Mainos

Arjen taloutta ja mattia kukkarossa

  • 32 886
  • 151

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Asunto ja auto keskustelun voi varmaan sivuuttaa tässä vaiheessa, niistä joko on valmis "tinkimään" tai sitten ei ole, yksinkertaisia valintoja joista ei pitäisi edes syntyä järkevää keskustelua aikuisilla ihmisillä.
Joku satsaa autoon, toinen asuntoon, kolmas johonkin muuhun ja yksi kiristää kaikista. Aika moni esimerkiksi haluaa asua omassa rauhassaan jo opiskeluajoistaan lähtien, vaikka sitten joutuisikin muusta tinkimään. Näinhän tämä etenee.

Suunnitelmallisuus, tavalla tai toisella.
Joskus nuorempana laskeskelin kuinka monta tuntia/päivää pitää kesätöissä viettää ennen kuin joku "turhake" on maksettu. Jäi aika monta kapinetta ostamatta velaksi...
Suunnitelmallisuus on mun mielestäni yksi avainsana tässä. Pikaisesti jos funtsin omia tuttaviani, joilla on raha-asiat ainakin päällisin puolin mallillaan, on heillä ollut aika päämäärätietoista elämä muutenkin. Ei mitenkään orjallisesti, mutta siis opintojen, alan, harrastusten yms. kanssa. Sitten kun kelailen itseäni, niin mulla homma eteni kiistattomasta lahjakkuudesta huolimatta vähän siten, että mennään nyt jonnekin minnekä päästään ja valmistutaan vain johonkin ammattiin. Sitten kun havahtuukin työttömänä siihen, että Visa on vinkunut, onkin hiukan myöhäistä vinkua perse edellä puuhun kiivettyään. Ainakin oma heräämiseni on linkittynyt myös päämäärätietoiseen asenteeseen niin duunien, harrastusten kuin taloudenhoidonkin osalta. Aika usein nuo tuntuisivat kulkevan käsi kädessä.
 

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
Allekirjoittanut on kyllä kuulunut näihin kohtuullisen huolettomiin rahankäyttäjiin. Mitään merkintöjä tai luottotiedonmenetyksiä ei ole koskaan tullut, eikä äitin ja iskän kukkarollakaan ole tarvinnut opiskeluaikojen jälkeen käydä. Aina kun on palkkataso noussut, on myös kulutus noussut - säästöön jäävä raha (tai itse asiassa se tilanne, että säästöön ei jää) on ollut vakio.

Vaihdoin tuossa vuosi takaperin kaksihenkiseen talouteemme auton, tai oikeastaan vaihdoin yhden kahteen. Laskeskelin tarkkaan budjetit ja niin edelleen eikä tässä käytännössä mitään ongelmia ollut. Jossain kohtaa alkoi silti ottaa päähän, että joutuu vetämään niin tiukkaa linjaa perusarjessa, että päätin vaihtaa uudemman auton johonkin vanhempaan. Laskeskelin, että lainanlyhennyksineen, bensoineen, veroinen, vakuutuksineen jne. tuollaiseen uudehkoon kivaan menopeliin meni se about 550-600 euroa kuussa. Ei hyvä.

No, sain tämän uudemman auton myytyä yksityiselle asiallisella korvauksella oikeastaan häviämättä juuri lainkaan, maksoin sitten tietenkin loppurahoituksen pois, lyhentelin paria muuta velkaa ja huomasin kuinka olotila helpottui. Vaikka siis mitään kriittistä tilannetta ei ennenkään ollut.

Nyt olen todennut, että ainakin toistaiseksi taloutemme pärjää mainiosti tuolla puoliväsyneellä ja äärimmäisen epäseksikkäällä 04 mallin farmarirenaultilla. Vaimo käyttää sitä enemmän, mä ostin bussikortin ja pian alkaa pyöräilykelit. Olen tyytyväinen ratkaisuuni, ehdottomasti.

(Toki olen miettinyt vähän, että kun tässä 2-3 vuoden päästä yksi isompi laina on maksettu loppuun, saatan investoida sitten johonkin seksikkäämpään autoon. Mutta voi olla, että ei ole silloin enää aiheeseen intohimoja.)
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Sen verran täsmennän omaa tilannettani, että mullakaan ei ole luottotiedoissa vikaa, maksuhäiriömerkintöjä ei ole. Laskut maksetaan pääasiassa eräpäivään mennessä, satunnaisesti sovitellaan eräpäiviä natsaamaan. Siis kitkutellaan kaikin puolin eteenpäin, mikä on pitkän päälle kuluttavaa, mutta eteenpäin kuitenkin.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Pikaisesti jos funtsin omia tuttaviani, joilla on raha-asiat ainakin päällisin puolin mallillaan, on heillä ollut aika päämäärätietoista elämä muutenkin. Ei mitenkään orjallisesti, mutta siis opintojen, alan, harrastusten yms. kanssa.
Itselleni on tullut vastaan useita tuttuja, päällisin puolin kaikki on mallillaan ja sitten kaatuukin korttitalo. Velalla on luotu omiin todellisiin tuloihin nähden kestämätön elintaso josta yritetään pitää kynsin hampain kiinni. Rumaa jälkeä kun kukaan ei ole pystynyt viheltämään ajoissa peliä poikki. Kierteeseen pääsee luvattoman helposti, siitä ei sitten hypätäkkään vuodessa parissa pois vaikka kuinka kituuttaisi. Pahinta tässä on että asenne/ elämäntapa on että kaikki menee, vaikka lottovoitto osuisi kohdalle. Opitaanko tämä jo lapsesta vai tuleeko se kuvioihin kun ensimmäiset opintolainat napsahtaa tilille?
 

timop

Jäsen
Suosikkijoukkue
jyp
Autoista sen verran, että itse ostin liikkeestä 2000 eurolla 13 vuotta vanhan saksalaisen auton, jolla oli ajettu alle 150 000 ja luotettava huoltokirjakin löytyi. Alkusyksystä saakka toiminut täydellisesti ilman vikoja. Liikennevakuutus on POP-vakuutuksesta ja maksaa alle 400 euroa vuodessa. Halpoja kilometrejä siis.

Näissä vaan aina sivuutetaan se vähävaraiselle oleellisin juttu: riski.

Sit toinen juttu joka tiedetään osakemarkkinoiden puolella mutta jostain syystä tulee ihan puskista henkilökohtaisessa taloudenpidossa: menneisyys ei ole tae tulevasta. Eli nuo "xxx asti toiminut täydellisesti ilman vikoja" on täysin irrelevantteja pointteja. Pikemminkin pitäisi tietää että millaisia vikoja on tulossa tulevaisuudessa että koko hommasta olisi mitään hyötyä.

Uusissa autoissa sekä auton valmistaja, maahantuoja että myös myyjä kantaa ison kasan riskeistä jotka auton ikääntymisen myötä siirtyy omistajalle.

Jos oikeasti kuukauden budjetti menee pilalle alle sadan euron ylläreistä niin vanha auto on äärimmäisen huono juttu ainakin omasta mielestäni. Niiden vikaantumista on lähes mahdotonta ennakoida ellei sitten ole kokenut mekaanikko joka tuntee automallin tyyppiviat ja ominaisuudet ym perinpohjaisesti.

Kyllä, on hyvin mahdollista että autot kestävät vikaantumatta niin kauan kun niillä vaan viitsii ajella mutta retorinen kysymys: kuka lähtee omalla lompakollaan takaamaan että kun sampio ostaa merkin x mallin y vuosimallia zzzz, huoltoihin uppoaa max x00e/vuosi? Eli siis maksaa kaiken mikä menee yli x00e autohuolloissa vuosittain? Kannattaa vieläkin muistaa tuo taustatieto että budjetti menee pilalle alle sadan euron ylläreistä.

Eli ihan kuin vakuutuksetkin: rikkaiden ei kannata niitä ottaa kun esim talon palaessa voi soittaa kontaktille x että rakentakaa uusi. (e: ja vakuutusyhtiöthän siis ovat voittoa tekeviä yrityksiä, ainut mitä tarvitsee tietää sijoituspuolelta on se, että Warren Buffet tykkää olla mukana vakuutusbisneksessä)

Sinäänsähän auton kannalta parhaaksi tilanteeksi mainostaa omaa tilannetta: pärjäisin myös ilmankin. Voisin siis ajella myös jollain ikivanhalla kotterolla kun jos se ei starttaa aamulla niin vaatteet vaihtoon ja fillari alle (poljen myös talvisin töihin). Mutta noissakin kannattaa muistaa laskea joku arvo sille omalle vaivalle, esimerkiksi oma tuntipalkka kertaa 50% ylityökorvaus ja vielä kaikelta siltä ajalta mikä todellisuudessa kuluu (hinautat auton korjaamolle, odottelet vuokra-autoa/vast tai selvittelet bussivuoroja, järjestelet lapsien menemisiä poikkeustilanteessa jne.) Jos jotain noista jättää laskematta niin sit koko laskeskelun aloittaminen on ihan turhaa koska lopputulos on vähän kuin ynnäisi 10 ämpärin sisältöjen tilavuuksia yhteen muttei viitsi vilkaista kuin puoleen ämpäreistä että paljon niissä on vettä...
 
Viimeksi muokattu:

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Opitaanko tämä jo lapsesta vai tuleeko se kuvioihin kun ensimmäiset opintolainat napsahtaa tilille?
Omalla kohdallani luulen aika paljon merkinneen sen, ettei meillä lapsuudessa juuri koskaan ollut rahaa, mitä käyttää. Tämän luulisi toimivan pontimena säästeliäisyyteen, mutta pikemminkin mulla kävi niin, ettei suunnitelmallisuus harjaantunut. Pikemminkin oppi kitkuttelemaan pienillä käyttövaroilla. Sitten kun sai jonkin opintolainan tai luottokortin, niin maailma olikin auki, ja niitä tuli käytettyä ylimääräisiin ostoksiin turhan harkitsemattomasti. Kun tulotaso ei noussutkaan toivotulla tavalla, oli vyyhti valmis.

Uskon kyllä, että aika moni tottuu myös siihen, että nuorena saa suurin piirtein kaiken mitä pyytää. Omaan talouteen siirryttäessä onkin elintason pudotus edessä, ja osa paikkaa sitä luotoilla. Muistaakseni tästä oli jokin aika sitten juttuakin jossain, mutta en jaksa googlailla sen tarkemmin.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Sen verran täsmennän omaa tilannettani, että mullakaan ei ole luottotiedoissa vikaa, maksuhäiriömerkintöjä ei ole. Laskut maksetaan pääasiassa eräpäivään mennessä, satunnaisesti sovitellaan eräpäiviä natsaamaan. Siis kitkutellaan kaikin puolin eteenpäin, mikä on pitkän päälle kuluttavaa, mutta eteenpäin kuitenkin.
Sama homma, kituutellaan. Ylimääräisistä luksusasioista, kuten vaikkapa ulkomaanmatkoista, ei kannata edes haaveilla. Kuitenkin olen ylempää korkeakoulututkintoa vastaavassa työssä. Ongelmana on, että ala on naisvaltainen ja liitto kädetön; täten keskiverto bussikuski tai kassaneitikin tienaa enemmän. Jotenkin tuntuu, että koulutus meni hukkaan.

Opintolainaa ei ole, asuntolaina on. Vaimo käy osa-aikatöissä ja opiskelee.

Iso rahareikä on auto, mutta sitä ilman ei pärjää. Työmatka-ajoa mulle tulee 1000 km viikossa. Vuodessa 40-50 tuhatta pelkkiä duunimatkoja plus muut ajot, yhteensä noin 75 tonnia. Ja ei, julkisilla ei pääse, on oltava oma kiesi. Nyt on alla 6 vuotta vanha diesel, 300 tonnia mittarissa. Näillä kilometrimäärillä koko ajan on joku tai useampi osa paskana, ja jos ei, niin öljyjä saa ainakin vaihtaa muutaman kuukauden välein. Oma taito ei riitä korjailuun, mutta onneksi on lähipiirissä muutama mekaanikko jotka tekevät halvalla.

Yleisohjeeksi kaikille: suu säkkiä myöten. Jos ei ole varaa, älä osta.
 

ilman sukkia

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa
Näissä vaan aina sivuutetaan se vähävaraiselle oleellisin juttu: riski.

Uusissa autoissa sekä auton valmistaja, maahantuoja että myös myyjä kantaa ison kasan riskeistä jotka auton ikääntymisen myötä siirtyy omistajalle.

Jos oikeasti kuukauden budjetti menee pilalle alle sadan euron ylläreistä niin vanha auto on äärimmäisen huono juttu ainakin omasta mielestäni. Niiden vikaantumista on lähes mahdotonta ennakoida ellei sitten ole kokenut mekaanikko joka tuntee automallin tyyppiviat ja ominaisuudet ym perinpohjaisesti.
Jos budjetti menee alle sadan euron ylläreistä pilalle, minkä ikäinen auto tahansa on äärimmäisen huono juttu. Henkilökohtainen mielipide.
Uusissa autoissa myyjä kantaa ison kasan riskeistä ja sinä lyhennät sitä autolainaa...kiltisti. Ja kenties takuun säilyttämiseksi maksat huolloista summan x.

Verrataan vaikkapa 20k ja 10k maksavia autoja, jonkun verran väliin jäävällä 10k huoltaa autoa ja se on maksettu aika monta kuukausierää nopeammin omaksi.
Omaa aikaa vie ihan yhtä paljon vanhan kotteron kuin uudenkin auton tien poskeen jättäminen.
EDIT:Väkisin meinaa juttu kääntyä autoon. Olisiko siinä huomaamaton rahareikä kuten ketjussa aiemmin Knower oli kantapään kautta huomannut?
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Onhan siinä rahareikää, mutta sen verran tyytyväinen olen nykyiseen verrattuna muutamiin käytettyihin ja varsinkin niihin pariin reilusti vanhempaan, että enpä aivan heti ole siirtymässä kymmenen vuoden ikäiseen. Mieluummin muutaman vuoden päästä uuteen jälleen, tai hyvin vähän ajettuun.

Ja aika hankala rahoituksella olevaa autoa on vaihtaa halvempaan. Kokemuksia otetaan toki vastaan.

Ja jos nyt mun ruokaostoksestani on puhe, niin kyse oli yli satasen häviämisestä tililtä, mikä ei vedä meitä nälkäkuolemaan, mutta tuntuu toki reilusti. Vaimon palkka tulee reilun viikon päästä, joten ne laskut on sitten sieltä pois ja loppukuusta jää ruokarahaa enemmän. Ostan ehkä laatuoluen!
 

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
EDIT:Väkisin meinaa juttu kääntyä autoon. Olisiko siinä huomaamaton rahareikä kuten ketjussa aiemmin Knower oli kantapään kautta huomannut?

Eikä oikeastaan edes kantapään kautta. Lähinnä tuli se fiilis, että jos elää vähän vähemmän tiukasti eikä osta ainakaan heti kärkeen uutta kaaraa, sitä säästää helposti sen 300-400 euroa kuussa. Niillä on kiva tehdä jotain sitten jossain kohtaa.

Ei poista sitä, että autoon menee pirun paljon rahaa. Se hankintahinta on tietty yksi osa sitä, mutta lopulta nuo vakuutukset, bensat, huollot ja muut tuo melkeinpä sen isomman kuorman.

edit. lisäksi tuli myös huomattua, että mitä asiallisempi auto löytyy tallista, sitä suurempaa stressiä se välillä aiheuttaa.

"Koska tuollainen painauma tuohon on tullut?"
"Mikä naarmu tuo on?"

Ja niin edelleen.
 

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
Väkisin meinaa juttu kääntyä autoon. Olisiko siinä huomaamaton rahareikä kuten ketjussa aiemmin Knower oli kantapään kautta huomannut?
Minä kyllä luulen, että pääasiallinen syy miksi kaikki puhuvat autoista on se, että perisuomalaiselle menttaliteetille on kauheaa, jos joku ajaa uudemmalla autolla kuin itse ja vielä kehtaa myöntää ostaneensa sen velaksi. Suomessahan on tapana, että omalla 10 vuotta vanhalla autolla ajaminen on ns. "oma valinta" ja se on vain "järkevää rahankäyttöä". Minä itse uskon, että elämässä pitää olla myös nautintoja varsinkin, jos joutuu elämään tiukasti, on tärkeää, että löytää myös niitä pieniä jokapäiväisiä kicksejä. Jos joku nauttii uudella autolla ajamisesta niin nauttikoon. Ja kuten on jo mainittu on uudella autolla ajaminen ainakin kustannuksiltaan ennustettavempaa.

Itse olen ollut liiankin varoivainen rahankäytön suhteen ja kesti kauan ymmärtää, että myös voi sijoittaa elämisen laatuun esim. juurikin autoihin. Elämän idea ei kuitenkaan ole se, että kuka pystyi säästämään suurimman rahasumman pankkiin. Suurin huoleni liittyy siihen miten kasvattaa lapsistaan sellaisia, jotka pystyvät järkevästi suhtautumaan omaan rahankäyttöönsä. Varsinkin kun nykyisessä tilanteessa raha ei rajoita mitä voimme lapsille ostaa tai heidän kanssaan tehdä. Sampion tilanteessa yrittäisin katsoa, jos voin yhdistää kaikki lainat samaan pankkiin ja saada edullisemman kuukausierän hieman kilpailuttamalla. (riippuu tietysti lainojen suuruuksista etc.)
 

Iker

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Uskon kyllä, että aika moni tottuu myös siihen, että nuorena saa suurin piirtein kaiken mitä pyytää. Omaan talouteen siirryttäessä onkin elintason pudotus edessä, ja osa paikkaa sitä luotoilla. Muistaakseni tästä oli jokin aika sitten juttuakin jossain, mutta en jaksa googlailla sen tarkemmin.
Tämä on muuten olennainen juttu, asia josta olen kiitollinen vanhemmilleni ja aion parhaani mukaan antaa vastaavan mallin omalle jälkikasvulleni.

Meillä nimittäin ei ainakaan minä ja veljeni päästy siihen tottumaan, että kaiken sai mitä halusi. Puutteessa ei elelty ja nimenomaan sillä tavalla fiksusti raha-asiat hoituivat vanhemmilta lapsille, että sitten kun oli jotain menoja esim. teininä eli piti uutta lätkämailaa saada tai futiskenkiä, niin ne kyllä hoitui ja faija osti "mielellään." Muuten oli pihi mies ja on edelleen, vaikka talousjohtajana hyvissä hommissa ihan mukavasti tienasikin. Toki kahden pojanklopin huoltajana ja pääasiallisena elättäjänä oli pitkään vanhempieni avioeron jälkeen, eli ei sitä rahaa liksastaan liikaa varmasti ylimääräistä jäänyt ottaen huomioon paljon verottaja vei, siihen asumiset ja muut menot josta me me pojat tuskin olimme ihan pienimpiä eriä.

Mutta kuitenkin siis, isoveljeni kanssa totuimme kotona läpi lapsuutemme aika vaatimatomaan linjaan siinä määrin, että faijan piheys ja tinkaaminen oli yleinen vitsi joka lensi kotona pojalta pojalle ja pojalta isälle. Esim. meidän poikien oma tv:mme siitä lähtien kun meillä jomman kumman huoneessa sellainen oli, oli aina joku vuoden 1985 mallin 21-tuumainen Salora mummon mökiltä, mankka oli joku vanha ylijäämä suoraan jostain faijan autotallipajalta ja ensimmäinen tietokone kämppään hoitui vasta kun broidi sen aikanaan ylioppilaslahjarahoillaan kotiin osti 1990-luvun puolenvälin jälkeen.

Oli niitäkin kavereita koulussa, jotka oikeasti saivat aina mitä halusivat ja varmasti siitä jää sellainen olo kun joskus yksin omilleen muuttaa, että mitäs helvettiä nyt kun fyrkkaa ei pahemmin tilille putoa ja edelleen olisi kiva saada aina ne uusimmat kuteet päälle ja taulutelevisiot seinälle. Alkaako siinä vaiheessa Visa vinkua ja luotto-ongelmat kasaantua niskaan, no ei varmasti kaikilla sillä jollain faija maksaa kulut vielä siinäkin vaiheessa kun asutaan omillaan.

Lisäksi avioeroperheen muksuina näimme ja koimme junnuina kaksi erilaista asetelmaa, faijan luona tosiaan asuimme ja siellä elelimme aina hyvän kokoisissa omakotitaloissa hyvällä alueella ja Mersu pihassa, mutta äitimme puolestaan asui ja asuu edelleen niukalla linjalla pienessä kerrostalokaksiossa ja hyvin pitkälti kädestä suuhun. Pieni normiliksa, josta aina venytti penniä juuri sen vuoksi että sai hänkin vuorostaan sitten ostaa jotain vaatteita ja muuta meille pojille ja vietyä vaikka joskus risteilylle tai mitä nyt sitten olikin.

Hyvin pitkälti siis tuosta lapsuuden esimerkistä on varmasti jäänyt mieleen tietyt tavat ja mallit, se miten raha ei todellakaan kasva puussa ja se miten sitä käytetään säästeliäästi. Uskon, että se näkemämme fiksu rahankäyttö on varmasti edesauttanut siinä että veljeni kanssa olemme varsin säästeliäitä luonteita nähtyämme sitä esimerkkiä junnusta asti niin paremmin toimeentulevalta isältämme, kuin myös vähemmällä toimeentulevalta äidiltämme.

Ja kieltämättä kohtalaisen rahoistani pihinä luonteena jo etukäteen hirvittää, kun pitää joskus muksulle alkaa ostaa jotain harrastuskamoja, maksaa leirejä, kirjoja jne. ihan jostain maltaita maksavista vähän vanhemman lapsen vaatteista lähtien. Kyllä sitä välillä tulee ajateltua, ettei se faijalle mitään herkkua varmasti ollut välillä laittaa kahdelle pojalle aina niitä mainittuja mailoja, luistimia, talvirotseja ja koulukirjoja ja ruokia kaappiin. Saa siinä ison loven lohkaistua vähän keskivertoa isompaankin liksaan, ja siinä mielessä ymmärrän että kyllä sitä vanhempi tekee palveluksen niin itselleen kuin pidemmällä tähtäimellä lapsilleenkin kun pitää rajat mukana ja järkevän niukan linjan rahankulutuksessa.
 
Viimeksi muokattu:

Andrew

Jäsen
Yksi asia mikä vaikuttaa säästämiseen negatiivisesti on hintojen nousu. Palkan korotukset ovat suurimmalla osalla aloja olleet todella pieniä verrattuna hintojen nousuun. Esimerkiksi keskiluokan ostovoima on Suomessa aika heikko.

Moni ihminen on siinä tilanteessa, että asumiskustannukset lohkaisevat jo leijonan osan palkasta.

Mitä kalliiseen autoiluun tulee niin ainakin pääkaupunkiseudulla auton omistaminen on aika turhaa, koska julkinen liikenne on kuitenkin minusta aika tehokas ja kätevä tapa liikkua.
 

12961

Jäsen
"Helppokin" se on. Tästä vapautuisi ainakin kymppitonni riihikuivaa. Uusi auto on niin käsittämättömän huono ja iso "sijoitus" että siihen leikkiin ei köyhän kannattaisi lähteä ensinkään.

Tämä on asiaa. Auton järkeistyksen jälkeen listalla pitäisi olla asunnon järkeistäminen, mikäli velkaa on. Oikeastaan joka tapauksessa, velaton asunto on turvallinen, mutta nykyisessä korkohorisontissakin vähän turhan rajun kannan ottava vaihtoehto.

Pääomaa sitovassa mielessä edullisen mutta siistin ulkoasun jättävän autovalinnan muodostavat uudehkot, mutta silti huonosti arvostettavat autot. Eurooppalaiset, todellisuudessa ihan asialliset maineensa vangit, ranskalaiset ja italialaiset laitteet ansaitsevat huomion. Noita saa samaan hintaan huomattavasti uudempina kuin "luotettaviksi tunnettuja" merkkejä, ja monissa kuluvissa osissa nimenomaan ikä ratkaisee, esimerkkinä iskarit, alustan kumiosat ja erilaiset tiivisteet. Perusosat tulevat samoilta alihankkijoilta, ja laadussakaan harvoin on valittamista.

Myös käytetyistä korealaisista uskoisin löytyvän asiallisia vaihtoehtoja. Japanilaisissa on oma hintapreemionsa, joka on enemmän "tietoa" kuin todellisuutta. Kaukoidän tuotteet nauttivat siis omanlaistaan brändiarvoa.
 
Viimeksi muokattu:

cottonmouth

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo & Philadelphia Flyers
Ihan fiksuja ohjeita ketjussa ja aihe on muutenkin tärkeä.

Omalla kohdalla talous on ollut onneksi oikeastaan koko aikuisiän vähintään vatupassissa (johtuen henkilökohtaisesta talouskurista esim. silloin kun siirtyi opiskelemasta työelämään), mutta toisaalta on myös huomannut ainakin sen, että vaikka tulot kasvaisivatkin, niin yleensä menot seuraavat helposti samaa kaavaa, jos asiaan ei kiinnitä huomiota. Mietelmä ruhtinaan tuloista, mutta suuriruhtinaan menoista pitää täysin paikkansa. Lisäksi nykyverotus pitää huolen siitä, että bruttotulojen kasvu ei todellakaan ole samassa suhteessa neton kanssa, kuten on myös tullut karvaasti havaittua.

Olen myös huomannut saman kuin useat muut eli että aika moni perustaa nykyisin esim. asunnon oston/talon rakentamisen aivan huimien lainasummien varaan ja todella pitkälle aikavälille. Siis juuri ihan sen ensiasunnon. Kukin toki tavallaan, mutta hirvittäisi allekirjoittanutta. Sinällään olen sitä mieltä, että lainaa ei itsessään tarvitse pelätä, jos tulot ovat vakaat, mutta kun suunnitelmat voivat ulottua todella pitkien aikojen päähän, niin onhan tuossa riskinsä. Lisäksi lainan takaisin maksaminenkaan ei välttämättä ole täysin yksiselitteistä aina. Nyt juuri olisi tilanne, jossa voisi maksaa könttänä asuntolainan lopun kokonaan pois, mutta toisaalta silloin häviäisi myös tuon summan aikaansaama puskuri, jos jostain syystä tulisikin heikommat ajat. Lisäksi korkomenot ovat tuossa loppusummassa melko maltilliset, joten mitään merkittävää säästöä ei edes syntyisi.

Ongelmana on, että ala on naisvaltainen ja liitto kädetön; täten keskiverto bussikuski tai kassaneitikin tienaa enemmän. Jotenkin tuntuu, että koulutus meni hukkaan.

Ensimmäisistä väittämistä samaa mieltä, mutta lopussa on kyllä mukana Lapin lisää luokanopettajan palkkauksen suhteen. Lisäksi kannattaa huomioida, että lomaa kertyy se ~14 viikkoa vuodessa, joka on kohtuullisen paljon enemmän kuin näillä mainitsemillasi verrokeilla ja työkin on loppupeleissä oletettavasti paljon mielekkäämpää. Se että jos koet koulutuksen menneen tältä osin hukkaan, kertoo enemmän kyllä jollain tavalla siitä, että et alunperinkään ole ollut kovin vakaassa käsityksessä luokanopettajien palkkatasosta. Tämä ei siis millään pahalla, vaan lähinnä ihmettelynä.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Ensimmäisistä väittämistä samaa mieltä, mutta lopussa on kyllä mukana Lapin lisää luokanopettajan palkkauksen suhteen. Lisäksi kannattaa huomioida, että lomaa kertyy se ~14 viikkoa vuodessa, joka on kohtuullisen paljon enemmän kuin näillä mainitsemillasi verrokeilla ja työkin on loppupeleissä oletettavasti paljon mielekkäämpää. Se että jos koet koulutuksen menneen tältä osin hukkaan, kertoo enemmän kyllä jollain tavalla siitä, että et alunperinkään ole ollut kovin vakaassa käsityksessä luokanopettajien palkkatasosta. Tämä ei siis millään pahalla, vaan lähinnä ihmettelynä.
Totta kai liioittelen vähän, kun tekee mieli kiukutella pikkuisen. Tässä juuri laskeskelin taas menoja ja tuloja... Olen mie tiennyt sen palkkatason, eikä koulutus ole varsinaisesti hukkaan mennyt. Palkka tuntui isolta, kun valmistuminen oli vielä edessä. Iso se toki olikin, työttömyyskorvaukseen tai opintotukeen verrattuna. Nyt kun työtä tekee, niin 2500 erkkiä bruttona kuussa ei tunnu paljolta, ei edes riittävältä. Jos täältä löytyy korkeakoulusta valmistunut, koulutustaan vastaavaa työtä tekevä joka tienaa vähemmän niin huutakoot hep. Väitän valehtelijaksi.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Jos täältä löytyy korkeakoulusta valmistunut, koulutustaan vastaavaa työtä tekevä joka tienaa vähemmän niin huutakoot hep. Väitän valehtelijaksi.

No ihan varmasti löytyy. Monet tuoreet insinöörit, lastentarhanopettajat ja sairaanhoitajat voi tienata vähemmän, jos tekevät vaan päivätöitä (kuten opettajat).
 

chubster

Jäsen
Totta kai liioittelen vähän, kun tekee mieli kiukutella pikkuisen. Tässä juuri laskeskelin taas menoja ja tuloja... Olen mie tiennyt sen palkkatason, eikä koulutus ole varsinaisesti hukkaan mennyt. Palkka tuntui isolta, kun valmistuminen oli vielä edessä. Iso se toki olikin, työttömyyskorvaukseen tai opintotukeen verrattuna. Nyt kun työtä tekee, niin 2500 erkkiä bruttona kuussa ei tunnu paljolta, ei edes riittävältä. Jos täältä löytyy korkeakoulusta valmistunut, koulutustaan vastaavaa työtä tekevä joka tienaa vähemmän niin huutakoot hep. Väitän valehtelijaksi.

Eipä noissa lastensuojeluhommissakaan varsinaisesti rikastumaan pääse...
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
En tiedä onko ihmisillä ja etenkin nuorilla nykyään aikaisempaa useammin kadonnut suhteellisuudentaju esim. ensiasunnon hankintaa suunniteltaessa. Tällainen kuva jäi muutama vuosi sitten kun tyttöystävän kanssa aloimme suunnitella meidän tulotasolle (2 hyvinkin keskituloista ihmistä) sopivaa rivitalokolmion ostamista. Pankkeja kun sitten kiersimme niin jäi mieleen kun monestakin paikasta sanottiin "Onpas teillä realistiset suunnitelmat". Ikään kuin se olisi jotenkin poikkeuksellista lainaa haettaessa..

Me ostimme (2 keskituloista ihmistä) ainakin ensiasunnoksi keskimääräistä ensiasuntoa selvästi suuremman ja kalliimman omakotitalon noin puoli vuotta sitten. Pisimmällä mahdollisella laina-ajalla. Yhdessäkään pankissa (5 kpl) ei sanallakaan kysytty, oletteko aivan varmoja. Ja kuten sanottu, ei meillä mitään huikeaa tulotasoa ollut eikä myöskään mitään merkittävää omaisuusmassaa takana.

Ja jos on edes jotain järkeä päässä, niin asuntolainaa ei kannata ottaa mitenkään muuten kuin kaikkein pisimmällä mahdollisella laina-ajalla. Jos haluaa lyhentää nopeammin, niin sitten lyhentää, mutta jos joskus tulee tiukempia aikoja, niin pakollinen lyhennys on pienempi eikä tarvitse sopia pankin kanssa mistään uusista järjestelyistä, jotka maksavat rahaa.

Meilläkin laina-aika on 25v, mutta jos ei nyt mitään suurta mullistusta tule, niin laina on maksettu 15-20 vuoden päästä pois.
 

tomageeni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Canadiens, Suomi, finska nhl spelarna
No ihan varmasti löytyy. Monet tuoreet insinöörit, lastentarhanopettajat ja sairaanhoitajat voi tienata vähemmän, jos tekevät vaan päivätöitä (kuten opettajat).
Vaikka Evil kyselikin pelkän korkeakoulututkinnon perään, niin nämä ovat alempia korkeakoulututkintoja tai amk-tutkintoja, toisin kuin luokanopettajan tutkinto (maisteri). Jos tarkastellaan vastaavia ylempiä korkeakoulututkintoja (diplomi-insinööri, kasvatustieteen maisteri, terveystieteiden maisteri tai sairaanhoitajan ylempi amk-tutkinto -> ylihoitaja/osastonhoitaja), niin palkat ovat kyllä vähintään opettajan palkkatasoa.

Opettajan palkkauksesta täytyy sanoa se, että käsittääkseni aikanaan kun näitä opettajien työehtosopimuksia sovittiin, niin vaihtoehtoina oli että opettajat nostavat 10kk "täyttä, koulutuksenmukaista palkkaa" tai sitten 12kk pienempää palkkaa siten, että vuoden kokonaistulot vastaavat tuota 10kk palkkaa. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta tämmöinen käsitys minulla on. Eli tällä "kesälomakorjauksella" laskien 2500e/kk bruttopalkka vastaa 3000e/kk bruttopalkkaa, jos palkka maksettaisiin vain työkuukausista, joka on mielestäni ihan kohtuullinen jo. Tietysti jos haluaa koko vuoden osalta päästä tälle tulotasolle, niin kesällä pitäisi tehdä pari kuukautta muita hommia.

Ongelmaksihan tässä tulee sitten ilman virkaa olevat nuoret opettajat, jotka tekevät määräaikaisia sijaisuuksia. Olen jopa tämmöiseen tapaukseen törmännyt, että viranhaltija oli kotona lasten kanssa kotihoidontuelle aina syyskuusta toukokuuhun, ja "palasi" töihin kesäkuusta elokuuhun nostamaan palkkaa. Sijainen palkattiin aina lukuvuoden ajaksi määräaikaisesti, joten sijaisopettaja joutui sitten ottamaan hanttihommia kesäksi, kun palkka ei juossut.

No meni vähän ohi aiheesta, jatkakaa.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
Juu, nimenomaan ylempiä korkeakoulututkintoja tarkoitin.

Vähän tuohon tapaanhan se palkkaus menee, vaan on se siltikin aika pieni siihen nähden, että lääkäriksi tai lakimieheksi pääsee samalla lukemisella, ja palkka on heti kaksi-kolme kertaa suurempi.

Tuo kesälomasysteemi on ollut iso porsaanreikä, mutta siitä on nyt järjestelmällisesti pyritty pääsemään eroon. Opetuksen järjestäjä eli yleensä kuntahan tuosta päättää, ja nykyisin tietääkseni useimmat kunnat maksavat jo loma-ajaltakin palkan, mikäli työsuhde on kestänyt koko lukuvuoden ajan.
 

Knower

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit+Petteri Nummelin
Ongelmaksihan tässä tulee sitten ilman virkaa olevat nuoret opettajat, jotka tekevät määräaikaisia sijaisuuksia. Olen jopa tämmöiseen tapaukseen törmännyt, että viranhaltija oli kotona lasten kanssa kotihoidontuelle aina syyskuusta toukokuuhun, ja "palasi" töihin kesäkuusta elokuuhun nostamaan palkkaa. Sijainen palkattiin aina lukuvuoden ajaksi määräaikaisesti, joten sijaisopettaja joutui sitten ottamaan hanttihommia kesäksi, kun palkka ei juossut.

Vähän joo aiheesta ohi, mutta tuo mainitsemasi asia on käsittääkseni jopa verraten yleistä. Itsekin törmännyt tällaiseen. Oli kyllä sosiaalisesti paheksuttua opettajanhuoneessa, mutta eipä se tätä tukea nostanutta haitannut.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Vähän tuohon tapaanhan se palkkaus menee, vaan on se siltikin aika pieni siihen nähden, että lääkäriksi tai lakimieheksi pääsee samalla lukemisella, ja palkka on heti kaksi-kolme kertaa suurempi.

Kaikkia korkeakoulututkintoja ei voi laittaa samalle viivalle, vaikka niiden opiskelu saman verran opintopisteitä viekin. Tämän ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään disauttavalta, mutta lääkäriksi tai juristiksi valmistuminen todennäköisesti vaatii enemmän kuin opettajaksi valmistuminen, mikä osaltaan vaikuttaa palkkaukseen. Toki tuo alan naisvaltaisuus vaikuttaa myös.

Enkä nyt tarkoita, että opettajan palkka olisi hyvä. Aika matalahan se on ottaen huomioon kuinka vaativasta hommasta on kyse. Itse olen finanssialalla, ja täällä palkat ovat myös todella onnettomat. Toki ne todella todella harvat tienaavat hyvin, mutta perustoimihenkilöt eivät kyllä rahassa piehtaroi.
 

julle-jr

Jäsen
Kaikkia korkeakoulututkintoja ei voi laittaa samalle viivalle, vaikka niiden opiskelu saman verran opintopisteitä viekin. Tämän ei ole tarkoitus kuulostaa mitenkään disauttavalta, mutta lääkäriksi tai juristiksi valmistuminen todennäköisesti vaatii enemmän kuin opettajaksi valmistuminen, mikä osaltaan vaikuttaa palkkaukseen.
Oikeustieteen maisterista en tiedä mitä vaatii, varmaan paljon lukemista ainakin ja kenties ulkoaopettelua? Mutta eikös lääkäri ole vähintään lääketieteen lisensiaatti, eli opintopisteitäkin on suoritettu enemmän sekä uskoakseni myös järkeä joutuu käyttämään melko ahkerasti ko. tutkinnon suorittamiseen.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ja jos on edes jotain järkeä päässä, niin asuntolainaa ei kannata ottaa mitenkään muuten kuin kaikkein pisimmällä mahdollisella laina-ajalla. Jos haluaa lyhentää nopeammin, niin sitten lyhentää, mutta jos joskus tulee tiukempia aikoja, niin pakollinen lyhennys on pienempi eikä tarvitse sopia pankin kanssa mistään uusista järjestelyistä, jotka maksavat rahaa.
Hiljattainhan julkaistiin joku tutkimus siitä, että eurooppalaisista maista Suomi on aivan kärkipäätä, ellei peräti ykkönen, asumisen kalleudessa ja asiaan ei ainakaan ole luvassa helpotusta, jahka kaikein maailman energiasäädökset sun muut viherverot saadaan voimaan. Jos asumiseen (vuokra tai vastike+lyhennykset) kuluu yli 30% kuukausittaisista nettotuloista, kannattaa tarkkaan miettiä, olisiko mahdollista vaihtaa hieman edullisempaan asumismuotoon. Nykyisin monet nuoret perheet pitävät selviönä sitä, että jokaisella lapsella pitää olla oma huone heti, kun ovat yli 2 vuotiaita ja sitten otetaan hirvittäviä lainapotteja, jotta saadaan ostettua omalle maksukyvylle liian suuri asunto tai talo.

Eli jos isoja rahareikiä haluaa lähteä tukkimaan, niin jo mainitun autoilun lisäksi kannattaa tarkastelun alle ottaa asumisen kustannukset.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös