Pelikirja
Mistä jääkiekkoihmiset oikein puhuivat ennen kuin Petteri Sihvonen lanseerasi isosti sanan pelikirja? Vielä muutama vuosi sitten en muista edes koskaan kuulleeni sanaa pelikirja, nyt tuntuu että kaikki kiekkokeskustelut ovat vain "pelikirja sitä ja pelikirja tätä".
Pelikirja on oikeasti kirja ja hemmetin paksu sellainen, mutta sitä ei ole koskaan käytetty jääkiekossa edes terminä. Pelikirjaa on käytetty amerikkalaisessa jalkapallossa, jossa jokainen hyökkäysyritys on nimeltään peli, ja ammattilaisjoukkueilla on pelejä varmaan parisataa erilaista, ja monista on vielä variaatioita sen mukaan miten vastustaja asettaa puolustuksen kentälle, missä kenttäasetelmassa itse ollaan, kuinka monta jaardia tarvitsee edetä ja paljonko peliaikaa on jäljellä. Siinä tarvii tosiaan piirtää jokaiselle 11 pelaajalle oma tehtävä, kuka juoksee minne, kuka blokkaa kenet, kuka saa pallon ja etenee mistä... Ja kaikki tämä parin sekunnin aikana. Siksi nämä tarvitsee pistää paperille ja kirjaksi että niitä saa pelaajat opiskella iltaisin treenien jälkeen.
Myös koripallossa on pelikirja, mutta se on aika paljon ohuempi koska koripallossa kuten myös jääkiekossa peli liikkuu koko ajan. Koripallossa pelikirjan kuviot ovat toki hyödyllisempiä ja tarpeellisempia, koska peli on hitaampaa ja taktisempaa kuin jääkiekko. Siinäkin voi sopia kuviot kun tullaan keskiviivan yli. Kuka ajaa korille, kuka hakee laitaan heittopaikkaa, kuka tekee screenin ja kenen puolustajalle...
Jääkiekon pelikirja on oikeasti "vitsi". Jos siitä tekisi kirjan niin se olisi kolme sivua paksu. Lähinnä siinä olisi kuvat miten asetetaan 1-2-2 trap, ja miten karvataan korkealta. That´s it.