4 Nations Face-Off: Suomi

  • 212 631
  • 1 793

uuvatti

Jäsen
Täytyy kyllä olla täysin eri mieltä tästä.

On jopa harvinaista, että jo pelkillä ketjukoostumuksilla valmentaja onnistuu riisumaan lähes kaikki tärkeimmät yksilöt omaa tasoaan heikommiksi.

Hintz: Tärkein ominaisuus = nopeus kiekon kanssa. Laitetaan laituriksi, jossa ei edes mahdollisuutta saada kiekko vauhtiin. Joitan vaihtoja keskellä.
Teräväinen: Barkovin jälkeen joukkueen paras pelipää. Laitetaan nelosen laitaan, ja ihmetellään, kun ei saa mitään aikaiseksi.
Aho: Pitkä historia Teräväisen kanssa. Ei edes kokeilla samassa kentässä, vaikka ovat faktisesti tehneet kovimmalla tasolla huomattavaa tulosta yhdessä.
Rantanen: Laitetaan Barkovin kanssa samaan kenttään, joten ei pääse pelaamaan vahvuuksillaan ollenkaan.
Lehkonen: Vahvuus on maalin edessä. Nyt ei päässyt pelaamaan omaa rooliaan ollenkaan, eikä kukaan oikein taida tietää, millaista pelityyliä häneltä tuolla haettiin.

Tähän kun lisätään vielä täydellinen pelitavan puute, niin on mahdotonta odottaa, että Suomi pystyisi kuromaan materiaalieroa kiinni. Haluaisin tietää hänet, kenen mielestä on hyvä idea lähteä USA:ta tai Kanadaa vastaan pelaamaan vauhtikiekkoa ilman, että edes pyritään vaihtamaan kiekon kanssa rauhallisissa tilanteissa? Tai että ilman vastustajan karvaamista ainoa vaihtoehto on äärinopea pystykiekko?

Suomen tärkeimmät yksilöt olivat jokainen Barkovia ja Granlundia lukuun ottamatta niin heikkoja, että katse kääntyy väkisin valmennukseen. Näitäkään ei sitten tajuttu yhteen laittaa.
Ilahduttavaa huomata, että täällä harvinaisen moni ymmärtää ja näkee tilanteen oikein. Olen erittäin pitkälti sama mieltä mainituista asioista. On hämmentävää miten Pennanen ei näitä asioita lainkaan nähnyt mitä mainitsit.

Valmennuksen teoilla ja tekemättä jättämisillä on todellakin iso rooli myös lyhyemmässä turnauksessa. Pelkästään valmennuksen asenne ja olemus heijastuu koko joukkueeseen.
 

Chris Sharma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Suomen maajoukkue, Nationalelf
Vuoden päästä sitten Olympiakarkelot ja tottakai kun pelataan paras yhdestä pelejä niin mahdollisuudet on, mutta pelillisesti ja yksilötaidollisesti on oletuksena puolivälierissä ulos.

Tuo tarkoittaisi sitä, että siellä pitäisi olla ainakin 4 taidollisesti Suomea parempaa jengiä.
Nhl.com ei ole jääkiekon raamattu tai edes epävirallinen totuus, mutta jos katsoo vaikkapa sen juuri ennen turnausta tekemää listausta "200 parasta pelaajaa", niin voi jotakin päätellä siitä mikä on eri maiden taso yksilötasolla. Suomen pelaajista tälle listalle mahtuvat: 14. Rantanen, 37. Sebastian Aho, 58. Aleksander Barkov, 83. Mikael Granlund, 108. Artturi Lehkonen, 138. Roope Hintz, 144. Kevin Lankinen, 166. Anton Lundell, 186. Kaapo Kakko ja Miro Heiskanen sai maininnan Key injuries, eli olisi ollut listoilla ilman loukkaantumista. Ja kun näistä yksilöistä kasataan joukkue, niin välillä tuntuu, että odotukset Suomessa ovat hieman epärealistisia sen suhteen, miltä Suomen pelin pitäisi näyttää Kanadaa ja USAa vastaan.
Siis Barkov sijalla 58? Onko noi ollut kännissä listoja tekiessään?
 

uuvatti

Jäsen
Jotenkin ihmettelen (minäkin kaikkien teidän kanssa) edelleen mikä oli ajatuksenjuoksu siinä, ettei Ahoa ja Teräväistä samaan ketjuun?

Tai onko Aholla ja Teräväisellä jotain skismaa tms. seikka, jota me ei täällä vaan tiedetä? Eivät edes halunneet pelata yhdessä? Pakkohan tohon joku syy kaiken järjen mukaan olla.
Yksi selitys olisi, että Pennanen ei ole suunnitellut Teräväistä Milanoon, joten kun tämä oli enemmän lämppäturnaus sitä ajatellen, niin ei haluttu sitten antaa Teräväiselle isoa roolia.

Mutta toisaalta miksi sitten Teräväinen ylipäänsä mukana jos ei haluta Milanoon. Omituinen rooli joka tapauksessa 4 nationissa.
 

aceman81

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät. Pesäkarhut.
Ihan vitsihän tuo listaus on. Siellä on mm Trocheck, Bedard, Hagel ja Meier Barkovin edellä.

On listoja ja on listoja.

Jotkut ovat sitten kuitenkin hieman markkinointivetoisempia eli suunnattu kohdeyleisölle. Väittäisin, että Kanadassa kanadalaisilla seuroilla on edge ja ylipäänsä Pohjois-Amerikassa sen mantereen pelaajilla. Floridassa pelaava suomalainen Barkov ei oo niin mediaseksikäs.
 

stonec_86

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Itse olen ollut meidän pelin kannattaja aina. Ihan samaa mieltä kuin sinäkin siitä, että tismalleen samalla pelitavalla ei voi mennä kuin jenkit ja kanukit, koska silloin tulee nuha, kun materiaali ei vaan riitä. Kilpailuetu on pakko repiä nimenomaan pelitavasta, jossa asioita tehdään eri tavalla kuin muut.

Mutta sitten taas toisaalta itse näen niin, että pelin evoluutio on menossa nopeamman jääkiekon ja nopeiden kääntöjen suuntaan ja pystysuunnan jääkiekko onkin nyt kairannut muutamana viime vuonna meidän peliä kakkoseen jenkkien toimesta sekä aikuisissa että junnuissa. Mielenkiinnolla olen myös seurannut oman joukkueeni KooKoon ja rakkaan naapurin SaiPan dominanssia kotoisessa Liigassa. Jouko Myrrän KooKoo on keskinkertaisella materiaalilla ollut tämän vuoden puolella Liigan paras joukkue ja Raimo Helminen on repinyt myöskin aika vaatimattomasta pelaajistosta maksimit irti koko kauden ja vienyt SaiPan taistelemaan ihan käsittämättömästi jopa runkosarjan voitosta. KooKookin on tyrkyllä top neloseen. Myrrän KooKoo pelaa ihan puhdasta pystysuuntaa, mutta nyt tämän vuoden puolella olen enemmän ja enemmän nähnyt joukkueelta kiekkokontrollitekoja ja pelin rytmittämistä yksittäisissä tilanteissa. Ei mitenkään systemaattisesti, mutta välillä. Eli mielummin ollaan otettu happea hetki kiekolla kuin että oltaisiin puskettu väkisin ylöspäin epätoivoiseen paikkaan kun tie pystyyn on ollut selkeästi tukossa. Eli tuohon pystysuuntaan on tuotu ripaus meidän pelin elementtejä. KooKoon pelitapa nopeine kääntöineen on suorastaan repinyt kappaleiksi meidän peliä pelaavia vastustajia ja maaleja syntyy kuin kasarilla konsanaan ja nimenomaan tasaviisikoin ihan hämmästyttävän paljon. SaiPan pelejä en niin paljoa ole nähnyt, mutta minun käsittääkseni joukkue pelaa jonkinlaista meidän pelin ja pystysuunnan hybridiä. Aika ja kevät toki näyttävät sen, että jääkö kaakon jengien keuliminen vain suonenvedoksi. Keväällä ja pleijareissa peli muuttuu taktisemmaksi ja varovaisemmaksi, träppiä pelataan enemmän ja tuomarilinja sallii enemmän estämisiä ja koukkaamisia. Nämä voivat tylsyttää KooKoon ja SaiPan koohotuskiekkoa. Mutta siis, tämän pitkän sepustuksen pointtina on se, että pystysuunnan jääkiekko on mielestäni koko ajan enemmän ja enemmän löytänyt lääkkeitä meidän peliä vastaan, kun Liigassa pienen budjetin joukkueetkin ovat sillä alkaneet pärjäämään ja saamaan kilpailuetua isompia vastaan. Suomen maajoukkueen pitää tähän jotenkin reagoida mielestäni ja jalostaa mahdollisesti tuosta meidän pelistä jonkinlaista hybridimallia?
Joo, jotain evoluutiota voisi kyllä hakea siihen miten pelataan. Tärkeintä menestyksen kannalta olisi ettei pelata tosiaankaan ihan samalla tavalla mitä vastustaja tai muuten yksilöt vs yksilöt ratkaisee pelin. Vastustajan kannalta on myös huomattavasti vaikeampaa pelata jotain eri lailla pelaavaa joukkuetta vastaan kuin jos on tottunut että liigoissa ei tule vastaan samanlaista haastetta.

Se että mikä tuo pelityyli olisi onkin sitten toinen kysymys. Voi sitä etua kokeilla saada muutakin kautta kuin kiekkokontrollilla tietysti. Yleisellä tasolla se että luodaan ja annetaan paljon maalipaikkoja johtaa todennäköisemmin siihen että materiaaliltaan parempi joukkue voittaa. Jos tuon sitten haluaisi minimoida niin lähinnä tulee mieleen kiekkokontrolli sekä jonkinlainen prosenttikiekko.

Tuo jälkimmäinen on sitä mitä esim. Tortorella peluuttaa kun tuli seurattua tuota Columbuksessa. Eli blokataan paljon laukauksia, ei oteta turhia riskejä ja minimoidaan maalipaikat. Tuo on jossain määrin samaa peliä mitä Summanen/Westerlund peluutti mutta joka ei ehkä ollut niin nihilististä.

Pennasen kannattaisi jutella Ahokkaan kanssa. Hän teki opintomatkan ja sen jälkeen voitti nuorten kisat tekemällä ratkaisevia muutoksia meidän peliin kapeaa kaukaloa varten. Suomi ei saa parasta materiaalia, mutta pelitapaa kehittämällä voidaan kaventaa eroa. Ja kun jokainen maa kehittää omaa pelaamistaan, liian kaavamainen meidän peli pelataan yksinkertaisesti ulos.
Liika kaavamainen peli ehkä osataan pelata pois, mutta liika luomupelaaminen johtaa siihen että vastustajan yksilöt vievät mitä tulee Kanadaan ja USA:han ainakin. Ruotsia vastaan ollaan vielä sen suhteen pärjätty jotenkin. Ehkä tuossa nyt olisi paikka kokoontua johonkin suureen seminaariin taas ja määritellä Suomen tulevaisuuden peli-identiteetti niin että se ainakin olisi selkeä. Tuohon voisi sitten ottaa mukaan analytiikasta faktoja miten otteluja voitetaan keskimäärin ja mitkä asiat korostuu.
 

Kuuskasi

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Tuo tarkoittaisi sitä, että siellä pitäisi olla ainakin 4 taidollisesti Suomea parempaa jengiä.

Siis Barkov sijalla 58? Onko noi ollut kännissä listoja tekiessään?
Niinhän siellä käytännössä onkin. Suomihan jäi tässä turnauksessa sijalle 4 ja Venäjä ei ollut mukana. Tshekki ei päässyt mukaan, kun pakkeja uupui 2, mutta tiukkaa tekisi Pastrnakin, Necasin, Hertlin ja kumppaneiden kanssa. Mutta 4 jengiä on edellä joka tapauksessa.

Barkovin sijoitus on hyökkääjien listalla 42, joka varmasti on liian alhainen jos kriteerejä laajennetaan. Mutta silti tekee tällä hetkellä tiukkaa TOP10-sakkiin kiilaminen pelkästään hyökkääjienkin listalla. Ja vaikka hän sinne joidenkin papereissa mahtuisikin, ei se nosta Suomen sijoitusta viitospaikalta mihinkään. Omalle TOP-10 listalle ei mahdu, mutta kuten sanoin, sillä ei kokonaisuuden kannalta ole merkitystä.
 
Oletko sitä mieltä että Granlund ei ole hidas?

Olen.

Keskivertoa NHL-pelaajaa hitaampi varmasti suoraluistelijana, mutta onneksi jääkiekko on muutakin kuin päästä päähän kohnaamista. Taito pelata jääkiekkoa on aika ratkaisevaa ja siinä Granlund menee taas sinne parhaimpaan kymmenykseen.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Olen @stonec_86 seurannut NHL-kiekkoa sellaiset 40 vuotta. Sinä aikana on tapahtunut paljon. Jos katsotaan viimeistä 10-15 vuotta, melkein jokainen NHL-seura on soveltanut kapeaan kaukaloon elementtejä meidän pelistä. Sama pätee eurooppalaisiin maihin. Vaikka osa vetelee melko puhdasta pystykiekkoa, siihenkin on haettu jonkin verran kiekkokontrollia.

Viivelähdöissä nähdään sekä maalintakaa lähtöjä että usein maalin edessä tapahtuvia pakki-pakki tai pakki-sentteri tai pakki-laituri avauksia. Peliä rytmitetään aiempaa enemmän. NHL:ssä monet joukkueet hakevat välillä viisikon kasaan eikä lähdetä alivoimaisena puskemaan.

Tässä mielessä Jalosen ja monen muun kehittämä meidän pelin pelitapa on lyönyt itsensä läpi maailmalla. Erinomainen saavutus.

Suomen oma pelaaminen ei enää kehittynyt Jalosen kahdella viimeisellä kaudella. Se näkyi hyvin mm. MM-kisoissa. Iso kysymys on myös se, että tulevia NHL-tähtiä ei juuri ole näkyvissä. Ollaanko jääty loistavien vuosien jälkeen vähän takamatkalle?
 

Leipuri

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS, Posipetterit
Onko Venäjä tulossa Milanon kisoihin?

Ja miten tuo Ruotsi nyt on ”jokatapauksessa Suomen edellä” kun juuri pari päivää sitten se voitettiin?
Eikä tuo Venäjän puolustus ole niin vakuuttava että jotenkin automaattisesti laskisin Venäjän Suomen edelle. Maalivahdit sitten tietty huippu tasoa.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Barkovin sijoitus on hyökkääjien listalla 42, joka varmasti on liian alhainen jos kriteerejä laajennetaan. Mutta silti tekee tällä hetkellä tiukkaa TOP10-sakkiin kiilaminen pelkästään hyökkääjienkin listalla. Ja vaikka hän sinne joidenkin papereissa mahtuisikin, ei se nosta Suomen sijoitusta viitospaikalta mihinkään. Omalle TOP-10 listalle ei mahdu, mutta kuten sanoin, sillä ei kokonaisuuden kannalta ole merkitystä.

Kun näki, miten Barkov eilen dominoi about jokaista Kanadan pelaajaa vastaan ja välillä jopa yksin pyöritti koko saatanan nikkarikentällistä, täytyy ihmetellä ensinnäkin sitä, miten Barkovin arvostus on vieläkin noin alhaalla NHL:ssä ja toisaalta sitä, miten Barkov ei jonkun TOP10 -listalle mahdu.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Joo tässä mietin kyllä, että kuka helvetti on keksinyt laittaa Barkovin viivamieheksi... Onko harjoituksissa kyselty, että kuka hyökkääjistä haluaa viivalle ylivoimalle, eikä kukaan ole ollut vapaaehtoinen, niin Barkov on kapteenina uhrannut itsensä?

Florida Panthersin valmennusjohto tätä teki, kun Ekblad oli klesana.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Florida Panthersin valmennusjohto tätä teki, kun Ekblad oli klesana.
Aah. No sitten ihan ymmärrettävää. Hyvin reagoivat myös kun Aho ei aloituksissakaan onnistunut ja laittoivat Barkovin aloittamaan.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Onko Venäjä tulossa Milanon kisoihin?

Jos tulee, jäävät Suomi ja Ruotsi pois. Mutta eivät ole osallistumassa.

Toki en tiedä, miksi Venäjästä muutenkaan tässä edes puhutaan. Silloin kun tuo paskavaltio vielä kansainvälisissä karkeloissa pelasi, eivät todellakaan olleet joukkueena Suomea parempia. En kunnolla edes muista, milloin Suomi on Venäjälle ns. isossa pelissä hävinnyt...
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
On listoja ja on listoja.

Jotkut ovat sitten kuitenkin hieman markkinointivetoisempia eli suunnattu kohdeyleisölle. Väittäisin, että Kanadassa kanadalaisilla seuroilla on edge ja ylipäänsä Pohjois-Amerikassa sen mantereen pelaajilla. Floridassa pelaava suomalainen Barkov ei oo niin mediaseksikäs.

Ja puolustava keskushyökkääjä ei ole mediaseksikäs. Etenkään kun et ole Kanada-median hypettämä Bergeron.

Tehopisteiden kautta luovat kaiken muun hypensä. Näkyy etenkin Norris-pakkien arvostuksessa, kun kaiken maailman tunarit jotka eivär osaa puolustaa saavat ääniä.
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Lyhyesti omat kaksi senttiä näistä kekkereistä…

Suomi tarvitsee tällaiseen turnaukseen absoluuttisesti parhaat pelaajansa ja tämän päälle erittäin vahvan pelillisen selkänojan valmennukseltaan. Lisäksi maalivahtien pitää pystyä aina parhaimpaansa, mutta jos kaikki nämä edellä mainitut toteutuvat on Leijonilla lähes tasavertainen mahdollisuus pärjätä ”best on best”-turnajaisissa.

Parhaista pelaajista tällä kertaa puuttui puolustuspäästä kolme kaveria, valmennuksella jäi (Ruotsi-ottelun hyviä jaksoja lukuun ottamatta) kuti todella pahasti piippuun, eli kovin yksin jäivät pelaajat vaikeuksiensa kanssa ja esim. Aho & Hintz olivat pihalla ku lintulauta kun selkäytimestä tuleva pystysuunnan seurajääkiekko ei sopinutkaan tipan tippaa Pennasen aivoituksiin. Tällä luotiin olosuhde, jossa maalivahtien olisi pitänyt seistä päällään / ylittää itsensä joka pelissä & koko ajan, ja siihen eivät pystyneet.

Ei siis ollenkaan ihme, että tukkaan tuli, mutta toivottavasti tästä otetaan oppia olympialaisiin…
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Kun näki, miten Barkov eilen dominoi about jokaista Kanadan pelaajaa vastaan ja välillä jopa yksin pyöritti koko saatanan nikkarikentällistä, täytyy ihmetellä ensinnäkin sitä, miten Barkovin arvostus on vieläkin noin alhaalla NHL:ssä ja toisaalta sitä, miten Barkov ei jonkun TOP10 -listalle mahdu.
Barkovin arvostus NHL-pelaajien keskuudessa taitaa kuitenkin olla melkoisen merkittävällä tolalla. Pelaajayhdistyksen äänestyksessä 14.6% pelaajiata äänesti Barkovin kokonaisvaltaisimmaksi pelaajaksi, edellään vain eilisen pelin paketoinut Crosby 38.37% äänisaaliilla. Perinteisesti journalistithan eivät tiedä mistään mitään, kun verrataan pelaajien tietämystä kollegoistaan.
 

Thoma

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, Leijonat
Suomen sentteritilanne on hyvä, mutta voisiko silti kokeilla Granlundia keskellä ja Lainetta samaan ketjuun. Joku kovista senttereistä tippuu sitten vaan alempaan ketjuun.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös