Veitsi eikä kirves muuta ihmisen hermostollista toimintaa. Ne eivät siis vaikuta ihmisen käyttäytymiseen. Vertaus ontuu.
Kirvesaddiktio on minulle vieras termi vaikka työni terveydenhuollossa onkin.
Ymmärsit kuitenkin varmaan, mitä hain vertauksellani takaa? Alkoholin vaikutukset ihmisen käytökselle ovat hyvin tiedossa, joten on ihmisen itsensä vastuulla päättää, sopiiko alkoholin käyttö hänelle vai ei. Ei voi olla niin, että alkoholi vie miestä ja vapauttaa hänet täysin vastuusta.
1) Lopetat juomisen ja pääset katkolle. Suomessa toimitaan toisinpäin. Aloitat juomisen ja joudut katkolle.
Ilmaisin asian ehkä vähän epäselvästi. Pointtina oli se, että ihminen tekisi päätöksen siitä, että haluaa raitistua. Koska raitistuminen ei luonnollisestikaan ole yksiselitteinen tai kivuton prosessi, tulisi valtio avuksi tarjoamalla tukipalveluita. Ymmärsit varmaan kuitenkin pointin, vaikka mieli tekikin saivarrella.
2) Malli kahdessa saattaisi rikollisuus rehottaa. Samoin kuin laittomia päihteitä käyttävien keskuudessa. Aine hommataan hinnalla millä hyvänsä.
Addiktion luonne on sellainen ettei nuo valinnat toimi niillä jotka siitä riippuvaisiksi ovat tulleet.
Rikollisuus rehottaa jo nyt esimerkiksi huumeiden käyttäjien parissa. Sen takia heihin pitäisikin kohdistaa väkevämpiä toimenpiteitä - kuten myös alkoholisteihin, jotka aiheuttavat vaaraa muille ihmisille. Mitä taas tulee addiktion perusluonteeseen, niin sitä voidaan ymmärtää, ja sen takia kannatankin erilaisten tukimuotojen ylläpitämistä. Sitä taas en ymmärrä tai hyväksy, että joku ei suostu tarjottuihin tukimuotoihin tarttumaan. Tuolloin on kyseisen ihmisen auttaminen aika tekemätön paikka.
Täytyy sanoa etten ymmärrä syyllistämiskommenttia, kuka niin tekee. Olet kylmä mutta tässä kohtaa ahdistaa ?
Syyllistäminen on ehkä tässä kohtaa hieman huono sanavalinta. Tarkoitin kuitenkin sitä, että suuri enemmistö vastuuntuntoisista kansalaisista joutuu nyt kärsimään pienen vähemmistön aiheuttamista ongelmista. Samalla lailla esimerkiksi armeijassa syyllisyyttä jaetaan koko ryhmälle, vaikka voitaisiin rankaista vain yksilöä, joka on rikkomukseen tai häiriökäyttäytymiseen syyllistynyt. Minusta tämä on väärä menettelytapa.
En muuten ole väittänyt että alkoholipolitiikka toimii. Se toimii ja ei toimi. Monimutkaiseen ongelmaan/asiaan ei ole yksinkertaista ratkaisua.
Hinnan ja kulutuksen korrelaatio löytyy vaikka THL:n sivuilta.
Alkoholi - THL
Kävin tuon sivuston hätäisesti läpi, eivätkä nuo tilastot minun silmääni mitenkään aukottomasti indikoi, että hintojen nousu vähentäisi automaattisesti kokonaiskulutusta. Vaikka näin olisikin, sinulle jää edelleen vastattavaksi kysymys siitä, millä lailla kokonaiskulutuksessa on huomioita eri käyttäjäryhmät, eli siis onko ongelmakäyttäjien osuuteen tullut jotain muutosta.
Niin on, en epäile ollenkaan. Venäjällä alkoholi taitaa olla huomattavasti suurempi ongelma kuin Suomessa. Totesin kuitenkin jo aiemmin, että ongelma on tullut jäädäkseen, joten sitä on ihan turha edes yrittää täysin häivyttää. Monissa Euroopan maissa on onnistuttu yhdistämään liberaali alkoholipolitiikka ja Suomeen verrattuna varsin maltilliset alkoholiongelmat. Minusta sitä voisi koittaa Suomessakin.