Asia, joka ”avautui” minulle

  • 6 882 392
  • 34 593

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Huoneenlämmössä ennen keittämistä olleista kananmunista lähtee keittämisen jälkeen paremmin kuori kuin jääkaapissa ennen keittämistä olleista. Olen tehnyt empiirisiä kokeita ja olen ihan varma että hypoteesini on ihan kurantti ja validi... tai siis oikea.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Huoneenlämmössä ennen keittämistä olleista kananmunista lähtee keittämisen jälkeen paremmin kuori kuin jääkaapissa ennen keittämistä olleista. Olen tehnyt empiirisiä kokeita ja olen ihan varma että hypoteesini on ihan kurantti ja validi... tai siis oikea.
Säilyvät jääkaapissa tuoreempina? Mitä tuoreempi sen huonommin lähtee.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Säilyvät jääkaapissa tuoreempina? Mitä tuoreempi sen huonommin lähtee.
Onhan tuokin hypoteesi... En tiedä mistä kuoren irtoamisen erot "kylmän ja lämpimän munan" välillä johtuu. Seuraava koe on että voiko kylmästä kananmunasta tehdä ns. huoneenlämpöisen uittamalla sitä lämpimässä vedessä ennen keittämistä. Kokeet jatkuu...
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Säilyvät jääkaapissa tuoreempina? Mitä tuoreempi sen huonommin lähtee.

Oikea lämpötila olisi jossain siinä välissä, 14 asteessa... Silloin säilyvät monta kuukautta. Kuorikin varmaan irtoaa parhaimmin. Kannattanee hankkia erityinen kananmunakaappi johon voi säätää oikean lämpötilan.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Kannattanee hankkia erityinen kananmunakaappi johon voi säätää oikean lämpötilan.
No se on nyt seuraavana ostoslistalla heti kotisolariumin ja pizzauunin jälkeen. Tai ehkä sitä ennen hankitaan se raakakakkujen paistamiseen tarkoitettu uuni.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Taas on mielenkiintoista pohdintaa. Yleensä isoimmissakin ruokamarketeissa kananmunat ovat lämpimässä. Nopeasti mietittynä en muista mitään maailman maata missä niitä jääkaapista pitäisi etsiä.

Kotona säilytän kyllä jääkaapissa, se on joku lapsuuden trauma ja sen ajan ehdoton vaatimus. Eihän niitä saanut syödäkään joskus, kun olisi siihenkin kuollut, jos viikossa liian monta käyttää.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Kotona säilytän kyllä jääkaapissa, se on joku lapsuuden trauma
Minulla sama. Sen takia aloin asiaa miettiä kun mummolassa munat oli huoneenlämmössä ja ongelmia keitetyn munan kuoren kanssa ei ollut. Toisin kuin itsellä ja vanhemmilla joilla munat olikin jääkaapissa. Pitkällisten kokeilujen seurauksena luulen että lämpimistä munista irtoaa kuori helpommin kuin kylmistä... siis keittämisen jälkeen. Ja kyse on siis kananmunista.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Taas on mielenkiintoista pohdintaa. Yleensä isoimmissakin ruokamarketeissa kananmunat ovat lämpimässä. Nopeasti mietittynä en muista mitään maailman maata missä niitä jääkaapista pitäisi etsiä.

Kotona säilytän kyllä jääkaapissa, se on joku lapsuuden trauma ja sen ajan ehdoton vaatimus. Eihän niitä saanut syödäkään joskus, kun olisi siihenkin kuollut, jos viikossa liian monta käyttää.
Kaupoissa on yleensä ollut varmaan aika liki tuo 14c tai vähän yli varmaan. Nykyään kylmätuotteet on usein ovellisissa kaapeissa tietty niin huonelämpötila on vähän korkeampi. Joskus oli niitä erillisiä kylmähuoneita, varsinkin Spareissa, ne oli aika hauskoja. Ei munat niissäkään tainneet olla. Edit: Vai olisko olleet heti oven vieressä, tuli todella hatara muistikuva.

Jääkaapissa itekin säilytän, paitsi mökillä kuivakaapissa. Säilyvät kummassakin ties kuinka pitkään. Oleellista maun kannalta on oikeastaan vain sillä että ovat 0- tai 1-luokkaa, eli luomua tai free rangea, makuero kakkoseen ym on selvä. Joskus joku anoppi tuo munia ja vituttaahan se kun tuo niitä halvimpia vapaan kanan munia tms, ja pitää snobbailuna jos asiasta huomauttaa.
 

Malkkinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pittsburgh Penguins
Keitetyistä kananmunista kuori irtoaa sitä helpommin mitä nopeammin ne keittämisen jälkeen jäähdyttää. Eli kuuma keitinvesi heti pois ja valuttelee muneja kylmässä vedessä. Mitään tieteellistä faktaa ei ole, näin on isi opettanut ja sen takia niin tietysti tehdään. Liikaa ei tietenkään kannata valutella ettei munat jäähdy liikaa, muna on parempi lämpimänä nautittuna. Optimaalisinta on että kuori on kylmä ja sisältö lämmin
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Taas on mielenkiintoista pohdintaa. Yleensä isoimmissakin ruokamarketeissa kananmunat ovat lämpimässä. Nopeasti mietittynä en muista mitään maailman maata missä niitä jääkaapista pitäisi etsiä.
.

Jenkkilässä nuo ainakin myyvät munia kylmässä. Lämpimässä kun ne eivät säily.
 

El Gordo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jenkkilässä nuo ainakin myyvät munia kylmässä. Lämpimässä kun ne eivät säily.

Jenkeillä on monia muitakin harhaluuloja. Mutta kannattaa vissiin pitää lämpötila tasaisena, vaihtelut on pahasta säilyvyydelle. Eli jenkkilästä ostetut munat nopeasti jääkaappiin. Ja Suomessa ostetut nopeasti huoneenlämpöön.

Vertailutestissä säilynevät yhtä pitkään, tai ehkä suomalaiset vähän pitempään huoneenlämmössä.
 

Pulle Nah

Jäsen
Suosikkijoukkue
Palevan Kallo
Keitetyistä kananmunista kuori irtoaa sitä helpommin mitä nopeammin ne keittämisen jälkeen jäähdyttää. Eli kuuma keitinvesi heti pois ja valuttelee muneja kylmässä vedessä. Mitään tieteellistä faktaa ei ole, näin on isi opettanut ja sen takia niin tietysti tehdään. Liikaa ei tietenkään kannata valutella ettei munat jäähdy liikaa, muna on parempi lämpimänä nautittuna. Optimaalisinta on että kuori on kylmä ja sisältö lämmin

Kyllä, näin on minuakin emo opettanut ja säilytän munia pääsääntöisesti aina huoneenlämmössä. Keittämisen jälkeen kylmään kylpyyn munat. Toisinaan kuori irtoaa helposti (useimmiten) MUTTA joskus ei sitten niin millään... Mistä tämä johtuu?
 
Suosikkijoukkue
Tappara, Setämiehet
Mutta juutalaisista munista kuori lähtee miltei heti kun on emon perseestä pudonnu.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Jenkeillä on monia muitakin harhaluuloja. Mutta kannattaa vissiin pitää lämpötila tasaisena, vaihtelut on pahasta säilyvyydelle. Eli jenkkilästä ostetut munat nopeasti jääkaappiin. Ja Suomessa ostetut nopeasti huoneenlämpöön.

Vertailutestissä säilynevät yhtä pitkään, tai ehkä suomalaiset vähän pitempään huoneenlämmössä.

Kyse on lähinnä siitä, että amerikkalaiset munat pestään tuotantoprosessissa, mutta eurooppalaisia ei.

Tässä videossa selitetään amerikkalaisen ja eurooppalaisen munankäsittelyn eroja
Why Some Countries Refrigerate Their Eggs And Others Don't

Linkki ei vie PornHubiin
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Keitetyistä kananmunista kuori irtoaa sitä helpommin mitä nopeammin ne keittämisen jälkeen jäähdyttää.
Tietenkin kananmunat pudotellaan suoraan kylmään veteen kun aika on täysi. Mutta siltikin huoneenlämpöisenä keittoon menneiden kuori irtoaa paremmin kuin kylmästä suoraan keittoon loikanneiden. Olen siirtynytkin säilyttämään munia huoneenlämmössä jääkaapin sijasta.
 

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Lopulta voidaan pohtia sitäkin mikä ei avaudu välttämättä kaikille

Tarvitseeko kananmunia olla koko ajan lämpimässä tai siellä kylmäkaapissa.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
"Tarvitseeko muna kuorta?"
Tietenkin tarvii, muuten se valuisi pitkin koipia eikä uusia kanoja syntyisi. Tai ei niitä kai muutenkaan kovasti synny kun me immeiset syödään niitä alkioita. Mutta tarpeeksi kuitenkin että on jotkut jotka munii uusia munia ihmisten syötäväksi.
 
Suosikkijoukkue
1992-1993 JyP HT, no smoking team
Tietenkin tarvii, muuten se valuisi pitkin koipia eikä uusia kanoja syntyisi. Tai ei niitä kai muutenkaan kovasti synny kun me immeiset syödään niitä alkioita. Mutta tarpeeksi kuitenkin että on jotkut jotka munii uusia munia ihmisten syötäväksi.
En ole tämän suhteen mikään asiantuntija, mutta käsittääkseni yleisesti syömme hedelmöittymättömiä kanan munasoluja(?), eli kai meille maistuu kanan menkat? Sit jos kukko pääsee tuurilla tuikkaamaan, niin siellä egussa on se alkio messissä. Nää on tosiaan mun omia keloja, olen siis todennäköisesti tässä asiassa voimakkaasti väärässä.
 

ace

Jäsen
Suureen munakeskusteluun liittyen, minulle kerrottiin hiljattain ettei kaikista kananmunista suinkaan tule tipuja. Onko asia näin, vai avautuiko tämä minulle väärin, oi Jatkiksen suuret tietäjät? En tiedä miten elää tämän tietämättömyyden / ristiriitaisen tiedon kanssa.

Kananmunan syöntikin on jäänyt tässä hämmennyksessä lähes kokonaan.
 

Iisoppi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans, FC Lahti, Lahden Ahkera, LHS
Suureen munakeskusteluun liittyen, minulle kerrottiin hiljattain ettei kaikista kananmunista suinkaan tule tipuja.
Kyllä ne tehotuotannon kanat tipauttelee hedelmöitymättömiä (nyt iski se lukihäiriö) munia eli niistä ei tule tipuja... Vaikka kuinka hautoisi. Kyllä siinä olisi kukoilla hommaa jos ne kävisi kiksauttelee kaikki tehotuotannon kanaset ja varmaan myös muutama tappelu siitä kuka saa laittaa ketäkin.
 
Viimeksi muokattu:

pernaveikko

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Crusaders, Lechia
Suureen munakeskusteluun liittyen, minulle kerrottiin hiljattain ettei kaikista kananmunista suinkaan tule tipuja. Onko asia näin, vai avautuiko tämä minulle väärin, oi Jatkiksen suuret tietäjät? En tiedä miten elää tämän tietämättömyyden / ristiriitaisen tiedon kanssa.
.

Tervetuloa pubivisajoukkueeseen, noin se tosiaan menee. En tiedä minkä päivän sana tarkalleen, mutta päivän sana tosiaan on tehotuotanto.

Eihän ne stressaantuneet äidit varmaankaan edes pystyisi huolehtimaan jälkikasvustaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös