Ammattiyhdistysliikkeet – duunarin asialla?

  • 1 408 677
  • 15 516

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Jos nyt vaikka nostettaisiin lastenhoitajien palkat lähelle tai samaan kuin lähihoitajilla, lastentarhanopettajille myös korotus niin on pahimmat palkkakuopat korjattu. Ainiin, lähihoitajiem ja sairaanhoitajien pitää saada enemmän koska X.
Siihen palkkaan vaikuttaa aika paljon se, että päiväkodeissa ei ole vuorotyötä. Kyllähän peruspalkka pitäisi olla sellainen että ilman lisääkin pärjää.
 

waida

Jäsen
Suosikkijoukkue
FPS
Täällä kirjoittelee yksi oppisopimuksella lähihoitajaksi syyskuussa valmistuva nuorehko kolli omista kokemuksista:

Työskentelen siis kunnallisessa kotihoidossa. Tällä hetkelläkin kyseisessä yksikössä on n. 10 työntekijän vaje. Normaalisti asiakaskäyntejä kertyy n. 15-20/kpl per vuoro, osa lyhyempiä osa jopa 50min mittaisia. Nyt pula aikana käyntejä on "normaalisti" n. 25. Ja pahimpina hetkinä +30kpl.

Kesäloma kausi alkamassa, ja työnantajalta tuli viestiä, että heinäkuussa ei lomia pysty pitämään KUKAAN. Miksei? Heinäkuulle on saatu vain YKSI, kyllä yksi vaivainen kesäsijainen. Suurin ongelma kunnallisella puolella on se, että yksityisen sektorin paikat kirjaimellisesta ryöstävät tekijät jotka saavat helposti jopa sen 30€/h palkkaa jossa asiakaskäyntejä on vuorossa se 15-20. Kun samaan aikaan kunnallisessa kärvistellään 25-30 paikan kanssa n. 14€ tuntiliksalla.

Mietitään, että normaalisti sulla on aikaa asiakkaille 15 minuutista jopa 50 minuuttiin, mutta mites kun käyntejä tulee se puolet lisää, turvataanko sillä potilasturvallisuus tai hoitajien jaksaminen kun käynnit kirjaimellisesti "juostaan" läpi?

Maailman p*skin viesti minkä voi tässä kohtaa saada on: "Itse oot alasi valinnut tai mene muihin töihin."

Itse rakastan työtäni, varsinkin silloin kun oikeasti ehdin antamaan asiakkaalleni sen ajan minkä hän oikeasti tarvitsee. Mutta onko se, että hoputetaan, lisätään hoitajien taakkaa, ja annetaan lisää ihmishenkiä meidän vastuulle ilman että se näkyy konkreettisesti missään oikein? Se n. 2000€ kuukausipalkka siitä, että pidät kymmeniä ihmisiä päivittäin HENGISSÄ kuulostaa oikeasti surullisen pieneltä.

Itse toivon, että Super ja Tehy sekä muut asianosaiset ei luovuta - Koska hoitajatkaan eivät ole luovuttaneet pelastaessaan ihmishenkiä.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Jos joku homma on kerran niin paskaa ja siitä ei makseta sitä mitä haluat niin minkä helvetin takia ollaan töissä sellaisessa paikassa?

Olin pikkasen yli parikymppinen kun tulin alalle, on reilu 15-vuodessa ala muuttunut eikä valitettavasti voi sanoa että positiiviseen suuntaan. Rehellisesti jos nyt tietäisin mikä alan tilanne on, en ikinä lähtisi näihin hommiin. Enkä suosittele kenellekkään. Mut onneksi aina pääsee pois. ( Ehkä)

Päiväkodit kun mainittiin, niin niihin liittyen olen ihmetellyt sitä, että nykyään sinne tunnutaan tarvitsevan enemmän ja enemmän akateemisesti koulutettuja työntekijöitä. Pitääkö tuo paikkansa? Jos pitää, niin hiukan ihmettelen sitä, miksi lasten hoitaminen päiväkodissa vaatisi akateemista osaamista, kun taas omaa lastaan saa hoitaa ilman yhtään mitään tutkintoja.

Tämä on eduskunnan asettama laki, jonka mukaan vuoteen 2030 mennessä jokaisessa ryhmässä olisi lastenhoitaja, sosionomi sekä varhaiskasvatuksen opettaja. Minkä toteutuminen on kyllä hyvin kaukaista, kun opettajia ei ole nytkään. Oliko juuri Espoosta juttu, jossa kerrottiin että vain 40% tarvittavista opettajien vakansseista on täytetty.
Henkilökohtaisesti pidän aika järjettömänä, että alle 3-vuotiaiden ryhmässä pitää olla kaksi korkeakoulutettua sillä työ on 90% perushoitoa. Sitten taas eskarissä pedegogiikka on tärkeässä osassa, ja kahdesta
korkeakoulututkinnosta on varmasti "hyötyä".

Sitten taas, varhaiskasvatusta on turha verrata kotikasvatukseen ( johon osa tuntuisi myös tarvitsevan kurssin. ) Varhaiskasvatus perustuu lakiin sekä valtakunnalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan, ja siihen sisältyy paljon tavotteita ja pedagogiikkaa, joille on asetettu tarkkoja raameja. Jos aihe tuntuu vieraalta niin kannattaa käydä lukaisemassa vaikka opetushallinnon sivuilta valtakunnallisen varhaiskasvatuksen perusteet ( 66 sivua).

(myös sosionomit ovat päteviä lastentarhanopettajiksi) siellä päiväkodeissa tekevät.

Nykyisellä sosionomikoulutuksella ei enää saa vaka-opettajan pätevyyttä.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Kunnallisen sairaanhoitajat ovat siis keskimäärin yli kuukauden työpäivät (26 päivää) sairaslomalla. Tähän päälle vielä se 7,5 viikkoa lomaa vuodessa, niin yhteensä noin neljäsosa vuodesta ollaan muualla kuin töissä. Tähän nähden 3300€/kk heille vastaa reilusti yli suomalaisten mediaaniliksaa, kun töissä ollaan noin 10% vähemmän kuin yksityisellä sektorilla keskimäärin.

E/ Toi saikkumäärä on oikeasti aika jäätävä, keskimäärin siis joka työkuussa 2,5 saikkupäivää.
Nyt koronan aikaan ihmiset ovat jääneet ns helposti kotiin flunssaoireisena. Lisäksi alimiehitys johtaa siihen että ihmiset joutuu tekemään yksin asioita joihin tarvitsisi työparin ja tämä voi helposti johtaa esim selkä/olkapäävaivoihin. Lisäksi työn kuormittavuus on lisännyt mm burnoutteja.

Itsellä on viimeiseen kahteen vuoteen o neksi vain yksi saikkupäivä ja sekin tulid koronarokotteesta nousseesta kuumeesta.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Nykyisellä sosionomikoulutuksella ei enää saa vaka-opettajan pätevyyttä.

Joo, tai aloittavat eivät saa, mutta siirtymäaikahan on menossa vielä ensi vuoden. Käytännössä ne kaikki meni koulutukseen, jotka alalla epäpätevinä tekivät. Ja paljon siellä sosionomeja on. Tämä oli lähinnä Talentian ja OAJ:n sorvaama kompromissi aikanaan - liitot olivat siinä merkittävä tekijä.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Kovasti ihmettelin kun joku hoitaja telkkarissa selitti, että 3000 kk/ käteen ei pärjää mitenkään. Tonni viidessä vuodessa lisää tai rtisanoudutaan kaikki niin siitäs saatte. Mennään muualle töihin kun tienaa paremmin. Minneköhän meinasi mennä ihan vaan ilmottautumalla kolmen tonnin nettotuloille??
Sairaaloissa on paljon väkeä, joiden bruttopalkka on alle 2500 kk. Huolto, kuljetus ym tukihommat. Ne ketkä nyt isolla metelillä ottaa loparit, kolkuttelee turhaan ovella parin kuukauden päästä töitä kyselemässä.
On korotus paikallaan, mutta joku tolkku pitää olla mitä pyytää.
Kun paperilla meni hyvin niin kiristivät kohtuuttomat tilit, nyt sitten ihmetellään kun tehtaat menee yksi kerrallaan kiinni.
Joo, laitetaan sairaalat yksi kerrallaan kiinni.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
GKS Tychy #92, Savinainen ja Ässien sylkykupit
Jos joku homma on kerran niin paskaa ja siitä ei makseta sitä mitä haluat niin minkä helvetin takia ollaan töissä sellaisessa paikassa?
Se nyt vaan on yksi ensimmäisistä asioista kun teet työsopimusta, että katsot paljonko sieltä palkkaa tulee jos se tyydytä niin älä allekirjota sitä paperia.
Eikö niistä pirunmoinen pula ole tällä hetkellä, että kyllä joku on jättänyt allekirjoittamatta.

Sulla on muutenkin melko hyvin muotoiltuja kirjoituksia tilanteesta ja vuorenvarmaa havainnointia erilaisista työnkuvista hoitoalalla. Niissä on vain yksi vika, jonka jätän kertomatta.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Edelleen sanon, että jos hoitoalaa ei laiteta pikaisesti kuntoon niin ihmisten täytyy jatkossa ottaa paljon enemmän vastuuta omaisistaan. Täälläkin on sanottu että se ei ole kannattavaa että yksi omainen katsoo yhden omaisen perään, kun seitsemän hoitajaa voi katsoa kymmenen vanhuksen perään. Mutta kun se seitsemän hoitajaa on aivan utopiaa tällä hetkellä ja jatkossa tilanne vain pahenee.
 

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Henkilökohtaisesti pidän aika järjettömänä, että alle 3-vuotiaiden ryhmässä pitää olla kaksi korkeakoulutettua sillä työ on 90% perushoitoa. Sitten taas eskarissä pedegogiikka on tärkeässä osassa, ja kahdesta
korkeakoulututkinnosta on varmasti "hyötyä".

Sitten taas, varhaiskasvatusta on turha verrata kotikasvatukseen ( johon osa tuntuisi myös tarvitsevan kurssin. )
Tässä tiivistetään hyvin omia aatoksiani.
 

RaikkA

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässässäsäsä
esimerkiksi tehdastöissä usein tienataan 3000-4000 €:n kuukausipalkkoja mediaanina, vaikka koulutukseksi kelpaa usein varsin konkreettinen tutkinto kuten esim. sähkömies.
Kuinka paljon muuten nämä tehdastyöläiset yleisesti kitisevät, että sama palkka pitäisi saada ilman vuorotöitä ja viikonloppuja.

Kaikille tehdastyöläisillekkin varmaan tullut ihan yllätyksenä, että työhön sisältyy myös epämiellyttäviä vuoroja. Sairaanhoitajille tullut ainakin ihan pyytämättä ja yllättäen.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Olen ennenkin tätä ihmetellyt. Siis sitä, että jostain syystä koetaan, että koulutuksella tulisi olla jokin suora välitön vaikutus palkkaan. En oikein millään ymmärrä tätä logiikkaa.

Jos nyt ajatellaan, että olisi kolme teollisuustyöntekijää, joista yhdellä akateeminen tutkinto, yhdellä ammatillinen ja yhdellä ei edes peruskoulun päästötodistusta, kaikki samassa tehtävässä ja tuottavuus myös kaikilla sama. Perustelkaa nyt joku minulle, miksi ihmeessä noille kolmelle ei kaikille maksettaisi tasan samaa palkkaa.
No joo, kaikenlaista varmaan tästä täällä kirjoiteltu, en tietenkään näiden kirjoittelijoiden puolesta voi puhua. Mutta noin yleisesti monessa ammatissa on vaatimuksena joku tietty koulutustaso, ja kyllähän alan alkupalkoissa silloin pitää olla hinnoiteltuna tämän koulutuksen vaativuus. Se on sitten ihan OK, jos jossain tehtaassa amisjätkä saa osaamisellaan kiivettyä inssi/diplomi-inssi tason hommiin, ja saa myös samaa palkkaa noiden kanssa.
 

Keltainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lautp, Saipa ja Veiterä. Ja Hakalin vosut
Joo, laitetaan sairaalat yksi kerrallaan kiinni.
Varmasti niitäkin on, jotka loparit ottaa. Mutta aika paljon enemmän on niitä, jotka sanoo ottavansa mutta kun tulee ajankohtaiseksi, niin muistaa paljonko on asuntolainaa.
Ja edelleen olen sitä mieltä, että hoitoalalla on pienet palkat kuten julkisella sektorilla muuallakin. Mutta joku tolkku pitää olla siinäkin, paljonko vaaditaan lisää.
 

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Henkilökohtaisesti pidän aika järjettömänä, että alle 3-vuotiaiden ryhmässä pitää olla kaksi korkeakoulutettua sillä työ on 90% perushoitoa.

Mutta noin yleisesti monessa ammatissa on vaatimuksena joku tietty koulutustaso, ja kyllähän alan alkupalkoissa silloin pitää olla hinnoiteltuna tämän koulutuksen vaativuus.
Saattaa mennä hieman otsikon ohi, mutta näissä kommenteissa tulee esille eräs nyky-yhteiskunnan ongelma.

Tämä ei varmastikaan miellytä kaikkia, mutta ei ole tarkoituskaan.

Vaikka mielestäni koulutus sinänsä on erittäin tärkeää, erityisesti peruskoulutus (varhaiskasvatus ja peruskoulu = yhteiskunnan säännöt, velvollisuudet, oikeudet sekä jonkinlainen ymmärrys maailmasta yleensä) niin itsetarkoituksellinen koulutuksen lisääminen ei lopulta aja kenenkään etua.
  • nk. koulutuksen määrää (aika) on lisätty, mutta onko se laadullisesti kelvollista ja tarkoituksenmukaista?
  • määrän eli koulutukseen käytetyn ajan katsotaan korreloivan koulutuksen vaativuuteen/tuomiin valmiuksiin - kuulemani ja kokemani mukaan näin ei ole
  • koulutusvaatimusten lisäännyttyä tarpeettomasti työn vaativuuteen nähden
    • vaikeuttaa se työvoiman saantia
    • aiheuttaa epäsuhtaisia odotuksia palkkatasosta
    • aiheuttaa yksilöissä tyytymättömyyttä työhönsä ja yhteiskuntaakin kohtaan
  • koulutuksen määrällinen/ajallinen lisääminen on myös pois yksilöltä (koulutus vs. palkallinen työ, mikä aikanaan näkyy mm. eläkkeessä) kuin myös yhteiskunnalta (koulutuksen kulut/menetetyt verot)
Harva ammatti on sellainen, että koulutuksen jälkeen kukaan on täysin valmis siihen työhän mihin on koulutettu vaan sangen pitkälti pitää paikkansa väite, että tekemällä opitaan.

@walda kirjoitti opiskelevansa oppisopimuksella. Miksi oppisopimuskoulutus Suomessa on täysin lapsen kengissä? Kiinnostaa kuulla Waldan jos muidenkin mielipiteitä.
 

Jani82

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, KuPS, Detroit Red Wings, Arsenal FC
Aivan niinku tietäsit jotain mitä muut ei tiedä. Näinhän asia vaihteeksi ei ole.
Jännästi yksikään tuntemistani hoitoalan ihmisistä ei ole irtisanoutumassa.
Meteliä pitää se pieni vähemmistö, irtisanoutuessaan jää ilman päivärahoja ja liitto ei varmasti maksa samaa summaa päivässä.
Asuntolaina on helvetin kova motivaattori jäädä töihin.

Tällä työntekijä pulalla voi kyllä olla et tuskin kannattaa lähtee enempää kiusaamaan. Eiköhän tää vuosien potkiminen oo jo riittänyt kertomaan hoitajille työnantajan arvostuksesta
Työntekijämäärä ei tule kasvamaan usko se jo. Silloin on tehtävä muutoksia siihen mitä tehdään ja miten, jos tätä ymmärrä niin turha tätä sinun kanssa jaktaa.

Taas ihan vitun ylimielinen kommentti. Ihan niinku sulla olis joku mittari joka kertoo sen kenelle "pienelle" osalle kuuluisi nämä palkankorotukset? Tuskin sulla on sellasta kertoa ja minkälaiset perusteet niille työtehtäville on. Todellisuudessa en usko, että osaat erotella edes niitä tehtäviä kun muutenkin heittelet muka tietoja sinne tänne alasta ym.
Suurin osa hoitajien työstä on suorittavaa työtä ja kun sen suorittajia on tässä maassa tuollainen määrä niin siitä saatava palkkaus ei voi olla suomalaisten palkkahaitarin kahdessa ylimmässä desiilissä. Puoliväliin pääsee jo nyt mutta siitä ylemmäksi ei julkisella puolella tule päästä sillä rahat eivät riitä siihen.
Todellisuudessa et näytä ymmärtävän kokonaisuudesta mitään.
Koulutus ei saa määrittää palkkaa vaan osaaminen ja tehtävä, tätä ei vaan ole osattu eriyttää riittävästi niin nyt ollaan ongelmissa.


Edelleen sanon, että jos hoitoalaa ei laiteta pikaisesti kuntoon niin ihmisten täytyy jatkossa ottaa paljon enemmän vastuuta omaisistaan. Täälläkin on sanottu että se ei ole kannattavaa että yksi omainen katsoo yhden omaisen perään, kun seitsemän hoitajaa voi katsoa kymmenen vanhuksen perään. Mutta kun se seitsemän hoitajaa on aivan utopiaa tällä hetkellä ja jatkossa tilanne vain pahenee.
Siihen on se helppo ratkaisu sen peruspaketin saa verorahoille jos haluat enemmän maksat siitä. Käyttömenoja ei voida lisätä, joten on tehtävä valintoja mitä hoidetaan ja miten kaikkea ei vaan voida tehdä samalla tavalla tulevaisuudessa kun nyt.
Sen hoitajamitoituksen utopistisuuden osasi, jokainen laskeva ihminen sanoa silloin kun se tehtiin. Yksinkertaisesti tuollainen työvoiman lisäys alalle yhä pienentyvistä ikäluokista tarkoittaisi kansantalouden romahtamista.

Eikö niistä pirunmoinen pula ole tällä hetkellä, että kyllä joku on jättänyt allekirjoittamatta.

Sulla on muutenkin melko hyvin muotoiltuja kirjoituksia tilanteesta ja vuorenvarmaa havainnointia erilaisista työnkuvista hoitoalalla. Niissä on vain yksi vika, jonka jätän kertomatta.
Ei vaan ikäluokat pienevät ei tule vastaavaa määrää tilalle kun lähtee. Muilla aloilla tämä on ymmärretty ja muutoksia on tehty samaa ei olla tehty hoitoalalla ja itketään puuttuvien käsien perään.

Hoitoala on Suomen ammattikorkeakoulun tasoisista koulutuksista siitä harviainen ammatti, että se on pitkälti suorittavaa työtä. Suurin osa muista saman koulutustason ammateista on enemmän tai vähemmän asiantuntija työtä, jossa on tiettyjä vastuualoja jolloin se palkan muodostus on selkeämpää ja yleensä myös palkkataso korkeampi kuin suorittavassa työssä.
Jos valtiolla ja kunnilla on 100 rahaa, siitä on palkkoihin varattu 40 ja loput on muihin käyttömenoihin, niin jätetäänkö hoitajien palkkojen takia ostamatta ne lakanat sinne sairaalaan? Käyttömenoja ei voi maksaa velalla.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Saattaa mennä hieman otsikon ohi, mutta näissä kommenteissa tulee esille eräs nyky-yhteiskunnan ongelma.

Tämä ei varmastikaan miellytä kaikkia, mutta ei ole tarkoituskaan.

Vaikka mielestäni koulutus sinänsä on erittäin tärkeää, erityisesti peruskoulutus (varhaiskasvatus ja peruskoulu = yhteiskunnan säännöt, velvollisuudet, oikeudet sekä jonkinlainen ymmärrys maailmasta yleensä) niin itsetarkoituksellinen koulutuksen lisääminen ei lopulta aja kenenkään etua.
  • nk. koulutuksen määrää (aika) on lisätty, mutta onko se laadullisesti kelvollista ja tarkoituksenmukaista?
  • määrän eli koulutukseen käytetyn ajan katsotaan korreloivan koulutuksen vaativuuteen/tuomiin valmiuksiin - kuulemani ja kokemani mukaan näin ei ole
  • koulutusvaatimusten lisäännyttyä tarpeettomasti työn vaativuuteen nähden
    • vaikeuttaa se työvoiman saantia
    • aiheuttaa epäsuhtaisia odotuksia palkkatasosta
    • aiheuttaa yksilöissä tyytymättömyyttä työhönsä ja yhteiskuntaakin kohtaan
  • koulutuksen määrällinen/ajallinen lisääminen on myös pois yksilöltä (koulutus vs. palkallinen työ, mikä aikanaan näkyy mm. eläkkeessä) kuin myös yhteiskunnalta (koulutuksen kulut/menetetyt verot)
Harva ammatti on sellainen, että koulutuksen jälkeen kukaan on täysin valmis siihen työhän mihin on koulutettu vaan sangen pitkälti pitää paikkansa väite, että tekemällä opitaan.

@walda kirjoitti opiskelevansa oppisopimuksella. Miksi oppisopimuskoulutus Suomessa on täysin lapsen kengissä? Kiinnostaa kuulla Waldan jos muidenkin mielipiteitä.
Hoitoalalla ainakin yleistynyt paljon. Meillä ainaki koko ajan se maksimimäärä oppisopimuslaisia. Enempää ei voisi olla jotta riittäisi hoitajia mm lääkevastuuseen ja ohjaajiksi.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Oletko @Jani82 siis sitä mieltä, että jos ikäihmisellä ei ole rahaa niin vaippa vaihdetaan vaan kerran päivässä riippumatta siitä onko paskat housuissa? Tai jos ei kykene itse syömään niin nälkään voi kuolla ellei ole varaa maksaa vitosta syöttämisestä? Tai makuutetaan koko päivä pedissä jos ei itse pääse ylös.
 

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Hoitoalalla ainakin yleistynyt paljon. Meillä ainaki koko ajan se maksimimäärä oppisopimuslaisia. Enempää ei voisi olla jotta riittäisi hoitajia mm lääkevastuuseen ja ohjaajiksi.
Tämä on minulle uutta (yleistynyt). Ilmeisesti kyse yksityisestä? Kiitän tästä tiedosta.

Ymmärrän, että oppisopimuskoulutus millä alalla tahansa kustantaa työnantajalle merkittävästi ja on osaltaan pois ammatti-ihmisten normitöistä, mutta soisin tämän yleistyvän useilla aloilla.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Tämä on minulle uutta (yleistynyt). Ilmeisesti kyse yksityisestä? Kiitän tästä tiedosta.

Ymmärrän, että oppisopimuskoulutus millä alalla tahansa kustantaa työnantajalle merkittävästi ja on osaltaan pois ammatti-ihmisten normitöistä, mutta soisin tämän yleistyvän useilla aloilla.
Juu yksityisellä olen. Oppisopimus ollut kyllä hyvä lisä työyhteisöön.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Saattaa mennä hieman otsikon ohi, mutta näissä kommenteissa tulee esille eräs nyky-yhteiskunnan ongelma.

Tämä ei varmastikaan miellytä kaikkia, mutta ei ole tarkoituskaan.

Vaikka mielestäni koulutus sinänsä on erittäin tärkeää, erityisesti peruskoulutus (varhaiskasvatus ja peruskoulu = yhteiskunnan säännöt, velvollisuudet, oikeudet sekä jonkinlainen ymmärrys maailmasta yleensä) niin itsetarkoituksellinen koulutuksen lisääminen ei lopulta aja kenenkään etua.
  • nk. koulutuksen määrää (aika) on lisätty, mutta onko se laadullisesti kelvollista ja tarkoituksenmukaista?
  • määrän eli koulutukseen käytetyn ajan katsotaan korreloivan koulutuksen vaativuuteen/tuomiin valmiuksiin - kuulemani ja kokemani mukaan näin ei ole
  • koulutusvaatimusten lisäännyttyä tarpeettomasti työn vaativuuteen nähden
    • vaikeuttaa se työvoiman saantia
    • aiheuttaa epäsuhtaisia odotuksia palkkatasosta
    • aiheuttaa yksilöissä tyytymättömyyttä työhönsä ja yhteiskuntaakin kohtaan
  • koulutuksen määrällinen/ajallinen lisääminen on myös pois yksilöltä (koulutus vs. palkallinen työ, mikä aikanaan näkyy mm. eläkkeessä) kuin myös yhteiskunnalta (koulutuksen kulut/menetetyt verot)
Harva ammatti on sellainen, että koulutuksen jälkeen kukaan on täysin valmis siihen työhän mihin on koulutettu vaan sangen pitkälti pitää paikkansa väite, että tekemällä opitaan.

@walda kirjoitti opiskelevansa oppisopimuksella. Miksi oppisopimuskoulutus Suomessa on täysin lapsen kengissä? Kiinnostaa kuulla Waldan jos muidenkin mielipiteitä.
Joo, pätee ehkä joillain aloilla, mutta sitten nämä kovien tieteiden korkeakouluopinnot on kuitenkin sellaisia, ettei niitä perusteita enää missään töissä vaan opita siinä sivussa, vaan ne pitää olla hallussa kun mennään hommiin, joissa kyseinen koulutus vaaditaan.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Oletko @Jani82 siis sitä mieltä, että jos ikäihmisellä ei ole rahaa niin vaippa vaihdetaan vaan kerran päivässä riippumatta siitä onko paskat housuissa? Tai jos ei kykene itse syömään niin nälkään voi kuolla ellei ole varaa maksaa vitosta syöttämisestä? Tai makuutetaan koko päivä pedissä jos ei itse pääse ylös.
Vaikken jani ole nickiltäni, enkä muutenkaan, tekee mieli vastata. Tämä vaipanvaihtoikään uudelleen tuleva suuri ikäluokka on Suomen historian varakkain. On pelkästään oikeus ja kohtuus että edes jostain pääsevät maksamaan, nuorempien luokkien eläkkeitä kuitenkin nauttivat. Janilla on pointti joka tuntuu vasta-argumentoijien sivuuttavan. Väestömme ikärakenne on todella haastava, eikä "lisäarvoa" tuottamattomaan työhön pystytä investoimaan määrättömästi. Verotuksen progressio syö nyt jo tehokkuutta, eli sitä ruuvia ei kannata enää kiristää. Velkaantumistahti on jo nyt epäterve ja nuorempi polvi tulee elämään hyvin karsituilla palveluilla ja korkean verotuksen parissa, vaikka suuret ikäluokat lopettavat resurssien syömisen.
Mikäli aidosti matalapalkka duunit olisi tässä iltalypsyssä keskiössä, voisi tätä manööveriä sympatakin.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Vaikken jani ole nickiltäni, enkä muutenkaan, tekee mieli vastata. Tämä vaipanvaihtoikään uudelleen tuleva suuri ikäluokka on Suomen historian varakkain. On pelkästään oikeus ja kohtuus että edes jostain pääsevät maksamaan, nuorempien luokkien eläkkeitä kuitenkin nauttivat. Janilla on pointti joka tuntuu vasta-argumentoijien sivuuttavan. Väestömme ikärakenne on todella haastava, eikä "lisäarvoa" tuottamattomaan työhön pystytä investoimaan määrättömästi. Verotuksen progressio syö nyt jo tehokkuutta, eli sitä ruuvia ei kannata enää kiristää. Velkaantumistahti on jo nyt epäterve ja nuorempi polvi tulee elämään hyvin karsituilla palveluilla ja korkean verotuksen parissa, vaikka suuret ikäluokat lopettavat resurssien syömisen.
Mikäli aidosti matalapalkka duunit olisi tässä iltalypsyssä keskiössä, voisi tätä manööveriä sympatakin.
Tälläkin hetkellä ne joilla on varaa maksavat palvelukotiasumisestaan valtaosan itse. Mutta siltihän nekin joilla sitä rahaa ei ole ansaitsevat olla puhtaissa vaipoissa.
 

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Joo, pätee ehkä joillain aloilla, mutta sitten nämä kovien tieteiden korkeakouluopinnot on kuitenkin sellaisia, ettei niitä perusteita enää missään töissä vaan opita siinä sivussa, vaan ne pitää olla hallussa kun mennään hommiin, joissa kyseinen koulutus vaaditaan.
Mitä ovat nämä "kovat tieteet"?

Kuinka moni työntekijä työskentelee näiden "kovien tieteiden" parissa?

Olet kyllä oikeassa, mutta suurin osa ihmisistä ei tarvitse "kovia tieteitä" vaan käytännön koulutusta omalla alallaan.

Viittaan sanomaasi:
No joo, kaikenlaista varmaan tästä täällä kirjoiteltu, en tietenkään näiden kirjoittelijoiden puolesta voi puhua. Mutta noin yleisesti monessa ammatissa on vaatimuksena joku tietty koulutustaso, ja kyllähän alan alkupalkoissa silloin pitää olla hinnoiteltuna tämän koulutuksen vaativuus. Se on sitten ihan OK, jos jossain tehtaassa amisjätkä saa osaamisellaan kiivettyä inssi/diplomi-inssi tason hommiin, ja saa myös samaa palkkaa noiden kanssa.
Kuinka amisjätkä voi nousta samalle tasolle ammatillisesti ja palkallisesti, jos muodollisella koulutuksella on merkitystä?

Nykyään näin ei juurikaan tapahdu, mutta miksi ei voisi tapahtua? Osaamisen pitäisi ratkaista myös palkka-asioissa.
 

Aces High

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, Red Wings, HIFK Gimmat, THFC
Tälläkin hetkellä ne joilla on varaa maksavat palvelukotiasumisestaan valtaosan itse. Mutta siltihän nekin joilla sitä rahaa ei ole ansaitsevat olla puhtaissa vaipoissa.
Ei pidä paikkansa, kunnallisella puolella ei olisi mitään ongelmaa järjestää vaipanvaihtoa yms. varattomille mikäli nykyinen ja varsinkin tuleva hoitoa tarvitseva väki ostaisi varallisuutensa mukaan nämä palvelut. Suuria ikäluokkia edeltävä polvi ei osaa käyttää varojaan, koska ovat joko kokeneet tai ainakin nähneet puutetta ja siksi suurelta osin ovat todella kitsaita kuluttajia. Ja osin siksi tällä hetkellä jaetaan historiannsuurimpia perintöjä.
Tietysti se osa väestöstä ketä ei omilla rahoilla pärjää pitää hoitaa hautaan arvokkaasti.
 

Kauko Viisas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tämä vaipanvaihtoikään uudelleen tuleva suuri ikäluokka on Suomen historian varakkain. On pelkästään oikeus ja kohtuus että edes jostain pääsevät maksamaan,
Melkoista yleistämistä, mutta sikäli totta, että varallisuus on kasvanut. Kysynkin sitä, että miksi varallisuus on kasvanut ja miksi sinulla on nykyinen elintaso - yleistäen?

Väitätkö ettei sinun ikäluokkasi, mikä se onkaan tai nuoremmat voisi paremmin, eläisi pitempään, nauttisi paremmasta ruuasta, nauttisi ylipäätään muustakin kuin työstä? Meneekö sinulla jotenkin huonommin kuin vanhemmalla/vanhemmilla sukupolvilla?

Tälläkin hetkellä ne joilla on varaa maksavat palvelukotiasumisestaan valtaosan itse
Käsitykseni mukaan se on juuri näin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös