Se hapotushan tapahtuu vasta pullossa, koska käymisastiassa on käytännössä liikaa ilmatilaa. Eli pullon pohjalle vähän sokeria, sima pulloon ja viikko huoneenlämmössä tekee ihmeitä. Päälle vielä ”lagerointi” eli kirkastus pitämällä pari päivää kylmässä, ja lopputuloksena jäljelle jäänyt hiiva löytyy pullon pohjalta. Toki riippuen syntyneen hapon määrästä se myös pyörähtää takaisin muun liemen sekaan, kun pullon avaa.Minulle ei avaudu miksi jonotan simaa kun olis voinu tehdä itsekin. Tai tein, mutta pullotusastia ei ollut tiivis ja hiilihapottomaksi jäi. Eli olisi pitänyt tehdä kunnolla eikä tyriä.
Ja jos happoja ei tälläkään tavalla synny, niin joko sokeria tai hiivaa oli liian vähän. Tai molempia, jos käyminen meni ”pitkäksi”.
T. Pan(im)omestari Ishmael