-puolen eli Monacon 1992 osalta soi ennakoissa kohdassa 3.23.-3.33 tähän alle tulevalla videolla:


 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakaudelta 1988-1989 ei tietenkään aiemmin selvinneisiin TV-lähetyksiin ole uutta lähetystietoa kerrottavaksi.

Tosin erinäisiä tapoja kyllä on.

Etenkin vuoden 1989 puoli oli mielenkiintoinen kun tuolloinhan erinäisten lakkojen ja boikottien jälkeen TV-lähetyksiä jälleen oli tullut tietenkin jo vuoden 1988 ihan lopun unohtaen.

Kolmostelevision ja Yleisradion tilapäiseen sopimukseen kuului monta erikoisuutta.

Kolmostelevisio oli yllättävänkin kiintein hommin liikkeillä lähetyksiensä suhteen siinä missä Yleisradiolla mieluisin lähetyspäivä ei ollut niin kiveen hakattu toisin kuin nk. Vanhalla Kolmosella.

Kolmostelevisio halusi keskiviikot lähetykseen tilapäiseen sopimukseen kun taas Yleisradiolle tilapäiseen sopimukseen riitti torstait.

YLE tosin ei pitänyt torstaipäiviä nk. Kiveen Hakattuina toisin kuin TV3 keskiviikkopäiviä.

Tosin YLE:n olisi jälkikäteen kannattanut käyttää jokin muukin torstaipäivä tilapäisen sopimuksen otteluihin kun haaskata aikaa turhaan HTV:n kanssa väittelyyn 29.1.1989 näytetyn HIFK-Ilves-ottelun esitysoikeuksista suorana tai oikein edes kellonajan mukaan sovitusta jälkilähetyksestäkään!

Mielenkiintoisesti TV3:lla olisi ollut mahdollisuus näyttää myös runkosarjan päätös, mutta sitä se ei halunnut tehdä toisin kuin näillä näkymin sitten YLE näytti runkosarjan päätöksen.

Lisäksi Playoff-kaudella kenties olisi ollut jälleen TV3:lla rajoitettuja esitysoikeuksia, mutta niitä se ei halunnut jälleen näyttää kun aiemmin maaliskuu 1989 ei ollut erityisen mieluinen rajoitetun TV-sopimuksen puitteissa niitä lupaottelujakaan esittää.

Siten YLE näytti Playoff-kaudenkin päätöksen.

Kolmostelevisio myös ajoi melkein kaikki tilapäisen sopimuksen ottelunsa näkymään tammikuun 1989 puolelle keskiviikkoihin huolimatta luvasta näyttää toki ottelut yleisesti myös helmikuussa 1989.

Tosin muutoksin TV3 näytti kyllä vielä helmikuussa 1989 yhden viimeisen esityspelin ylimäärälähetyksenä.

TV3:n lähetyksiin tilapäisen sopimuksen pohjalta kai mitä ilmeisimmin eräässä lähetyksessä 'Linkun' pitkän kuvauksen perusteella kiinnostusta osoittivat erikoisesti aluksi vain KalPa, Tappara, Ilves, KooKoo, SaiPa, TPS, JyP HT, HIFK ja Kärpät jolloin HPK, Lukko ja Ässät olivat jäädä lähetyksittä.

Tietenkin loppuvuoden 1988 ja hyvin alkuvuoden 1989 ajan osalta neuvotteluissa osin päästiin sopuun ja ainakin vierasottelut näytettiin milloin ei kotiottelujen kanssa sopuun päästy tai joita ei vain voitu näyttää rikkomatta itse tilapäistäkin sopimusta.

Tosin sen ongelmista otettiin opiksi ja sarjakaudelle 1989-1990 TV3:n Hockey Night-ohjelmiin olikin sitten jo eri meno päällä kuin mitä aiemmin oli ollut tai edes nk. Tynkäkaudelle 1989 televisioon oli ollut!

Itse asiassa TV3:n joukkueiden näyttö kaikkiaan lähetyksistä lopulta puhuen toki erikoisuudet huomioiden sarjakaudelle 1988-1989 oli menettelevän tai yllättävänkin hyvä kaikki lakko-ongelmat tai boikotit huomioiden.

Ainoat joukkueet mitkä lopulta jäivät tietenkin osin boikottien jyräämien sopimusten ulkopuolelle tai milloin YLE ja paikalliskanavat veivät ne ottelut menneessään niin olivat näkymättä TV3:lla ainoastaan HIFK ja JyP HT.

Muut 10 joukkuetta 12:sta tulivat nähdyksi.

Osin yksi kiista niin Kolmostelevision ja kuin Yleisradion suhteen SM-Liigassa oli nimenomaan myös joukkuelaajennus 10:stä 12:sta jolloin myös televisioinnin määrä kasvoi liialliseksi niiden mielestä huonoimmillaan odotuksiin nähden etenkin aluksi puhuen.

Tämä tietenkin siis sarjakaudelle 1988-1989 milloin joukkuelaajentumakin pisti sopimukset uusiksi.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vaihteeksi reilustikin vanhempaan aikaan viitaten on tullut uutta tietoa:

3.10.1974 jälleen suomalaisten jääkiekon ystävien kuvaruuduissa on näillä näkymin tapahtunut kummia:

Yleisradio nimenomaan on lähettänyt kyllä jääkiekkoa ilman muita ihmeitä kaksikin kertaa päivän aikana!

Jääkiekon SM-Sarjan avauskierroksen ottelu SaiPa-Jokerit on näillä näkymin ollut oletetumpana yllätyslähetyksenä kuvaruudussa, mutta sitten on tietysti se selvästi ihmeellisempi juttu ainakin sen hetken ajatuksissa eli Jääkiekon Summit Seriesin ottelun televisiointi myös samana päivänä vastoin selvempiä ennakkoilmoituksia!

Lehdissä valitettiin etenkin 4.10.1974 muun muassa lappeenrantalaisten koti-illan menneen pilalle kun televisiossa niin yllättäen lähetettiin jääkiekkoa sellaisella runsaudella kuin mitä YLE teki.

Lisäksi tosiaan lappeenrantalaismiesten äkkilähdöstä hallilta kotiin ruutujen ääreen valitettiin jolloin sitten SaiPa-Jokerit-ottelun 6-3 voittoa todisti vähemmän väkeä (3428 katsojaa.) kuin miten olisi ollut ilman yllätyslähetystä/lähetyksiä.

Viimeinen oli tietysti kysymyspohjainen valitus siitä, että miksi Moskovan tappelukukkoja näytettiin kuvaruudussa, kovin yllättäen ja useinkin?

Summit Seriesin ottelun selosti Seppo Kannas ja siitäkin juttua riitti kun välillä selostus oli hyvää ja välillä oli hieman pihalla olevaa.

Ennen pitkää mikäli vain saisin nuo vanhemmat 1970-luvun SM-Sarjan TV-lähetykset tietoineen kokonaan pakettiin alkupuolelta niin voisi pureutua paremmin tuohon SM-Sarjan päätöskauteen mitä kovin yllättävä kauden avaus koski eli sarjakautta 1974-1975.

Tuon päätteeksi tai muutoin tiettävästi ainakin Antero Karapalo selosti viimeisen TV-ottelun ja se kai kohtalon oikkuna olisi ollut sama kuin SM-Liigan ensimmäinen TV-ottelu eli Ilves-Jokerit.

Mene ja tiedä tuosta, mutta olihan löytö sitten tämäkin!
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Löytyyköhän mistään kevään 1991 karsintojen Oulun otteluista videomateriaalia?

Youtubessa on kyllä Lukon kotiotteluiden koosteet, mutta Oulun peleistä ei näytä olevan kummastakaan matskua. Varsinkin ratkaiseva 4. peli olisi hakusessa. Olikohan Oulussa divarimeininki noissa tv-jutuissa ettei ole jäänyt jälkipolville nauhoja. Kai nuo pelit sentään kuvattiin.
Laitetaas tämä kysymys tännekin jos löytyisi.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Laitetaas tämä kysymys tännekin jos löytyisi.

Videomateriaalista sellaisenaan löytymisen suhteen en osaa sanoa, mutta Oulun PTV mahdollisten muiden Oulun pienempien paikallisten televisiokanavien kanssa on tietääkseni kyllä näyttänyt noita otteluja.

PTV kun Oulun alueelle tuli samalla kertaa kuin Kuopioonkin jo vuoden 1990 alussa, toki muita alkuaikojen paikkakuntia noin kahta viikkoa myöhemmin ja mikäli ei olisi vielä näkynyt silloin kuin alkuun todella vähäisesti niin kysymyksen pelien aikaan kyllä jo selvemmin.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Videomateriaalista sellaisenaan löytymisen suhteen en osaa sanoa, mutta Oulun PTV mahdollisten muiden Oulun pienempien paikallisten televisiokanavien kanssa on tietääkseni kyllä näyttänyt noita otteluja.

PTV kun Oulun alueelle tuli samalla kertaa kuin Kuopioonkin jo vuoden 1990 alussa, toki muita alkuaikojen paikkakuntia noin kahta viikkoa myöhemmin ja mikäli ei olisi vielä näkynyt silloin kuin alkuun todella vähäisesti niin kysymyksen pelien aikaan kyllä jo selvemmin.
Jees, kyllä noi Oulun 1991 karsinnat lienee mitä todennäköisimmin kuvattu. Harmi kun ei mistään löydy edes maalikoosteita niistä Raksilan peleistä.

Oululaisittain on tietysti miellyttävämpääkin nostalgiaa vuosien varrelta jota muistella ja nämä tärkeät pelit ovat painuneet pimentoon.

Noista 91 karsinnoista Lukon ja Kärppien käyrät lähtivät vahvasti eri suuntiin. Lukko nousi lähelle kärkikahinoita kun Oulussa vajottiin aina kakkosdivariin asti. Jos nuo karsinnat olisivat menneet toisin, niin Lukko ei olisi ehkä enää sieltä noussut. Kovia aikoja.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Ei sinänsä mitään erityisen uutta tietoa SM-Liigan sarjakauteen 1992-1993, mutta YLE:n lähetyksissä tuolloin ja jälleen erikoisesti vuoden 1993 puolella joissakin lähetyksissä oli erikoisuuksia joista välillä harmiteltiin.

Lähinnä harmittelu koski joihinkin torstaiottelujen lähetysten puolia ja esimerkiksi sitä, että minkä takia joidenkin tiettyjen ottelujen vielä kesken olleisiin otteluihin ei vain uskallettu lähteä mukaan?

Lähinnä tietenkin siis mikäli vielä lähetysaikaa oli jäljellä ja kyseiset ottelut olivat ratkeamaisillaan esimerkiksi jatkoajan puitteissa?

Näinhän esimerkiksi 14.1.1993 olleeseen lähetykseen TV2:ssa ilmoitettiin sen loppupuolella ottelun Tappara-JyP HT olevan jatkoajalla, mutta siltikin sen ratkaisuhetkiin ei menty.

Toki ei lähetysaikaa hirveästi sinänsä jäljellä ollut ja mieluusti olisi saanut ratketa ottelu mikäli koukkaus olisi tehty Tampereen tilanteisiin viime hetkeksi, mutta juurikin sitten sinne menemättömyys aiheutti harmitteluja.

Toki tuon sarjakauden puolella ja joissakin muissakin yhteyksissä vanhempina päivinä saattoi korostua myös paikallisemman television tai niiden emoyhtiöksi tuolloin kovinkin innokkaasti ryhtyneen PTV:n mahdollisesti kovinkin kovaksi välillä äitynyt mustasukkaisuus minkä seurauksena ei voitu mennä oikein näyttämään tilannekuvia suorana paikan päältä tai välillä oikein edes mainita mitään.

Muuta kuin, että oli ottelu jatkoajalla tai sitten sen ratkeaminen kyllä yleensä ilmoitettiin lähetyksiin.

Ratkaisuotteluihin mennessä YLE toki vähän paremmin petrasi otteitaan juurikin sarjakaudelle 1992-1993 tultaessa jolloin niissä eri osapuolten otteluista yleensä saatiin jotain kuvaa pääottelun ulkopuolellakin, mutta juurikin kovin eriskummallinen oli tilanne juurikin kun vuoden 1992 puoli oli muuten hoitunut melko mallikkaasti niin YLE päätti ryhtyä sitten vuoden 1993 alkupuolella mitä erikoisimpiin kummallisuuksin sen SM-Liigan lähetyksissä.

Pitänee vielä myöhemmin yrittää etsiä todella vanhempien päivien SM-Liigan tai Jääkiekon SM-Sarjan puuttuvia YLE:n lähetyksiä, mutta tällä hetkellä töiden lisäksi olen enemmän ikävä kyllä kiinni YLE:n vanhempien päivien NHL-lähetyksissä niiden etsinnän suhteen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös