Erinomaista, että erottiin omaksi ketjukseen. Toivottavasti täällä osataan lukea viestejä ja keskustella, eikö oltaisi kokoajan metatasolla päivittelemässä mutku tää on vaikeeta, insert vokaalin somehahmon syntilista etc.
Vuohijoen listaus on hyvä päänavaus jäsennellä ongelmaa. Yhtäältä tarvitaan 1) tieteellisiä perusteita ja raja-arvoja, toisaalta 2) eettiset tarkastelukulmat sekä 3) syrjinnän minimointia, jonka itse laajentaisin laajemman intressiryhmän huomioinniksi.
Nykytila: Eurooppalainen urheiluhan rakentuu vanhastaan vahvasti lajiliittojen pyramidirakenteelle. Näillä on hyvin suuri toimivaltuus omaa lajia koskevan säännöstön kokoamiseen ja ylläpitoonkin (kunnes mennään (oikeusturvalautakuntiin ja CAS-asteisiin ja vielä silloinkin näidenkin instanssien tutkintavalta on hyvin rajattu) ja vain yleensä dopingsäännöt suoria default-kopiointeja.
Transurheilijoita hyväksyvä tai "syrjivä" säännöstö on ymmärtääkseni varsin värikäs. Osassa lajeista ei ole ollut vanhastaan välttämättä mitään juridisesti tai lääketieteellisesti tarkkoja määritelmiä mahdolliseen naisille oletetusti tarkoitettuun sarjaan tai kilpailuun osallistumisesta. Osassa kansainvälinen lajiliitto laatinut jossain maailman ajassa jotkut hätäpäiset määritelmät ja ne ovat kansalliset sitten sulauttaneet säännöstöihinsä. Kuvaavaa on, kuinka testorajat esim. yleisurheilussa mielivaltaisen oloisesti hypähtävät korkeammaksi lyhyillä matkoilla...
1999 perustetulla Kansainvälisellä antidopingtoimistolla WADAlla on iso toimijuus alalla ja se pyrkii yhdenmukaistamaan ja toimeenpanemaan valtuutuksensa mukaisesti sääntöjään. Tämän puljun tehtävien jatkoksi tai laajennokseksi kävisi erittäin hyvin myös mahdollisten testotasojen ym. mittailut ja ilmeisesti näihin osallistuukin, mutta todella vaikea sanoa, paljonko esim. nuoret transurheilijat pääsevät kokemaan wadan pienten miesten ovikellonsoittoahdistelua.
Esimerkikkinä Rullaurheilun (World Skate) Competition Guidelinesit vuodelta 2015 kertovat samaa vaatimuslinjasta kuin monessa muussakin nykylajissa:
The athlete has declared that her gender identity is female. The declaration
cannot be changed, for sporting purposes, for a minimum of four (4) years.
b.The athlete must demonstrate that her total testosterone level in serum has
been below 10 nmol/L for at least 12 months prior to her first competition (any
longer period shall be based on a confidential case-by-case evaluation,
considering whether or not 12 months is a sufficient length of time to minimise
any advantage in women’s competition).
c. The athlete’s total testosterone level in serum must remain below 10 nmol/L
throughout the period of desired eligibility to compete in the female category.
d.Compliance with these conditions may be monitored by testing. In the event of
non-compliance, the athlete’s eligibility for female competition will be
suspended for 12 months.
Dokumentti kuvaa itseään myös sanoin:
"These guidelines are a living document and will be subject to review in light of
any scientific or medical developments."
Kyseessä on modernihkon lajin tämänhetkinen kannanotto ja vastaus sarjakysymyksiinsä. Urheilua seuraava yleisö saattaa pitää hankalana 10nanomoolin testoja varsinkin jos kuvaan ilmaantuu mieheltä ulkoisesti kovasti vaikuttavia kisaajia. Niin kauan kun näin ei tapahdu, kukin laji päässee purjehtimaan kehittyvän suosionsa tai epäsuosionsa siivittämänä siihen globaaliin kunniaan tai matalaan arvostukseen kuin se on ollut matkallakin riippumatta siitä, onko valittu hormonikategorisointiperuste kys. urheilun kuluttajista hölmö tai epämielekäs.
Jos taas johonkin lajiin etsiytyy suurempi määrä transurheilijoita, on minun käsitykseni mukaan selvää, että joudutaan tuohon vaikeaan kissanhännänvetoon. Lajiyhteisö ja liitto joutuvat tai saavat aistia tendenssejä ja pohtia mikä merkitys milläkin valitulla raja-arvolla tai säännöllä on lajin kannalta ihan samalla tavalla kuin vaikka 3vs3 pelien pelaaminen. Mielipiteitä on havaitulla tavalla puolesta ja vastaan. Ei tuohon tarvita mielestäni välttämättä ihan niin paljon "eettistä kulmaa", kuin ehkä Vuohijoki listauksellaan antaa ymmärtää. Minä hyväksyn kunkin lajiliiton tekemät valinnat ja varaan lähinnä oikeuden kehua tai moittia niitä, jos kiinnostus per laji siihen riittää. Urheilun etiikkaa jne valvoo taas sitten nuo mainitsemani instanssit siinä mitassa kun se heille suotu, en tässä vaiheessa tiedä miltä osin korjailuja tähän "työnjakoon" kuuluisi tehdä. Myös EU:han on ottanut "eettisiä" kantoja urheiluun käyttäen keppihevosena omia sääntöjään kun on kyse ollut siirtokorvauksista tai ulkomaisten pelaajien säännöistä. Tällöin toki usein edellytetään, että jonkinlainen raha liikkuu tämän aktiviteetin piirissä. Vaikka EU:lla ei ole mitään suoraa toimivaltaa urheiluasioissa ja puhutaan urheilun integriteetistä, poliittisesti se on toki houkuttelevaa ujuttaa, kuten nyt on saatu ujutettuakin esim. financial fair playt ym. tulille. (Mikä vaikuttaakin ihan positiiviselta ja aitoa urheilullista kilpailua lisäävältä muutokselta, vaikka eurooppalaiset seurat menettävät suhteellista kilpailuetuaan.)
Takaisin aiheeseen: Eri lajeilla on hieman erilaiset kannustimet toivottaa transurheilijat tervetulleiksi, he joutuvat ottamaan huomioon lajinsa yleisön, laajemman yleisöpotentiaalin, kisaajat ja muutkin merkitykselliset aspektit. Lajin nuoruus ja kypsyys vaikuttaa sekä luonnollisesti millaista urheilullisuutta laji edellyttää. Itse en ole tällä hetkellä kiinnostunut seuraamaan naisille tarkoitettuja lajeja tai kilpailuja, joissa huipulla on muita kuin "cis-naisia", kuin mahdollisesti vain kurioositeetin kannalta. Annan kuin automaattisesti voittajille paljon pienemmän sisäisen arvonannon ja kirjaan lajin yleisestiottaen epämielekkäämmäksi seurata kuin verrokkilaji, jossa ilmiötä ei esiinny. Hyväksyykö siis mahdolliset eettiset pohdiskelijat, että tällaisia näkemyksiä asiassa voi ihmisillä olla? Kirjataanko se näkemys suoraan transfobiseksi tai syrjiväksi? Miksi olisi väärin ehdottaa tai edes toivoa heille ennemmin omia sarjojaan kuten paralympialaisissa. Monet lajithan ovat siellä ihan mielenkiintoisia, maalipallo mainitakseni.
Mutta kuten sanottu, lajiliitot saavat miettiä harkintansa mukaan sääntönsä ja kutsua pohdiskelemaan ylläesitettyjä Guidelinesejä kanssaan kenet haluaa, kunhan nyt omia sääntöjään prosessissa noudattaa. Katsojilla lienee seuraavaksi moraalinen oikeus olla kiinnostumasta urheilusta ylipäätään tai kilpailuista, jotka eivät syystä tai toisesta kiinnosta, mutta mistä minä tiedän. Minä en nimittäin koe, että on yleisesti ottaen (lajista hieman riippuen) reilua cis-naisia kohtaan sallia transnaisten urheileminen samassa sarjassa. Ei Dopingkaan ole kielletty siksi, että sillä saataisiin parannettua suoritusta vaan lähinnä terveys- ja reiluussyistä. Dopingin käyttämisen syy taas voi se olla. Siinä vaiheessa, kun/jos esimerkiksi korkeushypyssä naisten Suomen ennätys kirjataan Jaden nimiin ja lukemiin esim 208, joudun todella pohdiskelemaan mitä laji haluaa tällä katsojille kertoa. Etukäteen olen pohdiskellut, että tämän toteutuessa "se" ei ainakaan halua enää nähtävän cis-naisen tekemää Suomen ennätystä. Reilulta todella vaikuttaa.