Ihmeellistä, että tällekin lakolle löytyy puolustajia. Kun ajattelee, että ahtaajat ovat ehkä parhaiten palkattu "duunariryhmä" Suomessa ja käsittääkseni muitakaan työehtoja ei oltu näissä neuvotteluissa heikentämässä, niin lakon ajankohta on todella vastuuton ja haisee kyllä puhtaalta kiristykseltä kilometrien päähän. En ole kateellinen ahtaajille, ja vaikka lakossa ei siis olisikaan kyse palkkarahasta, niin kyllähän maan taloustilanne on nyt sellainen, että vastuunsa tunteva ammattiliitto olisi lykännyt näitä muiden ehtojen parannuksia vähän tuonnemmaksi. Ei siis unohtanut, vaan nimenomaan LYKÄNNYT. Eiköhän tunnusteta suoraan, että nyt yritetään kiristää Suomessa täysin poikkeuksellista muutosturvaa talouden surkean jaman avulla, eli AKT laskee, että satamia ei ole pitkään varaa seisottaa ja vaatimuksiin on vastapuolen pakko suostua muun yhteiskunnan painostuksen alla.
Yritin lyhentää tuota lainausta, mutta aina olisi jotain oleellista hukkunut.
Tässähän ei ole oikeasti (aikuisten?) kysymys mistään ahtaajien muutosturvasta vaan pään aukaisusta asiassa. Vrt metallin lomarahat 80-luvulla. Kun metallimiehistä oli pula, niin lomarahalla, tai alkujaan lomaltapaluurahalla, yritettiin varmistaa, ettei prorilainen hitsari vaihtanut duunipaikkaansa lomansa aikana. Sama vedätys oli aikanaan pekkasvapailla, joskin se haettiin keskitetyn TUPO:n kautta.
Oli muuten vittumainen työrupeama, kun kännipäissään tehty sopimus tehtiin huhtikuussa taannehtivasti vuoden alusta. Eipä meitä palkanlaskennan ATK-niiloja ainakaan ajateltu. Mulla oli vähän alle 20 erilaista totetusta TES:ssa miten nuo toteutetaan. Taannehtivasti ja aikaa alle viikko.
Suomen irtisanomisturva ei ole ollenkaan niin huono, kun annetaan ymmärtää. Täällä kun on irtisanomisaika, vaikkakin se sisältää työntgekovelvoitteen. Mutta useimmilla (eli vähänkin pitenpään töissä olleella) on ensin ½v irtisanomisaika täydellä palkalla, jonka ajan toki on työvelvoite. Mutta jo nykyisellä muutosturvalla on uuden duunin hakeminen mahdollista ja työvelvoite useimmiten katkaistaan, jos töitä löytyy. Ja irtisanomiajan päälle on vielä 500pv ansiosidonnainen päiväraha, joka on ansiotasosta riippuen 40-60% palkasta. Käytännössä siis kaksi ja puoli vuotta irtisanimislapusta toimeentulo on turvattu, kunhan vähän alusta katsoo mihin rahansa laittaa.
Tämä ei ole ahtaajien lakko, vaan SAK:n ja työntekijäpuolen lakko. Jos tuohon irtisanomisrahaan suostutaan, on se kaikilla vaatimuksena seuraavalla sopimuskierroksella. Bueno, mutta sitten pitää purkaa työttömyyspäivärahaa, eli siirtää kustannuksi yhteiskunnalta yrityksille. Mikä sen nuorallatanssin lopputulema on työllisyysasteen, sosiaaliturvan yms asioiden kannalta menee yli minun differentiaalilaskenta- ja ennustuskykyjeni.
Kun verrataan Espanjaan, Italiaan, Kreikkaan tai Bulgariaan pitä(isi)ä aina muistaa myös valtion maksaman työttömyyskorvauksen taso.
Minä kallistun tässä lievästi oikealle. Eli yrityksille ei irtisanominen saa olla liian kallista, jotta ussia vakinaisiakin työntekijöitä uskalletaan ottaa. Toisaalta valtion maksamat sosiaalietuudet eivät saa olla niin kovia, ettei työnteko kannata. Tavallaan joku malli, jossa työnantajia rankaistaisiin jossain sotumaksuissa tms. järjellisesti määräaikasuuksien tai vuokratyövoiman käytöstä jatkuvasti voisi olla paikallaan.
Mutta toisaalta ihan eurooppalaisittain kohtuullinen muutosturva (vittu mikä sana), meillä on jo ansiosidonnaisessan päivärahassa. Se on ihmisen omaa tyhmyyttä, jos ei työttömyyskassaan kuulu.
Sekava avautuminen.
t. hanu