Äärioikeisto ja -vasemmisto Suomessa

  • 879 587
  • 8 574

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Et pidä Saksaa länsimaisena demokratiana?.

Pidän kyllä. Ymmärrän Saksan historiaa sen verran, että natsijärjestöjen kieltäminen on mahdollisesti paikallaan. Hyvä, että samalla menevät jihadistien yms järjestöt.

Suomessa tilanne on erilainen, vaikka en laittaisi yhtään vastaan, jos vaikkapa Saudien (yms) rahoittama suurmoskeija ja sen takana olevat äärijärjestöt torpattaisiin jo tässä vaiheessa.

Oma näkökanta siis se, että sallitaan poliittiset järjestöt, mutta puututaan niiden tekoihin tekoina ja jos kyseessä on järjestäytynyt rikollisuus/terrori, ne kielletään, jos laki sen mahdollistaa. Sen sijaan en ymmärrä, miten voidaan kieltää jokin aatesuunta noin ennakkoon, jos suurmoskeija ja sen takana olevien tahojen toiminta sallitaan noin ennakkoon.

Nyt muita juttuja tai kalliiksi tulee.
 

Red Machine

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kuinka monta jäsentä SVL:ssä on? Odineissa? Suomen Sisussa? Antifa(onko täällä edes finskien chapteria enää?)

Onko niissä viittäsataa aktiivijäsentä missään vaikkapa?

Väitän että matalat ovat luvut näin mutulla. Nopeasti veikkaisin prätkäjengeissä olevan isommat luvut mutta voi olla että olen vaarassa. Kuitenkin suuressa kuvassa(mitä mm. Supo ja KRP valvoo& tarkkailee) nämä porukat ovat niitä oikeasti vaarallisia. Organisaation struktuuri ja virkavallan vastustaminen on aivan eri tasolla. Rahaa liikkuu järkyttävästi enemmän. Näitä uhkia on syytä tarkkailla ja myös suuri yleisö, ns. Hiljainen Tolkku Väestö vaikkapa, pelkää näiden touhuja ja pitää niiden riehumista pelottavana.

Äärijärjestöt, oli ne sitten oikeisto/vasemmisto, ovat luvuiltaan pieniä ja HTV:lle hieman yhdentekeviä. 'Skinit riehuivat Hakaniemessä' saa muutaman uteliaan silmäyksen ja olankohautuksen. Kiakkovieraat yms. ovat eksoottista luettavaa ja päitä pyöritellään. Saatetaan lähteä jopa kaupungille kattomaan mitä tapahtuu kun 612-kulkueet marssii ja anarkistit heittelee kiviä vitunhuudon säestyksellä.

Sen sijaan kun Bandidosien kerhotalo ratsataan, on yleisön reaktio ihan eri juttu. 'Ampuko ne poliiseja vastaan?' Tms.

Tämä Jimin tapaus saa mediahuomiota ja vähän aikaa HTV on natsijahdin kannalla ja uutisia seurataan. Varmaan joku unelmantapainen miekkarikin tulee ja pitäähän siellä käydä.

Sitten se taas laantuu eikä oppositiopoliitikoiden koohotusta asiasta jaksa lukea enää. Vitun hallituskin leikkaa taas jostain. Paljos ne mamut tulikaan maksamaan, pitää maksaa Nissanin remppa ja käydä vanhempainillassa.

HTV:n pitäisi ensin kokea suurta pelkoa ja uhkaa että asiasta lähdettäisiin kiinnostumaan maanlaajuisesti. Ai miksikö ei näin tapahdu? No koska meillä on hyvä poliisilaitos, sairaalat auttas ja brankkarit sammuttaa tulipaloja. Supokin siellä taustalla valvoo kivasti.

E. Lisätään vielä niin ei kukaan ala koohottaa asiasta. Kyllä, kuolema on lähtökohtaisesti aina helvetin ikävä juttu ja näissä tapauksissa niistä pitää maksaa. Onko meidän demokratia vaarassa natsien takia? No ei ole. Turvapaikanhakijoiden takia ne ovat nyt vaan pinnalla. Kunhan se hoidetaan kuntoon niin alkaa ääripellejen alasajo kannatuksessa näkyä taas.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Ulkopoliittisen instituutin terrorismitutkijan näkemys tapahtumista ja mahdollisesta äärijärjestöjen kriminalisoinnista.

"Jaa, eipä tuo fb-linkki toiminut. Kopypastataan sitten tänne. Kyseessä siis UPI:n terrorismiin erikoistuneen tutkijan Teemu Sinkkosen postaus:

Muutamia ajatuksia Vastarintaliikkeen (SVL) aktivistin tekemästä kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä ja poliittisesta väkivallasta Suomessa:
1) Kyseessä oli selvästi poliittinen väkivaltateko. Kun omassa mielenosoituksessa oman järjestön lippujen alla ja omien tovereiden seurassa pahoinpidellään, ei tapausta voi tulkita politiikasta vapaana, "tavallisena" pahoinpitelynä.
2) Tapaus ei vaikuta suunnitellulta, vaan reaktiiviselta toiminnalta pienen provokaation jälkeen. Tämä ei vähennä teon vakavuutta, mutta toisaalta vaikka seuraukset olivat tällä kertaa vakavammat kuin aikaisemmin, se ei osoita tässä vaiheessa väkivallan kierteen syventymistä. Vastaava kuolemantuottamus olisi hyvin voinut tapahtua paljon aikaisemmin joko SVL:n tai muun äärijärjestön (ml. toista ideologiaa edustavien, kuten anarkistien kivien heittelyn, tuhopolton tms. seurauksena). Tämä on hyvä osoitus siitä, että väkivallan, oli se sitten materiaaliin tai ihmisiin kohdistuvaa, valitsevat toimijat ottavat aina riskin, eikä tekojen seurauksia pystytä koskaan arvioimaan etukäteen. Siksi väkivallalla ei tule olla mitään sijaa politiikassa.
3) Kriminalisointi (linkkinä aiheesta oikeusopillinen näkökulma) on sinänsä kaksipiippuinen tapa puuttua ongelmaan. Se ei poista ääriliikkeitä, vaan saattaa joskus jopa aiheuttaa niiden väkivallankäytön raaistumista, koska ns. rajatapaukset jäävät liikkeistä pois ja vain "kova ydinryhmä" jatkaa. Se myös tekee liikkeiden seuraamisesta vaikeampaa, koska liikkeet painuvat huolellisemmin pois näkyvistä. Kriminalisointi antaisi kuitenkin tärkeän viestin: kyseessä ei ole "isänmaallinen", vaan oikeasti vaarallinen ja yhteiskuntarauhaa rikkova toiminta, joka on vastoin vuosikymmenten myötä harkitusti laadittuja "maan tapoja", eli perustuslakia, oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia, yms. Samalla pitää luonnollisesti kriminalisoida muut väkivaltaa käyttävät, ja vallankumoukseen pyrkivät ryhmät. Näin on monessa länsimaisessa demokratiassa jo tehty, eikä se ole aiheuttanut suuria ongelmia. Itse kannatan kriminalisointia.
4) Poliisin roolia kyseisessä tapauksessa varmasti tutkitaan, mutta ainakin oma mielikuva väkivaltaisen ekstremismin torjuntaa jonkin verran seuranneena on, että poliisi ei suinkaan ole vähätellyt äärioikeistolaista liikehdintää, siitä ei vain, niin kuin monesta muustakaan poliisin toiminnasta, ole tarpeen pitää julkisuudessa meteliä. Toki ymmärrän, että rasististen mielenosoitusten suojaaminen vaikuttaa monen mielestä käsittämättömältä, mutta se on ollut poliisin velvollisuus.
5) Edellisiin liittyen, keväinen sisäisen turvallisuuden selonteko on ikävää luettavaa: Säästötoimenpiteet ja resurssien uudelleen kohdentaminen ovat johtaneet paitsi kansalaisten turvallisuudentunteen heikkenemiseen, myös siihen, että poliisi ei enää voi hoitaa kaikkia tehtäviään yhtä hyvin kuin aikaisemmin. Etenkin syrjäseudut kärsivät säästötoimista. Kyseessä ovat olleet tietoiset poliittiset arvovalinnat. Kriminalisointi kuitenkin tarkoittaa sitä, että uudet lait tulisi panna toimeen, eli poliisilla pitäisi olla siihen riittävästi resursseja. Luottamus poliisiin, ja laajemmin oikeusvaltioon, ei saa kadota, sillä silloin ihmiset alkavat ottaa "oikeutta" omiin käsiinsä."
 

Gentleman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Saksassa perustuslaki kieltää järjestöt joiden tarkoituksena on kumota maan perustuslaki. Mainitun pykälän perusteella Saksassa on kielletty kymmeniä uusnatsisia ja myös islamistisia järjestöjä.

Tuo on muuten mielenkiintoinen linja, voisiko asiaa tulkita että esimerkiksi IPU joka haluaa Suomen irti EU:sta olisi tuollainen järjestö koska EU jäsenyys on Suomen perustuslaissa tätä nykyä. Ja toisaalta yllättävän moni järjestö esittää peruslailla turvattujen oikeuksien poistamista väärinajattelevilta. Voisiko tällaiset järjestöt kieltää?

Perin hankala asia tuo perustuslaki.
 
Suosikkijoukkue
Seksi-Lasse
Sellainen kommentti vielä, mikä ei sinänsä liity vain äärijärjestöihin vaan väkivaltaan yleensä: älkää hyvät ihmiset lyökö, älkää edes tönikö kovaa. Sillä kun voi olla todella kohtalokkaita seurauksia. Erityisesti silloin kun teon seurauksena päähän kohdistuu isku kuten tuolla asema-aukiolla tapahtui. Itseltäni on hyvä ystävä kuollut ihan tavallisen kaatumisen seurauksena. Kaatui ja löi päänsä lattiaan. kävi sairaalassa josta lähetettiin kotiin, sanottiin että kaikki on okei. Kotona sitten kuoli. Käsittääkseni aivoverenvuotoon.
 

-Jonne-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP
Yle kertoo tapahtuman kulun:

Poliisilla on nyt selkeä käsitys Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmauksessa tapahtuneen pahoinpitelyn kulusta.

Menehtynyt pahoinpitelyn uhri oli pysähtynyt seuraamaan Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmausta ja sivusta tullut henkilö pahoinpiteli tämän.


Sivu 106/1 | Yle Teksti-TV | yle.fi

Tosin tästä uutisesta oli jätetty pois kohta, mikä löytyy ylen nettisivujen toisesta aiheeseen liittyvästä uutisesta:

Uhri kerittiin kuulemaan ennen kuolemaansa.

Hän kertoi kulkeneensa ohi. Hän oli tullut mielenilmaisijoiden eteen ja sylkäissyt, jonka jälkeen hänen päällensä oli käyty.

– Komisario Teemu Kruskopf
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Mikäli suomi ensin ja rajat kiinni -aktiivit menisivät sylkemään torille mieltään osoittamaan kokoontuneita turvapaikanhakijoita, olisiko se mielestäsi siinä ja siinä hyväksyttävää?

En aseta turvpaikanhakijoita ja natseja lähtökohtaisesti samalle viivalle arvioidessani yksityishenkilönä näihin kohdistuneiden tekojen mahdollista kunnioitettavuutta. Asetatko sinä tälläisessä tilanteessa esimerkiksi sotaveteraanit ja nämä uusnatsit samalle viivalle?
 

hablaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lügan kaaossseura
En halua sen kummemmin ottaa osaa tähän debaattiin, turhan vänkäämiseksi tuntuu menevän puolin ja toisin joten jäävään itseni etukäteen. Sen sijaan vähän mediakritiikkiä - HS nyt on julkaissut epäillyn nimen. En sitä tähän laita, mutta sieltähän se löytyy jos kiinnostaa käydä googlaamassa millainen isämmaampuolustaja kyseessä (eipä juuri mitään yllättävää).

Kritisoitavaa hesarille siksi, että kerta kyseessä ei ole mikään julkisuuden henkilö varsinaisesti, ei ole hyvän tavan mukaista julkaista epäillyn nimeä. Eikä edes siinä vaiheessa jos tuomion saa, ellei tule yli 2v ehdotonta. Tämä ei mikään virallinen sääntö ole, mutta tuntuu olevan hyvän journalistisen tavan mukaista. Ensin tutkitaan, sitten tarvittaessa hutkitaan.
 

floikkari

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
En halua sen kummemmin ottaa osaa tähän debaattiin, turhan vänkäämiseksi tuntuu menevän puolin ja toisin joten jäävään itseni etukäteen. Sen sijaan vähän mediakritiikkiä - HS nyt on julkaissut epäillyn nimen. En sitä tähän laita, mutta sieltähän se löytyy jos kiinnostaa käydä googlaamassa millainen isämmaampuolustaja kyseessä (eipä juuri mitään yllättävää).

Kritisoitavaa hesarille siksi, että kerta kyseessä ei ole mikään julkisuuden henkilö varsinaisesti, ei ole hyvän tavan mukaista julkaista epäillyn nimeä. Eikä edes siinä vaiheessa jos tuomion saa, ellei tule yli 2v ehdotonta. Tämä ei mikään virallinen sääntö ole, mutta tuntuu olevan hyvän journalistisen tavan mukaista. Ensin tutkitaan, sitten tarvittaessa hutkitaan.

Kaverin nimi on ollut aikaisemminkin HS:n artikkeleissa samoista natseista puhuttaessa, samoin esimerkiksi YLE:n isossa artikkelisarjassa taannoin. Täysin oikein julkaista nimi, sillä tapaus liittyy niin selvästi kyseiseen natsijärjestöön ja kyseinen henkilö on järjestön tunnettu jäsen, jolla on mm. nimenkirjoitusoikeus Pohjoinen Perinne Ry:ssa, jonka lehtiä natsit arvaten nytkin olivat tuolla jakamassa.

Miehet, jotka johtavat natsiliikettä | MOT | yle.fi

EDIT: STT:n mukaan vielä sama mies, joka oli kyseisestä toritapahtumasta tehnyt ilmoituksen poliisille tapahtumaa edellisenä yönä. Poliisin aikaisempien kommenttien mukaan ilmoitus itsessään olisi ollut valheellinen, jonka vuoksi he eivät osanneet varautua.
 
Viimeksi muokattu:

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Radio Rockin uutisissa nyt sitten puhutaan, että mieltenosoittajien eteen pysähtynyt mies kuoli vammoihinsa. Oleellista tapahtumassa ei median mielestä ole siis vieläkään riidan haastaminen?
 

paki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onkohan HS julkaissut koskaan aiemmin ei-julkkisepäiltyjen nimiä tässä vaiheessa. Väittäisin että edes sellaisissa korkean profiilin jutuissa kuten Ramin Azimin raiskaus-polttomurhassa jossa syyllinen oli alusta asti selvillä ei HS julkaissut nimeä ennen tuomiota. Samoin Tapanilan joukkoraiskaajasomalien nimiä ei varmasti julkaistu edes tuomion napsuttua.
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Niin, eli UBkin on ihan ok, eiväthän ne kauheasti tavallista kansalaista häiritse.
Tästä eri mieltä. Vaikka ryhmä on tainnut lopettaa aktiivisen toimintansa jo ~15 vuotta sitten, niin välillä tuohon kommunistiseen äänisaasteeseen törmää edelleen radiossa. Taitavat nykyisin levittää stalinin ilosanomaa jollain Scandinavian action group tjsp nimellä.
 

oliwa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Supercell
Poliisi julkaisi tarkemman tapahtumakuvauksen Asema-aukion pahoinpitelystä:

Uhri pysähtyi mielenosoittajien eteen. Siinä oli mahdollisesti jotain sanailua. Hän sylkäisi maahan ja jatkoi matkaa.

Tällöin vuonna 1990 syntynyt mielenosoittaja lähti poliisin mukaan juoksemaan noin kymmenen metrin päästä miestä kohti ja potkaisi tätä rintaan, minkä vuoksi uhri kaatui maahan ja löi päänsä.


Ei tämä nyt ihan kuullosta siltä, että ollaan työnnetty räkivä tyyppi kauemmas ja sitten vaan sattui vahinko.
 

Hans Geering

Jäsen
Suosikkijoukkue
Doncaster Spinners
Radio Rockin uutisissa nyt sitten puhutaan, että mieltenosoittajien eteen pysähtynyt mies kuoli vammoihinsa. Oleellista tapahtumassa ei median mielestä ole siis vieläkään riidan haastaminen?
Ei ole oleellista. Poliisi on kyllä kuulustellut useampaa tuon tapahtuneen johdosta mutta vasta yksi pidätetty, tuskin kukaan svl:n jäsen pelkästä riidan haastamisesta saa lisäksi syytettä, pahoinpitelijä siis ei ollut se sama henkilö kenen kanssa miehellä oli sanaharkaa..
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
En halua sen kummemmin ottaa osaa tähän debaattiin, turhan vänkäämiseksi tuntuu menevän puolin ja toisin joten jäävään itseni etukäteen. Sen sijaan vähän mediakritiikkiä - HS nyt on julkaissut epäillyn nimen. En sitä tähän laita, mutta sieltähän se löytyy jos kiinnostaa käydä googlaamassa millainen isämmaampuolustaja kyseessä (eipä juuri mitään yllättävää).

Kritisoitavaa hesarille siksi, että kerta kyseessä ei ole mikään julkisuuden henkilö varsinaisesti, ei ole hyvän tavan mukaista julkaista epäillyn nimeä. Eikä edes siinä vaiheessa jos tuomion saa, ellei tule yli 2v ehdotonta. Tämä ei mikään virallinen sääntö ole, mutta tuntuu olevan hyvän journalistisen tavan mukaista. Ensin tutkitaan, sitten tarvittaessa hutkitaan.
Mielenkiintoista että MV -lehdessä ei ainakaan vielä ole ollut kaverin nimeä. Sinällään ehkä varsin epäreilua jos Hesari sitten ainoastaan tässä tapauksessa julkaisee nimen mutta Azimit ja muut tappajat jäävät nimeämättä.

Poliisin kuvaus tapahtumista on aika lailla erilainen kuin eilen. Eilen vielä puhuttiin että oli sylkenyt mielenosoittajia. Tänään olikin välimatkaa 10 metriä. Mikä sitten todellisuudessa pitää paikkansa? Toivottavasti tuo 10m on tehty valvontakameroiden kuvien perusteella.
 

Saxon-747

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chelsea
Poliisi julkaisi tarkemman tapahtumakuvauksen Asema-aukion pahoinpitelystä:

Uhri pysähtyi mielenosoittajien eteen. Siinä oli mahdollisesti jotain sanailua. Hän sylkäisi maahan ja jatkoi matkaa.

Tällöin vuonna 1990 syntynyt mielenosoittaja lähti poliisin mukaan juoksemaan noin kymmenen metrin päästä miestä kohti ja potkaisi tätä rintaan, minkä vuoksi uhri kaatui maahan ja löi päänsä.


Ei tämä nyt ihan kuullosta siltä, että ollaan työnnetty räkivä tyyppi kauemmas ja sitten vaan sattui vahinko.

Tämähän muuttaa tapauksen ihan toiseksi miltä se näytti eilen. Eli näillä jos on menty niin onhan tuosta mahdoton löytää provoa uhrin suunnalta vaan natsilta on kasetti leikannut kiinni.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Suomen Sisussa?
Wikipedian mukaan Suomen Sisun jäsenmäärä viime vuonna oli 1695, mikä yllätti minut, koska muistelin Sisun olleen vähän päälle 1000 jäsenen "akateeminen teekerho" (Halla-ahon kuvaus järjestöstä, ei minun).

Immonen-kohuun aikaan oli näemmä ollut piikki jäsenhakemuksissa, ja niitä tupsahtikin Suomen Sisulle miltei 400 kappaletta.
 

HekeK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jääkiekkojoukkue
Tällöin vuonna 1990 syntynyt mielenosoittaja lähti poliisin mukaan juoksemaan noin kymmenen metrin päästä miestä kohti ja potkaisi tätä rintaan, minkä vuoksi uhri kaatui maahan ja löi päänsä.

Semmoinen pipipää löytyi sitten sieltä. Taustat huomioiden ehdotonta napsahtaa.
 
Mielenkiintoista että MV -lehdessä ei ainakaan vielä ole ollut kaverin nimeä. Sinällään ehkä varsin epäreilua jos Hesari sitten ainoastaan tässä tapauksessa julkaisee nimen mutta Azimit ja muut tappajat jäävät nimeämättä.

Poliisin kuvaus tapahtumista on aika lailla erilainen kuin eilen. Eilen vielä puhuttiin että oli sylkenyt mielenosoittajia. Tänään olikin välimatkaa 10 metriä. Mikä sitten todellisuudessa pitää paikkansa? Toivottavasti tuo 10m on tehty valvontakameroiden kuvien perusteella.
Ai että, mikä sisäinen palo puolustella rasisteja ja natseja. Ihailtavaa. Tohon vielä loppuun, että "minun puolestani kaikki ääripäät tulisi viedä saunan taa", niin lähennellään täydellisyyttä.
 

Mazaa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Karsinnat
Tämähän muuttaa tapauksen ihan toiseksi miltä se näytti eilen. Eli näillä jos on menty niin onhan tuosta mahdoton löytää provoa uhrin suunnalta vaan natsilta on kasetti leikannut kiinni.
Tuollaiselle vatipäänatsille pitäisi ehdottomasti antaa suoraan tuo törkeän kuolemantuottamuksen maksimituomio eli kuusi vuotta vankeutta.

Mielestäni toistuviin rikoksiin syyllistyvän aiempi vastaava rikoshistoria pitäisi näkyä huomattavasti voimakkaammin tuomioissa kuin mitä se tällä hetkellä näkyy. Median tietojen mukaan tällä natsilla oli huomattava määrä tuomioita väkivaltarikoksista yms.
 
Hyvä kirjoitus anarkistilta, jonka teki minulle tunnetuksi Jari Sarasvuon antama krediitti.
Poliisilla on mahdollisuus toimia natseja vastaan, se ei vain käytä sitä – Toimittaja testaa

Syksyllä 2006 poliisi saartoi moninkertaisilla jouha-riveillä Smash Asem -mielenosoituksen, joka ei ollut ehtinyt edes alkaa, ja otti saarron aikana kiinni 136 ihmistä. Joulukuussa poliisi saartoi Kuokkavierasjuhlat-mielenosoituskulkueen Hietalahden torilla busseilla, poliisiautoilla ja mellakkajoukoilla. Mielenosoitus oli juuri alkanut rauhanomaisesti.

Ensimmäisessä tapauksessa poliisitoiminnan perusteena oli mielenosoituksen ennakkoviestintä ja poliisin tekemä arvio, toisessa ilmeisesti tapahtuman aikaisempien vuosien kulku. Ei siis mikään, mikä olisi sattunut itse tapahtumissa ennen poliisin väliintuloa.

Vuonna 2007 näin, miten siviilipoliisit soluttautuivat talonvaltausmielenosoituksiin. Karhu-ryhmä hääti vallatun talon helikopterin avustuksella. Sitä seuraavana vuonna poliisi soluttautui graffitimielenosoitukseen, teki ennaltaehkäiseviä kiinniottoja, töni banderollin kantajia asfalttiin ja repi kuvaajilta kameroita käsistä.


Vuonna 2011 poliisi selvitti pääkaupunkiseudun tuhopolttoja ottamalla summittaisesti kiinni tuntemiaan ja löytämiään talonvaltaajia eri puolilta Helsinkiä. Vappuna 2014 poliisi iski Helsingin vappumarssille, saartoi anarkistien blokin ja otti kiinni myös vasemmistonuoria, koska marssijoilla oli lippukeppejä. Viime itsenäisyyspäivän mielenosoituksessa poliisi teki jälleen yli sadan ihmisen massakiinnioton.

Alle kaksi viikkoa sitten, syyskuun 8. päivä, mellakkapoliisit estivät toimittajaa kuvaamasta rasistista vastamielenosoitusta maahanmuuttoviraston edustalla. Kaksi päivää sen jälkeen poliisit puolestaan piirittivät Vuosaaressa pienen antirasistisen mielenosoituksen.

Näistä kaikista tapauksista kymmenen vuoden ajalta poliisi sai kaksi kertaa voimakasta juridista kritiikkiä ylilyönneistä: Smash Asemista vuonna 2006 ja lippukeppien kimppuun hyökkäämisestä vappuna 2014. Muissa tapauksissa poliisin toiminta oli ilmeisesti lainmukaista.


Suomen vastarintaliikkeen (SVL) luulisi nousseen poliisin prioriteetiksi viimeistään vuonna 2010, kun liikkeen jäsenet tekivät Pride-kulkueeseen iskun, jota poliisi itse kutsui tarkkaan suunnitelluksi. Savupommeilla, pippurikaasulla ja kyynelkaasulla toteutettu isku vahingoitti 88 ihmisen terveyttä.

Poliisi sai kiinni alle puolet hyökkääjistä, vaikka isku tapahtui keskellä päivää tv-kameroiden edessä.

Vastarintaliike sai jatkaa toimintaansa. Kun yksi SVL:n aktiiveista kaasutti Dan Koivulaaksoa kasvoihin heinäkuussa 2012, poliisi ei saanut tutkintaa eteenpäin. Koivulaakso joutui itse selvittämään epäillyn sijainnin ja ilmoittamaan sen poliisille. Vastarintaliikkeen julkaiseman haastattelun mukaan poliisi ei vaivautunut etsimään epäiltyä esimerkiksi yliopistolta tai lähestymään tätä kirjeellä.

Tammikuussa 2013 Jyväskylän kirjaston vahtimestari soitti hätäkeskukseen, koska kirjaston aulaan oli kerääntynyt epäilyttävää väkeä. Poliisi ei tullut paikalle, koska tapausta ei luokiteltu kiireelliseksi. Kolme SVL:n natsia hyökkäsi kirjastossa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen ja puukotti ovivahtia. Hyökkäyksen pääepäilty pakoili poliisia pitkään, kunnes poliisi törmäsi häneen sattumalta marraskuussa 2014.

Kuten Pride-iskun päätekijät, myös Jyväskylän puukottaja selvisi ehdollisella vankilatuomiolla.

Vuonna 2014 vastarintaliikkeen jäsenet pahoinpitelivät joukolla Vantaalla ulkomaalaistaustaisen miehen, joka arvosteli heidän jakamiaan lehtisiä. Pahoinpitelyn poliisitutkinta keskeytettiin.


Nyt asema-aukion kuolemaan johtaneen natsipahoinpitelyn jälkeen poliisi kertoi, että tiesi vastarintaliikkeen katutapahtumasta mutta ei ollut paikalla, koska natsien oli tarkoitus vain jakaa lentolehtisiä. Poliisi ei siis tarkkaillut tapahtumaa, koska väkivaltainen ja järjestäytynyt Suomen vastarintaliike ilmoitti kyllä menevänsä kadulle mutta ei kertonut, että aikoo hakata jonkun kuoliaaksi.

Pian selvisi, että poliisi oli paikalla mutta ei huomannut natseja.

Poliisilla on vain yksi epäilty. Hänet saatiin kiinni vasta, kun hän meni itse ilmoittautumaan poliisille yli viikko tapahtuman jälkeen.

Suojelupoliisin ylitarkastaja kommentoi Ylelle, että kuolemaan johtanut pahoinpitely kuuluu poliisille, ei supolle, koska supon tehtävänä on turvata valtiota.

Ilmeisesti valtiota ei uhkaa poliittisesti motivoitunut tappaminen Helsingin keskustassa keskellä päivää.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös