Kirjoitin tämän ketjun alussa seuraavasti tulevaisuuden skenaarioista, joita on neljä: "1) Loistava uusi nousu. Uudet pelaajat nousivat nopeasti NHL:n tähdistöön ja lisäksi monet muutkin pienemmät lupaukset pääsivät vakikokokoonpanoihin. Tilanne on nyt yhtä hyvä tai jopa parempi kuin 2000-luvun alkupuolella. 2) Tasainen kehitys. Ne pelaajat, joilta menestystä odotettiin, sitä myös saatiin. Ja kun maajoukkueeseen tuli KHL:n puoleltakin hyviä duunareita, Suomi menestyy jatkossakin kovimmissa turnauksissa. 3) Alamäki jatkuu. Oikeastaan vain Barkov ja pari muuta saavuttivat vähintään profiilipelaajatason. Muuten maajoukkueemme tulee kokonaan KHL:stä ja muista Euroopan liigoista. Suomi pärjää enää joskus MM-kisoissa tutulla solidaarisuuskiekollaan. 4) Täydellinen romahdus."
Nyt lienee aika välitilinpäätöksen. Tarkastellaan aluksi hyökkääjiä. NHL:n suomalaisten top 10 pisteet menevät kausittain näin: 2000 386, 01 403, 02 424, 03 448, 04 370, 06 553, 07 578, 08 435, 09 484, 10 492, 11 519, 12 460, 14 402, 15 363, 16 402 ja 17 492. Tynkäkaudet ovat poissa laskuista. Top 10 on tietysti pakkejakin.
Kun tarkastellaan 90-lukulaisten osuutta, tällä kaudella jo 8 pelaajaa mahtui top 10. Lisäksi joukkoon mahtui vain yksi puolustaja. Pisteet kertovat siis hyökkääjien tehoista tällä kaudella. Kaikilla mittareilla voidaan sanoa, että kausi on ollut hyökkääjillä loistava, melkeinpä uskomaton. Sellainenkin erikoisuuskin mahtuu kuvaan, että nyt peräti viisi pelaajaa teki vähintään 20 maalia, saavutus, johon yllettiin viimeksi kaudella 2007-08. Jos Markus Granlund ei olisi loukkaantunut, näitä ylittäjiä olisi kuusi. Saimme uusia huipputulokkaita, Laineen, Ahon, Rantasen ja Lehkosen. Tulevaisuudessa meillä on yksi supertähti, Laine ja hänen lisäkseen mahdollisesti Barkov, jonka nousun supertähdeksi voivat estää vain jatkuvat loukkaantumiset. Aho ja Mikael Granlund ovat tähtiluokkaa muutaman muun pelaajan ohella. Lisäksi muutamalla juniorihyökkääjällä on 20-luvulla hyvät mahdollisuudet nousta profiilipelaajien joukkoon. Eipä pidä tietenkään unohtaa Puljujärveä, jolla on mahdollisuuksia mihin tahansa.
Kaiken kaikkiaan, on täysin selvää, että hyökkääjät ovat ylittäneet odotukset ja heillä on alkanut "loistava uusi nousu". Itse en tosiaankaan uskonut, että Selänne, S.Koivu, Lehtinen ja muut voitaisiin korvata näin nopeassa aikataulussa maajoukkueessa (jos nyt enää tätä asiaa päästään tulevaisuudessa kunnolla testaamaan).
Puolustajien osalta tilanne ei ole läheskään yhtä hyvä. Suomella oli 00-luvulla NHL:ssä vähintään 6 erittäin kovan tason pakkia, jotka pelasivat isoja minuutteja joukkueissaan ja osa heistä oli aivan liigan terävintä kärkeä. Nyt tilanne on toinen. On yksi huippupakki, Ristolainen, joka tulee nousemaan NHL:n kärkeen ja kaksi joukkueidensa kärkipakkia, Vatanen ja Lindell. Lindellkin on pelannut vasta yhden hyvän kauden, joten hänen kehitystään pitää seurata vielä. Määttä on kärsinyt paljon terveysongelmista, hän kuuluu pelaavaan kokoonpanoon, mutta ei pelaa yv:tä. Nutivaara pelasi pääosin avauskokoonpanossa, mutta vasta seuraavat kaudet näyttävät, nouseeko hän pelaavaan kuusikkoon vakituisesti.
Puolustajien tulevaisuudennäkymiä pidetään valoisina, mutta tähän tilanteeseen on syytä suhtautua vielä varovaisesti. On erittäin vaikeaa vallata paikka NHL- joukkueen avauskuusikossa, 1-2 parista puhumattakaan. Suomi tarvitsee ennen kaikkea huippupakkeja, jotka ovat joukkueidensa ja koko liigan kärkeä. Juolevi on ainoa nuori puolustaja, jolla on potentiaalia nousta liigan kärkipakkeihin, Honka noussee ainakin Vatasen luokkaan. Mutta muista puolustajista, vaikka heidät varattaisiin ykköskierroksella, on aivan liian aikaista ennustaa mitään.
Puolustajiemme tilanne näyttäisi olevan jossakin "tasaisen kehityksen" ja "alamäen" välillä. Vielä meillä ei ole sellaista puolustusta, joka kykenisi vakavasti haastamaan kärkimaiden hyökkääjät. Annamme tässä suhteessa aivan liikaa tasoitusta parhaille maille. Mutta parissa kaudessa tilanne voi muuttua varsin paljon: on kuitenkin todettava, ettei edes yksi juolevi kesää tee.
Maalivahtiemme tilanne poikkeaa taas muista selkeästi. 00-luvulla meillä oli suorastaan mieletön määrä huippuvahteja NHL:ssä, johtuen siitä, että maalivahtikoulutuksemme oli maailman kärkeä. Nyt tilanne on oikeastaan normalisoitunut, on siirrytty vaiheeseen, jossa tuotantomme vastaa kiekkoilumme yleistä tasoa. Muutkin osaavat kouluttaa veskareita.
Tulevaisuudessa Saros on ainoa varma ykkösvahti. Hänen lisäkseen Korpisalo pelannee pitkän uran vähintään kakkosvahtina NHL:ssä. Koska maalivahdit nousevat huipulle suhteelliseen myöhään, yli 25-vuotiaina ja koska maalivahtien kehitystä on erittäin vaikea ennakoida, en ole kovin huolissani maalivahtitilanteesta. Husso ja Luukkonen ovat ainakin nimiä, jotka saattavat pelata huipulla viiden vuoden päästä. Sääntönä on myös ollut, että puskista nousee joku maalivahti aivan huipulle, kuten viimeksi Raanta. Maalivahtitilanne on tietenkin "alamäkeä", mutta kuten todettua, 00-luvun huikea nousu tuskin toistuu koskaan. Onneksi arvoturnauksiin riittää jo yksikin huippuvahti.
Yhteenvetona näyttää siltä, että eletään 2-skenaariota, tasaisen kehityksen kautta. Suomella on edelleen laadukas maajoukkue, joka on hyökkäyspäässä todella kovatasoinen. Koska hyökkääjät, puolustajat ja maalivahdit kehittyvät eri tavalla, muodostuu tulevaisuuden skenaario tietynlaisena eri alueiden summana. Tällä hetkellä Suomi ei vielä kykene haastamaan materiaalillaan aivan huippuja arvoturnauksissa, mutta jo 2020 tilanne voi olla toinen. Jos muiden pelaajien kehitys jatkuu odotetusti ja puolustajilla odotettua paremmin, Suomella on mahdollisuuksia kamppailla olympiakullasta (tietyin reunaehdoin) vuonna 2022.