Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 956 910
  • 81 126

Uuhis #97

Jäsen
Suosikkijoukkue
Molomoton TPS, LA Kings, , Newcastle United
Jep. Ovat todennäköisesti tunnustaneet tosiasiat.

Tajusivat että gerrymanderointikaan ei enää riitä jos äänestäjäkunnan base puskee horsmaa ja demokraattien base on terve kuin pukki.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Muuten taas perinteisesti nuo kokoontumisrajoitukset ovat vain kiusantekoa. Ehkä 5 % ihmisistä jättää nyt sen yksityistilaisuutensa järjestämättä. Keväällä ehkä useampi teki niin, mutta eihän näitä pelleilyjä enää kukaan jaksa.
Samaan aikaan matalapääty täällä ihmettelee sitä, miksi ihmiset käyttävät maskeja, vaikka niiden käyttäminen ei ole enää tarpeellista, koska oma alue on perustasolla. Ihan samaan aikaan sama porukka on sitä mieltä, että uusia rajoituksia ei enää kukaan jaksa noudattaa?
Gallupit kertovat, että rajoituksille on suosiota, mutta täällä ei vaan sitä uskota? Vääristeleekö media galluppeja? Onko Putinilla jotain tekemistä asian kanssa?
 

Xuirrel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Espoolainen
Lueskelin tylsyyksissäni alkusivuja ketjusta noin 2300(sic) sivua sitten. Ketju on avattu 21.1.2020 kunniakkaan Kiinassa asuvan jäsenen toimesta. Hämmästyin, kuinka hyviä täysin epämääräisten tietojen pohjalta tehtyjä postauksia siellä on. Kriisitietoisuus oli nähdäkseni aika oikeanlaista ja -aikaista. Tämä siis täysin jälkiviisastellen. Silti tulee mieleen, kun noita ihan alkuaikojen viestejä lukee, että reagoiminen ei Euroopassa viranomaisten taholta ollut lopputalvesta kovinkaan reipasta, kun huoli Jatkoajassakin oli jo tammikuun viimeisellä viikolla poikkeuksellisuuden ymmärtävä.
 

Oadie

Jäsen
Samaan aikaan matalapääty täällä ihmettelee sitä, miksi ihmiset käyttävät maskeja, vaikka niiden käyttäminen ei ole enää tarpeellista, koska oma alue on perustasolla. Ihan samaan aikaan sama porukka on sitä mieltä, että uusia rajoituksia ei enää kukaan jaksa noudattaa?
Gallupit kertovat, että rajoituksille on suosiota, mutta täällä ei vaan sitä uskota? Vääristeleekö media galluppeja? Onko Putinilla jotain tekemistä asian kanssa?
Kun taitaa olla hirveä hinku tuohon rajoittamiseen ja erillaisiin sulkuihin niin ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä on sinun perusteesi näille? Siis joku muu kuin se, että jos sinä istut kotona niin muidenkin pitää. Vaan mikä on agendasi näille rajoituksille ja miten paljon niitä tulee olla, jotta itse olet tyytyväinen henkilökohtaisella tasolla?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Täältä taas voi hakea koko ketjun. @Flonaldo tuossa aika hyvin tämän tiivistikin.





Meillä on vähän turhan paljon ihmisiä julkisessa keskustelussa, jotka katsovat koko maailmaa koronaviruslinssien läpi. On uhkeita ehdotuksia siitä, kuinka tartunnat saadaan ihan helposti laskemaan ilman, että kukaan tekee mitään. Tuossa on hyvä ketju katsoa, kuinka nämä asiat alkavat mennä monellakin sekaisin.

Totta kai tässä täytyy päättää, että halutaanko me koko kansan suoja rokottamalla noilta infektioilta vai halutaanko me erilaisia mekaanisia rajoitteita.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Kun taitaa olla hirveä hinku tuohon rajoittamiseen ja erillaisiin sulkuihin niin ihan mielenkiinnosta kysyn, että mikä on sinun perusteesi näille? Siis joku muu kuin se, että jos sinä istut kotona niin muidenkin pitää. Vaan mikä on agendasi näille rajoituksille ja miten paljon niitä tulee olla, jotta itse olet tyytyväinen henkilökohtaisella tasolla?
Minä en istu kotona vaan käyn töissä viitenä päivänä viikossa. Syy miksi haluan, että rajoituksia ei vielä poisteta on se, että meillä on varmaankin tuhansia riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä, jotka eivät ole saaneet yhtään rokotusta. Itselläni on riskiryhmään kuuluva lapsi, joka sai ensimmäisen rokotuksen viime viikolla. Kyllä, olen myös itsekäs ja haluan parasta perheelleni ja kaikille niille, joiden aika saada ensimmäinen rokotus on ollut vasta nyt, kun suuri osa haluaisi vapauttaa kaikki rajoitukset.
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Punainen Vaara et ole itsekäs ja ajattelullesi on varmasti voimakkaat henkilökohtaiset perusteet. Kommentoin erikseen tähän, koska minua pidetään usein "liberaalina" ja esim. tappara.co:ssa olen pitänyt korona-aiheista ihan henkilökohtaista vapaata välillä henkilökohtaisista syistä, koska ihmiset kokevat puheeni paasaukseksi turhan usein, vaikken sellaisena sitä tarkota. Sanon sinulle tämän erikseen, ettet koe minun seuraavaa tekstiäni paasaukseksi ja ymmärrät, että ainoastaan asiapohjalta olemme eri mieltä.

Muista aika ennen koronaa
Tätä ei saa unohtaa ja jokaisen täytyy nyt oikeasti ottaa sillä tavalla itseään niskasta kiinni, että pinnistelee niillä muistinsa tylsillä luistimilla sinne vuoteen 2019. Viruksia on ollut maailmassa koko historian ajan ja niitä on tulossa vielä uusiakin. Vuonna 2020 tämä uusi virus, josta emme mitään tienneet, aiheutti ymmärrettävästi huolta ja pelkoa. Jokainen meistä on joutunut tavalla tai toisella taipumaan tämän edessä ja tottumaan erilaiseen tapaan olla ja elää.

Ei kuitenkaan saisi tällöinkaan täysin sivuuttaa sitä, että rokotteen lisäksi monta muutakin asiaa on opittu tässä 1,5 vuoden aikana. Lääkärit & hoitajat ovat oppineet toimimaan, lääkefirmat ovat saaneet tuotettua useita toimivia rokotteita, ihmiset ovat oppineet omaehtoisesti hieman harkitsemaan, kuinka täysiin paikkoihin mennään. Samaan aikaan pitää ymmärtää, että ihmisillä on ihan valtava paine toisesta päästä siihen, että päästään tuonne yöelämään sekoilemaan. Nuoret ja nuoret aikuiset ovat kantaneet tässä 1,5 vuoden ajan ihan poikkeuksellisen kovaa vastuuta ja harva tuntuu edes ymmärtävän sitä. Suurin osa ihmisistä aloittaa esimerkiksi opintonsa vain kerran tietyssä iässä. Tuo on menetetty kokemus, jota nämä opiskelijat ei tule koskaan saamaan takaisin. Myös monet joukkueurheilevat nuoret ovat saaneet tyytyä pelaamaan itsekseen, pienessä porukassa - ei lupaa kilpailla.

Tunnista maailman tosiasiat muualta maailmalta
Voit laittaa sormesi minkä tahansa Euroopan maan päälle kartalla ja katsoa niin tuossa maassa koronavirustartunnat ovat lähteneet leviämään joka kerta, kun maan koronarajoituksia on purettu. Tämä on koronaviruksen ominaisuus - se ei ole vika vaan se on ominaisuus. Kun suojuksia lasketaan niin tartuntoja rupeaa tulemaan. Koronaviruksesta on hyvin todennäköisesti tulossa samanlainen flunssa kuin sen muista aiemmista kavereista, jonka jokainen meistä vuorollaan tulee sairastamaan.

Nyt kun puhutaan nuorista ihmisistä ja keskustelussa vilisee kaikenlaista niin tälläkin hetkellä on hyvä ymmärtää, että Suomessa on rokotettu suurin osa aikuisista ainakin kerran ja tuo toisen annoksen osuus kasvaa jokainen päivä tästä eteenpäin. On aika epäinhimillistä pyytää ja vaatia, että yhä uudestaan tapahtumat, ravintolat & nuoremme kantavat vieläkin lisää vastuuta tartunnoista. Kannattaa ymmärtää myös, että suurimmassa riskissä koronaviruksen kanssa ovat nuoret itse. Iäkkäämmät ovat jo suojassa.

Koronaviruksen tuoma riski kaikkine riskeineen tälle nuorelle ryhmälle on samaa tasoa kuin ne kaikki riskit, joiden kanssa he ovat eläneet vielä vuonna 2019, 2018, 2010 jne. jne. Rokotekattavuuden kasvaessa ei ole mitenkään järkevää enää edes laskea, kuinka moni nuori sairastaa koronaviruksen. Moni - ja edes tällä resurssimäärällä emme tiedä, kuinka moni. Kaikki eivät edes tiedä sitä.

Ymmärrä rajoitteen sisältö ajatuksena
Rajoitukselle pitää asettaa tavoite ja tuon tavoitteen täytyy olla selkeä ja saavutettavissa. Esimerkiksi nykytilanteessa meillä on ihan elävä mahdollisuus tälläkin hetkellä suorittaa vertailua:

HUS-alueella on ollut koko ajan voimassa mekaanisia kokoontumisrajoituksia SEKÄ kiihtymisvaiheen rajoitukset baareissa & ravitsemusliikkeissä.
Pirkanmaalla vastaavat rajoitteet purettiin kokonaan kesäkuussa.

Tästä huolimatta HUS-alueella on koko ajan ollut tartuntoja ja niiden ilmaantuminen on ainoastaan kiihtynyt juhannuksesta alkaen. Vastaavasti Pirkanmaalla ollaan tultu ihan samaan tilanteeseen ilman rajoituksia ja nyt Pirkanmaalla aletaan niillä rajoituksilla, joilla ei ole saatu HUS-alueella tartuntojen kasvua taitettua taittamaan oletettua kasvua. Asiantuntijat vetoavat nuoriin, että älkää menkö baariin. Tätäkö tämä nyt on?

Tällaiset rajoitteet nykyisellä epidemiatilanteella on ihan järjettömiä. Jotta voisimme saavuttaa tavoitteen eli tartuntojen merkittävän laskun niin näitä rajoituksia pitäisi mekaanisesti korottaa ihan mielettömästi nykytasosta eli mennä kohti sitä lockdownia - jälleen kerran. Onko tämä mielekästä, tarpeellista ja välttämätöntä? Evidenssi maailmalta osoittaa, ettei se ole välttämätöntä eikä tarpeellista ja itse asiassa sillä ei ole tässä tilanteessa oikein mitään vaikutusta.

Jos meillä on strategia, joka pakottaa asettamaan täysin hyödyttömiä rajoituksia muuttaaksemme yhtä osa-aluetta epidemiasta niin onko se oikeasti enää kovin hyvä strategia? Tähän kaikkeen ratkaisu on se, että otetaan mallia Yhdysvalloista ja muualta maailmalta. Kun rokotekattavuutta on niin sitten sitä myös kunnioitetaan. Yhdysvallat on vapauttanut yhteiskunnan ja pitänyt sen vapautettuna jokaisessa osavaltiossa, jossa on saavutettu sopiva rokotekattavuus. Tähän suuntaan meidän on pakko mennä täälläkin.

Ja asialla on kiire. Se, mikä näyttäytyy ehkä "haluna purkaa kaikki rajoitteet" on kohdistaa päättäjien huomio siihen, että tarvitsemme viisaampia ja tilanteeseen paremmin sopivia rajoitteita, joilla on oikeaa tehoa. Sillä meneekö baari kiinni klo 01 vai 03 ei ole tuon taivaan merkitystä isojen massojen käyttäytymiseen ja koronaviruksen leviämiseen. Jos emme pysty kuitenkaan tartuntamäärän kasvua pysäyttämään niin miksi sitä on väkisin yritettävä?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
@Normandia nyt ei tullut ihan vakuuttavinta tietoa sieltä suunnalta. Mrna-rokote ei geenimuuntele kyllä ketään millään lailla.
Linkkisi on tuomittava disinformaatioksi ja toivon, että harkitset vielä, onko tämän tiedon levittäminen oikeasti ylipäätään tarpeellista. Jokainen voi käydä tsekkaamassa jutun faktat. Veikkaan, ettei ihan faktaa ole mukana hirveästi.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
Ei viitsi edes klikata linkkiä, koska tietää muutenkin siellä olevan täyttä paskaa. Kaikkia se maailma elättääkin.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
@Normandia

Nuo linkit saisi kyllä jättää postailematta tähän ketjuun. Antaa niiden salaliittoihmisten temmeltää jossain muualla.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Et kai tosissasi lainannut MVlehteä?

Itse ajattelin käydä seuraavaksi katsomassa, mitä Magneettimedia tietää aiheesta. Ja itse tulkitsin tuon linkin MV-lehteen lähinnä äimistelyksi siitä, miten tietyt ihmiset suhtautuvat aiheeseen.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit


Espoo tuskin on eri mieltä siitä, että terveydenhuollon kantokyky ei ole uhattuna. Sen sijaan sopisi miettiä, kuinka hedelmällistä tämän laajuinen jäljitystyö on, joka sitoo ison määrän henkilöstöä, kun tartunnat johtavat enää aniharvoin sairaalahoitoon tai kuolemaan ja suurin osa tartunnoista lähes oireettomia tai erittäin lieväoireisia.
 

Myyrä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Spurs
Espoo tuskin on eri mieltä siitä, että terveydenhuollon kantokyky ei ole uhattuna. Sen sijaan sopisi miettiä, kuinka hedelmällistä tämän laajuinen jäljitystyö on, joka sitoo ison määrän henkilöstöä, kun tartunnat johtavat enää aniharvoin sairaalahoitoon tai kuolemaan ja suurin osa tartunnoista lähes oireettomia tai erittäin lieväoireisia.
Tätä jäljitystyötä tehdään nyt ylisuurilla resursseilla ja mitättömällä hyödyllä ihmisten terveyden kustannuksella. Tuo ei ole mikään Espoon ongelma, vaan vähän joka kunnan. Mutta terveys yleisesti ei ole enää ykkösprioriteetti alkuunkaan, vaan päivittäiset koronatartuntojen kappalemäärät. Näillä mennään.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Espoo tuskin on eri mieltä siitä, että terveydenhuollon kantokyky ei ole uhattuna. Sen sijaan sopisi miettiä, kuinka hedelmällistä tämän laajuinen jäljitystyö on, joka sitoo ison määrän henkilöstöä, kun tartunnat johtavat enää aniharvoin sairaalahoitoon tai kuolemaan ja suurin osa tartunnoista lähes oireettomia tai erittäin lieväoireisia.
Luulisin Espoon olevan sitä mieltä, että terveydenhuollon kokonaiskantokyky on uhattuna, jos nykyistä noususuhdannetta ei saada taittumaan?
Suurin kysymys pidemmällä aikavälillä on varmaankin se minkä ilmoitit, että kuinka kauan korona on yleisvaarallinen tartuntatauti, joka pakottaa tartunnan jäljittämiseen ym.
Kuka tai mikä on se taho, joka päättää sen ikärajan jota nuorempien mahdollinen riskiryhmään kuuluminen ei aiheuta mitään rajoitustoimia mihinkään, vaikka rokotuksia heille ei ole tarjolla?
 

peterra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kuka tai mikä on se taho, joka päättää sen ikärajan jota nuorempien mahdollinen riskiryhmään kuuluminen ei aiheuta mitään rajoitustoimia mihinkään, vaikka rokotuksia heille ei ole tarjolla?

Jossakin vaiheessahan tässä on ihan pakko (siis tämä on väistämätön tosiasia) muuttaa tämä koko logiikka päälaelleen. Jokaisella ihmisellä on yksilöllinen terveys & yksilöllinen riski. Otamme jatkuvasti monenlaisia riskejä terveydellämme ihan vapaaehtoisesti. Esim. tämä idiootti tässä on polttanut tupakkaa elämästään 16 vuotta kaiken kaikkiaan. Se on melkein puolet mun koko elämästä, miettikääpäs sitä. Nyt olen lopettanut ja aion pysyä myös lopettaneena.

Kuitenkin tupakoinnissa riski kohdistuu ainoastaan itseen, joten se on tietysti hieman epäsopiva esimerkki tältä osin. Kuitenkin meillä ei voi olla yhteiskuntaa, joka tasoittaa jokaisen mahdollisen riskin jokaiselta yksilöltä pois. Jossakin vaiheessa meidän on tästä koronaviruksen massa-ajattelusta väistämättä palattava palvelemaan yksilöllistä yhteiskuntaa. Se hetki ei ole vielä - rokotekattavuus ei vielä ole riittävä siihen (lue esim. @Sistis kommentteja), että voisimme kovin turvallisesti availla yhteiskuntaa. Kyllähän tässä vielä tulee riskiä rokottamattomille aika paljon (esim. jokainen tartunta on long covid riski), mutta välitöntä vaaraa ei oikeastaan ole siitä, että nuoren elämä päättyisi tartuntaan.

Nyt tässä on menty ns. yhteisellä pohjalla 1,5 vuotta ja se on ollut tavallaan hienoa. Nyt pikku hiljaa tulee vastaan myös aika, kun palaamme siihen aiempaan logiikkaan eli jokainen yksilö sairastaa tautinsa pois ja välttää tartuttamasta muita. Kun kurkkuun ei enää koske ja päätä ei särje niin painetaan silleen kuten ennenkin. Tähän palaaminen on meidän yhteiskuntamme kannalta välttämätöntä, koska emme voi käyttää rajallisia resursseja ikuisesti velkarahalla siihen, että suojelemme jokaista yksilöä tältä riskiltä. Ja toisaalta, jos jokaista yksilöä suojelemme tältä riskiltä niin sitten heitä täytyy myös vastaavalla innolla suojella muiltakin riskeiltä. Maailma tuntee pitkäkestoisen influenssan - ihan niin kuin se tuntee long covid -taudin.

Minä ainakin luotan suomalaisiin terveysasiantuntijoihin kuin vuoreen, että he kyllä osaavat sen hetken tuolta löytää, kun on aika muuttaa marssijärjestystä kohti normaalimpaa. Harmittavia rajoituksia joudutaan varmasti mekaanisesti pitämään yllä vielä tovi, mutta itse laskin riman melkein siihen, että ennemmin säädetään niitä maskipakkoja & käsidesipakkoja kuin näitä erilaisia kokoontumisrajoituksia & ravintolarajoituksia.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit

(THL:n ylilääkäri) Hanna Nohynek sanoi, että on turha liikaa demonisoida koronavirusta, ja ehkä nyt on myöskin turha demonisoida myöskään meidän nuoria aikuisia. Kyllä heilläkin oikeus elämään on, Rämet kertoo.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Paljonko Suomessa on koronaan kuolleita ja teholla olleita yhteensä? En jaksa etsiä tilastoa.

Paljonko Suomessa on kansalaisia jotka ovat matkailleet Aasiassa/Afrikassa/Etelä-Amerikassa ottaen tietoisen riskin Ilman kaikkia asianmukaisia rokotuksia?

Väitän että Balin/Thaimaan reissu on terveydelle isompi riski kuin Covid meille pohjoisen asukeille.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна

Vaikuttavat olevan samoilla linjoilla kuin allekirjoittanut. Ja samoin vaikuttaisi olevan varsin iso osa palstatovereistakin.

Eiköhän se myös näin tule menemään. Syyskuun loppupuoli tai lokakuun alku, ja Pandoran lipas - tai siis yhteiskunta - aukeaa kunnolla.
 
Suosikkijoukkue
HIFK
Minä ainakin luotan suomalaisiin terveysasiantuntijoihin kuin vuoreen, että he kyllä osaavat sen hetken tuolta löytää, kun on aika muuttaa marssijärjestystä kohti normaalimpaa. Harmittavia rajoituksia joudutaan varmasti mekaanisesti pitämään yllä vielä tovi, mutta itse laskin riman melkein siihen, että ennemmin säädetään niitä maskipakkoja & käsidesipakkoja kuin näitä erilaisia kokoontumisrajoituksia & ravintolarajoituksia.
Tästä olemme täysin samaa mieltä, terveysasiantuntijat päättävät, vaikka täällä heille ei anneta mitään arvostusta.
 
(1)
  • Tykkää
Reactions: mjr

Hexa

Jäsen
Suurin kysymys pidemmällä aikavälillä on varmaankin se minkä ilmoitit, että kuinka kauan korona on yleisvaarallinen tartuntatauti, joka pakottaa tartunnan jäljittämiseen ym.
Tuohan se syö juuri valtavasti terveydenhuollon resursseja tällä hetkellä. Tilanne helpottuisi heti muiden sairauksien hoitoonpääsyn sekä ei-kiireellisten leikkausten osalta, kun korona poistettaisiin yleisvaarallisten tartuntatautien listalta.
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös