Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 994 793
  • 81 131
Suosikkijoukkue
HIFK
Kaveri kävi katsomassa Belgiapelin ja näyttäisi siltä että ei saanut koronaa. On edelleen erillään muista, vaikka lauantaina oli negatiivinen testitulos. Ajattelin kertoa, kaverin nimi ei ole Peter.

Aiemmin joku kysyi, että kuinka moni tuntee koronaa sairastaneita. Tunnen itseni ja perheeni lisäksi n. 40-50 sairastanutta, joista suurin osa on sairastanut kevyen tai kevyttä jonkin verran raskaamman taudin. Yksi täälläkin vaikuttava kaveri oli todella kipeä aikanaan.

Seuraan nyt tätä deltakuvioa vähän hämmentyneenä, kuitenkin nyt tilanne on ainakin teoriassa aika hyvä, laskusuhdanne jämähti nyt näiden pietarin tuliaisten vuoksi. Mutta kuitenkin edelleen peräänkuulutan sitä johdonmukaisuuutta sen suhteen, että kuinka vaaralliseksi uhaksi korona luokitellaan.

Tarkoitan tällä nyt sitä, että jos sairaalatilanne on tällä tavalla rauhallinen ja rokotepeitto nousee, niin käytännössä tilanne on kohta se, että meillä on vakavaa tautia aiheuttavaa virusta, mutta kaikki halukkaat ovat saaneet suojan. Sitten pitäisi kyllä pohtia, että kuinka vaarallinen kansanterveydellinen uhka on kyseessä verrattuna muihin uhkiin, niin kyllä itse pidän aika epäreiluna sitä jos syksyyn lähdetään jonkun kiihtymisalueen rajoituspaketin kanssa jos tilannekuva on muuttunut täysin.
 

Morgoth

Jäsen
Jos suhtautumistapamme taas jatkossakin on nyt nähdyn kaltainen, niin siinä tapauksessa voimmekin sitten luultavasti pistää rajamme säppiin ikiajoiksi.

Toivottavasti nämä on vain mätäkuun juttuja kuten aikoinaan esim. Ruokolahden leijona. Kenties tulevaisuudessa Pietarin Delta on yhtä legendaarinen käsite.
 

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Tartuntalukujen ei pitäisi tässä vaiheessa olla mittari enää oikeastaan millekään.
Ei välttämättä pitäisikään, mutta kun vaan on yksi mittari. Semmoinen jonka perusteella laitetaan rajoituksia. Ja se on vähän paska homma meille kaikille jos tartuntoja tulee viikon aikana joku 300 enemmän turismin takia kuin muuten olisi tullut. Voidaan aina sano, että jollain ei pitäisi olla merkitystä, mutta jos sillä vaan on niin pitää elää sen kanssa.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Ei välttämättä pitäisikään, mutta kun vaan on yksi mittari. Semmoinen jonka perusteella laitetaan rajoituksia. Ja se on vähän paska homma meille kaikille jos tartuntoja tulee viikon aikana joku 300 enemmän turismin takia kuin muuten olisi tullut. Voidaan aina sano, että jollain ei pitäisi olla merkitystä, mutta jos sillä vaan on niin pitää elää sen kanssa.

Suomen jalkapallomaajoukkueen kannattajiin liittyvässä koronakeskustelussa juuri tämä asia on yksi suurimmista ongelmista:

Sen sijaan, että keskustelu fokusoituisi siihen, että mitkä tässä koronatilanteessa tulisivat olla relevantteja mittareita, keskustelu keskittyy Pietarista tulleiden tartuntojen määrään ja siihen, että ne mahdollisesti aiheuttavat lisärajoituksia. Koska tartuntamäärät nyt vain sattuvat olemaan pääasiallinen kriteeri.

Julkinen keskustelu rajoitusten perusteista oli jo käynnistymässä (hitaasti, mutta silti - esim. Nohynekin lausuntojen ja muutamien kolumnien ja pääkirjoitusten kautta). Yhtäkkiä sitten keskustelu taas siirtyi Pietarista tuotujen tartuntojen määriin ja niiden kautta mahdollisesti tuleviin lisärajoituksiin. Eli yhtäkkiä alistutaankin taas nykykriteerien kaikkivoipaisuuteen - "pitää vain elää sen kanssa".
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Otetaan esimerkiksi tämä Peter-tapaus. Joku iltapäivälehti lähtee Himokselle tekemään "tutkivaa journalismia" ja etsimällä etsii jonkun, joka on ollut Pietarissa katsomassa jalkapalloa. Tyhminkin tajuaa, mihin tuommoinen juttu johtaa: tietysti lynkkaaamiseen, taivasteluun, jeesusteluun ja törkeään yleistämiseen.

Kirjoitin tänne eilen (vai oliko lauantaina), että luin Facebookista kommentteja erään sanomalehden artikkelista, joka käsitteli erään maakunnan koronatilanteen kehitystä. Siellä oli eräs henkilö pohtinut, että paljonkohan mahtoi olla Pietarin tuliaisia mukana. Tähän artikkeliin tuli kommentoimaan todennäköisesti omalla nimellään yksi henkilö, joka kehuskeli myös olleensa Pietarissa, ja olevansa nyt festareilla bailaamassa. Kuulemma oli päättynyt elää normaalia elämää, ja oli upeaa kun rokki soi ja kaljaa sai tiskiltä. Ja sen jälkeen kun tuli närkästyneitä vastauksia, vedettiin ässä hihasta: "ei kiinnosta nipottajat, jotka nukkuvat maskit päässä".

Itse en yhtään ihmettelisi, vaikka tämä kyseinen henkilö olisi ollut "Peter". Ja iltapäivälehdet olisivat tuon keskustelun perusteella ottaneet häneen yhteyttä. Kommentit olivat sitä luokkaa, että kännissä oltiin ja voimien tunnossa, joten en yhtään ihmettele, vaikka olisi suostuttukin haastatteluun.

Olen itse ilolla huomannut, että täällä keskustelussa ollaan oltu sivistyneitä, ja Pietarin kävijöitä ei ole suoraan yleistetty tai leimattu, vaan enemmänkin on todettu, että jos karanteenia ja muita ohjeita noudatetaan, niin ei tässä hätää ole. Mutta tämä pieni idiootisti käyttäytyvä porukka on sitten oma lukunsa, ja minusta heidän suuntaansa kohdistettu kritiikki on ihan perusteltua.

Sanotaan näin, että ei tuo sosiaalisessa mediassa kisojen aikaan kiertänyt jalkapallofanien Pietarissa huutama "Krista Kiuru: Haista vittu!" -hokema varmasti paranna tilannetta. En sinänsä ihmettele, että kansan syvät rivit muodostavat tuon ja "Petereiden" perusteella tulkintoja, että tuonne lähtijät ovat vastuuntunnottomia idiootteja. Todellisuudessa noihin syyllistyi kuitenkin todennäköisesti hyvin pieni porukka, ja suurin osa matkaajista on ollut hyvin vastuullista. Mutta näin se menee aina, että muutama idiootti pilaa kaikkien maineen. Näin on aina ollut. Ja näin on aina oleva.
 

Mojo

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Buli
VR:llä oli valmius toimia huomattavasti koronaturvallisemmin kuin mitä nyt tapahtui Pietariin matkaajien kanssa, se ei vaan kelvannut päättäville elimille, jotka pysyivät kannassaan, että Vainikkalan raja-asema pysyy henkilöliikenteeltä suljettuna. Monen mielipide oli jo aiemmin, että juna olisi parempi vaihtoehto, joten kyllä tässäkin tapauksessa olisi peiliin katsomisen paikka.

Eivät nuo tartuntamäärät kuitenkaan kummoisia ole tämänhetkinen tilanne huomioon ottaen ja sairaaloissa on vain vähäinen määrä koronapotilaita, joten tuntuu ihmeelliseltä moinen vauhkoaminen ja panikoiminen, kun ei siihen oikeasti ole aihetta.

VR:n Venäjän liikenteen johtaja toteaa, että junien koronaturvallisuus olisi voitu taata mahdollisimman hyvin.

– Koko prosessi oli mietitty niin, että junaan ei olisi päässyt ilman testitodistusta. Junamatka kestää 3,5 tuntia. Rajavartiolaitos tarkastaa kaikki koronatodistukset ja passit. Samalla joka matkustajalle olisi kerrottu, miten olisi toimittu kotimaassa jatkotestien ja karanteenin suhteen. Jokainen olisi saanut yksilöllisen ohjeistuksen.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Minä satun tietämään puoli tusinaa tautiin kuollutta, mutta sillä saattaa olla asian kanssa jotain tekemistä, että isoäitini ei nykyään paljon muusta puhukaan kuin kuolemista ja sairastumisista.
 

teroz

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo, KPU, Eno Jets & Jan Lundell
Joo yksi tuttu sai nyt Koronan, varmaan tämän telttaversion. Jo alkoi lähipiiristä nämä rokoteskeptiset varaamaan aikoja, vaikka olisivat niin voineet parhaimmillaan kuukausia sitten tehdä. Se hyvä puoli tässä piikissä on.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
En voi kuin nostaa hattua nimimerkille @Sistis joka jaksaa pakertaa asiallisia tekstejään eikä provosoidu mistään. Kudos.

Kiitokset, mutta kyllä minä olen tässä useampaankin kertaan provosoitunut. Viime kesänä menetin hermoni totaalisesti, kun sain paskaa niskaani siinä kohdassa, kun tartunnat alkoivat taas nostaa päätään, ja toinen aalto oli näköpiirissä. Toinen, mistä olen menettänyt hermoni, on se, kun kirjoitukseni ja perusteluni on lytätty sillä, että olen vain harrastelijavirologi, joka leikkii asiantuntijaa. Toki se pitää paikkaansa, että olen vain maallikko, ja maallikkona näitä kommentoin, mutta minusta kritiikissä pitäisi myös osoittaa ne kohdat, joissa kirjoittaja on väärässä. Pelkkä: "et sinä mistään mitään tiedä" ei vie keskustelua eteenpäin.

Sen kommentoin, että vaikka virologiaa ei osaisikaan, niin virallisia tilastoja pystyy silti tulkitsemaan, ja esittämään arvioita siitä, miten tilanne kehittyy. Sama pätee moneen muuhunkin luonnonilmiöön. Matematiikka tuossa taustalla ei ole edes mitenkään monimutkaista, ja kun oikeat virologit antavat jotain alkutietoja mediaan ja viralliset tilastot kertovat avoimesti kehityksestä, on noita loppupeleissä aika helppo tutkia, jos vain kiinnostusta riittää. Surullista on, että nämä viralliset tahot eivät ole Suomessa pystyneet esittämään sellaista mallia, joka huomioisi mm. rajoitusten ja rokotteiden vaikutusta. Tuo THL:n laskuharjoitus oli todella surullinen esimerkki, koska ihan varmasti kyseisestä laitoksesta löytyisi osaamista tuollaiseen kattavampaan malliin.
 

Artyukhin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна




Tämä kuulostaa nyt järkevältä. Eteenpäin on pakko mennä ja tämä 200 000 testiä viikossa testausrumba on aivan pakko lopettaa.


Eiköhän muutkin valtiot ala Singaporen mallia toteuttamaan jossakin kohtaa.
 

Sistis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
YLE:llä ihan asiallinen uutinen. Syyllisiä näemmä haetaan tyypilliseen tapaan monista paikoista...

Uutisen pääpointti on kuitenkin lopussa: suurin osa on noudattanut ohjeita, ja nämä niitä noudattamattomat harvat tapaukset ovat vain saaneet medianäkyvyyttä.


Eiköhän tästä muutaman korkeamman päivän jälkeen palata lasku-uralle ja pöly laskeutuu...
 

arpa80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vapaavuori oli juuri Ylen uutisissa. Oli ylpeä kannattajien toiminnasta kun valtaosa mennyt testiin. Minusta hyvä asenne. Kannattajilla ja Vapaavuorella.
On kyllä hienosti kiitelty heitä, jotka osaavat vastuullisesti toimia. Käsittämätöntä että osa julkisuudenkin henkilöistä leimaavat nämä kaikki idiooteiksi. Vaikka varmasti suurin osa heistä jo ilman tätä julkista teilaamistakin olisivat toimineet vastuullisesti. Voisin kuvitella että nyt monet jotka eivät ehkä olisi pitäneet niin tiukkaa karanteenia sen nyt pitävät. Ja näin ollen tämä ryöpsähdys jää taas tussahdukseksi.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Se, mitä tässä nyt vielä voi hatarasti päätellä on eri puolilta tulevilla tiedoilla, että hämmästyttävän paljon kisoista tulleet tartunnat näyttävät keskittyvän Helsinkiin. Siis nimenomaan vielä Helsinkiin, ei edes vastaavassa volassa muulle pk-seudulle tai lähialueelle. Toki analyysi voi olla ennenaikainen, mutta, esimerkiksi Keski-Uusimaa palasi tästä huolimatta juuri perustasolle, ja useampi kaupunki on raportoinut aivan muutamaa tartuntaa. Tämä vain aika voimakkaasti tukee teoriaa, että lähes kaikki tartunnat ja varsinkin jatkot liittyvät busseihin, niitä kun maakunnista tuli ihan muutama ja valtaosa sieltä kulki omin kulkuneuvoin.

Toki Neva Tours lähti Turusta, mutta kai lähes tyhjin kyydein. Harmillinen juttu tämä kaikki, jossa altistumiselleen ei moni ole voinut yhtään mitään.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Olen itse ilolla huomannut, että täällä keskustelussa ollaan oltu sivistyneitä, ja Pietarin kävijöitä ei ole suoraan yleistetty tai leimattu, vaan enemmänkin on todettu, että jos karanteenia ja muita ohjeita noudatetaan, niin ei tässä hätää ole. Mutta tämä pieni idiootisti käyttäytyvä porukka on sitten oma lukunsa, ja minusta heidän suuntaansa kohdistettu kritiikki on ihan perusteltua.

Samaa mieltä noin kokonaisuudessaan.

Kritiikkini pääasiallisena kohteena ei ole Jatkoajan koronakeskustelu. Tässä ketjussa käydään yleisestikin erittäin fiksua keskustelua asian eri kanteilta. Tietenkin täälläkin välillä lämpenee ja tulee erilaisia ylilyöntejä, mutta hämmästyttävän laadukas verkkokeskustelukokonaisuus tämä on keskustelijoiden määrään ja keskustelun pituuteen nähden. Ketju on itse asiassa esimerkki kokonaisuudessaan järkevästä kansalaiskeskustelusta.

Kritiikki vastuutonta käyttäytymistä kohtaan on perusteltua, mutta ongelmallista on sen muuttuminen keskustelun pääpointiksi. Eihän se lopulta ketään hyödytä, että haukutaan jotakin yksittäistä henkilöä - puhumattakaan siitä, että se usein lietsoo yleistämistä. Rakentavampaa ja hyödyllisempää olisi nähdäkseni nostaa esille esimerkiksi SMJK:n / Pohjoiskaarteen, Palloliiton / Huuhkajien, julkisuuden henkilöiden tai ihan taviksien asiallisia kannanottoja vastuullisen käyttäytymisen puolesta. Tämähän on asia, johon me kaikki voimme vaikuttaa.











 
F

Flonaldo

BBC avasi toissa viikolla syitä rokotteiden osalta. Suurin ongelma ei ole yllä kerrottu, vaan rokotteiden saatavuus. EU torppasi osan rokotteista, kotimaassa on ollut tuotanto-ongelmia:
Ausseilla myös vahvasti omenat oman paikallisen rokotteen korissa. Proteiini+adjuvantti (a'la flunssapiikit + Novavaxin koronarokote) rokote toimikin kaikissa kokeissa oikein mainiosti, ja näytti pitkään siltä, että etenee ihan samaa tahtia kuin muutkin kärkipään rokotteet.

Aussit olivat kuitenkin tehneet perustavanlaatuisen virheen - missä ei ollut varmaan myös mietitty ihmismielen toimintaa. Proteiini täytyy jollain keinolla saada pysymään muodossaan rokotteessa. Jos se "heilahtaa" väärän muotoiseksi, siitä ei ole mitään hyötyä.

Tähän aussit käyttivät "pihteinä" pientä palasta HI-viruksesta; ihan sen takia, koska se on ehkä kaikkein tutkituin virus kaikilta osiltaan. Tekniikka sinällään toimi hienosti heidän koronarokotteessaan, mutta sitten paljastui, että rokotteen saaneille tuli vääriä positiivisia tiettyjen valmistajien HIV-testeistä.

Ja sitten koko homma kuopattiin hetkessä ja poliitikot ym. PM Morrisonia myöden suurinpiirtein kielsivät koskaan siitä kuulleensakaan.

Tämä ”keksitty” lähde oli kovastikin TV:stä tuttu THL:n asiantuntija, joka lisäksi harmitteli iltapäivälehtien asiasta jakamia vääriä tietoja. Matkatoimistoa hän todellakin väitti venäläiseksi. Voihan olla, että hän tarkoitti toimiston venäläisiä yhteistyökumppaneita. Voin kysyä asiasta, kun olemme seuraavan kerran yhteyksissä.
Erikoisilla tiedoilla siellä ollaan sitten liikkeellä. Matkatoimiston suomalaisuus on erittäin yksinkertaisesti todettavissa. Bussien saapuminen rajalle ja jonojen kesto rajalla myös ovat hyvin tiedossa, kun niissä kyydeissä olevat sadat ihmiset ovat FF:llä asiasta raportoineet.

Kaikenlaista tässä pandemian aikana on tapahtunut, mutta hämmentävää kyllä, jos THL:n ihmiset jakavat täysin sekavia salaliittoteorioita.
 

rinne

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kritiikki vastuutonta käyttäytymistä kohtaan on perusteltua, mutta ongelmallista on sen muuttuminen keskustelun pääpointiksi. Eihän se lopulta ketään hyödytä, että haukutaan jotakin yksittäistä henkilöä - puhumattakaan siitä, että se usein lietsoo yleistämistä. Rakentavampaa ja hyödyllisempää olisi nähdäkseni nostaa esille esimerkiksi SMJK:n / Pohjoiskaarteen, Palloliiton / Huuhkajien, julkisuuden henkilöiden tai ihan taviksien asiallisia kannanottoja vastuullisen käyttäytymisen puolesta. Tämähän on asia, johon me kaikki voimme vaikuttaa.

Tämä lienee lopulta osa laajempaa kokonaisuutta. Samanlaistahan keskustelu on somealustoilla aiheesta riippumatta, ei vain koronan ympärillä. Vähintään ääripäät ovat poteronsa kaivaneet. Huutelu poteroista on vahvasanaista, usein henkilökohtaisuuksiin menevää maalittamista. Maltillisen enemmistön ääni katoaa johonkin ääripäiden huudon keskelle. Vähintään hieman surullista tämä "keskustelu" on, mutta ei tässä sinsänsä mitään uutta liene. Maltillisempi, asiallisempi kritiikki olisi rakentavampaa. Silti kovin moni keskittyy sormella osoitteluun ja syyllisten etsimiseen.

Koronan ympärillä käytävää keskustelua on taidettu vaihtelevissa määrin kritisoida alusta asti, erityisesti jostain viime kesästä alkaen. Ajoittain on kritisoitu tiedotuksen sekavuutta, suorastaan virheellisiä tietoja. Toisaalta media ja asiantuntijat ovat valinneet vahvan negatiivisen linjan. Ei ole juurikaan menty posin kautta, vaan kieltojen ja uhkakuvien kautta. Liian monta kertaa joku luku tyyliin 91 on kääntynyt muotoon lähes sata. Liian usein on positiivisemman asian esiinnoston sijaan maalailtu kahden viikon päässä odottavaa ongelmaa. Sen kaltaisen tyylin voisi olettaa olevan osasyy syntyneelle ilmapiirille. Jotenkin tässä matkan varrella tavoitteet, ehkä hieman jopa realismi on hämärtynyt. Riskiryhmien ja sairaalakapasiteetin riittävyyden turvautuminen on kadonnut jonnekin. Sen sijaan kauhistellaan tartunta- tai altistumismääriä. Jotenkin tuntuu, että osa ihmisistä ei enää ole valmis sietämään yhtäkään koronatartuntaa. Se on hieman pelottava ajatus, koska oletettavasti koronasta ei kokonaan eroon päästäne. Ei korona mikään pelkkä nuhakuume ole, vaan pahimmillaan oikeasti vakava tauti. Silti puheiden pitäisi hiljalleen kääntyä sitä exitiä kohti. Mikä on se määrä X tartuntoja, joka ollaan valmiita hyväksymään? Se luku ei voine 0 olla. Koronan kanssa pitää oppia elämään. Tasapaino koronan kieltäjien ja 0-päivien odottajien väliltä pitää löytää.

Reilu vuosi on ollut pitkä. Ihmiset ovat jo odottaneet parempaa, odottaneet paluuta normaaliin. Nyt tilanteen "normalisoituminen" vähintään hidastui Pietarin tartuntojen vuoksi. Osa lienee tästä turhautunut, kun paluu normaaliin ehkä hidastui. Osa odottanee 0-päiviä. Se sitten heijastuu yhden ääripään puheissa ylilyönteinä. Kovin hanakasti ollaan valmiita ihan tavallisia ihmisiäkin lyömään verbaalisesti. Sosiaalisessa mediassa monessa tapauksessa jopa omalla nimellä. Hämmentävä, mielestäni huolestuttavakin ilmiö. Ei tässä sellaista yhdessä tekemisen ja selviämisen fiilistä ole.

Noh, ehkä tämä tästä. Ehkä jossain kohdassa päästään siihen, että ihan kaikkeen koronakeskusteluun ei kaiveta negatiivista tulokulmaa. Että se kyttääminen, sormella osoittelu ja syyllisten etsiminen loppuun niin somen kuin mediankin puolella. Kritiikkiä pitää antaa, kun sen aika on. Vatipäiset valinnat tai toimintamallit ovat vatipäisiä valintoja tai toimintamalleja. Ei kritisoinnin silti tarvitse... Ei. Kritisoinnin ei pitäisi olla henkilöön menevä hyökkäys, ei ikinä. Se ei vie asioita eteenpäin.
 

Ann Arbor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Eiköhän tämä tästä tosiaan! Vaikka nyt ilmeisesti muutamissa sadoissa kaiken kaikkiaan laskettavat tartunnat ovatkin hidaste matkalla kohti "vanhaa normaalia", nopea reagointi ja testaukset nyt Suomessa todennäköisesti ehkäisivät (yhdessä rokotteiden kanssa) tilanteen pahemman eskaloitumisen.

Jos aiheen ympärillä käytävä julkinen keskustelu, päivystävien valkotakkien twitter-avautumiset ja ilta-scheissejen scheisse ahdistaa ja ärsyttää, suosittelen vaikka loppuviikon breikkiä kotimaan uutisista, kuten itse pyrin tekemään. Aina voi duunin ohella nauttia vaikka lenkkeilystä upeissa kesäkeleissä ja penkkiurheilusta. :)
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Onpahan taas tapahtunut paljon yhden viikon sisällä ja vähän harmittaa, ettei ole pystynyt tänne rauhassa ja ajatuksella kirjoittamaan. Ajan ja keskittymismahdollisuuksien puutteen vuoksi olen jättänyt kokonaan väliin. Kiitos kaikille ketjuun kirjoittaneille, meno on pysynyt asiallisena ja EM-kisojen "tuliaisista" on kerrottu ja käsitelty jo kaikki mahdollinen. Helsingin kaupungin omassa seurannassa tällä hetkellä viimeisimpien seitsemän päivän yhteissumma tartuntoja on 196 kappaletta suurempi kuin sitä edeltäneiden seitsemän päivän. Eli käytännössä juuri tuo "vajaat 200", joka on uutisissa pyörinyt. Muuta nousua ei siis täälläpäin ole tapahtunut. Ennen näitä kisakävijöillä todettuja tapauksia tartuntojen määrä oli pysynyt taas aika pitkään vakiona, mikä todennäköisesti on johtunut rajoitusten poistamisesta. Eli niiden myötä minimaalisesti lisääntyneet tartuntamäärät ovat tasoittaneet jatkuvan laskun hetkiseksi. Näin pienillä lukemilla tämä on erittäin hyvä tulos. Isossa kuvassa lähiaikoina saatetaan nähdä mielenkiintoisia ilmiöitä tilastoinnin suhteen, kun kohta tartuntamäärät kääntyvät taas huomattavaan laskuun (suhteessa edeltäneisiin päiviin), sitten saadaan vähän ajan kuluttua todennäköisesti jonkinlaista nousua sairaalassa olevien määrään, vaikka tartunnat olisivat tuolloin jo EM-kisoja edeltävällä tasolla. Hauska nähdä, osataanko yhteydet ja syy-seuraussuhteet selittää auki uutispuolella, vai mennäänkö yksinkertaisella otsikoinnilla.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös