BigRedCatilta varsin suomettunutta pohdintaa.
1. Kuten aiemmin kirjoitin, suomalaiset tutkijat oikein (valtion)yliopistotasolla totesivat 70-luvulla Neuvostoliiton talousjärjestelmän ylivertaisuuden. Nyt samalla tavalla todistetaan suomalaisille asiantuntija- ja virkamiestasolla, että yleinen asevelvollisuus on absoluuttisesti paras vaihtoehto uskottavan maanpuolustuksen toteuttamiseen. Kansalaiskeskustelu ohjataan median toimesta "oikeaan" suuntaan ja parlamentaarinen keskustelu puuttuu täysin, kun virkamiesvalta tekee päätökset suomettumisen epädemokraattisen tradition mukaisesti.
2. "Suomen on viisainta pysyä nyt ja tulevaisuudessa mahdollisimman puolueettomana ja sopeutua tilanteeseen mahdollisimman hyvin". Kuulostaa tutulta. Tunnustetaan samalla DDR ja muistutetaan, että Praha '68 oli Neuvostoliitolta oikeutettu pakkotoimenpide tshekkiläisiä rauhanvihollisia vastaan.
Tässä ketjussa miljoona kertaa hoetut mantrat ("suuri reservi takaa uskottavan maanpuolustuksen", "1300km maaraja isonpahan kanssa", "palkka-armeija kerää riveihin yhteiskunnan pohjasakan", ikuinen asevelvollisuus vs. pieni palkka-armeija -hokeminen, ymym) osoittavat sen, että pseudodemokraattisen Suomen yhteiskunnallinen itsevalvonta on tehnyt tehtävänsä.
Järkevä ja rakentava keskustelu ei ole mahdollista, kun suurin osa ihmisistä puolustaa asevelvollisuusarmeijaa kynsin hampain vastoin mitään käsitystä nykyisen maanpuolustusjärjestelmän todellisesta uskottavuudesta tai vaihtoehtoisten järjestelmien todellisesta uskottavuudesta (useat jopa ilman käsitystä siitä, että muitakin vaihtoehtoja voisi olla, kuin nykyinen järjestelmä tai muutamien tuhansien vahvuinen palkka-armeija) ja leimaa vastaan väittäjät, ainakin rivien väleissä, epärealistisiksi haihattelijoiksi. Tarkennetaan: minullakaan ei ole sen tarkempaa käsitystä - yhtä lailla avoimen keskustelun puuttuminen on säästänyt minut tarkemmalta informaatiolta.
Olen itse jotain vaihtoehtoja yleiselle asevelvollisuudelle myös tässä ketjussa esittänyt, mutta yhdelle ihmiselle kokonaiskuvan hahmottaminen proineen ja kontrineen on näin isossa asiassa täysin mahdotonta. Epäilen nykyjärjestelmän paremmuutta vahvasti, mutta en pysty sitä tyrmäämään. Siksi peräänkin ainoastaan avointa kansalaiskeskustelua asiasta aidon parlamentaarisen demokratian periaatteiden mukaisesti - nykyisen virkamiesvallan asemesta.
Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että päädyttäisiin pysyttäytymään nykyjärjestelmässä, jos sen paremmuutta yritettäisin todistaa edes vähää alusta avoimen ja vaihtoehtoiset näkemykset sallivan kansalaiskeskustelun kautta. Minulle tärkeintä on, että Suomi pystyy tarvittaessa puolustautumaan vaikka sitten kavereiden kanssa. Nythän tilanne on se, että jos joku asiantuntija tai parlamentaarikko uskaltautuu julkisesti argumentoimaan nykyistä järjestelmää vastaan, hänet leimataan julkisesti hihhuliksi. Sen sijaan nykyjärjestelmän puolustajille annetaan kyllä tilaa mediassa ja kaikki nyökyttelevät jälleen päätään. Varsinkin parlamentaarikoille tilanne on kestämätön: nykyjärjestelmää vastaan ei voi avata suutaan, koska julkinen hirttäminen takaa vaalitappion.
Sama itseänsä toistava show leimaa Nato-keskustelua, joskin siinä sentään jotkut vaihtoehtoiset näkemykset on viime aikoina säästetty julkiselta kivittämiseltä.
Talvisota, Tali-Ihantala ja muutaman vuosikymmenen mittainen rähmälläänolo on tehnyt nykymuotoisista puolustusvoimista Suomessa tabun, jota ei saa kyseenalaistaa. Suomettuminen loi Suomeen lisäksi epädemokraattisen päätöksentekokulttuurin, jonka avulla tätä (ja joitakin muita) tabua voidaan varjella tehokkaasti.
Terveisin,
maanpuolustushenkinen reservin alikersantti