Teet nyt turhan mustavalkoisia johtopäätöksiä siitä, mitä siviilipalveluksen suorittaneiden siviilikriisinhallintaan liittyvät tehtävät voisivat uudessa mallissa olla.
Tarvitsisi sii tietää, mikä esimerkiksi oma mallisi olisi?
Samaa mieltä olen siitä, että nykymallista ei ole hyötyä kenellekään.
en ymmärrä miksi yhteiskunnan pitäisi lähteä siitä, että se hyväksyisi velvollisuutta koskettavan yksilön mukavuushaluisista tai itsekkäistä syistä tapahtuvan palvelumallin.
eihän se yksilölle ole mikään itsekäs, vaan ideologinen, ja vakaumuksellinen asia. Kysehän on siitä, hyväksytäänkö muunlainen vakaumus kansallisvaltiota kohtaan. Minä ainakin hyväksyn, vaikka itse olenkin asevelvollisuuteni suorittanut. Totaalikieltäytyjät ovat mielestäni mielipidevankeja, ja sivarin pituus on rangaistuksen omainen.
Minulla on syytä olettaa, ettei Vihreät ole edes käyttänyt sotilaspoliittisia asiantuntijoita tätä esitystä laatiessaan.
No koska en nimiä voi täällä heittää, tämä jää uskon asiaksi. Luotatko siihen, että miekä sanoo, että joo, vai että puhun pehmoisia. your choice
Kantahenkilökunnalta siis riittäisi aikaa ja miehiä yhtäaikaisesti pikakouluttaa jopa satojatuhansia miehiä. Selvä. Mitähän ne muuten rauhan aikana mahtavat tehdä, jos yhtäkkiä löytyy kriisin keskellä noin paljon tyhjää aikaa?
Kun koulutetaan vain osa ikäluokasta, voidaan huolto ja hallitonporukasta siirtää resursseja koulutuspuolelle. Henkilökunnastahan noin puolet toimii tätä nykyä hallinollissa tehtävissä ja sotilaita on vain reilu 7000. Samalla rahalla siis ammattisotilaita/kouluttajia voisi olla reilu 10 000. nämä kouluttavat massa-armejan tarvittaessa, kun nopea ja huippuvarustettu 75 000 – 150 000 reservi toimii varsinaisena armeijana.
Jos historiasta haluaa jotain katsella, niin muutama sata korkeasti koulutettua jääkäriä ratkaisi sisällissodan. Ei siksi, että he olivat määrällisesti niin iso asia, vaan siksi, että heidän johtamansa ja kouluttamansa nostoväki oli kurinalasista ja sotilaista vs. kurittomaan p0unikkilaumaan.
Meillä on käytännössä jo nyt valikoiva asevelvollisuus johtuen siitä, että terveydellisistä syistä palvelukseen kelpaamattomat pyritään karsimaan jo ennakolta.
niin on, noin 30% karsitaan. Siksipä olisi rehellisempää tehdä siitä oikeasti ja avoimesti valikoiva, eli laittaa kriteerit näkyviin, millaisia henkilöitä halutaan sotilaskoulutukseen.
Nythän valinta on pelkästään terveysperusteista joka taas ei ole armeijan etu. Etuhan olisi saada pätevimmät ja motivoituneimmat henkilöt asepalvelukseen.
Olen siinä mielessä kanssasi samaa mieltä, että kertausharjoituksia tulisi lisätä nykyisestä.
Mistä rahat? Puolustusmäärärahojen reaalinen nousu ei ole realistista. Ja varusteiden ja materiaalien hinta nouse koko ajan. Samoin ihmisten (kantapeikkojen) palkat.
Mistä rahat kertauksiin? Kanttasiko sitenkin kouluttaa vähemmän, joita voitaisiin myös kertauttaa?
Tai taikoa lisää rahaa jostain. esitä joitain ratkaisumalleja tähän problematiikkaan. Se on kuitenkin tärkeä osa tätä puolustusvoimain konseptia. Raha.
Meinaat, että pienellä maalla on varaa kuvailemaasi huippumoderniin varustukseen joka miehelle, jota käytännössä ei ole laajamittaisessa sodassa tuskin muillakaan?
Kyllä meinaan. Massa-armeijalla me ei pärjätä taatusti, koska lähes kenellä tahansa se on suurempi. Meidän pärjääminen voi lähteä paremmasta varustelusta (ja toki avainasiasta, eli maanpuolustustahdosta, mutta sehän ei suomessa oel ollut ongelma)
So? Miksihän sitten esimerkiksi Pasit ovat sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa niin haluttua kamaa ihan kansainvälisestikin?
Jouduimme lainaamaan, koska meillä itsellä on niitä liian vähän. Ne maksavat, ei niitä Patria ilmaiseksi tee, valtiollekaan.
Ymmärtääkseni Taliban-sissit Afganistanissa eivät ole varustettuja yleisesti ottaen sen kummemmin kuin Kalashnikoveilla, kevyillä it-kanuunoilla ja olalta laukaistavilla pst-ohjuksilla. Miksi amerikkalaiset ovat kuitenkin vaikeuksissa heidän kanssaan huipputeknologiastaan huolimatta? Eivätkö "huippuunsa koulutetut" "huipputaistelijat" olekaan ylivoimaisia ryysyläisiä vastaan?
Afgaaneilla on etunaan sama kuin meillä. Maasto. Afganistanissa ei ole historian saatossa kukaan tunkeutuja onnistunut sotilaallisesti. Siis ei kukaan kirjoitetun historian aikana. Maan hallitseminen vaatisi niin älyttömiä henkilöresursseja, ettei niitä löydy keneltäkään.
USA taas tukeutuu teknologiaan siksi, että se pienentää tappioita, joka taas vähentää kotirintaman painetta vetäytyä. Ja siinä Suomenkin syy käyttää korkeateknologisia keinoa, tappioiden pienentäminen. Meillä ei ole väkeä massa-armeijalla pärjäämiskesi.
Edellä en halua lietsoa mitään sotamielialaa vaan osoittaa sitä, ettei sodankäynti ehkä kuitenkaan ole niin oleellisesti muuttunut tieteiselokuvista huolimatta.
Ei, tätä en väitäkään. Puolustuspolitiikka on oltava keskusteltavissa oleva asia, ja uhkakuvia ja skenaarioita on käytävä läpi. ei se ole sodanlietsontaa tai militarismia. Katson itsenikin jonkin sortin pasifistiksi, mutta se ei tarkoita sitä , etteikö sotilaspoliittiset asiat olisi maailmassa, ja sitä kautta Suomessa, erittäin tärkeitä.