Ihan hyvä juttu mutta tässäkin kun oli näitä selittäviä syitä (tipahtaneet aloituspaikat ja haku vain kerran vuodessa kun aiemmin kaksi) ja tieto hakevien "pääikäluokkien" koosta puuttuu yms niin jää epäselväksi paljonko se vetovoima oikeasti on tippunut. Jutun perusteella kuitenkin ainakin kaupungeissa sairaanhoitajaksi hakijoita riittää, mutta ongelmia on sitten saada opiskelijoita pienemmille paikkakunnille. Sairaanhoitajaksi hakevien määrä myös oli paremmin pysynynyt kuin lähihoijaksi hakevien.
1980-1996 syntyneissä ikäluokissa yhtä lukuunottamatta syntyi yli 60000 lasta, monessa yli 65000.
Sen sijaan 1997 lähtien vain kolmena vuotena 2009,2010 ja 2011 on päästy yli 60000 syntyneen lapsen, välillä käytiin jopa 55000 syntyneen lukemissa.
Tuon kolmen vuoden hyvän tahdin jälkeen suunta on suorastaan romahtanut kun 2017 syntyi juuri ja juuri 50000 lasta, sen jälleen mentiin alle ja 2019 pysyttiin juuri ja juuri yli 45000 syntyneen lapsen lukemissa.
Nämä ikäluokat kun syntyvät suurelta osin isoihin kaupunkeihin tai vähintään haluavat sinne opiskelemaan niin ei ole mikään yllätys, että pienempien kaupunkien oppilaitokset jäävät kakkoseksi. Isommissa on aina enemmän vaihtoehtoja kuin pienemmissä, tämä näkyy myös AMK-puolella kun isot keräävät enemmän hakijoita.
Karumpi tilanne on toisella asteella kun nykyään se on ilmainen niin matkatkin maksetaan, niin se naapuri kaupungin isompi koulu kiinnostaakin enemmän.
Tätähän ei ikinä uskalleta sanoa kun puhutaan hoitaja pulasta, jos porukkaa on vähemmän niin ei siinä ole määräänsä enempää hoitoalasta kiinnostuneita.