Koronavirus (COVID-19) – pelkkä räkäyskä vai ihmiskunnan loppu?

  • 8 981 778
  • 81 131

Zeta03

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, sympatiat KooKoo
+132 uutta tapausta eilisestä

Suomessa on todettu nyt yhteensä 3369 vahvistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
 
Lukekaa alempaa. En ymmärrä kyllä oletteko täysin IS tai IL varassa näiden tietojen suhteen? Siis luuletteko tosiaan että tämän hetken tilanne on se mikä Suomessa on koronan suhteen käynnissä? Totta vitussa jos täällä testattaisiin Espanjan malliin niin tartuntaluvut olisivat aivan eri sfääreissä, tälläkin hetkellä sairastuneiden määrä on kymmenkertainen siihen nähden mitä testitulokset ovat antaneet ilmi.

Ei helvetti. Nyt ne iltapulut kiinni ja järki käteen.

Ei helvetti. Nyt sitä logiikkaa sinnekin oikein sylin täydeltä.

Totta hemmetissä tartuntaluvut olisivat eri luokkaa jos testausmäärät olisivat eri luokkaa. Puhuit edellisissä viesteissä kuitenkin kuolleista ja siihen minun logiikkani ei enää taivu. Eli selitä nyt vielä tällaiselle yksinkertaiselle, että miten Suomessa koronakuolemien määrä olisi aivan eri mittaluokassa jos testattaisiin enemmän. Mielellään selkokielellä, koska kuten sanoin, olen varsin yksinkertainen.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
+132 uutta tapausta eilisestä

Suomessa on todettu nyt yhteensä 3369 vahvistettua koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Testimäärät alkuviikon osalta erittäin matalia. Koska kapasiteettia on kasvatettu, ei tuossa jää enää oikein muuta syytä kuin se, että näytteitä ei ole juuri tuota enempää testattavaksi. Toki ihan mutulla tämä.

Alhainen näytemäärä viittaisi taas mahdollisesti siihen, että tartuntaketjut alkavat olla aika hyvin hanskassa ja viime viikon isoilla testimäärillä kurottiin aikaisemmin syntynyt jälkeenjääminen umpeen.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti

Pannaas vähän posia kaiken maailman maailmanlopun ennustajien kiusaksi. Täällä Pirkanmaalla pyyhkii melko mukavasti. Ja on meillä tällainenkin.

 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Kun kepu ajaa näitä rajoitusten kiristämistä, niin ihan kuin yksi asia olisi jäänyt loppuun asti miettimättä. Nimittäin, mikä on exit plani? Jos rajoitetaan ja rajoitetaan, niin lopputuloksena meillä on epidemia, mikä jatkuu johonkin vuodn 2022 loppupuolelle ja oheisruumiiden määrä ylittää koronauhrien määrän.

Jos tavoitteena on aidosti estää taudin eteneminen, niin pitäisi:
- testata kaikki pienimmästäkin syystä ja jäljittää tarttuneet
- aloittaa massiiviset rajoitustoimet, suojaukset mm. ruokakaupat kiinni ja varusmiehet avaruuspuvuissa roudaamaan ruokaa
- eristää terveydenhoitohenkilökunta
- vasta-ainetestata massiivisesti, että taudin jo sairastaneet pääsisivät pois piinasta
- sulkea rajat täydellisesti

Tämän pitäisi jatkua niin kauan, kun virusta löytyy maailmalta, eli varmaan yli vuoden.
Muuten hyvää pohdintaa, mutta vaikka rokotus keksittäisin tänään, niin virus ei maailmasta kokonaan häviä vielä vuosikausiin. Kaikkia ihmisiä ei voida rokottaa ja joillakin mailla ei ole varaa/infraa/osaamista. Yleisestä ottaen sellaistenkin tautia joihin on rokotteet häviäminen kokonaan on kestänyt ennemmoikin kymmeniä vuosia kuin vuosia. Ehkä optimistina joku 3-5v voisi riitää sellaiseen lähes häviämiseen.
 
Viimeksi muokattu:

finnjewel

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porin Ässät, KooKoo, KPL, Kiovan Dynamo
Suhteessa väkilukuun ovat Euroopassa eniten testanneet Islanti ja Luxemburg.
Heidän tilastonsa, testejä per miljoona asukasta/todettuja tapauksia:
Luxemburg
49080/3373 (kuolleet 69)
Islanti
109558/1727 (kuolleet 8)
 

Steril

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kivikovat liiganousijat
Kiinassa eläintorit avattu
Linkki vie mtv:n uutiseen

Semmoista menoa siellä, puolustelevat vielä kaiken lisäksi auki pitämistä. En voi sille mitään, mutta itselle on noussut kyllä melkoinen inho kaikkea Kiinaan liittyvää kohtaan tässä viime kuukausien aikana, enkä ole varmasti ainoa.
 

oiler99

Jäsen
Suosikkijoukkue
Edmonton Oilers, Raahe-Kiekko, Oulun Kärpät, ManU
Kiinassa eläintorit avattu
Linkki vie mtv:n uutiseen

Semmoista menoa siellä, puolustelevat vielä kaiken lisäksi auki pitämistä. En voi sille mitään, mutta itselle on noussut kyllä melkoinen inho kaikkea Kiinaan liittyvää kohtaan tässä viime kuukausien aikana, enkä ole varmasti ainoa.
WHO kyllä katsoo touhua läpi sormien, kun se ei ole vaatinut ruokatorien sulkemista.
 
Ihmettelen vain miten tämä nykyinen koronavirus poikkeaa 1960-luvulta saakka tunnetuista koronaviruksista, jotka eivät ole sulkeneet yhteiskuntia eikä ajaneet miljoonia ihmisiä työttömiksi.

Kuten vanhat koronavirukset, tämä uusi on osoittautumassa enemmän pohjoisen pallon puoliskon infektioksi. Australia ja Afrikka on kärsinyt siitä huomattavasti vähemmän. Aiheuttaa kyllä tautipiikkejä, mutta esimerkiksi Arto Luukkasen ennustukset 70 prosentin sairastumisesta samanaikaisesti ovat täyttä huuhaata. Koska suuri osa sairastaa oireettomana, ei ole mitenkään edes matemaattisesti mahdollista sitä kautta.

"Although HCoV is widespread globally, the frequency of detection of its four major strains varies significantly both by geography and over time."

Kreikkalaisen professori Ioannidisin mukaan kymmeniä miljoonia infektoituu HCoV:in seurauksena vuosittain ja kuolleisuus hoitokodeissa saattaa olla 8 prosentin luokkaa:
"Could the Covid-19 case fatality rate be that low? No, some say, pointing to the high rate in elderly people. However, even some so-called mild or common-cold-type coronaviruses that have been known for decades can have case fatality rates as high as 8% when they infect elderly people in nursing homes. In fact, such “mild” coronaviruses infect tens of millions of people every year, and account for 3% to 11% of those hospitalized in the U.S. with lower respiratory infections each winter."

Ranskalaistutkimuksen mukaan kuolleisuus on HCoV:ssa 0,8 prosenttia kun taas kuolleisuus OECD-maissa Sars-Covid2019:ssa 1,3.
"In OECD countries. the mortality rate for SARS-CoV-2 (1.3%) is not significantly different from that for common coronaviruses identified in public hospitals of Marseille, France (0.8%; P=0.11).2

Maailmanlaajuisesti hengitystieinfektioihinhan kuolee vuosittain 2,6 miljoonaa ihmistä, joten koronaan on tähän mennessä kuollut 1/26 siitä. Lisäksi esimerkiksi aivoverenvuotoihin kuolee vuosittain 500 000 ihmistä, joista yli puolet alle 50-vuotiaita. Nuorelle ihmiselle aivoverenvuoto on siis tilastollisesti tarkasteltuna suurempi terveysriski kuin korona. Jos joku sitä neuroottisesti pelkäisi, kuten media ja sosiaalinen media patistaa nyt pelkäämään koronaa, olisi psykiatrinen hoito paikallaan.

Tuleeko tästä median lietsomasta kaaoksesta uusi normaali, jos kaikki liikkeellä olevat hengitystieinfektiot johtavat maiden sulkemisiin ja talousshokkeihin? Se olisi samalla myös järjestäytyneen yhteiskunnan loppu.

Samuli Parosta mukaillen:
Jonakin päivänä laikkaa ihminen kuolemasta hengitystieinfektioihin. Se on hänen loppunsa.
 
Viimeksi muokattu:

chauron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIMARS

Meneeköhän Löfvenillä kahvi väärään kurkkuun kun häneen viitataan "miesjohtajana joka vastustaa tiedettä" Trumpin ja Hobo the Clownin rinnalla.

Tämän takia Uudenmaan raja avataan. Ei meillä ole aikaa odottaa.

Ei ole se syy, tuskin tuolla ole mitään taktiikka-teoreetikkoa miettimässä kansan altistuksia ja muita. Lähinnä saavutettu etu on hyvin rajallinen koska sulku ei ole ollut tälläkään hetkellä pitävä ja jotta sulkua voitaisiin jatkaa, tulisi eristää kukin maakunta tai vähintään Länsi-Pohja, Kainuu, Oulun lääni ja niin edelleen eikä siihen riitä edes koko varuskunta.
 

-pasi-

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Tästäkin oli jo aiemmin eräässä uutisessa ja silloin sitä jo ihmeteltiin, että miten voi valokuvasta päätellä, että uurnassa on koronaan kuolleen tuhkat? Ja että eikö Wuhanissa kukaan ole kuollut muuhun kuin koronaan tässä parin kuukauden aikana?

Suomessa jos kuolee semmoiset 55 000 ihmistä vuosittain ja sen suhteuttaa Wuhanin väkimäärään niin siellä kuolisi noin 10 000 ihmistä kuukaudessa (en osaa sanoa kuoleeko enemmän vai vähemmän kiinassa keskimäärin kun Suomessa). Se tekisi yli 40 000 kuolemaa normaalissa tilanteessa alkuvuoden aikana tähän päivään. Jos siellä on 7-8 Krematoria niin kiirettä pitää muutenkin. Jos olettaisi että täyttöaste noissa lähellä 100% normaalistikin niin jo muutaman tuhat kuolutta voisi aiheuttaa sitä että sairaaloissa paikat täynnä ja tuhkaamot ei kerkee samaa tahtia kun normaalisti. Toki kukaan ei varmaan epäile etteikö kiinassa olisi yli 2000 kuolemaa koronan takia ollut, mutta sitten voidaan vain arvaila kuinka paljon enemmän.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
WHO:n dirika Tedros piti pari päivää sitten puheen, missä hän esitteli strategiaa ja vaatimuksia exitin toteuttamiseen. Aika vähälle jäänyt suomessa tämänkin siteeraaminen.

Tästä löytyy kirjoitettuna: WHO Director-General's opening remarks at the media briefing on COVID-19 - 13 April 2020

Avainkohdat:
The new strategy summarizes what we’ve learned and charts the way forward. It includes six criteria for countries as they consider lifting restrictions:

First, that transmission is controlled;

Second, that health system capacities are in place to detect, test, isolate and treat every case and trace every contact;

Third, that outbreak risks are minimized in special settings like health facilities and nursing homes;

Fourth, that preventive measures are in place in workplaces, schools and other places where it’s essential for people to go;

Fifth, that importation risks can be managed;

And sixth, that communities are fully educated, engaged and empowered to adjust to the “new norm”.

Every country should be implementing a comprehensive set of measures to slow down transmission and save lives, with the aim of reaching a steady state of low-level or no transmission.

Countries must strike a balance between measures that address the mortality caused by COVID-19, and by other diseases due to overwhelmed health systems, as well as the social economic impacts.

Aika järkevältä ja loogiselta kuulostaa. Huomioitu jopa balanssi muiden sairauksien kanssa. Toki tässäkin näyttää tavoitteena olevan toisaalta hidastaa etenemistä, mutta kuitenkin halutaan tautiketjujen selvittämistä. Vähän niin, että koitetaan tehdä kaikkemme, vaikka tiedämme, että ei se toimi kuitenkaan.
 

Meneeköhän Löfvenillä kahvi väärään kurkkuun kun häneen viitataan "miesjohtajana joka vastustaa tiedettä" Trumpin ja Hobo the Clownin rinnalla.

Koronan päästäminen maahan Italiasta ja takinkääntö "Ei mitään performansseja torstaina ja seuraavana maanantaina maa sulkuun", lentokenttä-gate, maski-gate.....Mikähän olisi reaktio, jos pääministerinä olisi edelleen vastenmielinen persoona, keski-ikäinen setämies Löntti-Antti?

Eiköhän Löfvenin lähtökohta ole ollut nimenomaan kuunnella tiedettä, eikä yleisen mielipiteen paniikki-propagandaa.
 
Viimeksi muokattu:

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei jumalauta, alkoi ihan uusi näkökulma pelottamaan tässä ihan valtavasti. Miettikää, jos Sunrise Avenue ei pidä tämän vuoksi lupaustaan ja lopeta uraansaan tähän vuoteen, jos juustoiset jäähyväiset pitää siirtää kun ei pääse keikoilla rahastamaan. Tämä olisi kauheaa.
Rukouksiisi on vastattu:
 
K

Kiekkokatsoja

Koronan päästäminen maahan Italiasta ja takinkääntö "Ei mitään performansseja torstaina ja seuraavana maanantaina maa sulkuun", lentokenttä-gate, maski-gate.....Mikähän olisi reaktio, jos pääministerinä olisi edelleen vastenmielinen persoona, keski-ikäinen setämies Löntti-Antti?
Jaa a.
Nuori, hoikka, ihan ok näköinen, vahvasti meikattu (liian vahvasti), ja ennenkaikkea osaa esiintyä selkeästi puhumalla. Kai sillä jotain saa anteeksi enemmän, kuin esim. Rinne olisi saanut.
Toki Marin myös muistuttaa puhuessaan marionettinukkea, joka tuijottaa tyhjyyteen nappisilmillään, ja nyökyttää nukkemaisesti päätään.
Jonkun pitää olla pääministeri, ja nyt se on Marin.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Koronan päästäminen maahan Italiasta ja takinkääntö "Ei mitään performansseja torstaina ja seuraavana maanantaina maa sulkuun", lentokenttä-gate, maski-gate.....Mikähän olisi reaktio, jos pääministerinä olisi edelleen vastenmielinen persoona, keski-ikäinen setämies Löntti-Antti?

Tuo "koronan päästäminen maahan Italiasta" taitaa olla pelkästään persujen hönöilyä ja öyhötystä. Tietenkään joidenkin Bergamon lentojen peruminen ei olisi estänyt viruksen saapumista maahan, etenkin kun nyt tiedetään että erittäin suuri osa alkupään tartunnoista ei tullut Italiasta vaan Itävallasta (kuten muihinkin Pohjoismaihin). Itävallan hiihtokeskusten koronatilannetta ei tuolloin ymmärretty ollenkaan, missään.

Toisaalta meidän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, persu Mika Niikon mielestä asia on kai niin, että Italian lentojen blokkaaminen ei olisi estänyt viruksen maahantuloa, koska se olisi levinnyt 5G-verkkojen vaikutuksesta muutenkin.
 

Erkka Lapanen

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK - FC Liverpool
Toisaalta meidän ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan, persu Mika Niikon mielestä asia on kai niin, että Italian lentojen blokkaaminen ei olisi estänyt viruksen maahantuloa, koska se olisi levinnyt 5G-verkkojen vaikutuksesta muutenkin.
Olisko sikainfluenssa levinnyt UMTS-verkossa ja koska se meni penkin alle, ei possuflunssa päässyt leviämään kovin laajalle?
 

Saarinen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
En ymmärrä tätä kapeaa näkökantaa joka toistuu monella kirjoittajalla. Eli tarkastellaan ainoastaan suhteellisen matalalta näyttävän kuolleisuuden kannalta Koronaa ja todetaan, että ihan turhaa panikointia. Tuohon muutama pointti:

1) Ymmärrättekö te, että se kuolleisuus pysyy siellä suhteellisen matalalla tasolla ainoastaan mikäli sairaalat eivät ylikuormitu? Ilman tiukahkoja rajoituksia sairaalat ylikuormittuisivat ja kuolleisuus moninkertaistuisi. Tämähän on jo nähty esim. Italiassa, Espanjassa ja USA:ssa pahimmilla epidemia-alueilla. Ei se kuolleisuus pysy samalla tasolla jos ollaan hällä väliä meiningillä ilman rajoitteita.

2) Koronan haittavaikutukset eivät tule pelkästään kuolleisuuden kautta. Paljon on sellaisiakin Koronan saaneita, joiden toipuminen kestää todella, todella kauan, vaikkeivat henkeään suoraan menettäisikään. Ei tilanne ole se, että muut kuin ne jotka kuolevat Koronaan, ovat iloisesti pyörittämässä työpaikoillaan talouden rattaita. Lukuisat Koronan saaneet ovat viikkokausia toipilaina. Mitä enemmän epidemian annetaan levitä, sitä enemmän on myös näitä toipilaita.

3) Koronan pidempiaikaisia vaikutuksia ei vielä tunneta täysin. Nyt on kuitenkin jo selvää, että pahemman tautimuodon sairastaneille on syntynyt elinvaurioita. Keuhkot, maksa ja sydän ovat erittäin kovilla. Kuolemia ja sairasteluongelmia voi hyvin tulla todella paljon lisää vielä jälkikäteenkin.

Ruotsin linjassa otetaan aivan hurjia riskejä sen takia, koska läheskään kaikkea ei vielä tiedetä. On silläkin varmasti jonkinlaiset oddsit onnistua. Jos kuitenkin ajatellaan vedonlyöntimielessä niin +EV taktiikka en usko sen olevan nykyisen tiedon valossa. Kenelläkään ei ole varmaa tietoa vaan pitäisi tehdä riskien arviointia todennäköisyyksien kautta. Skenaarioita on lukuisia. Silloin kun pahimmat skenaariot ovat karmeita niin kannattaa ainakin aluksi valita mieluummin varmemman päälle linja ja tehdä tarvittaessa viilausta kun tietoa saadaan lisää. Toisinpäin kun on hyvin paljon vaikeampi Koronan tapauksessa tehdä sitä säätöä.
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Nuorelle ihmiselle aivoverenvuoto on siis tilastollisesti tarkasteltuna suurempi terveysriski kuin korona. Jos joku sitä neuroottisesti pelkäisi, kuten media ja sosiaalinen media patistaa nyt pelkäämään koronaa, olisi psykiatrinen hoito olla paikallaan.
Pointtihan ei edelleenkään ole sinänsä kuolemien välttäminen, vaan terveydenhuoltojärjestelmän suojeleminen. Sitä kun tarvitaan vähän muuhunkin kuin koronaviruksen hoitoon.
 

Kentsu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Vaikka paljon on puhetta mökkeilijöistä, kauppojen turvavälien noudattamatta jättämisestä ja ulkoilupaikkojen ruuhkautumisesta, niin kyllä silti on pakko olla äärettömän kiitollinen siitä, että on kriisin aikaan Suomessa ja ympärillä on suhteellisen järkevästi toimivia ihmisiä.

Olen muutaman päivän seurannut aikani kuluksi jenkkien toimintaa, Trumpin tiedoitustilaisuuksia ja uusimpana Michiganin mielenosoitusta rajoituksia vastaan. Jotenkin tuntuu, että katsoo/kuuntelee/lukee sitten mitä tahansa niin ainoa mitä jää käteen on se poliittinen peli. En tiedä, että saavuttaako oleellinen tieto siellä edes kansaa.

Uudenmaan sulusta ja avaamisestakin ollaan montaa mieltä ja hyötyjen/haittojen pohtiminen on vaan tervettä ajattelua. Mutta kaikki kuitenkin tietää MIKSI tehdään niinkuin tehdään. Oli siitä sitten mitä mieltä tahansa.
 
Suosikkijoukkue
Espoolaiset
Vaikka paljon on puhetta mökkeilijöistä, kauppojen turvavälien noudattamatta jättämisestä ja ulkoilupaikkojen ruuhkautumisesta, niin kyllä silti on pakko olla äärettömän kiitollinen siitä, että on kriisin aikaan Suomessa ja ympärillä on suhteellisen järkevästi toimivia ihmisiä.

Olen muutaman päivän seurannut aikani kuluksi jenkkien toimintaa, Trumpin tiedoitustilaisuuksia ja uusimpana Michiganin mielenosoitusta rajoituksia vastaan. Jotenkin tuntuu, että katsoo/kuuntelee/lukee sitten mitä tahansa niin ainoa mitä jää käteen on se poliittinen peli. En tiedä, että saavuttaako oleellinen tieto siellä edes kansaa.

Uudenmaan sulusta ja avaamisestakin ollaan montaa mieltä ja hyötyjen/haittojen pohtiminen on vaan tervettä ajattelua. Mutta kaikki kuitenkin tietää MIKSI tehdään niinkuin tehdään. Oli siitä sitten mitä mieltä tahansa.
Hyvin pitkälti samaa mieltä kanssasi tässä asiassa. Saman asian valossa en usko, että Suomen tautitilanne ryöpsähtäisi terveydenhuollon kantokyvyn rajoille sittenkään, kun noita rajuimpia rajoituksia puretaan. Ihmiset toimivat kollektiivisesti kuitenkin tarpeeksi järkevästi, jotta yhteiskunnan tasolla havaittava R0-luku pysyy riittävän alhaisena.

Tuossa ylempänä mainitut WHO:n ohjeet epidemian hallintaan ja EU:n ohjeet rajoitusten purkuun toimivat varmasti hyvänä ohjenuorana myös Suomelle.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Olen muutaman päivän seurannut aikani kuluksi jenkkien toimintaa, Trumpin tiedoitustilaisuuksia ja uusimpana Michiganin mielenosoitusta rajoituksia vastaan. Jotenkin tuntuu, että katsoo/kuuntelee/lukee sitten mitä tahansa niin ainoa mitä jää käteen on se poliittinen peli. En tiedä, että saavuttaako oleellinen tieto siellä edes kansaa.
Ns valtamediaa seuraavat -ainakin CNN- saavat oikeaa tietoa. FOX levittää höpöä esim 10sek hengenpidätys todistaa, ettei oo wuhanilaista. Jos on niin yskityttää...Rebut käsittääkseni kattoo vain omia kanaviaan ja sitä kautta viruksen politisoiminen osuu lähinnä omaan nilkkaan..
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös