Pikaisella selauksella voi tehdä sellaisen karkean yleistyksen, että huippunaisampumahiihtäjä on keskimäärin noin viisi kiloa painavampi kuin huippunaismaastohiihtäjä normaalimatkoilla. Minusta tuo vaikuttaa olevan seurausta siitä, että ampumahiihdon globaalit harrastajamäärät ovat selvästi matalammat ja sitä kautta kilpailu löysempää, mikä mahdollistaa menestymisen, vaikkei keho ihan niin viimeisen päälle ole optimoitu lajin fyysisiin vaatimuksiin.
Mielenkiintoinen teema, kun keskustellaan painosta. Olen sen verran orientoitunut tuloksiin, että en ala selaamaan kilpailijoiden painoja, vaan luotan jo nykyisiin vaakavahteihin. Saattaa olla, että aseen paino, noin neljä kiloa lippaineen, vaikuttaa siihen, että hiihtäjä jaksaa kantaa sitä paremmin, jos itse on isompi. Epäilen, että Johaug ei pystyisi samaan ylivoimaan, jos ase olisi kaikilla selässä. Toinen ilmiselvä syy on ammunta, erityisesti pysty. Siinäkin lihaksista on etua.
Maastohiihdossa on epäilemättä enemmän harrastajia. Kun kirjoitat, että kilpailu on löysempää, perustelut voisivat olla vaikka aikaerot - jos jätämme ammuntasuoritusken kokonaan huomioimatta. Periaatteessa aseen paino vaikuttaisi niin, että aikaerot hiihtoajoissa olisivat suuremmat, jos kilpailu olisi vähäistä. siis olisi huiput ja ynnämuut. Tarkastellaan vaikka Oberhofin väliaikalähtönä hiihdettyä pikamatkaa, jossa hiihtoajoissa nopeimman ja neljännenkymmenennen aikaero oli noin 1.15. Kympin perinteisellä Otepäässä maastohiihdon 40.:s jäi neljä minuuttia, ilman Johaugiakin yli kolme minuuttia. Matka oli 2,5 km pitempi ja perinteinen, mutta silti ero on iso. Kaiva sinä vuorostaan joku kisa ja verrataan hiihtoaikoja. Se on mielenkiintoista. Ampumahiihdossa kilpailijoita on yli sata ja lisäksi on sama määrä IBU-cupissa. Huoltajineen porukka on isompi kuin Otepään katsojat sunnuntaina. Jos IBU maksaa matkat kisoihin, se ei ole argumentti mihinkään: kyllä ne kilpailijoita silti ovat.