keskustelu alkoholipolitiikan ympärillä on väsynyttä, koska samat olkiukot ja anekdootit kaivetaan aina vain uudestaan esille. Uskoisin, että suurin osa kansasta pitää koko asiaa melko yhdentekevänä.
tutkitusti alkoholipolitiikka, ja alkoholipolitiikan liberalisointi ei juuri ihmisiä kiinnosta (pualueiden ja EVAn asennetutkimusten mukaan). SoMessa on kova parranpärinä, mutta esim äänestyskäytökseen alkoholipolitiikalla ei juuri ole vaikutusta.
Olkikukkoteoriasi taas on aikaperspektiivissä kovin lyhytnäköinen
Kysymys on, onko suomalainen juomakulttuuri kireän alkoholipolitiikan seuraista vai syy?
Millainen alkoholikulttuuri on maissa, joissa on erilainen alkoholipolitiikka, ja millainen se on maissa, joissa se on Suomen kaltaista? Tai millaiset alkoholikulutustavat oli ennen kieltolakia ja sitä seurannutta kierää alkoholipolitiikkaa?
Sataa on nyt suomessa niin pitkältä ajalta, että voidaan aika suurella varmuudella todeta jotta rajoitukset ja hinnankorotukset eivät ole ratkaisseet pääongelmaa, joka on juomakulttuuri. Ainoastaan voimistaneet sitä aivan viimevuosiin asti, jolloin kaupunkilaisnuorison juomatavoissa on nähtävissä ”eurooppalaistumista”.
Juomistapaan ei ole kyetty vaikuttamaan valistuksella ja tiedon jakamisella eikä rajoituksilla ja hinnan korotuksilla (oikeastaan yhdistelmä toimii päinvastoin). Tämä on nähtävissä WWII jälkeisessä Suomessa ja Ruotsissa ja EU jäsenyyden viemät rajoituskeinot ovat tehneet tilanteesta lähinnä absurdin.
Suomalaisten alkoholikulutukseen pitäisi vaikuttaa yrittämällä muuttaa olemassa olevaa alkoholikulttuuria. Se taas muuttuu vain jos suhteemme alkoholiin muuttuu. Se, että se ei olisi aina ”hintansa väärti” tai kuuluisi juhlaan ja viihteelle, vaan olisi ihan arkipäiväinen tuote.
Tähän ei nykykeinoilla päästä. Ja niillä keinoilla, joihin tuohon on mahdollista päästä, ovat taas hankalia, koska ne lisäisivät alkusi kulutusta ja haittoja. Mutta pitemmällä tähtäimellä alkoholipolitiikan liberalisointi olisi se keino, jolla se kulttuuri voisi joskus muuttua.
Nyt koko homma koittaa puuttua kulutukseen, eli hoitaa ”sairautta” kun pitäisi koittaa hoitaa ennaltaehkäisevästi ja muuttaa sitä suhdetta alkoholiin ylipäätään.
Se alkoholikulttuuri voi muuttua vain jos alkoholi liberalisoidaan jolloin sen käyttötottumukset muuttuu. Alkoholisteja olisi edelleen, sitä se ei poista, mutta vuosikymmenen parin kuluessa se kännäysjuominen vähenisi, kuten niissä maissa se on vähempää, missä se viini virtaa vapaasti.
Eli ei argumentti ole olkikukkoilua, vaan ihan puhdasta tilastovertailua erilaista alkoholipolitiikkaa harrastavien eurooppalaisten maiden välillä vs. tapa juoda (ja sekin siis tutkittua tietoa, millaiset asenteet alkoholiin missäkin on). Briteillä kännijuomista on synnyttänyt pubien aukiolosäädökset, meillä vaikea satavuus.