Mitä hallituksen ehdottamien uudistusten tilalle halutaan? Suurin osa myöntää, että jotain on tehtävä, että saataisiin luotua työpaikkoja, sekä karsittua menoja. Onko ay-liikkeen vastine, että ei tehdä mitään ja odotellaan ihmeitä?
Vai voisiko olla jotain mallia, että esimerkkinä ensimmäinen sairauspoissaolopäivä menee nyt ainakin tietyksi ajaksi palkattomaksi, jos ajat paranevat toimilla, se palautetaan paikalliseksi? Jos se ei siinä kohtaa enää jostain syystä vaikuttaisi kilpailukykyyn. Vai pitäisikö siitä maksaa vain 50 %:n palkka? Se ei riitä? Tai ensimmäiseltä 5:ltä sairauslomapäivältä maksaa 80 %, vai onko se liikaa?
Entä vientivetoinen palkkamalli. Kirjataan hyville ajoille viennin vetäessä velvoite reiluihin nousun ajan palkankorotuksiin? Jotka olisi heikomman ajan koittaessa mahdollisuus poistaa, pudottaa vanhalle tasolle tai alemmas.
En tiedä, mutta kukaan ei halua luopua mistään, eikä antaa mitään. Saavutetut edut ovat ja pysyvät, eikä myöskään työnantajapuoli voi antaa porkkanaa hyvinä aikoina, koska siitä porkkanasta työntekijät eivät enää koskaan halua luopua. Siitäkö on kyse?
Hallitus on luonnollisesti nyt ja ollut jo pitkään ikävässä välikädessä globaalin kilpailun aiheuttaman ahneuden puristuksessa. Pääomat menee sinne, missä on paras tuotto. Myös ne, jotka tuottaisivat Suomessa, koska muualla ne tuottavat paremmin. Sen vuoksi ikävät päätökset lienevät välttämättömiä, koska olemme globaalien markkinoiden armoilla. Samalla itse ostamme sieltä, mistä halvimmalla saadaan, ja saamme sen vuoksi halvemmalla, kun työntekijöillä on pienemmät edut siellä missä halvemmalla tehdään. Ei käy kateeksi hallitustakaan.