Asiaa jääkiekon SM-sarjan/SM-liigan/Liigan televisiointihistoriasta

  • 76 586
  • 354

McBean

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bruins, Noutajat, Scarborough FC

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
90-luvun alun Ylen SM-liigalähetysten tunnuksena soi ainakin Paul Hartin vuonna 1991 julkaisema kappale Progress Report:

... kuten esim. tässä:
Tämä onkin usein kertomani nk. Viulutunnari jonka muistelisin ensi kerran kuulleeni kieltämättä erittäinkin pienenä lapsena ollessani ja mikä erääseen aikaan oli tietyllä tapaa ainoa järkevä muistikuva jonka pohjalta olisin voinut sanoa YLE:nkin näyttäneen SM-Liigaa!

Tietysti Mertsin selostus ja 'Sakke' Pietilän fläppitaulupiirtelyt oli myös joo, mutta tämä silti jätti paljon selkeämmän, lähtemättömän jäljen toisin kuin ne asiat ihan vielä silloin.

Se toinen tunnusmusiikki (Joka soi siis nyt mielestäni ainakin Formuloissa ja Futisliigassa.) oli siis tämä:

Soi siis ihan alussa vähän aikaa ja lisäksi kohdassa 1.08.23-1.08.38.

PS. Lisäksi YLE:n F1-puolen eli Monacon 1992 osalta soi ennakoissa kohdassa 3.23.-3.33 tähän alle tulevalla videolla:


 
Viimeksi muokattu:

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
SM-Liigan sarjakaudelta 1988-1989 ei tietenkään aiemmin selvinneisiin TV-lähetyksiin ole uutta lähetystietoa kerrottavaksi.

Tosin erinäisiä tapoja kyllä on.

Etenkin vuoden 1989 puoli oli mielenkiintoinen kun tuolloinhan erinäisten lakkojen ja boikottien jälkeen TV-lähetyksiä jälleen oli tullut tietenkin jo vuoden 1988 ihan lopun unohtaen.

Kolmostelevision ja Yleisradion tilapäiseen sopimukseen kuului monta erikoisuutta.

Kolmostelevisio oli yllättävänkin kiintein hommin liikkeillä lähetyksiensä suhteen siinä missä Yleisradiolla mieluisin lähetyspäivä ei ollut niin kiveen hakattu toisin kuin nk. Vanhalla Kolmosella.

Kolmostelevisio halusi keskiviikot lähetykseen tilapäiseen sopimukseen kun taas Yleisradiolle tilapäiseen sopimukseen riitti torstait.

YLE tosin ei pitänyt torstaipäiviä nk. Kiveen Hakattuina toisin kuin TV3 keskiviikkopäiviä.

Tosin YLE:n olisi jälkikäteen kannattanut käyttää jokin muukin torstaipäivä tilapäisen sopimuksen otteluihin kun haaskata aikaa turhaan HTV:n kanssa väittelyyn 29.1.1989 näytetyn HIFK-Ilves-ottelun esitysoikeuksista suorana tai oikein edes kellonajan mukaan sovitusta jälkilähetyksestäkään!

Mielenkiintoisesti TV3:lla olisi ollut mahdollisuus näyttää myös runkosarjan päätös, mutta sitä se ei halunnut tehdä toisin kuin näillä näkymin sitten YLE näytti runkosarjan päätöksen.

Lisäksi Playoff-kaudella kenties olisi ollut jälleen TV3:lla rajoitettuja esitysoikeuksia, mutta niitä se ei halunnut jälleen näyttää kun aiemmin maaliskuu 1989 ei ollut erityisen mieluinen rajoitetun TV-sopimuksen puitteissa niitä lupaottelujakaan esittää.

Siten YLE näytti Playoff-kaudenkin päätöksen.

Kolmostelevisio myös ajoi melkein kaikki tilapäisen sopimuksen ottelunsa näkymään tammikuun 1989 puolelle keskiviikkoihin huolimatta luvasta näyttää toki ottelut yleisesti myös helmikuussa 1989.

Tosin muutoksin TV3 näytti kyllä vielä helmikuussa 1989 yhden viimeisen esityspelin ylimäärälähetyksenä.

TV3:n lähetyksiin tilapäisen sopimuksen pohjalta kai mitä ilmeisimmin eräässä lähetyksessä 'Linkun' pitkän kuvauksen perusteella kiinnostusta osoittivat erikoisesti aluksi vain KalPa, Tappara, Ilves, KooKoo, SaiPa, TPS, JyP HT, HIFK ja Kärpät jolloin HPK, Lukko ja Ässät olivat jäädä lähetyksittä.

Tietenkin loppuvuoden 1988 ja hyvin alkuvuoden 1989 ajan osalta neuvotteluissa osin päästiin sopuun ja ainakin vierasottelut näytettiin milloin ei kotiottelujen kanssa sopuun päästy tai joita ei vain voitu näyttää rikkomatta itse tilapäistäkin sopimusta.

Tosin sen ongelmista otettiin opiksi ja sarjakaudelle 1989-1990 TV3:n Hockey Night-ohjelmiin olikin sitten jo eri meno päällä kuin mitä aiemmin oli ollut tai edes nk. Tynkäkaudelle 1989 televisioon oli ollut!

Itse asiassa TV3:n joukkueiden näyttö kaikkiaan lähetyksistä lopulta puhuen toki erikoisuudet huomioiden sarjakaudelle 1988-1989 oli menettelevän tai yllättävänkin hyvä kaikki lakko-ongelmat tai boikotit huomioiden.

Ainoat joukkueet mitkä lopulta jäivät tietenkin osin boikottien jyräämien sopimusten ulkopuolelle tai milloin YLE ja paikalliskanavat veivät ne ottelut menneessään niin olivat näkymättä TV3:lla ainoastaan HIFK ja JyP HT.

Muut 10 joukkuetta 12:sta tulivat nähdyksi.

Osin yksi kiista niin Kolmostelevision ja kuin Yleisradion suhteen SM-Liigassa oli nimenomaan myös joukkuelaajennus 10:stä 12:sta jolloin myös televisioinnin määrä kasvoi liialliseksi niiden mielestä huonoimmillaan odotuksiin nähden etenkin aluksi puhuen.

Tämä tietenkin siis sarjakaudelle 1988-1989 milloin joukkuelaajentumakin pisti sopimukset uusiksi.
 

Thusberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, Sisu Team, KalPa ja Jokipojat
Vaihteeksi reilustikin vanhempaan aikaan viitaten on tullut uutta tietoa:

3.10.1974 jälleen suomalaisten jääkiekon ystävien kuvaruuduissa on näillä näkymin tapahtunut kummia:

Yleisradio nimenomaan on lähettänyt kyllä jääkiekkoa ilman muita ihmeitä kaksikin kertaa päivän aikana!

Jääkiekon SM-Sarjan avauskierroksen ottelu SaiPa-Jokerit on näillä näkymin ollut oletetumpana yllätyslähetyksenä kuvaruudussa, mutta sitten on tietysti se selvästi ihmeellisempi juttu ainakin sen hetken ajatuksissa eli Jääkiekon Summit Seriesin ottelun televisiointi myös samana päivänä vastoin selvempiä ennakkoilmoituksia!

Lehdissä valitettiin etenkin 4.10.1974 muun muassa lappeenrantalaisten koti-illan menneen pilalle kun televisiossa niin yllättäen lähetettiin jääkiekkoa sellaisella runsaudella kuin mitä YLE teki.

Lisäksi tosiaan lappeenrantalaismiesten äkkilähdöstä hallilta kotiin ruutujen ääreen valitettiin jolloin sitten SaiPa-Jokerit-ottelun 6-3 voittoa todisti vähemmän väkeä (3428 katsojaa.) kuin miten olisi ollut ilman yllätyslähetystä/lähetyksiä.

Viimeinen oli tietysti kysymyspohjainen valitus siitä, että miksi Moskovan tappelukukkoja näytettiin kuvaruudussa, kovin yllättäen ja useinkin?

Summit Seriesin ottelun selosti Seppo Kannas ja siitäkin juttua riitti kun välillä selostus oli hyvää ja välillä oli hieman pihalla olevaa.

Ennen pitkää mikäli vain saisin nuo vanhemmat 1970-luvun SM-Sarjan TV-lähetykset tietoineen kokonaan pakettiin alkupuolelta niin voisi pureutua paremmin tuohon SM-Sarjan päätöskauteen mitä kovin yllättävä kauden avaus koski eli sarjakautta 1974-1975.

Tuon päätteeksi tai muutoin tiettävästi ainakin Antero Karapalo selosti viimeisen TV-ottelun ja se kai kohtalon oikkuna olisi ollut sama kuin SM-Liigan ensimmäinen TV-ottelu eli Ilves-Jokerit.

Mene ja tiedä tuosta, mutta olihan löytö sitten tämäkin!
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös