Ei saa Venäjälläkään enää, laki tiukentui sielläkin, taitaa kellonajat olla nykyään tiukemmat kuin Suomessa.
Edit. No ei sentään tiukemmat:
http://www.talouselama.fi/uutiset/venajan+vallankumous++julkijuopottelu+ja+alaikaisille+myynti+kiellettiin/a2078911
Kun nyt puhutaan Venäjästä, niin siellähän nämä tällaiset rajoitukset ja säännöt ovat aina käytännössä vähän niin ja näin. Suurin osa kaupoista toki noudattaa määräyksiä, mutta ei se tunnollisuus ja virkainto ole silti ollenkaan samaa tasoa kuin Suomessa.
Sen sijaan selvä fakta on se, että Venäjällä varsinkin vodkan hintaa on nostettu viime vuosina rajusti. Vielä muutama vuosi sitten 0,5 litran vodkapullon saattoi hyvinkin saada 80 ruplalla (noin 2 euroa), mutta nykyisin edullisimmatkin putelit maksavat yleisesti vähintään ~150 ruplaa.
Vastaavasti hallitus on korottanut myös savukkeiden veroja rankalla kädellä, edellisen runsaan vuoden aikana hinnat ovat nousseet jopa noin 40 prosenttia. En tiedä, onko näistä vielä mitään tilastoja olemassa, mutta mielenkiintoista olisi nähdä, miten tuntuvat veronkorotukset ovat vaikuttaneet alkoholin ja tupakan kulutukseen.
Ok, eli suomalaiset ostavat siis huomattavasti enemmän kuin 41% viennin määrästä. Kiitos korjauksesta..
Tämähän on nyt oikeastaan ihan päivänselvä asia. Viron maarajanaapurithan ovat Venäjä ja Latvia, eikä näiden maiden asukkailla liene mitään syytä roudata Virosta juomia. Oluen hinta taitaa olla kaikissa em. maissa karkeasti samaa tasoa, viina taas on ainakin Venäjällä kaikista veronkorotuksista huolimatta yhä Viroa edullisempaa. Lisäksi Viron ja Venäjän välisellä EU:n ulkorajalla on varmastikin jonkinlaiset tuontirajoitukset voimassa. Toki Tallinnasta kulkee joitakin matkustajalaivoja myös Ruotsiin, mutta ylivoimaisesti suurin osa matkustajaliikenteestä suuntautuu Suomeen. Eli ihan mutulla voisi arvata vaikkapa, että 80% Virosta ulkomaille ostetusta alkoholista kulkeutuu Suomeen?
Ja onhan tuo kauppa tosiaan laajaa. Jos jopa täällä Joensuussa asti on toisinaan kavereita, jotka käyvät pakulla hakemassa Virosta juomia ja myyvät sitten esim. lonkkulaatikkoja 25 eurolla, niin en osaa edes kuvitella, mikä se tilanne on sitten Etelä-Suomessa. Ja toki myös monet Suomessa keikkatöissä tai muuten vaan vierailulla käyvät itänaapurimme kansalaiset osaavat tuontirajoituksista (16 litraa olutta, litra vodkaa jne. per henkilö) huolimatta homman: ainakin takavuosina esim. rajan pinnassa Tohmajärvellä juomaa saattoi saada Veli Venäläiseltä sopuhintaan jopa ihan kotiovelle asti. Ja kyllähän tämä kauppa kukoistaa Pohjois-Karjalassa edelleen, joskin ei ehkä enää ihan niin avoimesti.
On varmasti tässä ketjussa jo useampaan otteeseen linkitetty, mutta laitetaan tämä vielä kerran:
Alkoholijuomien kulutus - THL
Tilastoimattoman kulutuksen tiedot saadaan pääosin TNS-Gallupin toteuttamasta tutkimuksesta ja osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen juomatapatutkimuksesta. Alkoholijuomien matkustajatuontia seurataan viikoittain TNS-Gallupin toteuttamalla puhelinhaastattelulla, johon valitaan satunnaisotannalla 500 15 vuotta täyttänyttä henkilöä joka viikko. Haastattelussa selvitetään alkoholijuomien maahantuontia kahden edellisen viikon aikana.
Alkoholijuomien ns. tilastoimattoman kulutuksen määriä yritetään siis selvittää pääosin
puhelinhaastatteluilla! On kait se menetelmä tämäkin sitten, mutta ei näin ehkä kovin relevantteja tuloksia saada. En tiedä, kehtaisinko itsekään (vaikkakin tuntemattomalle haastattelijalle) vastata, että toin tuossa keväällä kuukauden mittaisen autoreissun päätteeksi Saksasta ja Belgiasta noin 150 litraa (laatu)oluita. Ehkä siis ilmoittaisin kysyttäessä määrän reippaasti alakanttiin, etteivät nyt ihan juopoksi luulisi. Ja myyntiin juomia roudaavat nyt tuskin ainakaan vastaavat tämäntyyppisiin kyselyihin rehellisesti, vaikka otokseen sattuisivatkin.