01.01.2012 Uusi tupakkalaki voimaan.

  • 35 385
  • 192

Unbreakable

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Uusi vuosi uudet kujeet. Huomisesta lähtien tulemme näkemään mielenkiintoisia tapahtumia kassojen läheisyydessä, sillä monen tupakkamiehen/naisen tuotteet on piiloitettu lain määräämällä tavalla.

Meneekö jollakin asiakkaalla hermot, kun tupakoitsija yrittää löytää merkkiään numeroiduista automaateista. Helvetin koneet rääkkäävät meitä tavallisia ostajia, sillä jonoja nuo oivat laitteet tulevat saamaan aikaiseksi kaupoissa.

Myyjä raukka kun ei saa informoida tuotteista, vaikka mieli tekisi auttaa hukassa olevaa ostajaa. Kataloogista niitä on katsottava, jos ei tiedä kyseisen kaupan tupakkatuotteista mitään.

Tuotteet piilossa, pois mielestä. Jatkoajan herrasmiehet ja naiset kertokoon tapahtumista tässä ketjussa, kun näemme mielenkiintoisia tarinoita kassoilla huomisesta lähtien.

Itseäni myyjänä harmittaa tämä uusi laki, mutta mennään sen mukaan miten valtio haluaa paapoa noita tupakoitsijoita.
 

McJokke

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Sharks, Pelaajat: Joe Thornton,Ron Hextal
Riippuu hyvin pitkälti kuinka kaupat tätä toteuttaa. Nämä numeroidut aiheuttaa aluksi varmasti jonoja kun ei vielä tiedä "oman" merkkinsä numeroa. Ja tässä aiheuttaa myös hampaiden kiristystä se tosiasia, että numerot vaihtelevat kauppojen välillä runsaasti.
Kioskit ja Siwat ovat hoitaneet mielestäni tämän ihan ok ainakin vielä toistaiseksi on saanut ihan pyytämällä askinsa eikä ole tarvinnut plarata listoja läpi.
Varmasti ei tupamattomat asiakkaat tulevat menettämään hermonsa kun tupakoitsija vilkuilee listaa ja miettii mitähän tällä kertaa ottaisi.

Turha laki enkä ymmärrä mitä hyötyä tästä on. Toisaalta ei minun pakaroitani kutita jos joku menettää joutuu jonottamaan muutaman kymmenen sekuntia pidempään.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Niin ei tässä kai nyt kannata lähteä mihinkään tupakoiva-tupakoimaton vastaanasettelun linjalle, idea lienee rajoittaa tupakkayhtiöiden markkinoinnin tehokkuutta. Enpä kyllä tiedä, mitä järkeä tässä on näin tupakoimattomanakaan. Ilmeisesti hallinnolla on ylimääräistä rahaa ja aikaa tällaisten säädösten laatimiseen ja valvomiseen.
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja muistakaa kun menette kassalle hakemaan sitä kessua, "Mikä on punasen lämärin numero?" aiheuttaa myyjässä vain O_o ilmeen, varsinkaan jollei muista vielä ulkoa. Ne kun lukee niissä lapuissa vain jollakin virallisilla nimillä eli LM Full Flavor jne...
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
Tänään jo tuli kaupassa kirottua tuota, ku Citymarkettiin oli nuo numerotaulut ilmestyneet. Jotenkin tosi hankala systeemi. En ole itse koskaan polttanut, mutta onhan tuo jo naurettavaa.

Se tosin oli hyvä muutos, että ne tupakat on siellä kassalla. Teinithän varasteli tupakkaa ennen aika paljonkin.
 

Rautapohkeet

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vittumainen muutos ei voi muuta sanoa. Ja jotta homma ei menisi liian helpoksi, niin eiköhän joka kaupassa eri numeron kohdalta löydy eri merkkiä. Varmasti tulee aiheuttamaan jonoja ja hampaiden kiristelyä erityisesti tupakoimattomissa asiakkaissa, mutta on syytä muistaa ettei tämä ole millään tapaa tupakoivien vika, eikä myöskään myyjien.
 

Silkkeri

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllähän tämä pistää vituttamaan. Tupakoitsija maksaa askeistaan elämänsä aikana niin paljon veroa, että mahdolliset suuremmat terveydenhoitokulut eivät mielestäni ole mikään peruste tälle jatkuvalle ajojahdille tupakoivia ihmisiä kohtaan. Hommassa ei ole edes mitään logiikkaa, nikotiinipohjaisten sähkötupakkapatruunoiden myynti Suomessa on kiellettyä, kuten myös nuuskan, ja molemmat ovat paljon vähemmän haitallisia tuotteita kuin perinteinen tupakka. Varsinkin tämä pelleily sähkötupakan suhteen aiheuttaa syvää myötähäpeää päättäjiä kohtaan. Sen sijaan, että kuluttajalle tarjottaisiin terveellisempi vaihtoehto ja valtio saisi tästäkin veroja, pakotetaan ihmiset kantamaan rahansa ulkomaille mikäli ko. tuotteita haluavat ostaa. Odottelen vielä, milloin tämä tupakoijien vainoaminen siirtyy myös alkoholituotteisiin, tulevaisuudessa varmasti 6/12/24-packien myyminen kielletään ja oluttölkkejä saa kassalta yksittäisinä mikäli tietää oikean salasanan, heittää puolvoltin ja luettelee aakkoset takaperin päällään seisten. Max 3 tölkkiä viikossa.

Tämä uudistus ei tuo mitään muuta kun helvetisti päänvaivaa sekä työntekijöille, tupakoijille että muille asiakkaille. Oikein ajetaan tupakoimattomien ja tupakoijien vastaanasettelua, en malta odottaa ensimmäisiä sanaharkkoja kassajonossa kun tupakan ostaminen on tehty niin helvetin vaikeaksi. Joku oikeus ihmiselläkin pitäisi olla päättää omasta kehostaan ja siitä, mitä siihen laittaa, mutta ilmeisesti tämä alkaa koskemaan lähinnä liikalihavia. Ylipainoista ei saa sanoa läskiksi eikä alkoholistia juopoksi, mutta tupakoija on saatanasta seuraava. Savuton Suomi, hyvällä tiellä ollaan. Kippis.
 

Tumpe

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lipö ty.
Oikein hyvä päätös tämä uusi laki. Iso askel kohti savutonta Suomea. Mielestäni nuo tupakkatuotteet voisi isoissa marketeissakin siirtää kokonaan jonkin erillisen tiskin luokse, josta saisi vain niitä. Tupakkalakiakin voisi tiukentaa ainakin niiltä osin että julkisten tilojen sisäänkäyntien välittömässä läheisyydessä tupakointi kiellettäisiin sakon uhalla kokonaan.
 

Rinksu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Odottelen vielä, milloin tämä tupakoijien vainoaminen siirtyy myös alkoholituotteisiin, tulevaisuudessa varmasti 6/12/24-packien myyminen kielletään ja oluttölkkejä saa kassalta yksittäisinä mikäli tietää oikean salasanan, heittää puolvoltin ja luettelee aakkoset takaperin päällään seisten. Max 3 tölkkiä viikossa.

Be careful what you wish for....

Mannerheimin Lastensuojeluliitto:Oluetkin piiloon kaupoissa

Ja minunkin mielestäni täysin idioottimainen laki.
 

Fordél

Jäsen
En polta, en ole koskaan polttanut enkä koe mitään sympatiaa polttajia kohtaan, mutta tämä tupakoiden siirto jonkun numeron taakse on mun mielestä ihan turhaa spedeilyä. Tehtäisiin nyt oikeita asioita savuttoman-Suomen eteen eikä tällaisia ihan turhia muutoksia, jossa kuluu taas resursseja.
 

scholl

Jäsen
Oikein hyvä päätös tämä uusi laki. Iso askel kohti savutonta Suomea. Mielestäni nuo tupakkatuotteet voisi isoissa marketeissakin siirtää kokonaan jonkin erillisen tiskin luokse, josta saisi vain niitä.

Ei vaan myynti tupakkakauppoihin, jos jotain halutaan muuttaa. Kyllähän ne pitäisi olla siellä sitten kunnolla esillä sikareiden ja muiden tuotteiden ohella. Olen aika samaa mieltä siitä, että tupakointia pitäisi erinäisissä paikoissa rajoittaa, eikä minua hirveästi haittaisi, vaikke niitä olisi myynnissä ollenkaan, mutta tämä nykylinja on kyllä hyvin kummallinen.
 

Raatelurakki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Liverpool, Jokerit.
Tuleeko kellekkään muulle mieleen tästä nykyisestä tupakkalaista mieleen kieltolaki? Ja miten hyvin kieltolaki onnistuikaan siinä tarkoituksessa mitä varten se luotiin?
 

Kraztog

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa,Ac Milan,ManU,KuPS, Penguins
Siitä on kauan kun viimeksi tälle palstalle kirjoitin, en enää edes muista. Taistelu tupakkaa vastaan on mennyt niin pitkälle ja naurettavaksi, että huvittaa jo koko tilanne. En ole nähnyt, enkä tule näkemään ongelmaa että joku polttaa. Kukaan ei tupakoissaan pahoinpitele, näe nälkää, ryöstä, raiskaa tai asu veneen alla. Eiköhän huumeet, työttömyys, rikollisuus, maahanmuutto, ja alkoholi/smi ole maamme suurimpia ongelmia.
On hienoa olla savuton ja terve, mutta annetaan noiden muiden polttaa, ei se ole minulta pois.
 

Gellner

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
On hienoa olla savuton ja terve, mutta annetaan noiden muiden polttaa, ei se ole minulta pois.

No, kyllä se jossain määrin on. Tupakoitsijoiden paskaa terveyttä yritetään parantaa sinunkin verorahoillasi.
 

vstk

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Muistan kuinka muutama vuosi sitten ravintoloiden tupakkalaki aiheutti lahes kansanliikkeen lakia vastaan. Lakia vastustettiin ja se aiheutti suurta vastustusta. Nyt taas jalkeenpain ollaankin sitten huomattu etta olipas hyva ratkaisu ja onpas baarissa taas mukavampi olla. Poislukien niita helvetin tupakkakoppeja. Mielummin menen ulos.

Mitas kaytannon ongelmia talla lailla nyt oikeasti tulee olemaan? Se on hankalaa kun numeroita pitaa muistaa? Herranjumala. Miten ihmeessa selviatte pankkiasioinnista?

Tassa tulee nyt ihan selkeasti kuva vastustuksesta vain sen vastustuksen takia.
 

Mr. Walker

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi
Yhtäkkiä äkkäsin, että kun tämänkinlaista pössyttelyä vaikeutetaan, niin vaikeuttaa se myös muunkinlaista pössyttelyä.
Parempaan päin menossa, vaikka vielä pari vuotta sitten epäilinkin.
 

Evil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Devils, HIFK, Arsenal, Athletic Club de Bilbao
No, kyllä se jossain määrin on. Tupakoitsijoiden paskaa terveyttä yritetään parantaa sinunkin verorahoillasi.
Jos kukaan ei polttaisi, laskisivatko verot? Epäilen.
 

Laama

Jäsen
No, kyllä se jossain määrin on. Tupakoitsijoiden paskaa terveyttä yritetään parantaa sinunkin verorahoillasi.

Ei muuten yritetä, kyllä tupakoitsijat omat hoitonsa maksavat, ja ylikin, tupakkaveroina.

Tupakoitsija maksaa itse sairauksien hoidon

Tampereen yliopiston terveystaloustieteen professori Pekka Rissanen sanoo, että tupakoitsijat maksavat tupakkaveroina valtiolle enemmän, kuin mitä tupakasta aiheutuvien sairauksien hoitoon menee rahaa.

Tupakointi kuitenkin lyhentää elämää. Pekka Rissanen uskoo, että myös tupakoitsijat haluavat elää mahdollisimman pitkän ja terveen elämän.

- Eihän se elämän loppuvaihe mitään herkkua ole, jos ihminen sairastuu tupakasta johtuviin sairauksiin kuten keuhkoahtaumatautiin tai keuhkosyöpään.

Alkoholin osalta laskelmia on tehty tupakkaa vähemmän. Alkoholin kuluja tutkiessa on otettava huomioon myös muita yhteiskunnan kustannuksia kuin terveydenhuollon menot.

- Alkoholin haitat kohdistuvat hyvin suurelta osin perheisiin ja työelämään. Maksajina ovat silloin sosiaalitoimi tai työnantaja, sanoo Rissanen.

Yle
 

scholl

Jäsen
Tuolla liitetyllä uutisella ei ole mitään arvoa, koska asia ei ole noin yksinkertainen. Ensinnäkin verorahoja ei kohdenneta tai korvamerkitä tuolla tavalla. Kun autoilen ja maksan autoveroa, auton käyttömaksua ja vielä bensaveroa niin ei se merkitä millään tavalla se raha, eikä sillä tehdä minulle teitä ja vastaavia, vaan ne rahat menevät valitettavasti yhteiseen pottiin. Sama juttu tupakassa eli polttajilla ei ole oikeutta ainoina merkitä rahaa syrjään. Toinen asia on sitten se, että kuinka vanhoiksi ihmisten on yleensä tarkoitus elää. Jos pysyy täysin työkykyisenä riittävän vanhaksi niin silloinhan ei haittaa, jos tupakoitsija kuolee nuorempana kuin ei-tupakoitsija, koska säästämme eläkemaksuissa, mutta se varsinainen ongelma tulee siitä, jos vaaditaan sairaalahoitoa. Suurin ongelma on ne vanhat ihmiset, jotka käyttävät kallista sairaalahoitoa eli jos syöpä pystytään hoitamaan niin, että henkilö kuolee nopeasti vähäisillä kustannuksilla niin hyvä, mutta jos hän käyttää paljon sairaalapalveluita niin se on huono.

Lähtökohtaisesti se ei ole toki suositeltavaa vartavasten käyttää tuotetta, joka todennäköisesti vähentää selkeästi elinaikaa. Niinpä pitäisi kieltää säännöllinen tupakointi ja sallia ns. viihdekäyttö. Eli henkilöt polttaisivat pari savuketta vaikkapa kerran kuussa tai jopa kerran viikossa käydessään ulkona. Silloin voisi mainostaa niitä tupakoita vaikka kuinka paljon, kun ihmiset eivät polttaisi normaalitilanteissa arkisin, jolloin kellekään ei tulisi mitään liian suurta saastetta elimistöön, jos vain muutaman savukkeen vuosittain polttaisivat.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Niinpä pitäisi kieltää säännöllinen tupakointi ja sallia ns. viihdekäyttö. Eli henkilöt polttaisivat pari savuketta vaikkapa kerran kuussa tai jopa kerran viikossa käydessään ulkona.

Parempi olisi silloin kieltää kokonaan. Eihän tupakalla mitään viihdearvoa ole. Varsinkin jos et normaalisti polta saat tupakoidessa ainoastaan päänsärkyä ja haiset pahalle. Mitä viihdyttävää siinä on? Näin ex-tupakoitsijan kommenttina tämä.
 

Vellihousu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät
Ei vaan myynti tupakkakauppoihin, jos jotain halutaan muuttaa. Kyllähän ne pitäisi olla siellä sitten kunnolla esillä sikareiden ja muiden tuotteiden ohella.

Tähän vahva sama. Niin kauan kuin tupakointi on Suomessa yleensäkään laillista, pitää savukkeita olla edes jossakin avoimesti kaupan ja ostettavissa ilman että tupakoitsijat tuntevat olevansa outoja toisen luokan kansalaisia. Joku tuossa mainitsi kieltolain, minulle tulee uudesta käytännöstä mieleen pornolehtien ostaminen joskus 80-luvulla.

Itse olen lopettanut tupakoinnin ja pidän mm. ravintoloissa tupakoinnin kieltämistä erinomaisena, mutta tämä menee jo lapsellisuuden puolelle.
 

Johannes

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, jääkiekko.
Useissa maissa nykyään lentokentilläkin on tupakoitsijoille ihan erikseen jo omat myyntipaikat, jotka ovat piilotettuina kuin menisi käymään jossain salaisessa Kalle-Kustaa pornobaarissa ilman, että Silvia saa heti tiedon asiasta.
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK
Itse olen lopettanut tupakoinnin ja pidän mm. ravintoloissa tupakoinnin kieltämistä erinomaisena, mutta tämä menee jo lapsellisuuden puolelle.
Aivan samat sanat. Kuten täällä moni on arvellut, epäilen itsekin että uudesta käytännöstä on enimäkseen vain haittaa sekä kaupoille että asiakkaille. Vituttaa jo valmiiksi seisoa jonossa ja seurata tupakanoston arvontatoimituksia.

Itse olen lopettanut satunnaisenkin tupakoinnin kauan sitten. Helppohan se on nyt sanoa, mutta minulle olisi tupakoitsijanakin käynyt ihan hyvin jos tupakkaa ei olisi voinut ostaa välttämättä lainkaan ruokakaupoista tai kioskeista. Eräs ajatus voisi olla että tupakkaa myytäisiin vain erillisistä tupakkakaupoista, Alkoista ym. määrätyistä myyntipisteistä. Logiikkana tuossa voisi olla se, että tupakkaa ei saisi myydä kaupoissa joissa asioi paljon alaikäisiä ja joissa myydään muita tuotteita joiden ensisijainen kohderyhmä ovat lapset. Näissä sallituissa kaupoissa tupakat saisivat sitten olla esillä. Heikennys tämäkin tietysti olisi tupakoitsijan kannalta, mutta ilman nykykäytännön mukaista piilottelupelleilyä.

Julkiseen tupakointiin suhtaudutaan yhä kielteisemmin, ja tämä on pelkästään hyvä asia. Tupakoitsijalla ei ole mitään subjektiivista oikeutta huonontaa kanssaihmistensä hengitysilmaa. Ravintoloissakin on nykyään mukava käydä, kun vaatteet eivät pienen pistäytymisen jälkeen haise huonolle elämälle. Myönnän että aluksi ravintoloiden tupakointikielto kuulosti aika radikaalilta ratkaisulta, mutta jälkikäteen näen tässä vain hyviä puolia. Olin aikoinaan itse ehdollistunut vahvasti sille, että ravintolajuomiseen piti liittyä tupakka mukaan, muuten hommasta ei oikein tullut mitään. Ihme homma, koska saattoi mennä pitkiä ajanjaksoja etten tupakoinut muissa tilanteissa lainkaan. Tupakkavaihde meni päälle kun astuin ravintolan ovesta sisään. Kai se jotenkin johtui ravintolan tupakansavuisesta atmosfääristä.
 

scholl

Jäsen
Parempi olisi silloin kieltää kokonaan. Eihän tupakalla mitään viihdearvoa ole. Varsinkin jos et normaalisti polta saat tupakoidessa ainoastaan päänsärkyä ja haiset pahalle. Mitä viihdyttävää siinä on? Näin ex-tupakoitsijan kommenttina tämä.

Ei siinä viihdyttävää tarvitse olla, vaan viihde eli kun olet viihteellä niin jos tilanne tulee niin tulkoot. En pidä sitä kovin suurena ongelmana. Jos ei koe mitään suurta intohimoa sellaista asiaa kohtaan niin se on silloin aika sama polttaako vaiko ei. Jos niitä savukkeita menee vain muutama vuodessa maksimissaan niin terveysvaikutus on minimaalinen. Ongelma on suurkäyttäjät eli herää kysymys, minkä takia joku polttaa koko ajan, kun se on epäterveellistä? Heidän se pitäisi kohtuullistaa käyttöään satunaiseen yhden tai kahden savukkeen viihdekäyttöön, ei niiden, jotka näiden tupakoitsijoiden seurana ehkä pari kertaa vuodessa terassilla seisoskelevat. Ehdottomat kiellot ovat mielestäni ihan perseestä, vaan pitää saada käyttömäärät alas.
 

Laama

Jäsen
Tuolla liitetyllä uutisella ei ole mitään arvoa, koska asia ei ole noin yksinkertainen. Ensinnäkin verorahoja ei kohdenneta tai korvamerkitä tuolla tavalla. Kun autoilen ja maksan autoveroa, auton käyttömaksua ja vielä bensaveroa niin ei se merkitä millään tavalla se raha, eikä sillä tehdä minulle teitä ja vastaavia, vaan ne rahat menevät valitettavasti yhteiseen pottiin. Sama juttu tupakassa eli polttajilla ei ole oikeutta ainoina merkitä rahaa syrjään. Toinen asia on sitten se, että kuinka vanhoiksi ihmisten on yleensä tarkoitus elää. Jos pysyy täysin työkykyisenä riittävän vanhaksi niin silloinhan ei haittaa, jos tupakoitsija kuolee nuorempana kuin ei-tupakoitsija, koska säästämme eläkemaksuissa, mutta se varsinainen ongelma tulee siitä, jos vaaditaan sairaalahoitoa. Suurin ongelma on ne vanhat ihmiset, jotka käyttävät kallista sairaalahoitoa eli jos syöpä pystytään hoitamaan niin, että henkilö kuolee nopeasti vähäisillä kustannuksilla niin hyvä, mutta jos hän käyttää paljon sairaalapalveluita niin se on huono.

Joka tapauksessa tupakointi tuo rahaa siihen yhteiseen pottiin enemmän kuin vie, joten tupakoinnin vastustus sen kalleudella yhteiskunnalle on perusteetonta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös